U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Psycholoog

Psycholoog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een psycholoog? Lees de functieomschrijving.

Een Psycholoog geeft adviezen, begeleiding en therapie aan mensen met behoefte aan geestelijke of emotionele steun. Een Psycholoog bestudeert het gedrag van mensen en zoekt daarbij naar de onderliggende gedachten en emoties. Een psycholoog houdt zich bezig met cliënten die kampen met problemen als slechte concentratie, trauma’s, depressie, angsten, opvoedingsproblematiek, relatieproblemen of stoornissen als als anorexia, schizofrenie of een contact- of hechtingsstoornis. Er wordt gekeken naar de beleving van gebeurtenissen, de herinneringen en gevoelens daarbij en naar mogelijke oplossingen. Hierbij moet altijd rekening worden gehouden met de emoties en wensen van de cliënt. Een behandelplan moet dan ook aansluiten bij de (emotionele) mogelijkheden van de cliënt en zijn hulpvraag.

Ook kan een Psycholoog adviezen geven aan bedrijven over beleid of werving van nieuwe leden, aan mensen die advies willen over opvoeding of andere zaken. Als Psycholoog moet je verbanden kunnen leggen tussen gedachten, gevoelens en gedrag van de cliënt en je moet in staat zijn een cliënt te begrijpen ook als hij niet in staat is zich duidelijk te uiten. Het is belangrijk dat er goed geluisterd wordt naar de cliënt en het is de taak van de Psycholoog om te helpen bij het verwerken van ervaringen.

Een Psycholoog kan in een groot scala aan beroepssectoren komen te werken: gezondheidszorg, bij de overheid, in het onderwijs, bij adviesbureaus, bedrijven of in het wetenschappelijk onderzoek.

In de gezondheidszorg wordt aan de hand van gesprekken en testen een diagnose gesteld, waar vervolgens een behandelplan voor wordt opgesteld. Vaak wordt er samengewerkt in een team van hulpverleners zoals artsen, therapeuten en maatschappelijk werkers. In dit geval moet er onderling overleg gepleegd worden over de cliënten. Hiervoor is het belangrijk dat er over alle cliënten een dossier bijgehouden wordt met o.a. verslagen van sessies. Dit is ook belangrijk bij een zelfstandige praktijk.

Mensen vonden ons op: Job Psycholoog, Baan Psycholoog, Psycholoog Worden, Functie-eisen Psycholoog, Verantwoordelijkheden Psycholoog, Functieprofiel Psycholoog, Wat doet een Psycholoog, Werken als Psycholoog.

Psycholoog worden: Opleiding tot psycholoog

Om Psycholoog te worden moet je minstens de HBO opleiding Toegepaste Psychologie hebben afgerond. Deze opleiding duurt vier jaar. 

Voor het Universitaire niveau van Psycholoog, waardoor je een wetenschappelijk Psycholoog wordt, moet je de WO opleiding Psychologie doen. Dit is een drie jaar durende Bachelor met een een tot twee jaar durende Master. Er zijn tegenwoordig ook thuisopleidingen psychologie die behaald kunnen worden, maar of deze voldoen is de vraag.

Je hebt een verplichte registratie, bijvoorbeeld een NIP registratie

 

Je kan doorstuderen tot Klinisch psycholoog, GZ-pyscholoog, kinderpsycholoog of klinisch neuropsycholoog.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Psycholoog, Psycholoog Worden, Opleidingsniveau Psycholoog, Scholing Psycholoog, Studie Psycholoog, Bijscholing Psycholoog, Omscholing Psycholoog.

Organisaties waar een psycholoog doorgaans werkzaam is

 • (G)GZ
 • Gevangenis/justitie
 • Jeugdzorg
 • Verpleeg- en verzorgingshuizen
 • (Psychiatrische afdeling van een) Ziekenhuis
 • Gehandicaptenzorg
 • Eigen praktijk
 • (Speciaal) onderwijs
 • Bedrijven
 • Adviesbureau
 • Onderzoekcentrum
 • Verlavingszorg
Mensen vonden ons op: Studeren voor Psycholoog, Psycholoog Worden, Opleidingsniveau Psycholoog, Scholing Psycholoog, Studie Psycholoog, Bijscholing Psycholoog, Omscholing Psycholoog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden psycholoog

Het salaris van een Psycholoog ligt tussen €2530 en €6790 per maand.

De salarissen zijn afhankelijk van CAO schalen

Secundaire arbeidsvoorwaarden

 • 8% vakantietoeslag
Mensen vonden ons op: Salaris Psycholoog, Loon Psycholoog, Wat verdien je als Psycholoog, Salarisschaal Psycholoog, Salarisindicatie Psycholoog, Bonus Psycholoog, CAO Psycholoog, Brutoloon Psycholoog, Nettoloon Psycholoog, Vakantiedagen Psycholoog, Pensioen Psycholoog.

Competenties, skills & vaardigheden psycholoog

 • Integriteit
 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Motiveren
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Psycholoog, Vaardigheden Psycholoog, Attitude Psycholoog, Kwalificaties Psycholoog, Competentieprofiel Psycholoog.

Boeken voor het beroep psycholoog

Wil je meer weten over het beroep psycholoog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je psycholoog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken psycholoog te komen.

Ethiek in de psychologie | Jacqueline Rothfusz

Nederlandstalig | Paperback | 2015

Ethiek in de psychologie bereidt toekomstige psychologen voor op ethische dilemma's in de beroepspraktijk. Omdat elk moreel probleem uniek is, biedt dit boek een uitgebreide basis die de student in staat stelt correcte afwegingen te maken. Daartoe worden ...

Ethische codes voor psychologen | Karel Soudijn

derde editie - Nederlandstalig | Paperback | 2015

Aan welke normen moeten psychologen voldoen tijdens de uitoefening van hun beroep? Toetssteen bij de beantwoording van die vraag is de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), die gedetailleerde voorschriften bevat en alleen al invl...

Niets is wat het lijkt | Tanya Byron

belevenissen van een klinisch psycholoog - Nederlandstalig | Paperback | 2015

Niets is wat het lijkt is Tanya Byrons verslag van haar vierjarige opleiding tot klinisch psycholoog. De levensverhalen van haar patiënten zijn schrijnend, adembenemend en zitten vol zwarte humor. Psychopaten, mensen met beginnende dementie, kinderen met ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Psycholoog, Psycholoog ebooks, boek Psycholoog.

Persoonstypen psycholoog

Je moet betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten en je moet rekening houden met de behoeftes van anderen (Gever).

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijk om moet gaan met de gegevens van je cliënten (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Psycholoog, Karakter Psycholoog.

Netwerk psycholoog

Een Psycholoog komt veel in contact met verschillende hulpverleners die ook met de cliënten samenwerken. Zo wordt er veel overleg gepleegd met artsen, verzorgers, therapeuten en pedagogen.

Een Psycholoog werkt met allerlei cliënten, van verschillende leeftijden en met verschillende hulpvragen. Zo varieert de vraag naar hulp bij depressie, anorexia, opvoedingsproblematiek, relatieproblemen, enz.

Mensen vonden ons op: Collega’s Psycholoog, Medewerkers Psycholoog.

Is het beroep psycholoog iets voor jou?

Zou je graag psycholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als psycholoog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Psycholoog, beroepskeuzetest Psycholoog, beroep Psycholoog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden psycholoog

De vooruitzichten op een baan zijn redelijk. Tweederde van de Psychologen vindt binnen een jaar een baan. Psychologen kunnen op veel plaatsen terecht en er zijn ook mogelijkheden om buiten het vakgebied te gaan werken, als generalist met WO werk- en denkniveau.

 

Doorgroeimogelijkheden:

Er zijn bijscholingscursussen of kun je binnen de instelling waar je werkt een hogere positie gaan bekleden.

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Psycholoog, Promotie mogelijkheden Psycholoog, Carriere Psycholoog.

Solliciteren op de functie psycholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als psycholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor psycholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als psycholoog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Psycholoog, CV Psycholoog, sollicitatie Psycholoog.

Interviews met psycholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen psycholoog

Vacatures psycholoog

Op zoek naar een nieuwe baan als Psycholoog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Psycholoog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Psycholoog geeft adviezen, begeleiding en therapie aan mensen met behoefte aan geestelijke of emotionele steun. Een Psycholoog bestudeert het gedrag van mensen en zoekt daarbij naar de onderliggende gedachten en emoties. Een psycholoog houdt zich bezig met cliënten die kampen met problemen als slechte concentratie, trauma’s, depressie, angsten, opvoedingsproblematiek, relatieproblemen of stoornissen als als anorexia, schizofrenie of een contact- of hechtingsstoornis.

Deel dit beroep

Deel dit beroep met je vrienden, collega’s en netwerk.

Beoordeling Psycholoog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Psycholoog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Psycholoog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

hallo allemaal ik moet voor school een beroepengids maken ik hou het over psychologie omdat het me een hele leuke baan lijkt. mischien hebben jullie wat informatie voor mij.

 

alvast bedankt

Door: butterfly

Door: d

welke sector moet ik kiezen voor psychologie? zorg en welzijn, economie, techniek of landbouw?

Door: d

Reageer op dit beroep