Glasblazer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Glasblazer? Lees de functieomschrijving.

Een Glasblazer maakt op ambachtelijke wijze objecten van glas, zoals vazen, glas-in-lood ramen, glazen, schalen of kunstwerken. Een Glasblazer kan eigen ontwerpen maken en uitvoeren, of in opdracht werken en een object vervaardigen die voldoet aan de wensen van de klant.

Werkzaamheden van een Glasblazer zijn: objecten ontwerpen, het ontwerp bespreken met de opdrachtgever, glas smelten, ovens instellen, glasblazen, warmglastechnieken toepassen, glasobjecten koelen, glas nabewerken met veredelingstechnieken en het verzorgen van de werkplaats. Hiernaast is netwerken en opdrachten binnenhalen ook belangrijke werkzaamheden van een Glasblazer.

Het glasblazen zelf gebeurt met een blaaspijp en een klomp gloeiend glas dat in een glasoven is verhit. De Glasblazer moet het glas ronddraaien terwijl hij blaast om zo een bepaald model in het glas te blazen. Een Glasblazer kan gespecialiseerd zijn in bepaalde objecten, bijvoorbeeld flessen, kunstobjecten of laboratoriumapparatuur.

Een Glasblazer werkt meestal zelfstandig, maar kan ook leidinggeven aan personeel. Glasblazer is een relatief zwaar en gevaarlijk beroep en hij krijgt veel te maken met veiligheidsvoorschriften.

Wil je werken als Glasblazer?

Werk je al als Glasblazer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Glasblazer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Glasblazer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Glasblazer in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Ontwerper
 • Vormgever
 • Mallenmaker
 • Slijper
 • Graveur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Glasblazer

Wat verdient een Glasblazer?

Een beginnende Glasblazer in loondienst verdient zo'n €1600 bruto per maand. Dit kan oplopen naarmate de Glasblazer meer ervaring heeft of zich specialiseert. De meeste Glasblazers zijn zelfstandig, hun salaris is afhankelijk van de opdrachten die zij binnenhalen of het aantal verkochte objecten.

Salarisschaal Glasblazer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Glasblazer

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Glasblazer

Hoe goed is de toekomst voor de Glasblazer? 

Er zijn erg weinig vacatures voor Glasblazers. Dit is logisch, want de branche bestaat voor 80% uit zelfstandigen zonder personeel. Het arbeidsmarktperspectief van een Glasblazer is dan ook sterk afhankelijk van de eigen inzet en ondernemerschap. Een Glasblazer maakt luxeproducten wat betekent dat hij minder werkt heeft in tijden van economische recessie.

Een Glasblazer kan zich specialiseren of zijn kennis juist verbreden. Hij kan zijn technieken verfijnen of nieuwe technieken aanleren. Een Glasblazer kan doorgroeimogelijkheden creëren door verder te leren, zoals een HBO opleiding aan de kunstacademie. Een Glasblazer kan ook Leraar Tekenen, Handvaardigheid of Techniek worden.

Baankans Glasblazer

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Glasblazer worden: Opleidingen tot Glasblazer

Hoe word je een Glasblazer? 

Sinds kort bestaat de MBO opleiding Glasblazen. Dit is de MBO opleiding Creatief Vakman, uitstroom Glasblazen. De praktijklessen van deze opleiding worden in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum gegeven.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Glasblazer

Meer opleidingen Glasblazer

Weet je nog niet of je Glasblazer wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Glasblazer of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Glasblazer

Met wie werkt een Glasblazer samen? 

Een Glasblazer werkt voornamelijk zelfstandig. Voor het ontwerpen van glasobjecten kan een Glasblazer samenwerken met een Ontwerper, Vormgever of Kunstenaar. Voor het maken van de glasobjecten kan een Glasblazer samenwerken met een mallenmaker. Voor de nabewerking van glasobjecten kan een Glasblazer samenwerken met een Slijper of Graveur.


 • Ontwerper
 • Vormgever
 • Mallenmaker
 • Slijper
 • Graveur
Glasblazer


Organisaties waar een Glasblazer werkzaam is

Waar werkt een Glasblazer meestal? 

De meeste Glasblazers hebben een eigen bedrijf. Glasblazers in loondienst werken meestal bij een bedrijf in de profit sector.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Glasblazer

Waar kun je het beste werken als Glasblazer? Hieronder vindt je de best door de Glasblazer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Glasblazer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Glasblazer:

Welke competenties heeft een een Glasblazer nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Glasblazer

Wat voor persoonlijkheid heb je als Glasblazer nodig? 

Een Glasblazer is nieuwsgierig, inventief, creatief en heeft oog voor detail (Waarnemer). Een Glasblazer heeft veel doorzettingsvermogen en geduld nodig. Hij heeft een innovatieve, beleidsbepalende rol en heeft veel verantwoordelijkheidsgevoel (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Glasblazer


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Glasblazer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Glasblazer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Glasblazer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Glasblazer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Glasblazer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Glasblazer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Glasblazer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Glasblazer iets voor je?

Zou je graag Glasblazer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Glasblazer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Glasblazer

Michiel

Als  glasblazer (20 jr.) vind ik de omschrijving misschien niet 100%,maar wel ruim voldoende om inzicht te krijgen in dit mooie vak. 

Stephan Wolters

als ik dit zo alles lees. mis ik wel een paar dingen. en als medische glas blazer mis ik heel veel dingen. wat wel klopt is dat het moeilijk is om werk te vinden.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar