Staaltekenaar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Staaltekenaar? Lees de functieomschrijving.

Een staaltekenaar houdt zich bezig met het ontwerpen van staalconstructies. Staalconstructies worden veel gebruikt in allerlei soorten bouwprojecten. Een staaltekenaar krijgt informatie over een bepaald bouwproject doorgespeeld en dient bij de onderdelen van het project waar staal voor wordt gebruikt de precieze staal specificaties te leveren. Deze specificaties kunnen betrekking hebben op het soort staal, de afmetingen en de manier waarop het staal geplaatst dient te worden. Een staaltekenaar maakt deze specificaties door het werken met gespecialiseerde tekensoftware (zoals bijvoorbeeld Autocad). Naast het maken van de staalbouwtekeningen kan de staaltekenaar ook fungeren als een gespecialiseerd gesprekspartner voor de opdrachtgever van het bouwproject. Dit gebeurd bij de beginfase van het bouwproject als de opdrachtgever nog in de ontwerpfase zit. Een staaltekenaar is doorgaands werkzaam bij een ingenieursbureau, aannemer, scheepsbouwer of bij een staalproducent. 

 

 
 

Wil je werken als Staaltekenaar?

Werk je al als Staaltekenaar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Staaltekenaar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Staaltekenaar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Staaltekenaar in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Projectontwikkelaar
  • Aannemer

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1600 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

10


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Staaltekenaar

Wat verdient een Staaltekenaar?

Een staaltekenaar verdient doorgaands tussen de 1600 en 3000 euro per maand. Dit hangt af van de ervaring en kwaliteit van de staaltekenaar. In sommige gevallen kan de staaltekenaar nog een extra adviserende rol hebben. Dan is de staaltekenaar nauw betrokken bij het ontwerpproces van een bouwproject. In deze gevallen waar de staaltekenaar meer verantwoordelijkheden heeft verdiend de staaltekenaar doorgaands ook een hoger salaris. Sommige staaltekenaars specialiseren zich in een specifiek soort staal zoals bijvoorbeeld aluminium. In deze gevallen is de tekenaar een specialist en verdient doorgaands een hoger salaris dan een algemene staaltekenaar.

 

 

 
 

Salarisschaal Staaltekenaar

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Staaltekenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Staaltekenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Staaltekenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Staaltekenaar vacatures

Tekenaar Werkvoorbereider | Staaltekenaar
wr
Organisatie: Wij zijn nationaal en internationaal actief in de constructiebouw op het gebied van zowel productie als montage. De productie bestaat o.a. uit portaalconstructies, bordessen, trapbomen, balkonconstructies, hekwerken, spiltrappen, etc. …
Aan de slag als Staaltekenaar - Tekla Structures
Olympia
Bij een groot staalbouwbedrijf in Obdam. Ze doen vrijwel alles zelf, van het ontwerpen van de constructie tot het plaatsen en monteren op locatie. Ze hebben uitdagende en unieke projecten …
Aan de slag als Staaltekenaar - Tekla Structures, Obdam
Olympia
Wat ga je doen? Onze opdrachtgever is op zoek naar fulltime versterking in het enthousiaste team van tekenaars. Als staaltekenaar ga je aan de slag in het programma Tekla Structures. …
Tekenaar Staalconstructies
Nobru Technisch Personeel B.V.
Er wordt nog steeds volop gebouwd, in Nederland maar ook in het buitenland. Waar het gaat om industrie-, infra- en utiliteitsbouw wordt er vaak gekozen voor staaloplossingen. Aan de hand …
AutoCAD Tekenaar/ Werkvoorbereider
WerkTalent Almere
Als Tekenaar en Werkvoorbereider ben je dagelijks bezig met: Het tekenen van installaties t.b.v. diverse projectenHet opmaken en bewerken van werkinstructies en planningenUitbrengen van offertes en het doen van prijsonderhandelingenIntensief …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Staaltekenaar

Hoe goed is de toekomst voor de Staaltekenaar? 

Het algemene arbeidsperspectief van een staaltekenaar is goed. Zolang er wordt gebouwd zal er vraag zijn naar mensen die de specificaties van het staal kunnen maken. Er zijn dan ook veel vacatures voor staaltekenaars te vinden. Net zoals alle andere bouw gerelateerde beroepen heeft een eventuele economische dip of crisis invloed op het arbeidsaanbod. Op het moment dat er minder gebouwd wordt zal er dan logischerwijs ook minder vraag zijn naar staaltekenaars. Directe doorgroeimogelijkheden zijn schaars voor een staaltekenaar. 

 

 
 

Baankans Staaltekenaar

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

10


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Staaltekenaar worden: Opleidingen tot Staaltekenaar

Hoe word je een Staaltekenaar? 

Staaltekenaars zijn meestal op MBO niveau opgeleid en hebben doorgaands een technische (bouw) studie gevolgd. De meeste algemene bouw en metaal opleidingen zijn geschikt om staaltekenaar te worden. Opleidingen zoals MBO metaal, MBO werktuigbouwkunde en MBO bouwkunde zijn bijvoorbeeld goede vooropleidingen voor een staaltekenaar. 

 

 
 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Staaltekenaar

Meer opleidingen Staaltekenaar

Weet je nog niet of je Staaltekenaar wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Staaltekenaar of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Staaltekenaar

Met wie werkt een Staaltekenaar samen? 

Een staaltekenaar werkt samen met een aannemer of projectbegeleider. Bij grote projecten kan er ook een team van (staal)tekenaars werkzaam zijn. In dit geval werkt de staaltekenaar samen met zijn collega’s. Extern contact kan een staaltekenaar met architecten, aannemers of projectontwikkelaars hebben. 

 

 
 

  • Projectontwikkelaar
  • Aannemer
Staaltekenaar


Organisaties waar een Staaltekenaar werkzaam is

Waar werkt een Staaltekenaar meestal? 

Een staaltekenaar kan in dienst van een profit organisatie zoals een aannemers- of ingenieursbureau zijn of in dienst van een non profit organisatie zoals de overheid.

 

 
 

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Staaltekenaar

Waar kun je het beste werken als Staaltekenaar? Hieronder vindt je de best door de Staaltekenaar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Staaltekenaar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Staaltekenaar:

Welke competenties heeft een een Staaltekenaar nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Staaltekenaar

Wat voor persoonlijkheid heb je als Staaltekenaar nodig? 

Als staaltekenaar heb je een grote verantwoordelijkheid. De staalconstructie is vaak het skelet van een gebouw. Zorgvuldigheid en precisie zijn dus erg belangrijk. Een staaltekenaar moet daarom gedisciplineerd en zorgvuldig te werk gaan. Eigenschappen die passen bij het persoonstype de perfectionist. Verder is een staaltekenaar veel bezig met het analyseren en maken van bouwtekeningen. Een scherp oog en een onderzoekende geest worden dan ook verwacht van de staaltekenaar. Eigenschappen die passen bij het persoonstype de waarnemer.

 

 
 

Bekijk de persoonstypen voor Staaltekenaar


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Staaltekenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Staaltekenaar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Staaltekenaar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Staaltekenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Staaltekenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Staaltekenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Staaltekenaar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Staaltekenaar iets voor je?

Zou je graag Staaltekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Staaltekenaar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Staaltekenaar

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar