U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Palfrenier

Palfrenier worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een palfrenier? Lees de functieomschrijving.

Een Palfrenier is iemand die de Koetsier helpt. De Koetsier bestuurt vanaf de bok het paard/de paarden die voor de kar staat/staan. De Koetsier zit rechts, de Palfrenier zit links op de bok. De Palfrenier kan altijd het mennen overnemen van de Koetsier als hij even wil rusten.

Verder helpt de Palfrenier de Koetsier bijvoorbeeld bij het halthouden, door op de grond de paarden vast te houden, zodat ze stil blijven staan en rustig blijven. Ook helpt de Palfrenier eventuele gasten om in en uit het rijtuig te stappen. Andere taken van een Palfrenier zijn het controleren van het tuig van het paarden en het optuigen en inspannen van de paarden. Als de Palfrenier in de mensport werkzaam is, zit hij vaak achterop de marathonwagen, om de kar in balans te houden bij scherpe bochten. Hij zorgt dan voor tegengewicht door aan de ene kant van de kar te gaan hangen. Ook kan het zijn dat de Palfrenier taken op zich neemt als het uitmesten van de stallen en het verzorgen van de paarden.

Een Palfrenier kan onder andere werkzaam zijn in de tuigpaardensport, trekpaardensport, drafsport en mensport. Bij de tuigpaardensport moeten de tuigpaarden zich zo correct en sierlijk mogelijk bewegen. Bij de trekpaardensport doen de Koetsier en de Palfrenier mee aan sleep- en trekwedstrijden. Bij de drafsport gaat het om snelheid en bij de mensport gaat het om de onderdelen dressuur, vaardigheid en marathon. Ook kan een Palfrenier zich naast zijn andere taken bezighouden met het geven van menlessen. 

Mensen vonden ons op: Job Palfrenier, Baan Palfrenier, Palfrenier Worden, Functie-eisen Palfrenier, Verantwoordelijkheden Palfrenier, Functieprofiel Palfrenier, Wat doet een Palfrenier, Werken als Palfrenier.

Palfrenier worden: Opleiding tot palfrenier

 

Interesse in het vak en veel kennis over zaken als paardenziektes, de lichaamsbouw van paarden, hun motoriek en paardengedrag zijn van groot belang als men Palfrenier of een ander beroep in de paardenwereld wil uitoefenen. Diverse paardenopleidingen zijn hiervoor geschikt, zoals Paardenhouderij. Wel moet in de meeste gevallen ook een koetsiersbewijs worden gehaald.  

Op de openbare weg is een koetsiersbewijs niet verplicht. Het koetsiersbewijs is wel verplicht in een aantal natuurgebieden. Ook als de Palfrenier echt zijn boterham wil verdienen met zijn werk en dus meedoet met wedstrijden of huifkartochten organiseert, zal hij een koetsiersbewijs moeten bezitten. Meestal moet een aantal Certificaten Mennen behaald worden. Er moeten theorie-examens en praktijkexamens worden gedaan. Bij de praktijkexamens wordt onder andere gekeken of de Palfrenier zijn paard op de juiste wijze inspant en of hij wendingen kan rijden en verkeerstekens kan geven. Uiteindelijk leiden de certificaten tot het koetsiersbewijs.

Overigens bestaan er meerder soorten koetsiersbewijzen. Er zijn koetsierbewijzen voor een enkelspan, maar ook voor een tweespan of langspan. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Palfrenier, Palfrenier Worden, Opleidingsniveau Palfrenier, Scholing Palfrenier, Studie Palfrenier, Bijscholing Palfrenier, Omscholing Palfrenier.

Organisaties waar een palfrenier doorgaans werkzaam is

Een Palfrenier kan werkzaam zijn bij een manege, boerderij, rijvereniging, stalhouderij of sportstal. Deze bedrijven streven naar winst en horen dus bij de profitsector. Ook kan de Palfrenier zijn eigen bedrijf oprichten. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Palfrenier, Palfrenier Worden, Opleidingsniveau Palfrenier, Scholing Palfrenier, Studie Palfrenier, Bijscholing Palfrenier, Omscholing Palfrenier.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden palfrenier

 

Hoeveel een Palfrenier verdient, is niet duidelijk. Het hangt heel erg af van zijn werkzaamheden en zijn doel met het werk. Als hij de mensport niet alleen als hobby ziet, maar ook als een manier om zijn brood te verdienen, dan zal hij meedoen aan wedstrijden of helpen bij rijtuigtochten en dus geld verdienen. Zijn salaris zal dan erg minimaal zijn. Als de Koetsier wedstrijdgeld wint, zal de Palfrenier wat meer verdienen. Ook leeftijd en ervaring spelen een rol.

Mensen vonden ons op: Salaris Palfrenier, Loon Palfrenier, Wat verdien je als Palfrenier, Salarisschaal Palfrenier, Salarisindicatie Palfrenier, Bonus Palfrenier, CAO Palfrenier, Brutoloon Palfrenier, Nettoloon Palfrenier, Vakantiedagen Palfrenier, Pensioen Palfrenier.

Competenties, skills & vaardigheden palfrenier

 • Energie
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Discipline
 • Netwerken
 • Omgaan met details
Mensen vonden ons op: Kennis Palfrenier, Vaardigheden Palfrenier, Attitude Palfrenier, Kwalificaties Palfrenier, Competentieprofiel Palfrenier.

Boeken voor het beroep palfrenier

Wil je meer weten over het beroep palfrenier? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je palfrenier bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken palfrenier te komen.

Palefreniere Ned | Adeline Wirth

Franstalig | E-book | 9782268001463

L'héroïne, ancienne palefrenière, a dédié sa vie aux chevaux de comp��tition. Mais à l'âge de 65 ans, à la suite d'un drame, elle se retrouve seule, sans mari et sans enfants, en maison de retraite. Là, au rythme de ses souvenirs et à la faveur d'une renc...

Manuel Des Piqueurs, Cochers, Grooms Et Palefreniers a l'Usage Des Ecoles de Dressage (Ed.1880) | de Montigny L E

Franstalig | Paperback | 9782012748637 | 638 pagina's

Manuel des piqueurs, cochers, grooms et palefreniers a l'usage des ecoles de dressage & d'equitation de France / par le comte de Montigny. suivi ] De l'elevage des chevaux de course et de chasse / d'apres Digby CollinsDate de l'edition originale: 1880"Com...

Le Palefrenier | Rochefort-H

Franstalig | Druk: 1 | Paperback | 9782013382601 | 396 pagina's

Le palefrenier / par Henri Rochefort; dessins de Mejanel http: //gallica.bnf.fr/ark: /12148/bpt6k5569620...

Mensen vonden ons op: boeken voor Palfrenier, Palfrenier ebooks, boek Palfrenier.

Persoonstypen palfrenier

 

Persoonstypen die passen bij een Palfrenier zijn Perfectionist en Succesvolle Werker.

Het is belangrijk dat een Palfrenier nauwkeurig is. Hij moet opmerkzaam zijn, zodat hij in kan springen als dat nodig is. Ook is het zaak dat het tuig van de paarden goed zit en ze goed zijn verzorgd. Bij wedstrijden zal hij zijn uiterste best doen om een goed resultaat neer te zetten en de Koetsier zo goed mogelijk te helpen (Perfectionist).

Tevens is het van belang dat een Palfrenier zelfverzekerd, energiek en doelgericht is (Succesvolle Werker). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Palfrenier, Karakter Palfrenier.

Netwerk palfrenier

 

Een Palfrenier is de assistent van de Koetsier. Met hem komt hij daarom vanzelfsprekend veel in contact. Ook komt de Palfrenier in contact met andere mensen die zich bezighouden met de verzorging en optuiging van de paarden, zoals Grooms en Stalmedewerkers. Als de Palfrenier meedoet aan wedstrijden, komt hij ook in aanraking met medewerkers bij deze wedstrijden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Palfrenier, Medewerkers Palfrenier.

Is het beroep palfrenier iets voor jou?

Zou je graag palfrenier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als palfrenier bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Palfrenier, beroepskeuzetest Palfrenier, beroep Palfrenier kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden palfrenier

 

Het gaat niet erg goed in de paardensport, dus het zal voor een Palfrenier niet gemakkelijk zijn om aan een baan te komen. Met veel kennis, ervaring en een breed netwerk kan hij wel aan een baan komen. Hij zal flexibel moeten zijn qua woonplaats en werktijden.

Een Palfrenier is de Tweede Koetsier. Bij genoeg ervaring kan hij doorgroeien naar Eerste Koetsier. Ook kan hij zijn eigen bedrijf opzetten of leidinggevende worden.

Arbeidsmarktperspectief score palfrenier

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep palfrenier. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Palfrenier, Promotie mogelijkheden Palfrenier, Carriere Palfrenier.

Solliciteren op de functie palfrenier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als palfrenier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor palfrenier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als palfrenier. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Palfrenier, CV Palfrenier, sollicitatie Palfrenier.

Interviews met palfrenier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen palfrenier

Vacatures palfrenier

Op zoek naar een nieuwe baan als Palfrenier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Palfrenier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Palfrenier is iemand die de Koetsier helpt. De Koetsier bestuurt vanaf de bok het paard/de paarden die voor de kar staat/staan. De Koetsier zit rechts, de Palfrenier zit links op de bok.

Beoordeling Palfrenier

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Palfrenier' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Palfrenier

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep