Glasblazer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Glasblazer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Glasblazer? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Glasblazer wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Glasblazer, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Glasblazer


Vacatures Glasblazer

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Glasblazer?

Een Glasblazer maakt op ambachtelijke wijze objecten van glas, zoals vazen, glas-in-lood ramen, glazen, schalen of kunstwerken. Een Glasblazer kan eigen ontwerpen maken en uitvoeren, of in opdracht werken en een object vervaardigen die voldoet aan de wensen van de klant.

Werkzaamheden van een Glasblazer zijn: objecten ontwerpen, het ontwerp bespreken met de opdrachtgever, glas smelten, ovens instellen, glasblazen, warmglastechnieken toepassen, glasobjecten koelen, glas nabewerken met veredelingstechnieken en het verzorgen van de werkplaats. Hiernaast is netwerken en opdrachten binnenhalen ook belangrijke werkzaamheden van een Glasblazer.

Het glasblazen zelf gebeurt met een blaaspijp en een klomp gloeiend glas dat in een glasoven is verhit. De Glasblazer moet het glas ronddraaien terwijl hij blaast om zo een bepaald model in het glas te blazen. Een Glasblazer kan gespecialiseerd zijn in bepaalde objecten, bijvoorbeeld flessen, kunstobjecten of laboratoriumapparatuur.

Een Glasblazer werkt meestal zelfstandig, maar kan ook leidinggeven aan personeel. Glasblazer is een relatief zwaar en gevaarlijk beroep en hij krijgt veel te maken met veiligheidsvoorschriften.


Past het beroep Glasblazer bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Glasblazer per stad

Vacatures Glasblazer Alkmaar

Vacatures Glasblazer Almelo

Vacatures Glasblazer Almere

Vacatures Glasblazer Alphen aan den Rijn

Vacatures Glasblazer Amersfoort

Vacatures Glasblazer Amstelveen

Vacatures Glasblazer Amsterdam

Vacatures Glasblazer Apeldoorn

Vacatures Glasblazer Arnhem

Vacatures Glasblazer Assen

Vacatures Glasblazer Bergen op Zoom

Vacatures Glasblazer Breda

Vacatures Glasblazer Capelle aan den IJssel

Vacatures Glasblazer Delft

Vacatures Glasblazer Den Bosch

Vacatures Glasblazer Den Haag

Vacatures Glasblazer Den Helder

Vacatures Glasblazer Deventer

Vacatures Glasblazer Doetinchem

Vacatures Glasblazer Dordrecht

Vacatures Glasblazer Ede

Vacatures Glasblazer Eindhoven

Vacatures Glasblazer Emmen

Vacatures Glasblazer Enschede

Vacatures Glasblazer Gouda

Vacatures Glasblazer Groningen

Vacatures Glasblazer Haarlem

Vacatures Glasblazer Haarlemmermeer

Vacatures Glasblazer Heerlen

Vacatures Glasblazer Helmond

Vacatures Glasblazer Hengelo

Vacatures Glasblazer Hilversum

Vacatures Glasblazer Hoogeveen

Vacatures Glasblazer Hoorn

Vacatures Glasblazer Katwijk

Vacatures Glasblazer Leeuwarden

Vacatures Glasblazer Leiden

Vacatures Glasblazer Lelystad

Vacatures Glasblazer Maastricht

Vacatures Glasblazer Middelburg

Vacatures Glasblazer Nieuwegein

Vacatures Glasblazer Nijmegen

Vacatures Glasblazer Oss

Vacatures Glasblazer Purmerend

Vacatures Glasblazer Roermond

Vacatures Glasblazer Roosendaal

Vacatures Glasblazer Rotterdam

Vacatures Glasblazer Schiedam

Vacatures Glasblazer Spijkenisse

Vacatures Glasblazer Terneuzen

Vacatures Glasblazer Tilburg

Vacatures Glasblazer Utrecht

Vacatures Glasblazer Veenendaal

Vacatures Glasblazer Venlo

Vacatures Glasblazer Vlaardingen

Vacatures Glasblazer Westland

Vacatures Glasblazer Zaanstad

Vacatures Glasblazer Zeist

Vacatures Glasblazer Zoetermeer

Vacatures Glasblazer Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Glasblazer

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Glasblazer?

Een beginnende Glasblazer in loondienst verdient zo'n €1600 bruto per maand. Dit kan oplopen naarmate de Glasblazer meer ervaring heeft of zich specialiseert. De meeste Glasblazers zijn zelfstandig, hun salaris is afhankelijk van de opdrachten die zij binnenhalen of het aantal verkochte objecten.


Meer weten over het salaris Glasblazer

Salaris aankomend Glasblazer Salaris junior Glasblazer Wat is het salaris van een medior Glasblazer? Welk salaris krijgt een senior Glasblazer?


Hoe word je een Glasblazer? 

Sinds kort bestaat de MBO opleiding Glasblazen. Dit is de MBO opleiding Creatief Vakman, uitstroom Glasblazen. De praktijklessen van deze opleiding worden in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum gegeven.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Glasblazer

Er zijn geen opleidingen Glasblazer aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Glasblazer in werkt

Bekijk alle opleidingen Industrie & Productie


Omscholen tot Glasblazer

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Glasblazer. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Glasblazer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Glasblazer

Als je Glasblazer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Glasblazer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Glasblazer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Glasblazer?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Glasblazer

Een Glasblazer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Ondernemerschap
Ondernemerschap

Steekwoorden: ambitieus, doorzettingsvermogen, durf, kansrijk

Omschrijving

Deze mensen hebben kennis op veel verschillende gebieden. Zij zien nieuwe kansen en bedreigingen van de markt en durven nieuwe producten op de markt te lanceren. Zij nemen hierbij risico’s en proberen zakelijke voordelen te behalen. Zij spelen in op ‘gaten’ in de markt. Hierbij proberen zij zowel hun eigen belangen als de belangen van eventuele gebruikers goed in de gaten te houden. Deze ondernemers doen onderzoek naar haalbaarheid, klantvriendelijkheid en proberen hierop te anticiperen.  

Sterke punten
Mensen die over deze competentie beschikken zien overal mogelijkheden. Zij creëren kansen en nemen gedurfde besluiten. Deze mensen kunnen hun producten goed verkopen en weten zakelijke contracten binnen te halen. Daarnaast zijn deze mensen echte doorzetters, zij willen graag hun eigen gestelde doelen behalen. Goed kunnen netwerken valt ook onder de competentie ondernemerschap. Deze mensen zijn goed in het contact leggen en houden met mensen.

Zwakke punten
Een valkuil kan zijn dat deze ondernemer teveel risico’s neemt. Daarnaast kan de ondernemer zich ook opdringen aan de kopers. Het ondernemerschap brengt ook een risico met zich mee, deze mensen zetten zich voor 150% in voor de onderneming, hierdoor is de kans groter dat ze overspannen raken van het harde werken.

Vaardigheden Glasblazer

 • Durf
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Buiten kaders denken
 • Ambitie
 • Doorzettingsvermogen
 • Motivatie
 • Tegenslagen verwerken
 • Stressbestendig
 • Vernieuwend zijn
 • Verbeeldingskracht
 • Creatief denken
 • Vriendelijkheid
 • Respectvol
 • Dienstverlenendheid
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Glasblazer nodig? 

Een Glasblazer is nieuwsgierig, inventief, creatief en heeft oog voor detail (Waarnemer). Een Glasblazer heeft veel doorzettingsvermogen en geduld nodig. Hij heeft een innovatieve, beleidsbepalende rol en heeft veel verantwoordelijkheidsgevoel (Baas).


Eigenschappen Glasblazer

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerdheid
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een Glasblazer?

Er zijn erg weinig vacatures voor Glasblazers. Dit is logisch, want de branche bestaat voor 80% uit zelfstandigen zonder personeel. Het arbeidsmarktperspectief van een Glasblazer is dan ook sterk afhankelijk van de eigen inzet en ondernemerschap. Een Glasblazer maakt luxeproducten wat betekent dat hij minder werkt heeft in tijden van economische recessie.

Een Glasblazer kan zich specialiseren of zijn kennis juist verbreden. Hij kan zijn technieken verfijnen of nieuwe technieken aanleren. Een Glasblazer kan doorgroeimogelijkheden creëren door verder te leren, zoals een HBO opleiding aan de kunstacademie. Een Glasblazer kan ook Leraar Tekenen, Handvaardigheid of Techniek worden.


Doorgroei mogelijkheden Glasblazer

Het beroep Glasblazer is onderdeel van de beroepsfamilie Glasblazers, -slijpers, -etsers.


Waar werkt een Glasblazer?

De meeste Glasblazers hebben een eigen bedrijf. Glasblazers in loondienst werken meestal bij een bedrijf in de profit sector.


Met wie werkt een Glasblazer samen? 

Een Glasblazer werkt voornamelijk zelfstandig. Voor het ontwerpen van glasobjecten kan een Glasblazer samenwerken met een Ontwerper, Vormgever of Kunstenaar. Voor het maken van de glasobjecten kan een Glasblazer samenwerken met een mallenmaker. Voor de nabewerking van glasobjecten kan een Glasblazer samenwerken met een Slijper of Graveur.


 • Ontwerper
 • Vormgever
 • Mallenmaker
 • Slijper
 • Graveur
Glasblazer

Alles over het beroep Glasblazer in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Ontwerper
 • Vormgever
 • Mallenmaker
 • Slijper
 • Graveur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar