U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Management Consultant

Management Consultant worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een management Consultant? Lees de functieomschrijving.

De Management Consultant adviseert bij de invoering van een nieuw management bij een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan twee bedrijven die gaan fuseren en een nieuw managementplan moeten opstellen. Het is dan aan de Management Consultant om ervoor te zorgen dat het personeel van een bedrijf de veranderingen accepteert en daadwerkelijk in de praktijk brengt.

Medewerking van het personeel, is essentieel om een bedrijfsproces met succes te veranderen. Medewerkers moeten meegevoerd en overtuigd worden, om te voorkomen dat het bedrijf stilstaat. De Management Consultant adviseert de managers en directie over communicatie en de samenvoeging van kennis om hen te helpen de houding van het personeel aan te passen.

Om een goede veranderstrategie te kunnen ontwikkelen moet de Management Consultant inventariseren wie de voorstanders van verandering zijn, en wie het tegenwerken. Soms zijn er slechts een paar tegenstanders, die meestal in tweede instantie toch makkelijk overtuigd kunnen worden of te weinig invloed hebben om de boel te frustreren. Het komt echter vaak voor dat er één of meerdere groepen in de organisatie zijn die verandering willen saboteren. Deze tegenwerking komt voort uit bijvoorbeeld angst, een machtsstrijd- of spel of diepgewortelde gewoontes (eigenlijk onvermogen).

Het is de taak van de Management Consultant om partijen en motieven uitgebreid in kaart te brengen en op basis van deze informatie een plan op te stellen dat voorziet in de oplossing van geschillen en andere middelen om personeel en directie/management weer op één lijn te krijgen. Pas wanneer alle weerstand is omgezet in medewerking of is geneutraliseerd en het veranderingsproces loopt, is de Management Consultant succesvol geweest. De Management Consultant staat steeds weer voor een uitdaging. Bij elk bedrijf werkt een andere strategie. Het is aan de Management Consultant een juiste strategie te bedenken.

 

Mensen vonden ons op: Job Management Consultant, Baan Management Consultant, Management Consultant Worden, Functie-eisen Management Consultant, Verantwoordelijkheden Management Consultant, Functieprofiel Management Consultant, Wat doet een Management Consultant, Werken als Management Consultant.

Management Consultant worden: Opleiding tot management Consultant

De opleidingsachtergrond van een Management Consultant ligt meestal in de richting van Management of Bedrijfkunde (afstuurrichting van Economie). Bovenop deze academische opleiding volgt men soms een cursus of opleiding in een specifiek vakgebied, zoals Financiën of IT, ook om meer ervaring op te doen. Vaak is werkervaring nodig om Management Consultant te kunnen worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Management Consultant, Management Consultant Worden, Opleidingsniveau Management Consultant, Scholing Management Consultant, Studie Management Consultant, Bijscholing Management Consultant, Omscholing Management Consultant.

Organisaties waar een management Consultant doorgaans werkzaam is

Een Management Consultant kan aan het werk bij een Consultancy Bureau in de profitsecor. Ook kan hij als ZZP'er aan de slag en zelf projecten aantrekken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Management Consultant, Management Consultant Worden, Opleidingsniveau Management Consultant, Scholing Management Consultant, Studie Management Consultant, Bijscholing Management Consultant, Omscholing Management Consultant.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden management Consultant

De Management Consultant verdient zo tussen de €2000 en €5000 bruto per maand, afhankelijk van de opdracht(gever) en werkervaring. 

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Management Consultant werkt, maar voorbeelden zijn een werktelefoon, een reiskostenvergoeding en een dertiende maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Management Consultant, Loon Management Consultant, Wat verdien je als Management Consultant, Salarisschaal Management Consultant, Salarisindicatie Management Consultant, Bonus Management Consultant, CAO Management Consultant, Brutoloon Management Consultant, Nettoloon Management Consultant, Vakantiedagen Management Consultant, Pensioen Management Consultant.

Competenties, skills & vaardigheden management consultant

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Ondernemerschap
 • Flexibiliteit
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Onderhandelen
 • Doortastend
 • Samenwerken
 • Sociabilitheit
 • Mensenkennis, inzicht in groepsdynamica
 • Nieuwsgierig
Mensen vonden ons op: Kennis Management Consultant, Vaardigheden Management Consultant, Attitude Management Consultant, Kwalificaties Management Consultant, Competentieprofiel Management Consultant.

Boeken voor het beroep management consultant

Wil je meer weten over het beroep management consultant? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je management consultant bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken management consultant te komen.

Coachen met collega's | Yvonne Burger

praktijkboek individuele consultatie - Nederlands | Druk: 6 | Paperback | 9789023255437 | 264 pagina's

"Coachen met collega's 6e druk is een boek van Yvonne Burger uitgegeven bij Gorcum B.V., Koninklijke van. ISBN 9789023255437 Het vak coaching doet modieus aan maar heeft al een lange geschiedenis. Uit de klassieke wereld zijn ons prachtige coachinggesprek...

Technical Analysis of Stock Trends | Robert D Edwards

Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781607961635 | 518 pagina's

Technical Analysis of Stock Trends by Robert D. Edwards and John Magee, is considered to be the Bible of market analysis. The first book to introduce a methodology for determining the predictable behavior of investments and markets, Technical Analysis of ...

Researching Hospitality and Tourism | Bob Brotherton

Engels | Druk: 2 | Paperback | 9781446287552 | 336 pagina's

"Dr Brotherton has built on the first edition by expanding the coverage of literature, methodological techniques and exercises to guide students.Researching Hospitality and Tourism takes readers systematically through the entire research process from the ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Management Consultant, Management Consultant ebooks, boek Management Consultant.

Persoonstypen management Consultant

Persoonstypen die goed passen bij een Management Consultant zijn Bemiddelaar en Waarnemer.

De Management Consultant verplaatst zich in de verschillende standpunten, probeert uiteindelijk een advies uit te brengen dat voor iedereen acceptabel is (Bemiddelaar).

Verder is het belangrijk dat een Management Consultant goed kan waarnemen. Hij moet de organisatie snel leren kennen en zien waar verbeterpunten liggen (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Management Consultant, Karakter Management Consultant.

Netwerk management Consultant

Een goed netwerk is heel belangrijk voor de Management Consultant. Zo moet hij goed met bestuursleden en Managers kunnen omgaan om een opdracht uit te voeren en om nieuwe opdrachten binnen te krijgen. Natuurlijk komt een Management Consultant ook in aanraking met andere werknemers van organisaties die hij helpt. Als een bedrijf door een grote verandering gaat, worden er vaak meerdere Consultants ingeschakeld. De Management Consultant werkt dus met hen samen.

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Management Consultant, Medewerkers Management Consultant.

Is het beroep management Consultant iets voor jou?

Zou je graag management Consultant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als management Consultant bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Management Consultant, beroepskeuzetest Management Consultant, beroep Management Consultant kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden management Consultant

Het kan moeilijk zijn om als starter een baan te vinden als Management Consultant. Het is voor klanten belangrijk dat een Management Consultant echt weet waar hij mee bezig is en veel ervaring heeft. De Management Consultant heeft namelijk een heel verantwoordelijke baan. Bedrijven zullen dus niet snel een onervaren Management Consultant aannemen. 

Een Management Consultant kan steeds inhoudelijk interessantere klussen krijgen bij grotere bedrijven. Het is wel belangrijk dat hij een goed netwerk opbouwt.

Arbeidsmarktperspectief score management Consultant

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep management Consultant. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Management Consultant, Promotie mogelijkheden Management Consultant, Carriere Management Consultant.

Solliciteren op de functie management Consultant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als management Consultant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor management Consultant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als management Consultant. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Management Consultant, CV Management Consultant, sollicitatie Management Consultant.

Interviews met management Consultant

Tim Krechting (33) is Management Consultant bij Berenschot. 
 

           

 

Hoe bent u aan deze baan gekomen?

"Na mijn studie ben ik als startend adviseur bij Holland Consulting Group begonnen. Hier heb ik mogen leren van enkele van de beste adviseurs op hun vakgebied en het adviesvak in de volle breedte verkend. Ik hield me bezig met advisering over strategie en structuur, maar ook met het begeleiden van werving- en selectietrajecten en het uitvoeren van assessments. Toen ik me wilde verdiepen in het begeleiden van grote veranderingstrajecten kwam ik al snel uit bij adviesbureau Berenschot. Daar werkte men onder het label The Change Factory aan het initiëren en impl...


Lees de rest van het interview

Verwante beroepen management Consultant

Vacatures management consultant

Op zoek naar een nieuwe baan als Management Consultant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Management Consultant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Management Consultant adviseert bij de invoering van een nieuw management bij een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan twee bedrijven die gaan fuseren en een nieuw managementplan moeten opstellen. Het is dan aan de Management Consultant om ervoor te zorgen dat het personeel van een bedrijf de veranderingen accepteert en daadwerkelijk in de praktijk brengt.

Beoordeling Management Consultant

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Management Consultant' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Management Consultant

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Het is verkopen van veel gebakken lucht. En een flinke tekortkoming van ondernemers om deze lui in te huren.

Door: Bas van Stapelberg

Reageer op dit beroep