U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Glasblazer

Glasblazer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een glasblazer? Lees de functieomschrijving.

Een Glasblazer maakt op ambachtelijke wijze objecten van glas, zoals vazen, glas-in-lood ramen, glazen, schalen of kunstwerken. Een Glasblazer kan eigen ontwerpen maken en uitvoeren, of in opdracht werken en een object vervaardigen die voldoet aan de wensen van de klant.

Werkzaamheden van een Glasblazer zijn: objecten ontwerpen, het ontwerp bespreken met de opdrachtgever, glas smelten, ovens instellen, glasblazen, warmglastechnieken toepassen, glasobjecten koelen, glas nabewerken met veredelingstechnieken en het verzorgen van de werkplaats. Hiernaast is netwerken en opdrachten binnenhalen ook belangrijke werkzaamheden van een Glasblazer.

Het glasblazen zelf gebeurt met een blaaspijp en een klomp gloeiend glas dat in een glasoven is verhit. De Glasblazer moet het glas ronddraaien terwijl hij blaast om zo een bepaald model in het glas te blazen. Een Glasblazer kan gespecialiseerd zijn in bepaalde objecten, bijvoorbeeld flessen, kunstobjecten of laboratoriumapparatuur.

Een Glasblazer werkt meestal zelfstandig, maar kan ook leidinggeven aan personeel. Glasblazer is een relatief zwaar en gevaarlijk beroep en hij krijgt veel te maken met veiligheidsvoorschriften.

Mensen vonden ons op: Job Glasblazer, Baan Glasblazer, Glasblazer Worden, Functie-eisen Glasblazer, Verantwoordelijkheden Glasblazer, Functieprofiel Glasblazer, Wat doet een Glasblazer, Werken als Glasblazer.

Glasblazer worden: Opleiding tot glasblazer

Sinds kort bestaat de MBO opleiding Glasblazen. Dit is de MBO opleiding Creatief Vakman, uitstroom Glasblazen. De praktijklessen van deze opleiding worden in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum gegeven.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Glasblazer, Glasblazer Worden, Opleidingsniveau Glasblazer, Scholing Glasblazer, Studie Glasblazer, Bijscholing Glasblazer, Omscholing Glasblazer.

Organisaties waar een glasblazer doorgaans werkzaam is

De meeste Glasblazers hebben een eigen bedrijf. Glasblazers in loondienst werken meestal bij een bedrijf in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Glasblazer, Glasblazer Worden, Opleidingsniveau Glasblazer, Scholing Glasblazer, Studie Glasblazer, Bijscholing Glasblazer, Omscholing Glasblazer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden glasblazer

Een beginnende Glasblazer in loondienst verdient zo'n €1600 bruto per maand. Dit kan oplopen naarmate de Glasblazer meer ervaring heeft of zich specialiseert. De meeste Glasblazers zijn zelfstandig, hun salaris is afhankelijk van de opdrachten die zij binnenhalen of het aantal verkochte objecten.

Mensen vonden ons op: Salaris Glasblazer, Loon Glasblazer, Wat verdien je als Glasblazer, Salarisschaal Glasblazer, Salarisindicatie Glasblazer, Bonus Glasblazer, CAO Glasblazer, Brutoloon Glasblazer, Nettoloon Glasblazer, Vakantiedagen Glasblazer, Pensioen Glasblazer.

Competenties, skills & vaardigheden glasblazer

 • Klantgerichtheid
 • Ondernemerschap
 • Creativiteit
 • Innovatief
 • Doorzettingsvermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Glasblazer, Vaardigheden Glasblazer, Attitude Glasblazer, Kwalificaties Glasblazer, Competentieprofiel Glasblazer.

Boeken voor het beroep glasblazer

Wil je meer weten over het beroep glasblazer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je glasblazer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken glasblazer te komen.

De glasblazer - dwarsligger (compact formaat) | Marina Fiorato

Nederlands | Druk: 1 | Dwarsligger | 9789049804664 | 491 pagina's

De glasblazer van Marina Fiorato is een spannende historische roman. Nora Manin, een jonge, Engelse vrouw, gaat in Venetië op zoek naar haar voorvader. Hij behoorde in de zeventiende eeuw tot het legendarische gilde van de glasblazers op het eiland Murano...

De glasblazer | Marina Fiorato

Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789047202394 | 311 pagina's

Spannende roman over liefde, macht en de glasblaaskunst in het onweerstaanbare Veneti r>De Britse kunsthistorica Elinor verblijft via een uitwisselingsprogramma van de universiteit een aantal maanden in Veneti m schilderijen uit de renaissance te bestuder...

De glasblazer | Marina Fiorato

Nederlands | Druk: midprice | Onbekende bindwijze | 9789047200673 | 310 pagina's

Spannende roman over liefde, macht en de glasblaaskunst in het onweerstaanbare Veneti r>De Britse kunsthistorica Elinor verblijft via een uitwisselingsprogramma van de universiteit een aantal maanden in Veneti m schilderijen uit de renaissance te bestuder...

Mensen vonden ons op: boeken voor Glasblazer, Glasblazer ebooks, boek Glasblazer.

Persoonstypen glasblazer

Een Glasblazer is nieuwsgierig, inventief, creatief en heeft oog voor detail (Waarnemer). Een Glasblazer heeft veel doorzettingsvermogen en geduld nodig. Hij heeft een innovatieve, beleidsbepalende rol en heeft veel verantwoordelijkheidsgevoel (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Glasblazer, Karakter Glasblazer.

Netwerk glasblazer

Een Glasblazer werkt voornamelijk zelfstandig. Voor het ontwerpen van glasobjecten kan een Glasblazer samenwerken met een Ontwerper, Vormgever of Kunstenaar. Voor het maken van de glasobjecten kan een Glasblazer samenwerken met een mallenmaker. Voor de nabewerking van glasobjecten kan een Glasblazer samenwerken met een Slijper of Graveur.

Mensen vonden ons op: Collega’s Glasblazer, Medewerkers Glasblazer.

Is het beroep glasblazer iets voor jou?

Zou je graag glasblazer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als glasblazer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Glasblazer, beroepskeuzetest Glasblazer, beroep Glasblazer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden glasblazer

Er zijn erg weinig vacatures voor Glasblazers. Dit is logisch, want de branche bestaat voor 80% uit zelfstandigen zonder personeel. Het arbeidsmarktperspectief van een Glasblazer is dan ook sterk afhankelijk van de eigen inzet en ondernemerschap. Een Glasblazer maakt luxeproducten wat betekent dat hij minder werkt heeft in tijden van economische recessie.

Een Glasblazer kan zich specialiseren of zijn kennis juist verbreden. Hij kan zijn technieken verfijnen of nieuwe technieken aanleren. Een Glasblazer kan doorgroeimogelijkheden creëren door verder te leren, zoals een HBO opleiding aan de kunstacademie. Een Glasblazer kan ook Leraar Tekenen, Handvaardigheid of Techniek worden.

Arbeidsmarktperspectief score glasblazer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep glasblazer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Glasblazer, Promotie mogelijkheden Glasblazer, Carriere Glasblazer.

Solliciteren op de functie glasblazer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als glasblazer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor glasblazer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als glasblazer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Glasblazer, CV Glasblazer, sollicitatie Glasblazer.

Interviews met glasblazer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen glasblazer

 • Ambachtelijk vakman
 • Vormgever

Vacatures glasblazer

Op zoek naar een nieuwe baan als Glasblazer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Glasblazer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Glasblazer maakt op ambachtelijke wijze objecten van glas, zoals vazen, glas-in-lood ramen, glazen, schalen of kunstwerken. Een Glasblazer kan eigen ontwerpen maken en uitvoeren, of in opdracht werken en een object vervaardigen die voldoet aan de wensen van de klant. Werkzaamheden van een Glasblazer zijn: objecten ontwerpen, het ontwerp bespreken met de opdrachtgever, glas smelten, ovens instellen, glasblazen, warmglastechnieken toepassen, glasobjecten koelen, glas nabewerken met veredelingstechnieken en het verzorgen van de werkplaats.

Beoordeling Glasblazer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Glasblazer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Glasblazer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

als ik dit zo alles lees. mis ik wel een paar dingen. en als medische glas blazer mis ik heel veel dingen.

wat wel klopt is dat het moeilijk is om werk te vinden.

Door: Stephan Wolters

Als  glasblazer (20 jr.) vind ik de omschrijving misschien niet 100%,maar wel ruim voldoende om inzicht te krijgen in dit mooie vak. 

Door: Michiel

Reageer op dit beroep