U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Psychiatrisch Verpleegkundige

Psychiatrisch Verpleegkundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een psychiatrisch Verpleegkundige? Lees de functieomschrijving.

Een Psychiatrisch Verpleegkundige helpt patiënten met psychische problemen om weer (zo veel mogelijk) zelfstandig te worden en om beter te leren omgaan met hun problemen. Een Psychiatrisch Verpleegkundige komt patiënten met allerlei soorten problemen tegen, zoals verwardheid, angsten, depressies, sociale problemen en patiënten die zelfdestructief zijn of automutileren. Het kan zijn dat ze door deze geestelijke situatie ook lichamelijk niet in orde zijn, bijvoorbeeld door verwaarlozing (slecht eten, drugsgebruik). De Verpleegkundige geeft aanvullende zorg. Dat wil zeggen dat hij de patiënt helpt met zijn lichamelijke verzorging zolang dat nodig en tegelijkertijd zelfstandigheid stimuleert.

Het is belangrijk dat een Verpleegkundige zich in kan leven in de situatie van de patiënt en dat de zorg afgestemd is op de behoeften van de patiënt. Niet alle patiënten weten zelf wat het beste voor hen is, zeker niet als ze verward of depressief zijn, en kunnen niet goed aangeven wat ze nodig hebben. Daarom moet de Verpleegkundige goed kunnen observeren om er achter te komen wat er nodig is.

Andere taken van een Psychiatrisch Verpleegkundige zijn het in de gaten houden van medicijngebruik en het in de gaten houden van de gezondheidssituatie van de patiënten. De Verpleegkundige moet daarnaast een vertrouwensband op bouwen met de patiënten om een veilige sfeer voor hen te creëeren en om inzicht te krijgen en houden in de geestelijke gesteldheid van de patiënten. Deze informatie is erg belangrijk voor het samenstellen van een behandelplan.

Het is belangrijk dat de Verpleegkundige stressbestendig is aangezien een Psychiatrisch Verpleegkundige te maken kan krijgen met patiënten die agressief zijn of zichzelf pijn willen doen.

Naast de verzorgende taken moet een Verpleegkundige ook administratieve zaken bijhouden en onderhoudt hij contacten met artsen en professionals als psychologen en psychiaters. Met hen worden ook het behandelplan en de behandeldoelen samengesteld. De Verpleegkundige is ook een aanspreekpunt voor familieleden.

Een Verpleegkundige kan na zijn opleiding in verschillende sectoren van deze branche gaan werken. Ongeveer negen procent van de afgestudeerden gaat werken in een ziekenhuis  (Bron: carrièretijger)

Een Verpleegkundige kan onregelmatige werktijden hebben en zowel avond- als weekenddiensten moeten draaien.

Mensen vonden ons op: Job Psychiatrisch Verpleegkundige, Baan Psychiatrisch Verpleegkundige, Psychiatrisch Verpleegkundige Worden, Functie-eisen Psychiatrisch Verpleegkundige, Verantwoordelijkheden Psychiatrisch Verpleegkundige, Functieprofiel Psychiatrisch Verpleegkundige, Wat doet een Psychiatrisch Verpleegkundige, Werken als Psychiatrisch Verpleegkundige.

Psychiatrisch Verpleegkundige worden: Opleiding tot psychiatrisch Verpleegkundige

Om een Psychiatrisch Verpleegkundige te worden moet je minimaal de MBO opleiding Verpleegkundige hebben afgerond. Dit is een niveau-4 opleiding en duurt vier jaar. Daarnaast zou je ook de HBO opleiding Verpleegkunde kunnen volgen. Ook deze duurt vier jaar.

Na je opleiding kun je in verschillende sectoren van de verpleegkunde terecht, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, de thuiszorg, psychiatrie, verpleeghuizen, de GGD, de kraamzorg, gehandicaptenzorg en verslavingszorg. Je zou je ook nog verder kunnen specialiseren tot bijvoorbeeld sociaal-psychiatrisch verpleegkundige of je kunt je specialiseren in een bepaalde groep patiënten, bijvoorbeeld: verslaafden, kinderen of ouderen.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende cursussen en bijscholingen waarmee je je vaardigheden kunt uitbreiden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Psychiatrisch Verpleegkundige, Psychiatrisch Verpleegkundige Worden, Opleidingsniveau Psychiatrisch Verpleegkundige, Scholing Psychiatrisch Verpleegkundige, Studie Psychiatrisch Verpleegkundige, Bijscholing Psychiatrisch Verpleegkundige, Omscholing Psychiatrisch Verpleegkundige.

Organisaties waar een psychiatrisch Verpleegkundige doorgaans werkzaam is

 • Verpleeghuis
 • Wooncomplex
 • TBS-kliniek
 • Verslavingskliniek
 • Kinder- en jeugdpsychiatrische kliniek
 • Psychiatrische thuiszorg
 • Algemeen of psychiatrisch ziekenhuis
 • Medisch kinderdagverblijf
Mensen vonden ons op: Studeren voor Psychiatrisch Verpleegkundige, Psychiatrisch Verpleegkundige Worden, Opleidingsniveau Psychiatrisch Verpleegkundige, Scholing Psychiatrisch Verpleegkundige, Studie Psychiatrisch Verpleegkundige, Bijscholing Psychiatrisch Verpleegkundige, Omscholing Psychiatrisch Verpleegkundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden psychiatrisch Verpleegkundige

Een Psychiatrisch Verpleegkundige verdient ongeveer tussen de €1670 en €3180.

Het salaris is hierbij afhankelijk van de instelling waar je werkt, de opleiding die je gedaan hebt, je werkervaring en CAO schalen.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslag, tussen de 22 en 60 % van je salaris
Mensen vonden ons op: Salaris Psychiatrisch Verpleegkundige, Loon Psychiatrisch Verpleegkundige, Wat verdien je als Psychiatrisch Verpleegkundige, Salarisschaal Psychiatrisch Verpleegkundige, Salarisindicatie Psychiatrisch Verpleegkundige, Bonus Psychiatrisch Verpleegkundige, CAO Psychiatrisch Verpleegkundige, Brutoloon Psychiatrisch Verpleegkundige, Nettoloon Psychiatrisch Verpleegkundige, Vakantiedagen Psychiatrisch Verpleegkundige, Pensioen Psychiatrisch Verpleegkundige.

Competenties, skills & vaardigheden psychiatrisch verpleegkundige

 • Integriteit
 • Motiveren
 • Sociabiliteit
 • Sensitiviteit
 • Luisteren
 • Empathisch vermogen
 • Goed kunnen observeren
 • Kennis van verschillende psychische ziektebeelden
Mensen vonden ons op: Kennis Psychiatrisch Verpleegkundige, Vaardigheden Psychiatrisch Verpleegkundige, Attitude Psychiatrisch Verpleegkundige, Kwalificaties Psychiatrisch Verpleegkundige, Competentieprofiel Psychiatrisch Verpleegkundige.

Boeken voor het beroep psychiatrisch verpleegkundige

Wil je meer weten over het beroep psychiatrisch verpleegkundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je psychiatrisch verpleegkundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken psychiatrisch verpleegkundige te komen.

NU Zorg Theorieboek - Verplegen van mensen met een psychiatrische ziekte. Niveau 4 | Noordhoff Uitgevers B.V.

Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789001837686 | 368 pagina's

Dit theorieboek geeft antwoord op vragen die specifiek gelden voor verpleegkundigen binnen een specifieke branche. Aan de hand van onder andere praktische voorbeelden leert de student wat de verpleegkundige taken zijn in de praktijk van deze branche. De h...

De Psychiatrisch Verpleegkundige: Vakkundig In Balans | Jo Gommers

Professionalisering van de verantwoordelijk verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg - Nederlands | Druk: 1 | Softcover | 9789044126518 | 344 pagina's

De psychiatrisch verpleegkunde is een veeleisend vak. In functie van het opnemen van de rol van verantwoordelijk verpleegkundige zijn de verwachtingen hooggespannen, een grote variëteit aan competenties is noodzakelijk. Een vakkundige heeft een basis aan ...

Psychiatrische verpleegkunde | A. Bos

het verplegen van patiënten met een verstoord functioneren - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789023822493 | 349 pagina's

Psychiatrische verpleegkunde...

Mensen vonden ons op: boeken voor Psychiatrisch Verpleegkundige, Psychiatrisch Verpleegkundige ebooks, boek Psychiatrisch Verpleegkundige.

Persoonstypen psychiatrisch Verpleegkundige

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever).

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijik om moet gaan met de gegevens van je patiënten en omdat zij jou moeten vertrouwen (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Psychiatrisch Verpleegkundige, Karakter Psychiatrisch Verpleegkundige.

Netwerk psychiatrisch Verpleegkundige

Je werkt voornamelijk zelfstandig met de patiënten, maar je werkt ook in een team van psychologen, psychiaters, maatschappelijk werkers en pedagogen. Met hen wordt er overlegd over behandelmethoden en -plannen die betrekking hebben op de patiënt. Daarnaast wordt er ook met artsen overlegd over medicatie. Daarnaast onderhoud je ook contacten met de familie van de cliënt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Psychiatrisch Verpleegkundige, Medewerkers Psychiatrisch Verpleegkundige.

Is het beroep psychiatrisch Verpleegkundige iets voor jou?

Zou je graag psychiatrisch Verpleegkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als psychiatrisch Verpleegkundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Psychiatrisch Verpleegkundige, beroepskeuzetest Psychiatrisch Verpleegkundige, beroep Psychiatrisch Verpleegkundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden psychiatrisch Verpleegkundige

Op het moment is de arbeidsmarkt voor Psychiatrisch Verpleegkundigen gunstig. Er zijn voldoende banen te vinden.  

Verder zou je les kunnen gaan geven of je kunt bijscholingen volgen zodat je een managementfunctie op je kunt nemen. Daarnaast zou je hoofdverpleegkundige op een bepaalde afdeling van het ziekenhuis kunnen worden.

Arbeidsmarktperspectief score psychiatrisch Verpleegkundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep psychiatrisch Verpleegkundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Psychiatrisch Verpleegkundige, Promotie mogelijkheden Psychiatrisch Verpleegkundige, Carriere Psychiatrisch Verpleegkundige.

Solliciteren op de functie psychiatrisch Verpleegkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als psychiatrisch Verpleegkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor psychiatrisch Verpleegkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als psychiatrisch Verpleegkundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Psychiatrisch Verpleegkundige, CV Psychiatrisch Verpleegkundige, sollicitatie Psychiatrisch Verpleegkundige.

Interviews met psychiatrisch Verpleegkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen psychiatrisch Verpleegkundige

 • Verpleegkundige in een Ziekenhuis
 • Verpleegkundige in een Verzorgingstehuis

Vacatures psychiatrisch verpleegkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Psychiatrisch Verpleegkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Psychiatrisch Verpleegkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Psychiatrisch Verpleegkundige helpt patiënten met psychische problemen om weer (zo veel mogelijk) zelfstandig te worden en om beter te leren omgaan met hun problemen. Een Psychiatrisch Verpleegkundige komt patiënten met allerlei soorten problemen tegen, zoals verwardheid, angsten, depressies, sociale problemen en patiënten die zelfdestructief zijn of automutileren. Het kan zijn dat ze door deze geestelijke situatie ook lichamelijk niet in orde zijn, bijvoorbeeld door verwaarlozing (slecht eten, drugsgebruik).

Beoordeling Psychiatrisch Verpleegkundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Psychiatrisch Verpleegkundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Psychiatrisch Verpleegkundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep