U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Geluidsman

Geluidsman worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een geluidsman? Lees de functieomschrijving.

Een geluidsman is verantwoordelijk voor het opnemen van het geluid bij (televisie)opnamen of films.

De geluidsman verzorgt en neemt het geluid op voor bijvoorbeeld soaps, komedies, of actualiteitenprogramma's op televisie,  films binnen alle genres en/of bij registraties van evenementen of registraties van theatervoorstellingen. Afhankelijk van wat de geluidsman moet opnemen kan hij werkzaam zijn binnen een studio of binnen of buiten op locatie.

De geluidsman werkt altijd samen met de cameraman, de verslaggever, presentator of de acteurs (of de mensen die geinterviewd worden). Hij is verantwoordelijk voor het ruisloos opnemen van het geluid en de beste manieren vinden om het beste geluid te kunnen opnemen. De geluidsman heeft verstand van al het geluidsapparatuur, is een doorzetter, heeft energie en is flexibel inzetbaar. Hij kan zowel zelfstandig werken (bij het opnemen van bijvoorbeeld een kleine voorstelling) als het samenwerken met de verschillende mensen die een televisie of filmcrew rijk zijn.

Daarnaast werken sommige geluidsmannen ook als sound designer waardoor zij na de opname ook zelf het geluid kunnen bewerken.

De geluidsman kan werkzaam zijn binnen de televisie en of filmwereld, maar kan ook als freelancer werken en zo opdrachten aannemen voor bijvoorbeeld korte films voor bedrijven, evenementen en andere kleine registraties.

 

Mensen vonden ons op: Job Geluidsman, Baan Geluidsman, Geluidsman Worden, Functie-eisen Geluidsman, Verantwoordelijkheden Geluidsman, Functieprofiel Geluidsman, Wat doet een Geluidsman, Werken als Geluidsman.

Geluidsman worden: Opleiding tot geluidsman

Er zijn verschillende opleidingen tot geluidsman. Deze zijn over het algemeen MBO opleidingen en drie of vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Geluidsman, Geluidsman Worden, Opleidingsniveau Geluidsman, Scholing Geluidsman, Studie Geluidsman, Bijscholing Geluidsman, Omscholing Geluidsman.

Organisaties waar een geluidsman doorgaans werkzaam is

De geluidsman is werkzaam voor televisieprogramma's of films (televisie en filmproducten), werkt voor registraties van bijvoorbeeld theaterprogramma's of evenementen of kan freelance aan de slag voor bijvoorbeeld bedrijffilms.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Geluidsman, Geluidsman Worden, Opleidingsniveau Geluidsman, Scholing Geluidsman, Studie Geluidsman, Bijscholing Geluidsman, Omscholing Geluidsman.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden geluidsman

Het salaris van een geluidsman is afhankelijk van het aantal opdrachten dat hij krijgt, of dat hij is vast dienstverband werkzaam is of dat freelance werkt. Hierdoor kan het salaris op maandbasis tussen de €1000,- en €2300,- liggen, afhankelijk van het aantal opdrachten of het dienstverband.

Mensen vonden ons op: Salaris Geluidsman, Loon Geluidsman, Wat verdien je als Geluidsman, Salarisschaal Geluidsman, Salarisindicatie Geluidsman, Bonus Geluidsman, CAO Geluidsman, Brutoloon Geluidsman, Nettoloon Geluidsman, Vakantiedagen Geluidsman, Pensioen Geluidsman.

Competenties, skills & vaardigheden geluidsman

 • Energie
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Innovatief
 • Doorzettingsvermogen
 • Aanpassingsvermogen
 • Onafhankelijkheid
 • Luisteren
 • Verstand van geluidsapparatuur
Mensen vonden ons op: Kennis Geluidsman, Vaardigheden Geluidsman, Attitude Geluidsman, Kwalificaties Geluidsman, Competentieprofiel Geluidsman.

Boeken voor het beroep geluidsman

Wil je meer weten over het beroep geluidsman? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je geluidsman bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken geluidsman te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Geluidsman, Geluidsman ebooks, boek Geluidsman.

Persoonstypen geluidsman

De geluidsman is iemand die goed kan luisteren en goed om kan gaan met detail. Hij hoort wanneer een opname geslaagd is of niet en moet de wil hebben om een zo perfect mogelijke geluidsopname te krijgen. (perfectionist).

Daarnaast is de geluidsman een belangrijk onderdeel binnen de televisie, film of registratiecrew. Zonder goed geluid geen goede registratie. Daarnaast zijn er voor sommige registraties (zoals evenementen) geen twee mogelijk opnames mogelijk. Hierdoor moet de geluidsman altijd succesvol en stressbestendig kunnen werken (succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Geluidsman, Karakter Geluidsman.

Netwerk geluidsman

Het directe netwerk van de geluidsman bestaat uit de cameraman (met wie hij op pad gaat om de opnames te maken) en de acteurs, verslaggever of geinterviewden waarvan hij het geluid moet opnemen.

Daarnaast kan de geluidsman in vast dienstverband zijn bij een televisieprogramma of (bijvoorbeeld regionale) omroep of kan hij freelance werken voor verschillende programma's of voor ook bijvoorbeeld video's van bedrijven.

Mensen vonden ons op: Collega’s Geluidsman, Medewerkers Geluidsman.

Is het beroep geluidsman iets voor jou?

Zou je graag geluidsman willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als geluidsman bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Geluidsman, beroepskeuzetest Geluidsman, beroep Geluidsman kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden geluidsman

Het arbeidsmarktperspectief van een geluidsman ligt aan de werkgelegenheid. Deze kan per periode verschillen. Daarnaast kan de geluidsman ook freelance aan de slag voor verschillende soorten opdrachten.

Een geluidsman kan doorgroeien binnen zijn vakgebied, door bijvoorbeeld naast geluidsman ook aan de slag te gaan als geluidseditor.

Arbeidsmarktperspectief score geluidsman

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep geluidsman. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Geluidsman, Promotie mogelijkheden Geluidsman, Carriere Geluidsman.

Solliciteren op de functie geluidsman

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als geluidsman dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor geluidsman belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als geluidsman. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Geluidsman, CV Geluidsman, sollicitatie Geluidsman.

Interviews met geluidsman

Olivier Nijs is Geluidsman.
 
           
 
Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“De meeste geluidsmensen zijn niet in dienst bij een baas, maar werken als zelfstandige. Ik ook.”
 
Welke opleiding heb je gevolgd om Geluidsman te worden?
“Ik ben van origine opgeleid als beeldend kunstenaar. Via de nodige omwegen ben ik uiteindelijk geluidsman geworden. Alle vaardigheden heb ik mezelf aangeleerd door de nodige vakliteratuur te lezen en heel veel te proberen en daarvan te leren.”
 
Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Dat is erg moeilijk, omdat mijn werkdagen nogal verschillen. In de branche is het gebruikelijk dat je werkdagen hebt van 10 u...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen geluidsman

Vacatures geluidsman

Op zoek naar een nieuwe baan als Geluidsman? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Geluidsman. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een geluidsman is verantwoordelijk voor het opnemen van het geluid bij (televisie)opnamen of films. De geluidsman verzorgt en neemt het geluid op voor bijvoorbeeld soaps, komedies, of actualiteitenprogramma's op televisie,  films binnen alle genres en/of bij registraties van evenementen of registraties van theatervoorstellingen. Afhankelijk van wat de geluidsman moet opnemen kan hij werkzaam zijn binnen een studio of binnen of buiten op locatie.

Beoordeling Geluidsman

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Geluidsman' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Geluidsman

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep