Horeca-assistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Horeca-assistent? Lees de functieomschrijving.

Een Horeca-assistent is werkzaam bij een Horeca-onderneming, zoals een restaurant, café, hotel of fastservicebedrijf. De Horeca-assistent assisteert de horecamedewerkers bij allerlei werkzaamheden. In een café of restaurant zijn de taken van een Horeca-assistent bijvoorbeeld het klaarzetten van de meubels, opzetten van het terras en het opdekken van de tafels. Ook de ‘mise en place’ valt onder zijn takenpakket. Dit zijn de voorbereidende werkzaamheden, waardoor bijvoorbeeld het diner later op de avond vlekkeloos kan verlopen; bijvoorbeeld het klaarzetten van borden en bestek en het vouwen van servetten.

Een Horeca-assistent kan ook werkzaam zijn in de keuken, waar hij bijvoorbeeld ingrediënten wast en snijdt, voorraden aanvult of de werkplek opruimt en keukengerei afwast. Een Horeca-assistent die werkzaam is in een fastservicebedrijf heeft taken als het inruimen van de vitrine, het persen van fruitsap of het beleggen van broodjes. Ook is het zijn taak om de buffetvoorraden en attributen zoals bestek aan te vullen. Vaak werkt een Horeca-assistent achter de schermen.

Toch gebeurt het ook dat de Horeca-assistent in aanraking komt met de gasten van de horecagelegenheid en onder begeleiding eenvoudige bedieningswerkzaamheden uitvoert. Een belangrijke taak van de Horeca-assistent, tot slot, is het schoonmaken van de werkomgeving wanneer de gasten zijn vertrokken.

Wil je werken als Horeca-assistent?

Werk je al als Horeca-assistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Horeca-assistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Horeca-assistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Horeca-assistent in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Gastheer/-vrouw
 • Bartender
 • Bedrijfsleider Horeca
 • Kok

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1431 tot €1692

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Horeca-assistent

Wat verdient een Horeca-assistent?

Het salaris van het Horeca-assistent is afhankelijk van zijn takenpakket. Wanneer hij bijvoorbeeld veel bedieningswerkzaamheden uitvoert, zal het salaris hoger uitvallen dan wanneer de Horeca-assistent vooral voorbereidende werkzaamheden verricht. In de horeca geldt over het algemeen: hoe meer werkervaring en hoe meer verantwoordelijkheden, des te hoger het salaris. Een indicatie van dat van de Horeca-assistent is €1431 á €1692.

Salarisschaal Horeca-assistent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Horeca-assistent

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Horeca-assistent

Hoe goed is de toekomst voor de Horeca-assistent? 

De functie van Horeca-assistent is een startersfunctie binnen de horeca. Hij biedt dan ook vele doorgroeimogelijkheden. Zo is het mogelijk om door te groeien naar bedieningsmedewerker of gastheer/-vrouw in een restaurant. Ook is het mogelijk om de keuken in te gaan en door te leren voor kok. Als Horeca-assistent kan men zo ver doorgroeien als gewenst in verschillende richtingen binnen de horeca. Een vervolgopleiding is hiervoor echter vaak noodzakelijk.

De horeca arbeidsmarkt is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De vraag naar gekwalificeerd personeel binnen de horeca is altijd vrij hoog. Zo zal men met een diploma in de richting van horeca sneller worden aangenomen dan een ongeschoolde kandidaat.

Baankans Horeca-assistent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Horeca-assistent worden: Opleidingen tot Horeca-assistent

Hoe word je een Horeca-assistent? 

Om te gaan werken als Horeca-assistent, kan men de opleiding Horeca-Assistent op MBO niveau 1 volgen. Deze opleiding duurt een jaar. Vanuit deze opleiding kan je je oriënteren op een beroep in de horeca en eventueel doorstromen naar een MBO niveau 2 opleiding in de horeca. De opleiding is erg praktijkgericht, waarbij communicatieve en sociale vaardigheden een belangrijk onderdeel vormen.

Ook komt het voor dat men zonder passende opleiding aan het werk gaat als Horeca-assistent en de werkzaamheden in de praktijk leert.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Horeca-assistent

Horeca opleiding: Gastvrij méér omzet en méér fooi.
De beste horeca opleiding voor u en uw personeel Scoort u wat laag bij www.eet.nu en www.iens.nl? Hebt u het idee dat men en u wat sleets wordt en niet meer alle professionele
Assistent Controller
De opleiding Assistent Controller biedt je de opstap naar de functie van assistent controller, de spin in het financiële web van je organisatie. Je hebt een financieel-administratieve functie en wilt …
Managementassistent en NLP
Voel je je soms onzeker over wat je doet en wilt? Heb jij het gevoel dat je overloopt van de goede ideeën, maar dat je de mensen in de organisatie niet meekrijgt? Ben …
Management Assistent in 3 dagen
Wilt u effectief leren omgaan met uw tijd, deadlines en agenda, om zo een optimale bijdrage te leveren aan uw organisatie? Dan is deze training uitstekend geschikt voor u. Hoe …
Assistent Controller
De Assistent controller opleiding van Avans+ In de opleiding Assistent controller staan jouw functie en vakkennis als financieel professional centraal. Aan de hand van actuele thema’s verrijk je jouw kennis en ervaring. …
Meer opleidingen Horeca-assistent

Weet je nog niet of je Horeca-assistent wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Horeca-assistent of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Horeca-assistent

Met wie werkt een Horeca-assistent samen? 

De Horeca-assistent werkt veel samen met collega's, omdat hij vooral ondersteunende werkzaamheden verricht en assisteert. Vaak werkt hij onder directe leiding van de bedrijfsleider of leidinggevend gastheer/-vrouw. Wanneer de Horeca-assistent in de keuken assisteert zal hij onder leiding van de chef-kok werken. Samenwerken is dan ook een van de belangrijkste competenties van de Horeca-assistent.


 • Gastheer/-vrouw
 • Bartender
 • Bedrijfsleider Horeca
 • Kok
Horeca-assistent


Organisaties waar een Horeca-assistent werkzaam is

Waar werkt een Horeca-assistent meestal? 

Een Horeca-assistent is werkzaam bij een horecagelegenheid, zoals een restaurant, eetcafé of fastservicegelegenheid. De aard van dit bedrijf kan erg uiteen lopen en ook de werkzaamheden zullen dus per bedrijf verschillen. Zo zal een Horeca-assistent bij een fastservicebedrijf vaak achter een counter werken, terwijl een Horeca-assistent bij een restaurant meehelpt in de keuken, maar soms ook bedieningswerkzaamheden in het restaurant uitvoert. De werkzaamheden van de Horeca-assistent zijn echter altijd ondersteunend zodat de werkzaamheden van collega's binnen de organisatie soepel uitgevoerd kunnen worden.

Meer weten over werken in de Facilitair?

Bekijk werken in Facilitair

Best beoordeelde werkgevers Horeca-assistent

Waar kun je het beste werken als Horeca-assistent? Hieronder vindt je de best door de Horeca-assistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Horeca-assistent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Horeca-assistent:

Welke competenties heeft een een Horeca-assistent nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Horeca-assistent

Wat voor persoonlijkheid heb je als Horeca-assistent nodig? 

Omdat een Horeca-assistent vooral ondersteunende werkzaamheden verricht, is een open en dienstverlenenede houding belangrijk. Zowel ten opzichte van collega's als ten opzichte van gasten. De Horeca-assistent is behulpzaam en enthousiast en voelt de behoeftes van anderen goed aan (Gever).

Als Horeca-assistent is het belangrijk om goed te luisteren naar de leidinggevende en de taken nauwkeurig uit te voeren. Hij is dan ook betrouwbaar en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Horeca-assistent


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Horeca-assistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Horeca-assistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Horeca-assistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Horeca-assistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Horeca-assistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Horeca-assistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Horeca-assistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Horeca-assistent iets voor je?

Zou je graag Horeca-assistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Horeca-assistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Horeca-assistent

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar