U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hovenier

Hovenier worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hovenier? Lees de functieomschrijving.

De werkzaamheden van een Hovenier zijn sterk afhankelijk van de richting waarin hij werkt. Hoveniers kunnen zich richten op aanleggen van tuinen, parken, plantsoenen, sportparken en groenstroken en/of het onderhouden hiervan. Hij kan zich in een bepaalde richting specialiseren.

Wanneer je als Hovenier tuinen aanlegt dan zal je dit doen aan de hand van een - al dan niet zelf opgesteld - plan waarin staat wat er allemaal in die tuin moet gaan komen. Dat kan zijn het aanleggen van borders (bloembedden), het leggen van bestrating en terrassen, neerzetten van schuttingen en tuinhuisjes en bijvoorbeeld het aanleggen van een vijver.

Als je er als Hovenier voor kiest om je vooral op onderhoud te richten dan betekent dat dat je onder andere bezig bent met gras maaien, planten opbinden, hagen knippen of bomen en struiken snoeien, maar ook met het verzetten van planten of neerzetten van nieuw groen.

Het takenpakket van de Hovenier is dus heel veelzijdig; van metselwerk en elektra tot gras maaien of snoeien. Je hebt veel verschillende mogelijkheden, maar bent uiteindelijk altijd buiten bezig met je handen om een tevreden klant achter te laten.

Als je als leidinggevende komt te werken bij een hoveniersbedrijf houd je je meer bezig met de organisatie, voorbereiding en begeleiding van de projecten die de allround Hovenier uit zal voeren. Je richt je op de planning, aansturing en het bewaken van de kwaliteit. Maar daarnaast moet je dan ook contact leggen met nieuwe klanten en hun budget en begroting in de gaten houden.

Mensen vonden ons op: Job Hovenier, Baan Hovenier, Hovenier Worden, Functie-eisen Hovenier, Verantwoordelijkheden Hovenier, Functieprofiel Hovenier, Wat doet een Hovenier, Werken als Hovenier.

Hovenier worden: Opleiding tot hovenier

Om hovenier te worden kun je een MBO of een HBO opleiding volgen.

De MBO opleiding Hovenier en Groenvoorziening gaat in op alle aspecten van het aanleggen van groen en het onderhouden ervan, het inrichten van de beschikbare ruimte en het gebruik van de diverse apparaten en machines. Aan de andere kant is er ook aandacht voor communicatie met klanten en collega's, het werven van nieuwe klanten, maar ook aansturing, registratie, financiën en organisatie.

Tijdens de HBO opleiding Tuin- en Landschapsinrichting komen ook aanleg, onderhoud en beheeraan bod. Daarnaast kies je een specialisatierichting en wordt er meer aandacht besteed aan ontwerpen, planuitwerking, ecologie en landschapsbouw.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hovenier, Hovenier Worden, Opleidingsniveau Hovenier, Scholing Hovenier, Studie Hovenier, Bijscholing Hovenier, Omscholing Hovenier.

Organisaties waar een hovenier doorgaans werkzaam is

Een hoveniersbedrijf is in principe een profit organisatie. Het bedrijf heeft puur als doel winst te maken door een dienst aan te bieden. Als je binnen een dergelijk bedrijf terecht komt werk je dus in de profit sector.

Het kan echter ook voorkomen dat je als Hovenier aan de slag gaat voor bijvoorbeeld een gemeente. In zo'n geval ben je bezig binnen de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hovenier, Hovenier Worden, Opleidingsniveau Hovenier, Scholing Hovenier, Studie Hovenier, Bijscholing Hovenier, Omscholing Hovenier.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hovenier

Als Hovenier verdien je ergens tussen de €900 wanneer je nog leerling bent en €2300 wanneer je al langere tijd werkt en meer ervaring hebt opgedaan. Wat je als Hovenier verdient hangt af van leeftijd en ervaring maar ook in welke sector je werkzaam bent. Ook de grootte van het hoveniersbedrijf en je naamsbekendheid spelen een rol.

Een reiskostenvergoeding is voor een Hovenier vrij gebruikelijk, maar niet standaard. Andere regelingen als een dertiende maand of bonussysteem zijn niet van toepassing. In de branche komt het ook relatief veel voor dat geen volledige 40-urige werkweek wordt gemaakt.

Mensen vonden ons op: Salaris Hovenier, Loon Hovenier, Wat verdien je als Hovenier, Salarisschaal Hovenier, Salarisindicatie Hovenier, Bonus Hovenier, CAO Hovenier, Brutoloon Hovenier, Nettoloon Hovenier, Vakantiedagen Hovenier, Pensioen Hovenier.

Competenties, skills & vaardigheden hovenier

 • Energie
 • Klantgerichtheid
 • Creativiteit
 • Financieel bewustzijn
 • Anticiperen
 • Resultaatgerichtheid
 • Omgaan met details
 • Zelfsturing
Mensen vonden ons op: Kennis Hovenier, Vaardigheden Hovenier, Attitude Hovenier, Kwalificaties Hovenier, Competentieprofiel Hovenier.

Boeken voor het beroep hovenier

Wil je meer weten over het beroep hovenier? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hovenier bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hovenier te komen.

Samen met de hovenier | Meijer

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789021592848 | 128 pagina's

In een mooie tuin leeft het lekkerder. Je voelt je op je gemak. Alles wat je er wilt zien, is er. In de juiste verhouding, uitgewogen en in evenwicht. Dat krijg je niet zomaar voor elkaar. Daar is vakkennis voor nodig. Vakkennis waarover maar weining tuin...

De Hovenier | Rabindranath Tagore

Nederlands | Paperback | 9789492954329 | 98 pagina's

Boek De Hovenier geschreven door Rabindranath Tagore uitgegeven door Vrije Uitgevers De Poëzie...

Zakboek parkeren voor de woonomgeving | Frederique van Andel

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789064506895 | 650 pagina's

Het parkeren is met een autobezit van een auto per twee Nederlanders steeds meer als maatgevend te beschouwen binnen de hedendaagse woningbouw. Het Zakboek parkeren voor de woonomgeving geeft een handzaam overzicht van verschillende parkeeroplossingen in ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Hovenier, Hovenier ebooks, boek Hovenier.

Persoonstypen hovenier

Als Hovenier is het handig om een zekere mate van fantasie en creativiteit te bezitten. Iedere tuin moet er immers weer anders uitzien dan de vorige. Daarnaast is snel werken en productief bezig zijn goed om de klant tevreden te houden en het budget niet te veel te belasten (Levensgenieter).

Omdat je veel met je handen bezig bent in het beroep van Hovenier moet je wel over genoeg energie beschikken om ook zwaardere werkzaamheden vol te kunnen houden, gedurende de hele dag. Ook een praktische werkwijze en een praktische kijk op de tuin en de indeling zullen het eindresultaat positief beïnvloeden (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hovenier, Karakter Hovenier.

Netwerk hovenier

Als Hovenier werk je al of niet onder een leidinggevende waaraan je verantwoording aflegt. Afhankelijk daarvan leg je direct of indirect ook verantwoording af aan de klant of opdrachtgever.

Als je plannen uitvoert van een landschapsarchitect dan heb je soms ook met deze persoon te maken. Ook hier geldt dat dit afhangt van of je wel of geen leidinggevende boven je hebt die deze contacten onderhoudt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Hovenier, Medewerkers Hovenier.

Is het beroep hovenier iets voor jou?

Zou je graag hovenier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hovenier bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hovenier, beroepskeuzetest Hovenier, beroep Hovenier kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hovenier

Er zijn relatief veel vacatures te vinden voor Hoveniers. Veelal worden reeds bekwame Hoveniers gevraagd, maar er is ook vraag naar Leerling Hoveniers, Assistent Hoveniers of een Tweede Man. Overal waar groen professioneel wordt onderhouden kan een Hovenier aan het werk. Openbaar groen wordt altijd professioneel aangelegd en onderhouden en daarin zal dus altijd werk te vinden zijn.

Als beginnend Hovenier kun je nog aardig groeien. In eerste instantie kom je meestal een bedrijf binnen als Leerling Hovenier of Assistent Hovenier. Je kunt dan doorgroeien tot tweede in rang en uiteindelijk de Eerste Hovenier worden. Nog een mogelijkheid is om je te specialiseren in een specifieke richting of om door te studeren op HBO niveau. Het hoogst haalbare is om leidinggevende te worden binnen een hoveniersbedrijf en de verantwoording te hebben over alles wat door de overige Hoveniers wordt uitgevoerd.

Arbeidsmarktperspectief score hovenier

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hovenier. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hovenier, Promotie mogelijkheden Hovenier, Carriere Hovenier.

Solliciteren op de functie hovenier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hovenier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hovenier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hovenier. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hovenier, CV Hovenier, sollicitatie Hovenier.

Interviews met hovenier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen hovenier

Vacatures hovenier

Op zoek naar een nieuwe baan als Hovenier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hovenier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De werkzaamheden van een Hovenier zijn sterk afhankelijk van de richting waarin hij werkt. Hoveniers kunnen zich richten op aanleggen van tuinen, parken, plantsoenen, sportparken en groenstroken en/of het onderhouden hiervan. Hij kan zich in een bepaalde richting specialiseren.

Beoordeling Hovenier

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hovenier' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hovenier

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Mijn passie is tuinieren ipv mijn huidige baan in de zorg.Hoe maak ik van mijn passie mijn werk op mijn 44ste? Graag advies of bij interesse naar mflbrouwer@ziggo.nl Alvast Bedankt

Door: marcel

Probeer in je vrije tijd een baantje te krijgen bij een hoveniersbedrijf.Als dat lukt en het is nog steeds je passie dan vind je ongetwijfeld een baan als hovenier want je hebt dan zoveel collegaas leren kennen die wel iets weten voor je.(netwerken).Gr.

Door: Willem

Reageer op dit beroep