U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Medewerker Douane

Medewerker Douane worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een medewerker Douane? Lees de functieomschrijving.

Nederland is een echt handelsland. Het geldt als de poort van Europa met de haven in Rotterdam, luchthaven Schiphol en de haven van Amsterdam. Dagelijks gaan er miljoenen goederen Nederland in en uit. Als Medewerker van de Douane controleer je deze goederen. De Douane houdt zich hierbij aan wetten die deels Europees en deels nationaal zijn bepaald.

De Douane heeft drie kerntaken. De eerste is het zogeheten stoppen van goederen. Bepaalde producten mogen het land niet in of uit. Hierbij gaat het over wapens, munitie, drugs, ziektes etc. Hier wordt gebruik gemaakt van de modernse technieken om zo snel mogelijk te controleren, zodat de handel niet aangetast wordt. De tweede taak bestaat uit bewaking. Hier worden de goederen van de invoer gecontroleerd waarover nog geen invoerbelasting is betaald. Ook wordt er gecontroleerd of schepen echt Nederland verlaten, zodat ze eventueel hun belasting kunnen terugkrijgen. De derde taak van een Medewerker van de Douane is het heffen en innen van belastingen. De belastingen die ze innen zijn onder andere invoerbelastingen (over de genoemde gecontroleerde goederen), maar de Medewerkers innen ook accijzen en verbruiksbelastingen.

Tot 1 januari 2010 was het heffen van belasting op personenauto’s en motorrijwielen (de BPM) ook een taak van de Douane, maar deze is sindsdien overgedragen aan de belastingdienst.

Mensen vonden ons op: Job Medewerker Douane, Baan Medewerker Douane, Medewerker Douane Worden, Functie-eisen Medewerker Douane, Verantwoordelijkheden Medewerker Douane, Functieprofiel Medewerker Douane, Wat doet een Medewerker Douane, Werken als Medewerker Douane.

Medewerker Douane worden: Opleiding tot medewerker Douane

Voor de functie van Medewerker van de Douane is een MBO opleiding in fiscale richting genoeg. Vaak is het wel verstandig om nog een cursus te volgen bij Douaneopleidingen Nederland, om je te specialiseren in het beroep. Hierdoor krijg je een groter stempel van betrouwbaarheid en leer je meer over het beroep zelf.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Medewerker Douane, Medewerker Douane Worden, Opleidingsniveau Medewerker Douane, Scholing Medewerker Douane, Studie Medewerker Douane, Bijscholing Medewerker Douane, Omscholing Medewerker Douane.

Organisaties waar een medewerker Douane doorgaans werkzaam is

De Douane hoort bij de Belastingdienst en is een overheidsinstelling. Hun doel is om goederen te controleren, niet om winst te maken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Medewerker Douane, Medewerker Douane Worden, Opleidingsniveau Medewerker Douane, Scholing Medewerker Douane, Studie Medewerker Douane, Bijscholing Medewerker Douane, Omscholing Medewerker Douane.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden medewerker Douane

Het salarismodel van de Douane is hetzelfde als dat van de Belastingdienst. Het kan heel erg verschillen en is afhankelijk van functie, opleiding en ervaring. Er is bij de Douane een schaalindeling voor de salarissen waar niet van wordt afgeweken. Het bruto salaris ligt tussen de €1467 en €8541. Daarbuiten heeft de Douane nog vele andere vergoedingen. Er is bijvoorbeeld standaard een vakantievergoeding van 8% van het brutoloon en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Woon-werkverkeer wordt vergoed, tot een maximaal bedrag weliswaar, en soms wordt er ook een verhuisvergoeding gegeven. Als fulltime medewerker heeft men een 36-urige werkweek en 20 dagen vakantie, er is echter de mogelijkheid tot meer vrije dagen door oftewel 40 uur per week te werken of door vrije dagen bij te kopen. Vrije dagen die men overhoudt kunnen verkocht worden.

Mensen vonden ons op: Salaris Medewerker Douane, Loon Medewerker Douane, Wat verdien je als Medewerker Douane, Salarisschaal Medewerker Douane, Salarisindicatie Medewerker Douane, Bonus Medewerker Douane, CAO Medewerker Douane, Brutoloon Medewerker Douane, Nettoloon Medewerker Douane, Vakantiedagen Medewerker Douane, Pensioen Medewerker Douane.

Competenties, skills & vaardigheden medewerker douane

 • Klantgerichtheid
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Financieel bewustzijn
 • Inzicht in omgeving
 • Flexibiliteit
 • Werken in teamverband
 • Discipline
Mensen vonden ons op: Kennis Medewerker Douane, Vaardigheden Medewerker Douane, Attitude Medewerker Douane, Kwalificaties Medewerker Douane, Competentieprofiel Medewerker Douane.

Boeken voor het beroep medewerker douane

Wil je meer weten over het beroep medewerker douane? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je medewerker douane bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken medewerker douane te komen.

Traject Welzijn - Profiel Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 | Marja Baseler

Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789006622270 | 132 pagina's

Traject Welzijn - Profiel Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 3e druk is een boek van Marja Baseler uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006622270 Traject Welzijn - Profiel Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 is een boek va...

Traject Welzijn - Pedagogisch medewerker kinderopvang PW Niveau 3 Theorieboek | Marja Baseler

Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789006622263 | 132 pagina's

Traject Welzijn - Pedagogisch medewerker kinderopvang PW Niveau 3 Theorieboek 3e druk is een boek van Marja Baseler uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006622263 Traject Welzijn profiel Pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 is een boek van...

Lees! | Ahmed Aboutaleb

50 gedichten uit de wereldpoëzie - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789493020078 | 80 pagina's

Wie zich afvraagt wat Aboutaleb ten diepste beweegt en hoe hij zich als wereldburger heeft gevormd, komt misschien wel uit bij één van zijn favoriete dichters, Adonis, die als vrijdenker zowel een kritische blik op het Oosten als op het Westen werpt. 'Ado...

Mensen vonden ons op: boeken voor Medewerker Douane, Medewerker Douane ebooks, boek Medewerker Douane.

Persoonstypen medewerker Douane

Een Medewerker van de Douane is betrouwbaar en heeft een groot verantwoordelijksheidsgevoel. Hij is loyaal, maar wel achterdochtig. Dat is als Medewerker van de Douane echter prettig, omdat hij leugens eerder doorziet dan anderen (Loyalist). Hij heeft veel discipline en is kritisch. Hij is een perfectionist die fouten niet toestaat, omdat hij weet dat dit in zijn functie niet kan (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Medewerker Douane, Karakter Medewerker Douane.

Netwerk medewerker Douane

Als Medewerker van de Douane komt men veel in contact met andere Medewerkers, maar vooral heel veel met de (handelaren, reizigers en andere personen die de grenzen oversteken. Bij het vliegveld komt men dagelijks in contact met vele personen, evenals in de havens, waar dagelijks miljoenen goederen vervoerd worden. Dagelijks komt een Medewerker nieuwe mensen tegen op de vliegvelden, havens en eventueel bij de landgrenzen. Dat laatste komt vaker voor in andere landen, die niet in de EU zitten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Medewerker Douane, Medewerkers Medewerker Douane.

Is het beroep medewerker Douane iets voor jou?

Zou je graag medewerker Douane willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als medewerker Douane bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Medewerker Douane, beroepskeuzetest Medewerker Douane, beroep Medewerker Douane kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden medewerker Douane

Het arbeidsmarktperspectief is niet goed. Er zijn weinig vacatures, terwijl er genoeg aanbod is. Ook de verplaatsing van enkele taken (naar de Belastingdienst) en het wegvallen van grensbewaking is de beroepstak niet ten goede gekomen. De doorgroeimogelijkheden zijn wel redelijk; na lang werken kan er via het schaalmodel een leuke positie bereikt worden met een goed salaris.

Arbeidsmarktperspectief score medewerker Douane

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep medewerker Douane. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Medewerker Douane, Promotie mogelijkheden Medewerker Douane, Carriere Medewerker Douane.

Solliciteren op de functie medewerker Douane

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als medewerker Douane dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor medewerker Douane belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als medewerker Douane. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Medewerker Douane, CV Medewerker Douane, sollicitatie Medewerker Douane.

Interviews met medewerker Douane

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen medewerker Douane

Vacatures medewerker douane

Op zoek naar een nieuwe baan als Medewerker Douane? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Medewerker Douane. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Nederland is een echt handelsland. Het geldt als de poort van Europa met de haven in Rotterdam, luchthaven Schiphol en de haven van Amsterdam. Dagelijks gaan er miljoenen goederen Nederland in en uit.

Beoordeling Medewerker Douane

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Medewerker Douane' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Medewerker Douane

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Hallo,

ik zou graag de opleiding douanne willen doen. Op dit moment ben ik werkzaam als beveiliger, maar dit is niet wat ik voor altijd zal willen en kunnen doen.

Dus ben ik opzoek naar iets nieuws zoals douane, alleen ben ik al echter enige tijd opzoek naar een instelling of school die mij kan helpen met deze opleiding.?? iemand ening idee waar ik dat kan doen? graag mailen naar  aa_m88@hotmail.com

Met vriendelijke groet, A. Vorswijk

Door: Albert vorswijk

Ik wil werken bij de douane. En ben benieuwd welke opleiding je dan als beste kunt volgen. En wanneer je de hogere salaris ontvangt. Ik wil graag meer informatie. 

Door: Samantha

Beste Albert en Samantha,hierboven staat de goede informatie om jullie verder te helpen goed lezen endan actie.M.Vr.Gr.

Door: medewerker douane

Ik wil graag komen werken bij de douane maar heb totaal geen ervaring in beveiliging of iets dergelijks hoe kan ik het beste hiervoor soliciteren? Of een opleiding ervoor doen waar moet ik dan zijn? Cherryorgers@hotmail.nl Mvg cherry

Door: cherry

Beste Cherry,met beveiligen heeft het niet zoveel te maken.Het is verstandig om eerst enkele cursussen te gaan volgen.Kijk eens bij SPRINGEST.nl .Op deze site,worden enkele cursussen aangeboden.Sucses

Door: douane

Waar verdien je als douanier 1467€/8541€ want in belgië is dat rond de 3/4000€

Door: ilias

Ze hebben je niet de juiste info verstrekt,Ilias.H.gr.

Door: Rik

klinkt intressant

Door: nitraatje

Reageer op dit beroep