U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Staaltekenaar

Staaltekenaar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een staaltekenaar? Lees de functieomschrijving.

Een staaltekenaar houdt zich bezig met het ontwerpen van staalconstructies. Staalconstructies worden veel gebruikt in allerlei soorten bouwprojecten. Een staaltekenaar krijgt informatie over een bepaald bouwproject doorgespeeld en dient bij de onderdelen van het project waar staal voor wordt gebruikt de precieze staal specificaties te leveren. Deze specificaties kunnen betrekking hebben op het soort staal, de afmetingen en de manier waarop het staal geplaatst dient te worden. Een staaltekenaar maakt deze specificaties door het werken met gespecialiseerde tekensoftware (zoals bijvoorbeeld Autocad). Naast het maken van de staalbouwtekeningen kan de staaltekenaar ook fungeren als een gespecialiseerd gesprekspartner voor de opdrachtgever van het bouwproject. Dit gebeurd bij de beginfase van het bouwproject als de opdrachtgever nog in de ontwerpfase zit. Een staaltekenaar is doorgaands werkzaam bij een ingenieursbureau, aannemer, scheepsbouwer of bij een staalproducent. 

 

Mensen vonden ons op: Job Staaltekenaar, Baan Staaltekenaar, Staaltekenaar Worden, Functie-eisen Staaltekenaar, Verantwoordelijkheden Staaltekenaar, Functieprofiel Staaltekenaar, Wat doet een Staaltekenaar, Werken als Staaltekenaar.

Staaltekenaar worden: Opleiding tot staaltekenaar

Staaltekenaars zijn meestal op MBO niveau opgeleid en hebben doorgaands een technische (bouw) studie gevolgd. De meeste algemene bouw en metaal opleidingen zijn geschikt om staaltekenaar te worden. Opleidingen zoals MBO metaal, MBO werktuigbouwkunde en MBO bouwkunde zijn bijvoorbeeld goede vooropleidingen voor een staaltekenaar. 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Staaltekenaar, Staaltekenaar Worden, Opleidingsniveau Staaltekenaar, Scholing Staaltekenaar, Studie Staaltekenaar, Bijscholing Staaltekenaar, Omscholing Staaltekenaar.

Organisaties waar een staaltekenaar doorgaans werkzaam is

Een staaltekenaar kan in dienst van een profit organisatie zoals een aannemers- of ingenieursbureau zijn of in dienst van een non profit organisatie zoals de overheid.

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Staaltekenaar, Staaltekenaar Worden, Opleidingsniveau Staaltekenaar, Scholing Staaltekenaar, Studie Staaltekenaar, Bijscholing Staaltekenaar, Omscholing Staaltekenaar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden staaltekenaar

Een staaltekenaar verdient doorgaands tussen de 1600 en 3000 euro per maand. Dit hangt af van de ervaring en kwaliteit van de staaltekenaar. In sommige gevallen kan de staaltekenaar nog een extra adviserende rol hebben. Dan is de staaltekenaar nauw betrokken bij het ontwerpproces van een bouwproject. In deze gevallen waar de staaltekenaar meer verantwoordelijkheden heeft verdiend de staaltekenaar doorgaands ook een hoger salaris. Sommige staaltekenaars specialiseren zich in een specifiek soort staal zoals bijvoorbeeld aluminium. In deze gevallen is de tekenaar een specialist en verdient doorgaands een hoger salaris dan een algemene staaltekenaar.

 

 

Mensen vonden ons op: Salaris Staaltekenaar, Loon Staaltekenaar, Wat verdien je als Staaltekenaar, Salarisschaal Staaltekenaar, Salarisindicatie Staaltekenaar, Bonus Staaltekenaar, CAO Staaltekenaar, Brutoloon Staaltekenaar, Nettoloon Staaltekenaar, Vakantiedagen Staaltekenaar, Pensioen Staaltekenaar.

Competenties, skills & vaardigheden staaltekenaar

 • Analytisch
 • Discipline
 • Omgaan met details
Mensen vonden ons op: Kennis Staaltekenaar, Vaardigheden Staaltekenaar, Attitude Staaltekenaar, Kwalificaties Staaltekenaar, Competentieprofiel Staaltekenaar.

Boeken voor het beroep staaltekenaar

Wil je meer weten over het beroep staaltekenaar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je staaltekenaar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken staaltekenaar te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Staaltekenaar, Staaltekenaar ebooks, boek Staaltekenaar.

Persoonstypen staaltekenaar

Als staaltekenaar heb je een grote verantwoordelijkheid. De staalconstructie is vaak het skelet van een gebouw. Zorgvuldigheid en precisie zijn dus erg belangrijk. Een staaltekenaar moet daarom gedisciplineerd en zorgvuldig te werk gaan. Eigenschappen die passen bij het persoonstype de perfectionist. Verder is een staaltekenaar veel bezig met het analyseren en maken van bouwtekeningen. Een scherp oog en een onderzoekende geest worden dan ook verwacht van de staaltekenaar. Eigenschappen die passen bij het persoonstype de waarnemer.

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Staaltekenaar, Karakter Staaltekenaar.

Netwerk staaltekenaar

Een staaltekenaar werkt samen met een aannemer of projectbegeleider. Bij grote projecten kan er ook een team van (staal)tekenaars werkzaam zijn. In dit geval werkt de staaltekenaar samen met zijn collega’s. Extern contact kan een staaltekenaar met architecten, aannemers of projectontwikkelaars hebben. 

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Staaltekenaar, Medewerkers Staaltekenaar.

Is het beroep staaltekenaar iets voor jou?

Zou je graag staaltekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als staaltekenaar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Staaltekenaar, beroepskeuzetest Staaltekenaar, beroep Staaltekenaar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden staaltekenaar

Het algemene arbeidsperspectief van een staaltekenaar is goed. Zolang er wordt gebouwd zal er vraag zijn naar mensen die de specificaties van het staal kunnen maken. Er zijn dan ook veel vacatures voor staaltekenaars te vinden. Net zoals alle andere bouw gerelateerde beroepen heeft een eventuele economische dip of crisis invloed op het arbeidsaanbod. Op het moment dat er minder gebouwd wordt zal er dan logischerwijs ook minder vraag zijn naar staaltekenaars. Directe doorgroeimogelijkheden zijn schaars voor een staaltekenaar. 

 

Arbeidsmarktperspectief score staaltekenaar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep staaltekenaar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Staaltekenaar, Promotie mogelijkheden Staaltekenaar, Carriere Staaltekenaar.

Solliciteren op de functie staaltekenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als staaltekenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor staaltekenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als staaltekenaar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Staaltekenaar, CV Staaltekenaar, sollicitatie Staaltekenaar.

Interviews met staaltekenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen staaltekenaar

Vacatures staaltekenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Staaltekenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Staaltekenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een staaltekenaar houdt zich bezig met het ontwerpen van staalconstructies. Staalconstructies worden veel gebruikt in allerlei soorten bouwprojecten. Een staaltekenaar krijgt informatie over een bepaald bouwproject doorgespeeld en dient bij de onderdelen van het project waar staal voor wordt gebruikt de precieze staal specificaties te leveren.

Beoordeling Staaltekenaar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Staaltekenaar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Staaltekenaar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep