Glasblazer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Glasblazer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Glasblazer. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Glasblazer nodig heeft.Wat doet een Glasblazer? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Glasblazer?

Een Glasblazer maakt op ambachtelijke wijze objecten van glas, zoals vazen, glas-in-lood ramen, glazen, schalen of kunstwerken. Een Glasblazer kan eigen ontwerpen maken en uitvoeren, of in opdracht werken en een object vervaardigen die voldoet aan de wensen van de klant.

Werkzaamheden van een Glasblazer zijn: objecten ontwerpen, het ontwerp bespreken met de opdrachtgever, glas smelten, ovens instellen, glasblazen, warmglastechnieken toepassen, glasobjecten koelen, glas nabewerken met veredelingstechnieken en het verzorgen van de werkplaats. Hiernaast is netwerken en opdrachten binnenhalen ook belangrijke werkzaamheden van een Glasblazer.

Het glasblazen zelf gebeurt met een blaaspijp en een klomp gloeiend glas dat in een glasoven is verhit. De Glasblazer moet het glas ronddraaien terwijl hij blaast om zo een bepaald model in het glas te blazen. Een Glasblazer kan gespecialiseerd zijn in bepaalde objecten, bijvoorbeeld flessen, kunstobjecten of laboratoriumapparatuur.

Een Glasblazer werkt meestal zelfstandig, maar kan ook leidinggeven aan personeel. Glasblazer is een relatief zwaar en gevaarlijk beroep en hij krijgt veel te maken met veiligheidsvoorschriften.

Past het beroep Glasblazer bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Glasblazer

Op zoek naar een nieuwe baan als Glasblazer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Glasblazer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Glasblazer per ervaringsniveau en/of stad

Vind vacatures Glasblazer op alle werkniveau's. Leerling/omscholing-, junior-niveau, medior-niveau en senior-vacatures. Bekijk ook de vacatures Glasblazer in Rotterdam of 60 andere steden.

Vacatures Glasblazer per stad

Vacatures Glasblazer Alkmaar

Vacatures Glasblazer Almelo

Vacatures Glasblazer Almere

Vacatures Glasblazer Alphen aan den Rijn

Vacatures Glasblazer Amersfoort

Vacatures Glasblazer Amstelveen

Vacatures Glasblazer Amsterdam

Vacatures Glasblazer Apeldoorn

Vacatures Glasblazer Arnhem

Vacatures Glasblazer Assen

Vacatures Glasblazer Bergen op Zoom

Vacatures Glasblazer Breda

Vacatures Glasblazer Capelle aan den IJssel

Vacatures Glasblazer Delft

Vacatures Glasblazer Den Bosch

Vacatures Glasblazer Den Haag

Vacatures Glasblazer Den Helder

Vacatures Glasblazer Deventer

Vacatures Glasblazer Doetinchem

Vacatures Glasblazer Dordrecht

Vacatures Glasblazer Ede

Vacatures Glasblazer Eindhoven

Vacatures Glasblazer Emmen

Vacatures Glasblazer Enschede

Vacatures Glasblazer Gouda

Vacatures Glasblazer Groningen

Vacatures Glasblazer Haarlem

Vacatures Glasblazer Haarlemmermeer

Vacatures Glasblazer Heerlen

Vacatures Glasblazer Helmond

Vacatures Glasblazer Hengelo

Vacatures Glasblazer Hilversum

Vacatures Glasblazer Hoogeveen

Vacatures Glasblazer Hoorn

Vacatures Glasblazer Katwijk

Vacatures Glasblazer Leeuwarden

Vacatures Glasblazer Leiden

Vacatures Glasblazer Lelystad

Vacatures Glasblazer Maastricht

Vacatures Glasblazer Middelburg

Vacatures Glasblazer Nieuwegein

Vacatures Glasblazer Nijmegen

Vacatures Glasblazer Oss

Vacatures Glasblazer Purmerend

Vacatures Glasblazer Roermond

Vacatures Glasblazer Roosendaal

Vacatures Glasblazer Rotterdam

Vacatures Glasblazer Schiedam

Vacatures Glasblazer Spijkenisse

Vacatures Glasblazer Terneuzen

Vacatures Glasblazer Tilburg

Vacatures Glasblazer Utrecht

Vacatures Glasblazer Veenendaal

Vacatures Glasblazer Venlo

Vacatures Glasblazer Vlaardingen

Vacatures Glasblazer Westland

Vacatures Glasblazer Zaanstad

Vacatures Glasblazer Zeist

Vacatures Glasblazer Zoetermeer

Vacatures Glasblazer Zwolle

Meer steden Minder steden

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Glasblazer

Wat verdient een Glasblazer?

Een beginnende Glasblazer in loondienst verdient zo'n €1600 bruto per maand. Dit kan oplopen naarmate de Glasblazer meer ervaring heeft of zich specialiseert. De meeste Glasblazers zijn zelfstandig, hun salaris is afhankelijk van de opdrachten die zij binnenhalen of het aantal verkochte objecten.

Salarisschaal Glasblazer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Glasblazer

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Glasblazer


Bekijk het salaris Glasblazer per ervaringsniveau

Salaris junior Glasblazer Wat verdient een startend Glasblazer? Wat is het loon senior Glasblazer? beginnend Glasblazer salaris Maximaal salaris trainee Glasblazer Hoeveel verdient een leidinggevend Glasblazer? Wat is het salaris van een medior Glasblazer? Salaris aankomend Glasblazer Wat verdient een ervaren Glasblazer? Welk salaris krijgt een leerling Glasblazer?


Glasblazer worden: Opleidingen tot Glasblazer

Wil je Glasblazer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Glasblazer.

Hoe word je een Glasblazer? 

Sinds kort bestaat de MBO opleiding Glasblazen. Dit is de MBO opleiding Creatief Vakman, uitstroom Glasblazen. De praktijklessen van deze opleiding worden in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum gegeven.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Glasblazer

Er zijn geen opleidingen Glasblazer aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Glasblazer in werkt

Bekijk alle opleidingen Industrie & Productie


Glasblazer worden: Omscholen tot Glasblazer

Als je je wilt omscholen tot Glasblazer is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Glasblazer zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Glasblazer dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Glasblazer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Glasblazer

Als je Glasblazer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Glasblazer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Glasblazer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Glasblazer?


Competenties en Vaardigheden Glasblazer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Glasblazer.

Welke competenties heeft een Glasblazer nodig?

Een Glasblazer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Ondernemerschap
Ondernemerschap

Steekwoorden: ambitieus, doorzettingsvermogen, durf, kansrijk

Omschrijving

Deze mensen hebben kennis op veel verschillende gebieden. Zij zien nieuwe kansen en bedreigingen van de markt en durven nieuwe producten op de markt te lanceren. Zij nemen hierbij risico’s en proberen zakelijke voordelen te behalen. Zij spelen in op ‘gaten’ in de markt. Hierbij proberen zij zowel hun eigen belangen als de belangen van eventuele gebruikers goed in de gaten te houden. Deze ondernemers doen onderzoek naar haalbaarheid, klantvriendelijkheid en proberen hierop te anticiperen.  

Sterke punten
Mensen die over deze competentie beschikken zien overal mogelijkheden. Zij creëren kansen en nemen gedurfde besluiten. Deze mensen kunnen hun producten goed verkopen en weten zakelijke contracten binnen te halen. Daarnaast zijn deze mensen echte doorzetters, zij willen graag hun eigen gestelde doelen behalen. Goed kunnen netwerken valt ook onder de competentie ondernemerschap. Deze mensen zijn goed in het contact leggen en houden met mensen.

Zwakke punten
Een valkuil kan zijn dat deze ondernemer teveel risico’s neemt. Daarnaast kan de ondernemer zich ook opdringen aan de kopers. Het ondernemerschap brengt ook een risico met zich mee, deze mensen zetten zich voor 150% in voor de onderneming, hierdoor is de kans groter dat ze overspannen raken van het harde werken.

Vaardigheden Glasblazer

 • Durf
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Out of the box denken
 • Kansen zien
 • Ambitie
 • Zelfmotivatie
 • Veerkracht
 • Stressbestendig
 • Vernieuwend
 • Methodisch ontwerpen
 • Creatief denken
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend

Persoonlijkheid en Eigenschappen Glasblazer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Glasblazer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Glasblazer nodig? 

Een Glasblazer is nieuwsgierig, inventief, creatief en heeft oog voor detail (Waarnemer). Een Glasblazer heeft veel doorzettingsvermogen en geduld nodig. Hij heeft een innovatieve, beleidsbepalende rol en heeft veel verantwoordelijkheidsgevoel (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Glasblazer


Eigenschappen Glasblazer

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerd
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Glasblazer

Wat zijn de baankansen voor een Glasblazer?

Er zijn erg weinig vacatures voor Glasblazers. Dit is logisch, want de branche bestaat voor 80% uit zelfstandigen zonder personeel. Het arbeidsmarktperspectief van een Glasblazer is dan ook sterk afhankelijk van de eigen inzet en ondernemerschap. Een Glasblazer maakt luxeproducten wat betekent dat hij minder werkt heeft in tijden van economische recessie.

Een Glasblazer kan zich specialiseren of zijn kennis juist verbreden. Hij kan zijn technieken verfijnen of nieuwe technieken aanleren. Een Glasblazer kan doorgroeimogelijkheden creëren door verder te leren, zoals een HBO opleiding aan de kunstacademie. Een Glasblazer kan ook Leraar Tekenen, Handvaardigheid of Techniek worden.

De actuele kans op werk voor een Glasblazer

De kans op werk voor het beroep Glasblazer is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Glasblazer

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Glasblazer

Je kunt als Glasblazer een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Glasblazer is onderdeel van de beroepsfamilie Glasblazers, -slijpers, -etsers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Glasblazer


Organisaties waar een Glasblazer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Glasblazer meestal werkt.

Waar werkt een Glasblazer?

De meeste Glasblazers hebben een eigen bedrijf. Glasblazers in loondienst werken meestal bij een bedrijf in de profit sector.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Netwerk Glasblazer

Met wie werkt een Glasblazer samen? 

Een Glasblazer werkt voornamelijk zelfstandig. Voor het ontwerpen van glasobjecten kan een Glasblazer samenwerken met een Ontwerper, Vormgever of Kunstenaar. Voor het maken van de glasobjecten kan een Glasblazer samenwerken met een mallenmaker. Voor de nabewerking van glasobjecten kan een Glasblazer samenwerken met een Slijper of Graveur.


 • Ontwerper
 • Vormgever
 • Mallenmaker
 • Slijper
 • Graveur
Glasblazer

Interview met een Glasblazer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Glasblazer in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Ontwerper
 • Vormgever
 • Mallenmaker
 • Slijper
 • Graveur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar