U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Sportleraar

Sportleraar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een sportleraar? Lees de functieomschrijving.

De sportleraar laat mensen op een gezonde en verantwoorde manier sporten. Sporten is een fysieke inspanning en er bestaan vele soorten sporten. Mensen gaan vaak sporten om te ontspannen, om af te vallen of om wedstrijden met anderen aan te gaan. Het kan mensen in hun denkvermogen, kracht, behendigheid en snelheid verbeteren en hen een goed en zelfverzekerd gevoel geven.

 

De sportleraar werkt op een school, sportschool of bij een andere instelling waar gesport wordt. De sportleraar geeft les en begeleidt de personen bij het sporten. Vaak geeft de sportleraar les aan groepen, maar de sportleraar kan ook individuele lessen geven. De sportleraar bereidt de lessen voor, zorgt voor de benodigde materialen en begeleidt de leerlingen op een verantwoorde manier.

 

Hierbij houdt de sportleraar altijd rekening met de vaardigheden, de kennis en fysieke mogelijkheden van de leerlingen. Er komt veel mensenkennis kijken bij het beroep van de sportleraar. Sommige mensen zijn namelijk sportiever aangelegd dan anderen en het is daarom belangrijk om een ieder op zijn of haar eigen niveau te stimuleren om te sporten. Daarnaast let de sportleraar ook op de veiligheid en probeert blessures te voorkomen. De sportleraar moet daarom beschikken over voldoende kennis van het menselijk lichaam en de invloed van sporten op ons lichaam.

 

De sportleraar kan een specifieke sport beoefenen en hierin leerlingen begeleiden zoals voetbal, hardlopen of hockey. Maar de sportleraar kan ook leraar op een school zijn en hier afwisselende lessen met diverse sporten en sportieve activiteiten geven.

Mensen vonden ons op: Job Sportleraar, Baan Sportleraar, Sportleraar Worden, Functie-eisen Sportleraar, Verantwoordelijkheden Sportleraar, Functieprofiel Sportleraar, Wat doet een Sportleraar, Werken als Sportleraar.

Sportleraar worden: Opleiding tot sportleraar

Om sportleraar te kunnen worden moet je een opleiding volgen op het gebied van sport en beweging. Hiervoor zijn verschillende opleidingen zoals Sport- en Bewegingsleider (MBO) en Sport en Bewegen (HBO). Daarnaast zijn er ook opleidingen die gericht zijn op het geven van sportles op scholen. De sportleraar moet dan een opleidingen volgen tot sportdocent zoals Docent Lichamelijke Opvoeding (HBO). Deze opleidingen duren twee tot vier jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Sportleraar, Sportleraar Worden, Opleidingsniveau Sportleraar, Scholing Sportleraar, Studie Sportleraar, Bijscholing Sportleraar, Omscholing Sportleraar.

Organisaties waar een sportleraar doorgaans werkzaam is

De sportleraar kan bij verschillende typen organisaties werkzaam zijn. Zo kan de sportleraar op een school werken, maar ook bij een sportschool, bij defensie, de politie of een gezondheidscentrum. De sportinstructeur kan indivduele lessen geven, maar ook groepslessen. Daarnaast is het voor de sportleraar ook een optie om een eigen bedrijf op te richten. De sportleraar kan in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Sportleraar, Sportleraar Worden, Opleidingsniveau Sportleraar, Scholing Sportleraar, Studie Sportleraar, Bijscholing Sportleraar, Omscholing Sportleraar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden sportleraar

De sportleraar verdient gemiddeld tussen de €1700,- en €2500,-. Dit is wel sterk afhankelijk van de organisatie waar de sportleraar voor werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Sportleraar, Loon Sportleraar, Wat verdien je als Sportleraar, Salarisschaal Sportleraar, Salarisindicatie Sportleraar, Bonus Sportleraar, CAO Sportleraar, Brutoloon Sportleraar, Nettoloon Sportleraar, Vakantiedagen Sportleraar, Pensioen Sportleraar.

Competenties, skills & vaardigheden sportleraar

 • Energie
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Coachen
 • Motiveren
 • Sociabiliteit
 • Plannen en organiseren
Mensen vonden ons op: Kennis Sportleraar, Vaardigheden Sportleraar, Attitude Sportleraar, Kwalificaties Sportleraar, Competentieprofiel Sportleraar.

Boeken voor het beroep sportleraar

Wil je meer weten over het beroep sportleraar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je sportleraar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken sportleraar te komen.

Eat like an Athlete | Meyer & Meyer Fachverlag Und Buchhandel Gmbh

Moderne Ernährungsstrategien für Sportler - Duitstalig | E-book | 9783840336973

Nudeln, Eier, Eiweißpulver, Nahrungsergänzungsmittel und Shakes. Was versteht man eigentlich unter Sportlernahrung? Wie viel wovon, aber auch wann sollte man etwas zu sich nehmen, um optimale sportliche Leistungen zu erzielen? Die richtige Ernährung ist f...

Das Komplette Trainings-Workout-Programm Zur Forderung Der Starke Im Boxen | Jos Correa (Profi-Sportler Und Trainer)

Steigere Kraft, Geschwindigkeit, Agilitat Und Abwehr Durch Krafttraining Und Die Richtige Ernahrung - Duitstalig | Paperback | 9781519445827 | 276 pagina's

Das komplette Trainings-Workout-Programm zur Forderung der Starke im Boxen: Steigere Kraft, Geschwindigkeit, Agilitat und Abwehr durch Krafttraining und die richtige Ernahrung Dieses Trainings-Programm wird dein Aussehen und dein Gefuhl verandern. Wenn du...

Faszientraining für Sportler | Kay Bartrow

Blackroll & Co: Für mehr Beweglichkeit, Koordination und Stabilität - Duitstalig | Druk: 1 | E-book | 9783432102320

Entspannte Faszien - mehr Leistung! Sie sind ambitionierter Freizeit- oder Profisportler, Physiotherapeut oder Trainer? Sie legen Wert auf ein ausgeglichenes Training, das optimal an die jeweilige Sportart angepasst ist? Sie wissen, dass Faszien in allen ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Sportleraar, Sportleraar ebooks, boek Sportleraar.

Persoonstypen sportleraar

De sportleraar moet goed om kunnen gaan met mensen. Afhankelijk van de organisatie waar de sportleraar werkzaam is, moet de sportleraar de lessen aan kunnen passen aan het niveau, de leeftijd van de lesklanten en de wensen en behoeften. De sportleraar moet goed kunnen communiceren (Gever). De sportleraar moet energie hebben en anderen kunnen motiveren (Levensgenieter).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Sportleraar, Karakter Sportleraar.

Netwerk sportleraar

De sportleraar werkt soms samen met andere leraren en stelt zo in overleg een lesplan of trainingsschema op. Daarnaast moet de sportleraar rekeningen houden met de wensen van het management, het bestuur of de eigenaar van de organisatie waar de sportleraar voor werkt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Sportleraar, Medewerkers Sportleraar.

Is het beroep sportleraar iets voor jou?

Zou je graag sportleraar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als sportleraar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Sportleraar, beroepskeuzetest Sportleraar, beroep Sportleraar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden sportleraar

Er is voldoende vraag naar bekwame sportleraren. Hierbij is een goede opleiding en doorzettingsvermogen wel van belang. De sportleraar kan zich ook specialiseren op een bepaald gebied of een eigen organisatie starten.

Arbeidsmarktperspectief score sportleraar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep sportleraar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Sportleraar, Promotie mogelijkheden Sportleraar, Carriere Sportleraar.

Solliciteren op de functie sportleraar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als sportleraar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor sportleraar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als sportleraar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Sportleraar, CV Sportleraar, sollicitatie Sportleraar.

Interviews met sportleraar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen sportleraar

Vacatures sportleraar

Op zoek naar een nieuwe baan als Sportleraar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sportleraar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De sportleraar laat mensen op een gezonde en verantwoorde manier sporten. Sporten is een fysieke inspanning en er bestaan vele soorten sporten. Mensen gaan vaak sporten om te ontspannen, om af te vallen of om wedstrijden met anderen aan te gaan.

Beoordeling Sportleraar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Sportleraar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Sportleraar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

mag je ook sportlessen geven als groepswerker bij een instelling?

Door: Mel

Dit mag niet als je daarvoor de benodigde papieren mist.Gr.

Door: Mart

Goedemiddag, 

Ik ben 47 jaar, en vroeger heel erg veel gesport, nu ben ik voetbal trainer, en wil omscholen naar sportleraar wie kan mij helpen.

Door: E.V.N

Beste EVN,stap een sportschool binnen en vraag de daar aanwezige instructeurs om advies.Gegarandeert,dat ze je welwillend te woord staan en dat de goede informatie krijgt.Sucses

Door: John

Ook in bovenstaande boeken,staat(weet ik uit ervaring)goede informatie.Gr.

Door: Peter

wordt door leraar ook theorieles gegeven?

 

Door: saha

De sportleraar geeft ook theorieles.Gr.

Door: Ben

Reageer op dit beroep