Psychiatrisch Verpleegkundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Psychiatrisch Verpleegkundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep psychiatrisch verpleegkundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je psychiatrisch verpleegkundige wordt.

 

Wat is een Psychiatrisch Verpleegkundige?

Een Psychiatrisch Verpleegkundige helpt patiënten met psychische problemen om weer (zo veel mogelijk) zelfstandig te worden en om beter te leren omgaan met hun problemen. Een Psychiatrisch Verpleegkundige komt patiënten met allerlei soorten problemen tegen, zoals verwardheid, angsten, depressies, sociale problemen en patiënten die zelfdestructief zijn of automutileren. Het kan zijn dat ze door deze geestelijke situatie ook lichamelijk niet in orde zijn, bijvoorbeeld door verwaarlozing (slecht eten, drugsgebruik). De Verpleegkundige geeft aanvullende zorg. Dat wil zeggen dat hij de patiënt helpt met zijn lichamelijke verzorging zolang dat nodig en tegelijkertijd zelfstandigheid stimuleert.

Het is belangrijk dat een Verpleegkundige zich in kan leven in de situatie van de patiënt en dat de zorg afgestemd is op de behoeften van de patiënt. Niet alle patiënten weten zelf wat het beste voor hen is, zeker niet als ze verward of depressief zijn, en kunnen niet goed aangeven wat ze nodig hebben. Daarom moet de Verpleegkundige goed kunnen observeren om er achter te komen wat er nodig is.

Andere taken van een Psychiatrisch Verpleegkundige zijn het in de gaten houden van medicijngebruik en het in de gaten houden van de gezondheidssituatie van de patiënten. De Verpleegkundige moet daarnaast een vertrouwensband op bouwen met de patiënten om een veilige sfeer voor hen te creëeren en om inzicht te krijgen en houden in de geestelijke gesteldheid van de patiënten. Deze informatie is erg belangrijk voor het samenstellen van een behandelplan.

Het is belangrijk dat de Verpleegkundige stressbestendig is aangezien een Psychiatrisch Verpleegkundige te maken kan krijgen met patiënten die agressief zijn of zichzelf pijn willen doen.

Naast de verzorgende taken moet een Verpleegkundige ook administratieve zaken bijhouden en onderhoudt hij contacten met artsen en professionals als psychologen en psychiaters. Met hen worden ook het behandelplan en de behandeldoelen samengesteld. De Verpleegkundige is ook een aanspreekpunt voor familieleden.

Een Verpleegkundige kan na zijn opleiding in verschillende sectoren van deze branche gaan werken. Ongeveer negen procent van de afgestudeerden gaat werken in een ziekenhuis  (Bron: carrièretijger)

Een Verpleegkundige kan onregelmatige werktijden hebben en zowel avond- als weekenddiensten moeten draaien.

Wil je werken als Psychiatrisch Verpleegkundige?

Werk je al als Psychiatrisch Verpleegkundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Psychiatrisch Verpleegkundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Psychiatrisch Verpleegkundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Psychiatrisch Verpleegkundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Psycholoog
 • Psychiater
 • Pedagoog
 • Maatschappelijk Werker
 • Patiënt en familie

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1670 tot €3180

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

25


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Psychiatrisch Verpleegkundige

Wat verdient een Psychiatrisch Verpleegkundige?

Een Psychiatrisch Verpleegkundige verdient ongeveer tussen de €1670 en €3180.

Het salaris is hierbij afhankelijk van de instelling waar je werkt, de opleiding die je gedaan hebt, je werkervaring en CAO schalen.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslag, tussen de 22 en 60 % van je salaris

Salarisschaal Psychiatrisch Verpleegkundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Psychiatrisch Verpleegkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Psychiatrisch Verpleegkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Psychiatrisch Verpleegkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Psychiatrisch Verpleegkundige vacatures

Psychiatrisch Verpleegkundige in Bazel, Zwitserland
TMI
Heb jij wel eens nagedacht over werken in Zwitserland ? Niet te ver van huis (ruim een uur vliegen) en toch in een hele andere omgeving? In een moderne stad …
Psychiatrisch verpleegkundige in Bern, Zwitserland
TMI
Heb jij wel eens nagedacht over werken in Zwitserland ? Niet te ver van huis (ruim een uur vliegen) en toch in een hele andere omgeving? In een moderne stad …
Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige Zwolle
TMI
Ben jij sociaal psychiatrisch verpleegkundige en houd jij wel van een uitdaging? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor een zorginstelling in de omgeving van Zwolle zijn wij op …
Psychiatrisch verpleegkundige in omgeving Leiden
TMI
Voor een forensisch centrum zijn wij op zoek naar een psychiatrisch verpleegkundige voor 24 uur per week. Ben jij zelfverzekerd en weet je van aanpakken? Dan zoeken wij jou! Waar …
Psychiatrisch Verpleegkundige Niveau 4
Florences
Functieomschrijving Wat ga je doen: Jij wilt met warme, persoonlijke zorg het verschil maken voor de bewoners. Door de goede personeelsbezetting is dit ook echt mogelijk. Jouw aandacht en professionele …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Psychiatrisch Verpleegkundige

Wat is de toekomst van Psychiatrisch Verpleegkundige?

Op het moment is de arbeidsmarkt voor Psychiatrisch Verpleegkundigen gunstig. Er zijn voldoende banen te vinden.  

Verder zou je les kunnen gaan geven of je kunt bijscholingen volgen zodat je een managementfunctie op je kunt nemen. Daarnaast zou je hoofdverpleegkundige op een bepaalde afdeling van het ziekenhuis kunnen worden.

Baankans Psychiatrisch Verpleegkundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

25


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Psychiatrisch Verpleegkundige worden: Opleidingen tot Psychiatrisch Verpleegkundige

Wil je psychiatrisch verpleegkundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Psychiatrisch Verpleegkundige? 

Om een Psychiatrisch Verpleegkundige te worden moet je minimaal de MBO opleiding Verpleegkundige hebben afgerond. Dit is een niveau-4 opleiding en duurt vier jaar. Daarnaast zou je ook de HBO opleiding Verpleegkunde kunnen volgen. Ook deze duurt vier jaar.

Na je opleiding kun je in verschillende sectoren van de verpleegkunde terecht, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, de thuiszorg, psychiatrie, verpleeghuizen, de GGD, de kraamzorg, gehandicaptenzorg en verslavingszorg. Je zou je ook nog verder kunnen specialiseren tot bijvoorbeeld sociaal-psychiatrisch verpleegkundige of je kunt je specialiseren in een bepaalde groep patiënten, bijvoorbeeld: verslaafden, kinderen of ouderen.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende cursussen en bijscholingen waarmee je je vaardigheden kunt uitbreiden.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Psychiatrisch Verpleegkundige

Post-hbo SPV
Uitgebreid De post-HBO-opleiding SPV is een duale competentiegerichte opleiding. De opleiding is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het werkveld en in samenspraak met andere hogescholen. De competenties die leidend zijn …
Meer opleidingen Psychiatrisch Verpleegkundige

Weet je nog niet of je Psychiatrisch Verpleegkundige wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Psychiatrisch Verpleegkundige of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Psychiatrisch Verpleegkundige

Met wie werkt een Psychiatrisch Verpleegkundige samen? 

Je werkt voornamelijk zelfstandig met de patiënten, maar je werkt ook in een team van psychologen, psychiaters, maatschappelijk werkers en pedagogen. Met hen wordt er overlegd over behandelmethoden en -plannen die betrekking hebben op de patiënt. Daarnaast wordt er ook met artsen overlegd over medicatie. Daarnaast onderhoud je ook contacten met de familie van de cliënt.


 • Psycholoog
 • Psychiater
 • Pedagoog
 • Maatschappelijk Werker
 • Patiënt en familie
Psychiatrisch Verpleegkundige


Organisaties waar een Psychiatrisch Verpleegkundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Psychiatrisch Verpleegkundige meestal werkt.

Waar werkt een Psychiatrisch Verpleegkundige?

 • Verpleeghuis
 • Wooncomplex
 • TBS-kliniek
 • Verslavingskliniek
 • Kinder- en jeugdpsychiatrische kliniek
 • Psychiatrische thuiszorg
 • Algemeen of psychiatrisch ziekenhuis
 • Medisch kinderdagverblijf

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Psychiatrisch Verpleegkundige

Waar kun je het beste werken als Psychiatrisch Verpleegkundige? Hieronder vind je de best door de Psychiatrisch Verpleegkundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Psychiatrisch Verpleegkundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Psychiatrisch Verpleegkundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Psychiatrisch Verpleegkundige.

Welke competenties heeft een Psychiatrisch Verpleegkundige nodig?

Een Psychiatrisch Verpleegkundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Psychiatrisch Verpleegkundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Psychiatrisch Verpleegkundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Psychiatrisch Verpleegkundige nodig? 

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever).

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijik om moet gaan met de gegevens van je patiënten en omdat zij jou moeten vertrouwen (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Psychiatrisch Verpleegkundige


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Psychiatrisch Verpleegkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Psychiatrisch Verpleegkundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Psychiatrisch Verpleegkundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Psychiatrisch Verpleegkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Psychiatrisch Verpleegkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Psychiatrisch Verpleegkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Psychiatrisch Verpleegkundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Psychiatrisch Verpleegkundige iets voor je?

Zou je graag Psychiatrisch Verpleegkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Psychiatrisch Verpleegkundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Psychiatrisch Verpleegkundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar