U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Horeca-assistent

Horeca-assistent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een horeca-assistent? Lees de functieomschrijving.

Een Horeca-assistent is werkzaam bij een Horeca-onderneming, zoals een restaurant, café, hotel of fastservicebedrijf. De Horeca-assistent assisteert de horecamedewerkers bij allerlei werkzaamheden. In een café of restaurant zijn de taken van een Horeca-assistent bijvoorbeeld het klaarzetten van de meubels, opzetten van het terras en het opdekken van de tafels. Ook de ‘mise en place’ valt onder zijn takenpakket. Dit zijn de voorbereidende werkzaamheden, waardoor bijvoorbeeld het diner later op de avond vlekkeloos kan verlopen; bijvoorbeeld het klaarzetten van borden en bestek en het vouwen van servetten.

Een Horeca-assistent kan ook werkzaam zijn in de keuken, waar hij bijvoorbeeld ingrediënten wast en snijdt, voorraden aanvult of de werkplek opruimt en keukengerei afwast. Een Horeca-assistent die werkzaam is in een fastservicebedrijf heeft taken als het inruimen van de vitrine, het persen van fruitsap of het beleggen van broodjes. Ook is het zijn taak om de buffetvoorraden en attributen zoals bestek aan te vullen. Vaak werkt een Horeca-assistent achter de schermen.

Toch gebeurt het ook dat de Horeca-assistent in aanraking komt met de gasten van de horecagelegenheid en onder begeleiding eenvoudige bedieningswerkzaamheden uitvoert. Een belangrijke taak van de Horeca-assistent, tot slot, is het schoonmaken van de werkomgeving wanneer de gasten zijn vertrokken.

Mensen vonden ons op: Job Horeca-assistent, Baan Horeca-assistent, Horeca-assistent Worden, Functie-eisen Horeca-assistent, Verantwoordelijkheden Horeca-assistent, Functieprofiel Horeca-assistent, Wat doet een Horeca-assistent, Werken als Horeca-assistent.

Horeca-assistent worden: Opleiding tot horeca-assistent

Om te gaan werken als Horeca-assistent, kan men de opleiding Horeca-Assistent op MBO niveau 1 volgen. Deze opleiding duurt een jaar. Vanuit deze opleiding kan je je oriënteren op een beroep in de horeca en eventueel doorstromen naar een MBO niveau 2 opleiding in de horeca. De opleiding is erg praktijkgericht, waarbij communicatieve en sociale vaardigheden een belangrijk onderdeel vormen.

Ook komt het voor dat men zonder passende opleiding aan het werk gaat als Horeca-assistent en de werkzaamheden in de praktijk leert.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Horeca-assistent, Horeca-assistent Worden, Opleidingsniveau Horeca-assistent, Scholing Horeca-assistent, Studie Horeca-assistent, Bijscholing Horeca-assistent, Omscholing Horeca-assistent.

Organisaties waar een horeca-assistent doorgaans werkzaam is

Een Horeca-assistent is werkzaam bij een horecagelegenheid, zoals een restaurant, eetcafé of fastservicegelegenheid. De aard van dit bedrijf kan erg uiteen lopen en ook de werkzaamheden zullen dus per bedrijf verschillen. Zo zal een Horeca-assistent bij een fastservicebedrijf vaak achter een counter werken, terwijl een Horeca-assistent bij een restaurant meehelpt in de keuken, maar soms ook bedieningswerkzaamheden in het restaurant uitvoert. De werkzaamheden van de Horeca-assistent zijn echter altijd ondersteunend zodat de werkzaamheden van collega's binnen de organisatie soepel uitgevoerd kunnen worden.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Horeca-assistent, Horeca-assistent Worden, Opleidingsniveau Horeca-assistent, Scholing Horeca-assistent, Studie Horeca-assistent, Bijscholing Horeca-assistent, Omscholing Horeca-assistent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden horeca-assistent

Het salaris van het Horeca-assistent is afhankelijk van zijn takenpakket. Wanneer hij bijvoorbeeld veel bedieningswerkzaamheden uitvoert, zal het salaris hoger uitvallen dan wanneer de Horeca-assistent vooral voorbereidende werkzaamheden verricht. In de horeca geldt over het algemeen: hoe meer werkervaring en hoe meer verantwoordelijkheden, des te hoger het salaris. Een indicatie van dat van de Horeca-assistent is €1431 á €1692.

Mensen vonden ons op: Salaris Horeca-assistent, Loon Horeca-assistent, Wat verdien je als Horeca-assistent, Salarisschaal Horeca-assistent, Salarisindicatie Horeca-assistent, Bonus Horeca-assistent, CAO Horeca-assistent, Brutoloon Horeca-assistent, Nettoloon Horeca-assistent, Vakantiedagen Horeca-assistent, Pensioen Horeca-assistent.

Competenties, skills & vaardigheden horeca-assistent

 • Klantgerichtheid
 • Samenwerken
 • Accuratesse
 • Luisteren
 • Leervermogen
 • Communicatief vaardig
 • Omgaan met details
Mensen vonden ons op: Kennis Horeca-assistent, Vaardigheden Horeca-assistent, Attitude Horeca-assistent, Kwalificaties Horeca-assistent, Competentieprofiel Horeca-assistent.

Boeken voor het beroep horeca-assistent

Wil je meer weten over het beroep horeca-assistent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je horeca-assistent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken horeca-assistent te komen.

StruX - Economie en handel Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie; Deel 1 van 4 | Hanneke Molenaar

maakt (werk)ruimten bedrijfsklaar - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789037213461

StruX - Economie en handel Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie; Deel 1 van 4 1e druk is een boek van Hanneke Molenaar uitgegeven bij Edu'Actief. ISBN 9789037213461 StruX biedt leer-/werkboeken voor het kwalificatiedossier entree, voor zowel het...

Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie deel 4 van 4 | Hanneke Molenaar

maakt (werk)ruimten, gereedschappen en machines schoon - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789037222395

Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie deel 4 van 4 1e druk is een boek van Hanneke Molenaar uitgegeven bij Edu'Actief. ISBN 9789037222395 StruX biedt leer-/werkboeken voor het kwalificatiedossier entree, voor zowel het basisdeel als voor 7 van de...

Assistent horeca, voeding en voedingsindustrie 2 van 4 | Mick van Bochove

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789037213478

Assistent horeca, voeding en voedingsindustrie 2 van 4 1e druk is een boek van Mick van Bochove uitgegeven bij Edu'Actief. ISBN 9789037213478 StruX biedt leer-werkboeken aan voor fase drie, de transitiefase. U werkt met deze leer-werkboeken van StruX aan ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Horeca-assistent, Horeca-assistent ebooks, boek Horeca-assistent.

Persoonstypen horeca-assistent

Omdat een Horeca-assistent vooral ondersteunende werkzaamheden verricht, is een open en dienstverlenenede houding belangrijk. Zowel ten opzichte van collega's als ten opzichte van gasten. De Horeca-assistent is behulpzaam en enthousiast en voelt de behoeftes van anderen goed aan (Gever).

Als Horeca-assistent is het belangrijk om goed te luisteren naar de leidinggevende en de taken nauwkeurig uit te voeren. Hij is dan ook betrouwbaar en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Horeca-assistent, Karakter Horeca-assistent.

Netwerk horeca-assistent

De Horeca-assistent werkt veel samen met collega's, omdat hij vooral ondersteunende werkzaamheden verricht en assisteert. Vaak werkt hij onder directe leiding van de bedrijfsleider of leidinggevend gastheer/-vrouw. Wanneer de Horeca-assistent in de keuken assisteert zal hij onder leiding van de chef-kok werken. Samenwerken is dan ook een van de belangrijkste competenties van de Horeca-assistent.

Mensen vonden ons op: Collega’s Horeca-assistent, Medewerkers Horeca-assistent.

Is het beroep horeca-assistent iets voor jou?

Zou je graag horeca-assistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als horeca-assistent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Horeca-assistent, beroepskeuzetest Horeca-assistent, beroep Horeca-assistent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden horeca-assistent

De functie van Horeca-assistent is een startersfunctie binnen de horeca. Hij biedt dan ook vele doorgroeimogelijkheden. Zo is het mogelijk om door te groeien naar bedieningsmedewerker of gastheer/-vrouw in een restaurant. Ook is het mogelijk om de keuken in te gaan en door te leren voor kok. Als Horeca-assistent kan men zo ver doorgroeien als gewenst in verschillende richtingen binnen de horeca. Een vervolgopleiding is hiervoor echter vaak noodzakelijk.

De horeca arbeidsmarkt is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De vraag naar gekwalificeerd personeel binnen de horeca is altijd vrij hoog. Zo zal men met een diploma in de richting van horeca sneller worden aangenomen dan een ongeschoolde kandidaat.

Arbeidsmarktperspectief score horeca-assistent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep horeca-assistent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Horeca-assistent, Promotie mogelijkheden Horeca-assistent, Carriere Horeca-assistent.

Solliciteren op de functie horeca-assistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als horeca-assistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor horeca-assistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als horeca-assistent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Horeca-assistent, CV Horeca-assistent, sollicitatie Horeca-assistent.

Interviews met horeca-assistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen horeca-assistent

Vacatures horeca-assistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Horeca-assistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Horeca-assistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Horeca-assistent is werkzaam bij een Horeca-onderneming, zoals een restaurant, café, hotel of fastservicebedrijf. De Horeca-assistent assisteert de horecamedewerkers bij allerlei werkzaamheden. In een café of restaurant zijn de taken van een Horeca-assistent bijvoorbeeld het klaarzetten van de meubels, opzetten van het terras en het opdekken van de tafels.

Beoordeling Horeca-assistent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Horeca-assistent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Horeca-assistent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep