Glasblazer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Glasblazer? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep glasblazer. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je glasblazer wordt.

 

Wat is een Glasblazer?

Een Glasblazer maakt op ambachtelijke wijze objecten van glas, zoals vazen, glas-in-lood ramen, glazen, schalen of kunstwerken. Een Glasblazer kan eigen ontwerpen maken en uitvoeren, of in opdracht werken en een object vervaardigen die voldoet aan de wensen van de klant.

Werkzaamheden van een Glasblazer zijn: objecten ontwerpen, het ontwerp bespreken met de opdrachtgever, glas smelten, ovens instellen, glasblazen, warmglastechnieken toepassen, glasobjecten koelen, glas nabewerken met veredelingstechnieken en het verzorgen van de werkplaats. Hiernaast is netwerken en opdrachten binnenhalen ook belangrijke werkzaamheden van een Glasblazer.

Het glasblazen zelf gebeurt met een blaaspijp en een klomp gloeiend glas dat in een glasoven is verhit. De Glasblazer moet het glas ronddraaien terwijl hij blaast om zo een bepaald model in het glas te blazen. Een Glasblazer kan gespecialiseerd zijn in bepaalde objecten, bijvoorbeeld flessen, kunstobjecten of laboratoriumapparatuur.

Een Glasblazer werkt meestal zelfstandig, maar kan ook leidinggeven aan personeel. Glasblazer is een relatief zwaar en gevaarlijk beroep en hij krijgt veel te maken met veiligheidsvoorschriften.Wil je werken als Glasblazer?

Werk je al als Glasblazer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Glasblazer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Glasblazer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Glasblazer in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Ontwerper
 • Vormgever
 • Mallenmaker
 • Slijper
 • Graveur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Glasblazer

Wat verdient een Glasblazer?

Een beginnende Glasblazer in loondienst verdient zo'n €1600 bruto per maand. Dit kan oplopen naarmate de Glasblazer meer ervaring heeft of zich specialiseert. De meeste Glasblazers zijn zelfstandig, hun salaris is afhankelijk van de opdrachten die zij binnenhalen of het aantal verkochte objecten.

Salarisschaal Glasblazer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Glasblazer

Er zijn geen vacatures Glasblazer aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Glasblazer in werkt.

Meer weten over de sector waar een Glasblazer in werkt

Bekijk werken in Industrie & Productie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Glasblazer

Wat is de toekomst van Glasblazer?

Er zijn erg weinig vacatures voor Glasblazers. Dit is logisch, want de branche bestaat voor 80% uit zelfstandigen zonder personeel. Het arbeidsmarktperspectief van een Glasblazer is dan ook sterk afhankelijk van de eigen inzet en ondernemerschap. Een Glasblazer maakt luxeproducten wat betekent dat hij minder werkt heeft in tijden van economische recessie.

Een Glasblazer kan zich specialiseren of zijn kennis juist verbreden. Hij kan zijn technieken verfijnen of nieuwe technieken aanleren. Een Glasblazer kan doorgroeimogelijkheden creëren door verder te leren, zoals een HBO opleiding aan de kunstacademie. Een Glasblazer kan ook Leraar Tekenen, Handvaardigheid of Techniek worden.

Baankans Glasblazer

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Glasblazer worden: Opleidingen tot Glasblazer

Wil je Glasblazer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Glasblazer.

Hoe word je een Glasblazer? 

Sinds kort bestaat de MBO opleiding Glasblazen. Dit is de MBO opleiding Creatief Vakman, uitstroom Glasblazen. De praktijklessen van deze opleiding worden in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum gegeven.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Glasblazer

Er zijn geen opleidingen Glasblazer aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Glasblazer in werkt

Bekijk alle opleidingen Industrie & Productie

Omscholen of doorgroeien tot Glasblazer

Als je Glasblazer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Glasblazer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Glasblazer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Glasblazer?

Competenties en Vaardigheden Glasblazer

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Glasblazer nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Glasblazer nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Glasblazer

Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Ondernemerschap
Ondernemerschap

Persoonlijkheid van een Glasblazer

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Glasblazer. Als Glasblazer wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Glasblazer:


zie volledige beschrijving persoonstype Glasblazer

Vakkennis voor een Glasblazer

Het is voor een Glasblazer ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Glasblazer zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Glasblazer


Werkervaring Glasblazer

Het is voor een startend Glasblazer die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Glasblazer is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Glasblazer het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Glasblazer

Met wie werkt een Glasblazer samen? 

Een Glasblazer werkt voornamelijk zelfstandig. Voor het ontwerpen van glasobjecten kan een Glasblazer samenwerken met een Ontwerper, Vormgever of Kunstenaar. Voor het maken van de glasobjecten kan een Glasblazer samenwerken met een mallenmaker. Voor de nabewerking van glasobjecten kan een Glasblazer samenwerken met een Slijper of Graveur.


 • Ontwerper
 • Vormgever
 • Mallenmaker
 • Slijper
 • Graveur
Glasblazer


Organisaties waar een Glasblazer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Glasblazer meestal werkt.

Waar werkt een Glasblazer?

De meeste Glasblazers hebben een eigen bedrijf. Glasblazers in loondienst werken meestal bij een bedrijf in de profit sector.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Glasblazer

Waar kun je het beste werken als Glasblazer? Hieronder vind je de best door de Glasblazer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Glasblazer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Glasblazer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Glasblazer.

Welke competenties heeft een Glasblazer nodig?

Een Glasblazer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Glasblazer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Glasblazer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Glasblazer nodig? 

Een Glasblazer is nieuwsgierig, inventief, creatief en heeft oog voor detail (Waarnemer). Een Glasblazer heeft veel doorzettingsvermogen en geduld nodig. Hij heeft een innovatieve, beleidsbepalende rol en heeft veel verantwoordelijkheidsgevoel (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Glasblazer


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Glasblazer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Glasblazer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Glasblazer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Glasblazer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Glasblazer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Glasblazer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Glasblazer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Glasblazer iets voor je?

Zou je graag Glasblazer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Glasblazer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Glasblazer

Michiel

Als  glasblazer (20 jr.) vind ik de omschrijving misschien niet 100%,maar wel ruim voldoende om inzicht te krijgen in dit mooie vak. 

Stephan Wolters

als ik dit zo alles lees. mis ik wel een paar dingen. en als medische glas blazer mis ik heel veel dingen. wat wel klopt is dat het moeilijk is om werk te vinden.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar