Staaltekenaar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Staaltekenaar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep staaltekenaar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je staaltekenaar wordt.

 

Wat is een Staaltekenaar?

Een staaltekenaar houdt zich bezig met het ontwerpen van staalconstructies. Staalconstructies worden veel gebruikt in allerlei soorten bouwprojecten. Een staaltekenaar krijgt informatie over een bepaald bouwproject doorgespeeld en dient bij de onderdelen van het project waar staal voor wordt gebruikt de precieze staal specificaties te leveren. Deze specificaties kunnen betrekking hebben op het soort staal, de afmetingen en de manier waarop het staal geplaatst dient te worden. Een staaltekenaar maakt deze specificaties door het werken met gespecialiseerde tekensoftware (zoals bijvoorbeeld Autocad). Naast het maken van de staalbouwtekeningen kan de staaltekenaar ook fungeren als een gespecialiseerd gesprekspartner voor de opdrachtgever van het bouwproject. Dit gebeurd bij de beginfase van het bouwproject als de opdrachtgever nog in de ontwerpfase zit. Een staaltekenaar is doorgaands werkzaam bij een ingenieursbureau, aannemer, scheepsbouwer of bij een staalproducent. 

 

 
 

Past het beroep Staaltekenaar bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Staaltekenaar?

Werk je al als Staaltekenaar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Staaltekenaar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Staaltekenaar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Staaltekenaar in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Projectontwikkelaar
  • Aannemer

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1600 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Staaltekenaar

Wat verdient een Staaltekenaar?

Een staaltekenaar verdient doorgaands tussen de 1600 en 3000 euro per maand. Dit hangt af van de ervaring en kwaliteit van de staaltekenaar. In sommige gevallen kan de staaltekenaar nog een extra adviserende rol hebben. Dan is de staaltekenaar nauw betrokken bij het ontwerpproces van een bouwproject. In deze gevallen waar de staaltekenaar meer verantwoordelijkheden heeft verdiend de staaltekenaar doorgaands ook een hoger salaris. Sommige staaltekenaars specialiseren zich in een specifiek soort staal zoals bijvoorbeeld aluminium. In deze gevallen is de tekenaar een specialist en verdient doorgaands een hoger salaris dan een algemene staaltekenaar.

 

 

 
 

Salarisschaal Staaltekenaar

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Staaltekenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Staaltekenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Staaltekenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Staaltekenaar vacatures

Vacature Allround Constructietekenaar
Werk en Vakmanschap Personeels B.V. en Organisatie B.V.
Constructietekenaar gezocht die op zoek is naar een nieuwe uitdaging! Als constructietekenaar bij dit ingenieursbureau in Terneuzen of Goes zal je al het tekenwerk doen in alle fases van het …
Vacature Allround Constructietekenaar
Werk en Vakmanschap Personeels B.V. en Organisatie B.V.
Constructietekenaar gezocht die op zoek is naar een nieuwe uitdaging! Als constructietekenaar bij dit ingenieursbureau in Terneuzen of Goes zal je al het tekenwerk doen in alle fases van het …
Vacature Ervaren Staaltekenaar Tekla
FlexSupply
Voor een relatie in de omgeving Kaatsheuvel zijn wij op zoek naar een ervaren Staaltekenaar Tekla. Functie omschrijving: Inmeten van staalwerk en vervaardigen van werkplaatstekeningen en overzichten Hierbij kun je …
Vacature Ervaren Staaltekenaar Tekla
FlexSupply
Voor een relatie in de omgeving Kaatsheuvel zijn wij op zoek naar een ervaren Staaltekenaar Tekla. Functie omschrijving: Inmeten van staalwerk en vervaardigen van werkplaatstekeningen en overzichten • Hierbij kun …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Staaltekenaar

Wat zijn de baankansen voor een Staaltekenaar?

Het algemene arbeidsperspectief van een staaltekenaar is goed. Zolang er wordt gebouwd zal er vraag zijn naar mensen die de specificaties van het staal kunnen maken. Er zijn dan ook veel vacatures voor staaltekenaars te vinden. Net zoals alle andere bouw gerelateerde beroepen heeft een eventuele economische dip of crisis invloed op het arbeidsaanbod. Op het moment dat er minder gebouwd wordt zal er dan logischerwijs ook minder vraag zijn naar staaltekenaars. Directe doorgroeimogelijkheden zijn schaars voor een staaltekenaar. 

 

 
 

De actuele kans op werk voor een Staaltekenaar

Het beroep Staaltekenaar is onderdeel van de beroepsfamilie Tekenaars en constructeurs bouwkunde. De kans op werk voor de beroepsfamilie Tekenaars en constructeurs bouwkunde is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

4

Baankans Staaltekenaar

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Staaltekenaar worden: Opleidingen tot Staaltekenaar

Wil je Staaltekenaar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Staaltekenaar.

Hoe word je een Staaltekenaar? 

Staaltekenaars zijn meestal op MBO niveau opgeleid en hebben doorgaands een technische (bouw) studie gevolgd. De meeste algemene bouw en metaal opleidingen zijn geschikt om staaltekenaar te worden. Opleidingen zoals MBO metaal, MBO werktuigbouwkunde en MBO bouwkunde zijn bijvoorbeeld goede vooropleidingen voor een staaltekenaar. 

 

 
 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Staaltekenaar

Er zijn geen opleidingen Staaltekenaar aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Staaltekenaar in werkt

Bekijk alle opleidingen Architectuur & Design

Omscholen tot Staaltekenaar

Als je je wilt omscholen tot Staaltekenaar is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Staaltekenaar zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Staaltekenaar dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Staaltekenaar

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Staaltekenaar

Als je Staaltekenaar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Staaltekenaar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Staaltekenaar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Staaltekenaar?

Competenties en Vaardigheden Staaltekenaar

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Staaltekenaar nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Staaltekenaar nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Staaltekenaar

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Staaltekenaar

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Staaltekenaar. Als Staaltekenaar wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Staaltekenaar:


zie volledige beschrijving persoonstype Staaltekenaar

Vakkennis voor een Staaltekenaar

Het is voor een Staaltekenaar ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Staaltekenaar zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Staaltekenaar


Werkervaring Staaltekenaar

Het is voor een startend Staaltekenaar die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Staaltekenaar is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Bestekschrijver, Aannemer, Betontekenaar .

Iets anders leren?

Is Staaltekenaar het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Staaltekenaar

Met wie werkt een Staaltekenaar samen? 

Een staaltekenaar werkt samen met een aannemer of projectbegeleider. Bij grote projecten kan er ook een team van (staal)tekenaars werkzaam zijn. In dit geval werkt de staaltekenaar samen met zijn collega’s. Extern contact kan een staaltekenaar met architecten, aannemers of projectontwikkelaars hebben. 

 

 
 

  • Projectontwikkelaar
  • Aannemer
Staaltekenaar


Organisaties waar een Staaltekenaar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Staaltekenaar meestal werkt.

Waar werkt een Staaltekenaar?

Een staaltekenaar kan in dienst van een profit organisatie zoals een aannemers- of ingenieursbureau zijn of in dienst van een non profit organisatie zoals de overheid.

 

 
 

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Staaltekenaar

Waar kun je het beste werken als Staaltekenaar? Hieronder vind je de best door de Staaltekenaar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Staaltekenaar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Staaltekenaar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Staaltekenaar.

Welke competenties heeft een Staaltekenaar nodig?

Een Staaltekenaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Staaltekenaar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Staaltekenaar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Staaltekenaar nodig? 

Als staaltekenaar heb je een grote verantwoordelijkheid. De staalconstructie is vaak het skelet van een gebouw. Zorgvuldigheid en precisie zijn dus erg belangrijk. Een staaltekenaar moet daarom gedisciplineerd en zorgvuldig te werk gaan. Eigenschappen die passen bij het persoonstype de perfectionist. Verder is een staaltekenaar veel bezig met het analyseren en maken van bouwtekeningen. Een scherp oog en een onderzoekende geest worden dan ook verwacht van de staaltekenaar. Eigenschappen die passen bij het persoonstype de waarnemer.

 

 
 

Bekijk de persoonstypen voor Staaltekenaar


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Staaltekenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Staaltekenaar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Staaltekenaar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Staaltekenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Staaltekenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Staaltekenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Staaltekenaar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Staaltekenaar iets voor je?

Zou je graag Staaltekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Staaltekenaar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Staaltekenaar

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar