U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Psychotherapeut

Psychotherapeut worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een psychotherapeut? Lees de functieomschrijving.

Een Psychotherapeut is iemand die mensen behandelt met complexe psychische klachten, met als doel het persoonlijke en/of sociale functioneren te verbeteren. De Psychotherapeut onderscheidt zich van de gewone therapeut omdat de titel van ‘Psychotherapeut’ in Nederland wettelijk beschermd is (in tegenstelling tot de titel van therapeut die in principe iedereen mag dragen). Om de functie van Psychotherapeut te kunnen vervullen moet men eerst in het BIG-register opgenomen zijn.

Verder heeft een Psychotherapeut een andere taak dan psychologen, aangezien de behandeling van complexe innerlijke problematiek vaak langduriger en intensiever is dan die door bijvoorbeeld de GZ-psycholoog geboden wordt. Doorgaans is er voor de psychoterapeutische behandeling van een cliënt wel een verwijzing van een psycholoog of huisarts nodig. Daarmee worden de simpele gevallen van psychosomatiek bij voorbaat uitgesloten.

Een Psychotherapeut het verschillende behandelmethoden tot zijn beschikking. Naast een verscheidenheid aan behandeltechnieken kan een Psychotherapeut kiezen voor een klachtgerichte (nadruk op symptomen) of persoonsgerichte (meer inzichtgevend) benadering. Daarnaast besteedt een Psychotherapeut meer dan een psycholoog aandacht aan de omgeving van de cliënt en de invloed die het sociale netwerk op de persoon heeft. De methodes die beschikbaar zijn kunnen grotendeels worden opgedeeld in vier themas. Behandelingen kunnen gericht zijn op het veranderen van denken en/of gedrag, op het veranderen van de omgeving en de omgang met sociale situaties, exclusief gericht zijn op de cliënt en zijn gevoelsleven of psychoanalitisch van aard zijn.

Verder kan een Psychotherapeut zich specialiseren in o.a. het behandelen van kinderen en/of jong volwassenen of op groepstherapie, waarvoor weer andere methodes nodig kunnen zijn.

Mensen vonden ons op: Job Psychotherapeut, Baan Psychotherapeut, Psychotherapeut Worden, Functie-eisen Psychotherapeut, Verantwoordelijkheden Psychotherapeut, Functieprofiel Psychotherapeut, Wat doet een Psychotherapeut, Werken als Psychotherapeut.

Psychotherapeut worden: Opleiding tot psychotherapeut

Voor de opleiding tot Psychotherapeut worden alleen mensen toegelaten die al het artsexamen of een WO opleiding in de richting van de geestelijke gezondheidszorg hebben gedaan. De opleiding  duurt doorgaans drie tot vier jaar, tenzij men al geregistreerd GZ-psycholoog is. Naast theorieleer bestaat de opleiding voor het grootste gedeelte uit het opdoen van praktijkervaring. Daarnaast moet men zelf ook psychotherapie ondergaan. Verder is het belangrijk om na de opleiding deel te blijven nemen aan cursussen en de laatste ontwikkelingen bij te houden, omdat er anders kans is dat de BIG registratie afgenomen wordt.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Psychotherapeut, Psychotherapeut Worden, Opleidingsniveau Psychotherapeut, Scholing Psychotherapeut, Studie Psychotherapeut, Bijscholing Psychotherapeut, Omscholing Psychotherapeut.

Organisaties waar een psychotherapeut doorgaans werkzaam is

Psychotherapeuten kunnen bij GGZ-instellingen werken of als zelfstandige. Ook zijn er grote particuliere instellingen waar vraag is naar Psychotherapeuten met uiteenlopende specialismen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Psychotherapeut, Psychotherapeut Worden, Opleidingsniveau Psychotherapeut, Scholing Psychotherapeut, Studie Psychotherapeut, Bijscholing Psychotherapeut, Omscholing Psychotherapeut.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden psychotherapeut

De Psychotherapeut zit in FWG salarisschaal 70 en verdient daarmee tussen de €3794 en maximaal €5863. Verder zijn er goede arbeidsvoorwaarden van toepassing (zie CAO voor de zorg).

Mensen vonden ons op: Salaris Psychotherapeut, Loon Psychotherapeut, Wat verdien je als Psychotherapeut, Salarisschaal Psychotherapeut, Salarisindicatie Psychotherapeut, Bonus Psychotherapeut, CAO Psychotherapeut, Brutoloon Psychotherapeut, Nettoloon Psychotherapeut, Vakantiedagen Psychotherapeut, Pensioen Psychotherapeut.

Competenties, skills & vaardigheden psychotherapeut

 • Analytisch
 • Flexibiliteit
 • Coachen
 • Luisteren
 • Leervermogen
 • Objectiviteit
 • Inzicht geven
Mensen vonden ons op: Kennis Psychotherapeut, Vaardigheden Psychotherapeut, Attitude Psychotherapeut, Kwalificaties Psychotherapeut, Competentieprofiel Psychotherapeut.

Boeken voor het beroep psychotherapeut

Wil je meer weten over het beroep psychotherapeut? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je psychotherapeut bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken psychotherapeut te komen.

De ongeneeslijke romanticus | Frank Tallis

en andere verontrustende onthullingen van een psychotherapeut - Nederlands | 1e druk | Paperback | 9789045036625 | 272 pagina's

In "De ongeneeslijke romanticus' doet befaamd en ervaren psychotherapeut Frank Tallis verslag van de ziekten die liefde kan voortbrengen. Liefde maakt en breekt ons, iedereen kent liefde, iedereen wil liefde, iedereen wordt wel eens verliefd, iedereen ken...

De ondernemende psychotherapeut | Dick Bouman

Nederlands | 2e druk | Paperback | 9789036810067 | 121 pagina's

De ondernemende psychotherapeut 2e druk is een boek van Dick Bouman uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789036810067 Schaalvergroting, bureaucratisering, het verdwijnen van de menselijke maat: het zijn voor veel professionals redenen om zelfstan...

De laatste psychotherapeut | Meindert Gijzen

Nederlands | Paperback | 9781291907520 | 124 pagina's

De psychotherapie is bijna ter ziele. Wie heeft er nog behoefte aan halfzacht gepraat wanneer pillen en protocollen soelaas kunnen bieden? De neurowetenschap is oppermachtig! Er is nog slechts een psychotherapeut over die als een soort moderne Don Quichot...

Mensen vonden ons op: boeken voor Psychotherapeut, Psychotherapeut ebooks, boek Psychotherapeut.

Persoonstypen psychotherapeut

De Psychotherapeut moet niet voorschrijven en uitspellen wat een cliënt moet doen, maar goed luisteren en interpreteren en de cliënt zelf de oplossingen helpen te vinden (Waarnemer). Hierbij moet een Psychotherapeut goed weten hoe hij met de cliënt om moet gaan, zodat er langzamerhand vooruitgang kan worden geboekt. Soms duurt een behandeling maar korte tijd en dan is het al helemaal cruciaal dat de Psychotherapeut de client goed analyseert en de hulpmiddelen aan weet te reiken waarmee de cliënt na de behandeling zelf de volgende stappen kan zetten (Bemiddelaar).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Psychotherapeut, Karakter Psychotherapeut.

Netwerk psychotherapeut

Psychologen en huisartsen zijn een belangrijke schakel voor de Psychotherapeut omdat die cliënten verwijzen. Verder is het belangrijk om in contact te blijven met collega's, om werkervaringen mee uit te wisselen en omdat die collega's vaak in een instelling samen moeten werken. Onderwijzers in de psychotherapie zijn belangrijk voor het volgen van trainingen, waar de Psychotherapeut ook weer de kans heeft om met collega's te praten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Psychotherapeut, Medewerkers Psychotherapeut.

Is het beroep psychotherapeut iets voor jou?

Zou je graag psychotherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als psychotherapeut bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Psychotherapeut, beroepskeuzetest Psychotherapeut, beroep Psychotherapeut kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden psychotherapeut

Het beroep van Psychotherapeut is van zichzelf  een doorgroeimogelijkheid voor de algemene psychologen. Verdere mogelijkheden dienen zich aan in het specialiseren en onderwijzen van anderen. Verder is er altijd de mogelijkheid om een eigen praktijk op te zetten en zo als Psychotherapeut eigen werkgever te zijn. De arbeidsmarkt voor banen in de psychotherapie is over het algemeen gunstig, aangezien de soorten therapie die hierin gegeven worden nog steeds in opkomst zijn.

Arbeidsmarktperspectief score psychotherapeut

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep psychotherapeut. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Psychotherapeut, Promotie mogelijkheden Psychotherapeut, Carriere Psychotherapeut.

Solliciteren op de functie psychotherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als psychotherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor psychotherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als psychotherapeut. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Psychotherapeut, CV Psychotherapeut, sollicitatie Psychotherapeut.

Interviews met psychotherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen psychotherapeut

Vacatures psychotherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Psychotherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Psychotherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Psychotherapeut is iemand die mensen behandelt met complexe psychische klachten, met als doel het persoonlijke en/of sociale functioneren te verbeteren. De Psychotherapeut onderscheidt zich van de gewone therapeut omdat de titel van ‘Psychotherapeut’ in Nederland wettelijk beschermd is (in tegenstelling tot de titel van therapeut die in principe iedereen mag dragen). Om de functie van Psychotherapeut te kunnen vervullen moet men eerst in het BIG-register opgenomen zijn.

Beoordeling Psychotherapeut

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Psychotherapeut' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Psychotherapeut

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep