AutoCAD-tekenaar: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

AutoCAD-tekenaar: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep AutoCAD-tekenaar. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een AutoCAD-tekenaar nodig heeft.



Wat doet een AutoCAD-tekenaar? Lees de functieomschrijving.

Wat is een AutoCAD-tekenaar?

AutoCAD is een computerprogramma waarin technische tekeningen gemaakt kunnen worden. Het programma wordt onder meer gebruikt voor de architectuur, de bouwkunde, de civiele techniek, de werktuigbouwkunde, enzovoorts. Er zijn talloze toepassingen van het programma te bedenken. De AutoCAD-tekenaar kent het programma van binnen en van buiten, en heeft daarnaast ook specifieke kennis van andere technische processen die relevant zijn voor het product dat hij ontwerpt.

De AutoCAD-tekenaar werkt vaak samen met anderen, en krijgt ook vaak opdrachten van anderen. De taak van de AutoCAD-tekenaar is vooral om een concept in detail uit te tekenen, zodat anderen er een beeld bij kunnen vormen en bekeken kan worden of een ontwerp wenselijk en/of uitvoerbaar is.

Verschillende specialisaties AutoCAD tekenaar

 • AutoCad tekenaar machines / gereedschappen
 • AutoCad tekenaar pijpleidingsystemen
 • AutoCad tekenaar scheepsbouw
 • AutoCad tekenaar-constructeur voertuigbouw
 • AutoCad tekenaar-werkvoorbereider scheepsbouw
 • AutoCad tekenaar-werkvoorbereider voertuigbouw

 

Past het beroep AutoCAD-tekenaar bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep AutoCAD-tekenaar

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Autocad Tekenaar, AutoCAD Tekenaar, Tekenaar autoCAD, AutoCAD


Vacatures AutoCAD-tekenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als AutoCAD-tekenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor AutoCAD-tekenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures AutoCAD-tekenaar per ervaringsniveau

junior AutoCAD-tekenaar vacatures startend AutoCAD-tekenaar vacatures senior AutoCAD-tekenaar vacatures beginnend AutoCAD-tekenaar vacatures trainee AutoCAD-tekenaar vacatures leidinggevend AutoCAD-tekenaar vacatures medior AutoCAD-tekenaar vacatures aankomend AutoCAD-tekenaar vacatures ervaren AutoCAD-tekenaar vacatures leerling AutoCAD-tekenaar vacatures vacatures omscholen tot AutoCAD-tekenaar vacatures opleiding tot AutoCAD-tekenaar

Salaris en Arbeidsvoorwaarden AutoCAD-tekenaar

Wat verdient een AutoCAD-tekenaar?

AutoCAD-tekenaars werken vaak freelance. Freelancers kunnen voor hun diensten zomaar meer dan veertig euro per uur, soms richting de honderd euro per uur vragen voor hun diensten. Een maandloon kan zodoende zomaar boven de 6000 euro liggen. AutoCAD-tekenaars in vaste dienst hebben vanzelfsprekend meer zekerheid, maar een lager loon. Maar ook in vaste dienst kan het maandloon uiteenlopen van een krappe 2000 per maand tot ruim 6000 per maand. Een goede AutoCAD-tekenaar is waardevol, en een organisatie die dat onderkent zal de werknemer ook belonen.

Salarisschaal AutoCAD-tekenaar

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris AutoCAD-tekenaar

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon AutoCAD-tekenaar


Bekijk het salaris AutoCAD-tekenaar per ervaringsniveau

Salaris junior AutoCAD-tekenaar Wat verdient een startend AutoCAD-tekenaar? Wat is het loon senior AutoCAD-tekenaar? beginnend AutoCAD-tekenaar salaris Maximaal salaris trainee AutoCAD-tekenaar Hoeveel verdient een leidinggevend AutoCAD-tekenaar? Wat is het salaris van een medior AutoCAD-tekenaar? Salaris aankomend AutoCAD-tekenaar Wat verdient een ervaren AutoCAD-tekenaar? Welk salaris krijgt een leerling AutoCAD-tekenaar?


AutoCAD-tekenaar worden: Opleidingen tot AutoCAD-tekenaar

Wil je AutoCAD-tekenaar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de AutoCAD-tekenaar.

Hoe word je een AutoCAD-tekenaar? 

De primaire eis voor de AutoCAD-tekenaar is dat hij of zij het programma kent. Daarnaast is een opleiding in technische richting (meestal hbo werktuigbouwkunde of een dergelijke opleiding) soms wenselijk en meestal een vereiste. Mbo is in sommige gevallen ook voldoende, hoewel deze vacatures vaak weer vragen om werkervaring.

Opleidingen AutoCAD-tekenaar

AutoCAD basis
Trainer Ed Rooker (TopCoach himself :-)   3 daagse basiscursus met garanties.  TopCoach is "owner operated" TopCoach Ed doet dus niets anders dan al 24 jaar Full time  AutoCAD cursus
AutoCAD basis
AutoCAD Snel aan de slag
AutoCAD is wereldwijd de absolute nummer één op het gebied van teken- en ontwerpsoftware. Het programma is marktleider in diverse sectoren en wordt gebruikt om technische tekeningen te maken door …
AutoCAD Snel aan de slag
AutoCAD Basis
Met de AutoCAD basiscursus leert u snel en efficiënt tekeningen maken in AutoCAD en AutoCAD LT. Deze AutoCAD cursus is zo opgezet dat de kennis direct eigen gemaakt kan worden. …
AutoCAD Basis
AutoCAD Basiscursus
AutoCAD en LT Basis Cursus Wilt u goed leren tekenen met AutoCAD of AutoCAD LT? CAD Accent is Autodesk Authorized Training Center, werkt met kleine groepen en biedt hiervoor een …
AutoCAD Basiscursus
AutoCAD Gevorderden cursus
AutoCAD Gevorderden cursus Werkt u met AutoCAD en wilt u meer geavanceerde functionaliteit gaan gebruiken? Cursus omschrijving In deze AutoCAD cursus leert u meer rendement halen uit standaard AutoCAD! Denk …
AutoCAD Gevorderden cursus



AutoCAD-tekenaar worden: Omscholen tot AutoCAD-tekenaar

Als je je wilt omscholen tot AutoCAD-tekenaar is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor AutoCAD-tekenaar zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor AutoCAD-tekenaar dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor AutoCAD-tekenaar

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot AutoCAD-tekenaar

Als je AutoCAD-tekenaar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar AutoCAD-tekenaar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie AutoCAD-tekenaar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een AutoCAD-tekenaar?


Competenties en Vaardigheden AutoCAD-tekenaar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een AutoCAD-tekenaar.

Welke competenties heeft een AutoCAD-tekenaar nodig?

Een AutoCAD-tekenaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Vaardigheden AutoCAD-tekenaar

 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Creatief denken
 • Verbeeldingskracht
 • Methodisch ontwerpen
 • Vernieuwend
 • Controleren
 • Verbanden leggen
 • Kritisch denken
 • Analytisch vermogen
 • Punctueel
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Out of the box denken
 • Inlevingsvermogen
 • Wendbaarheid
 • Flexibel gedrag
 • Zelfontwikkeling
 • Concentratie
 • Resultaatgerichtheid
 • Durf
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen AutoCAD-tekenaar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij AutoCAD-tekenaar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een AutoCAD-tekenaar nodig? 

De AutoCAD-tekenaar is een echte Waarnemer. Hij of zij houdt ervan zich in de technische details van een idee te verdiepen, constant op onderzoek te zijn naar details en telkens bij te blijven leren over een vakgebied.

Bekijk de persoonstypen voor AutoCAD-tekenaar


Eigenschappen AutoCAD-tekenaar

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • Leergierig



Arbeidsmarktperspectief AutoCAD-tekenaar

Wat zijn de baankansen voor een AutoCAD-tekenaar?

Het arbeidsmarktperspectief voor dit beroep is bijzonder goed. Er zijn vacatures in overvloed, voor mbo- zowel als voor hbo-niveau. Voor freelancers is het salaris ook bijzonder goed, en doorgroeimogelijkheden zijn daarmee niet heel relevant. Ze zijn er zeker wel, technisch consultant is een goed voorbeeld van een tevens goed betalende functie.

De actuele kans op werk voor een AutoCAD-tekenaar

Het beroep AutoCAD-tekenaar is onderdeel van de beroepsfamilie Tekenaars en constructeurs werktuigbouw. De kans op werk voor de beroepsfamilie Tekenaars en constructeurs werktuigbouw is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

113

Baankans AutoCAD-tekenaar

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden AutoCAD-tekenaar

Je kunt als AutoCAD-tekenaar een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep AutoCAD-tekenaar is onderdeel van de beroepsfamilie Tekenaars en constructeurs werktuigbouw. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een AutoCAD-tekenaar

Mogelijke specialisaties voor een AutoCAD-tekenaar

chef tekenkamer machines/gereedschappen

hoofd tekenkamer machinebouw

chef tekenkamer pijpleidingsystemen

hoofd tekenkamer piping

chef tekenkamer scheepsbouw

chef tekenkamer voertuigbouw

cadcam-tekenaar vliegtuigbouw

tekenaar-constructeur vliegtuigbouw (middelbaar)

vliegtuigbouwkundig tekenaar

pijpleidingentekenaar-werkvoorbereider

cad tekenaar-werkvoorbereider piping

cadcam-tekenaar gereedschappen

cad tekenaar gereedschappen

cad tekenaar machinebouw

leerling-tekenaar filter- en zuiveringsinstallaties

gereedschaptekenaar

leerling-tekenaar waterzuiveringsinstallaties

stempeltekenaar

tekenaar waterzuiveringsinstallaties

cadcam-tekenaar fijnmechanische apparatuur

cadcam-tekenaar werktuigbouw

machinetekenaar

motortekenaar

tekenaar filter- en zuiveringsinstallaties

tekenaar-constructeur gereedschappen

tekenaar-constructeur machines en motoren (geen elektrische)

tekenaar-constructeur fijnmechanische apparatuur

tekenaar-constructeur fijnmechanische techniek

tekenaar-constructeur industriële machines

tekenaar-constructeur machinebouw

cad tekenaar-constructeur machinebouw

tekenaar-werkvoorbereider autobouw

cad tekenaar-werkvoorbereider autobouw

piping tekenaar-constructeur

tekenaar-constructeur piping

waterleidingtechnicus tekenen en construeren

cad tekenaar-constructeur piping

tekenaar-constructeur schepen

voertuigtechnicus: tekenaar-constructeur

cad tekenaar-constructeur autobouw

autotechnicus tekenen en construeren

tekenaar-constructeur autobouw

motortekenaar-werkvoorbereider

stempeltekenaar-werkvoorbereider

tekenaar-werkvoorbereider filter- en zuiveringsinstallaties

tekenaar-werkvoorbereider waterzuiveringsinstallaties

cadcam-tekenaar-werkvoorbereider fijnmechanische apparatuur

machinetekenaar-werkvoorbereider

cadcam-tekenaar-werkvoorbereider gereedschappen

autocadtekenaar pijpleidingsystemen

cadcam-tekenaar pijpleidingsystemen

tekenaar piping

tekenaar leidingennet, pijpleidingen (distributie)

autocadtekenaar scheepsbouw

scheepsbouwkundig tekenaar

scheepstekenaar

cadcam-tekenaar scheepsbouw

autocadtekenaar voertuigbouw

tekenaar autobouw

cadcam-tekenaar autobouw

cadcam-tekenaar voertuigbouw

Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Doorgroei beroepen voor een AutoCAD-tekenaar

Hoofd tekenkamer installatietechniek

chef tekenkamer installatietechniek

Tekenaar-werkvoorbereider installatietechniek

centrale verwarmingstekenaar-werkvoorbereider

cadcam-tekenaar-werkvoorbereider koel-, lucht- en verwarmingstechniek

cad tekenaar-werkvoorbereider airconditioning/centrale verwarming (ac/cv)

cad tekenaar-werkvoorbereider heating, ventilation, airconditioning (hvac)

technisch tekenaar-werkvoorbereider cv-, luchtbehandelinginstallatie

technisch tekenaar-werkvoorbereider koel-, lucht- en verwarmingstechniek

tekenaar-werkvoorbereider airconditioning/centrale verwarming (ac/cv)

tekenaar-werkvoorbereider cv-, luchtbehandelinginstallatie

tekenaar-werkvoorbereider koel-, lucht- en verwarmingstechniek

tekenaar-werkvoorbereider leidingsystemen (utiliteit)

tekenaar-werkvoorbereider sprinklerinstallaties

cad tekenaar-werkvoorbereider leidingsystemen (utiliteit)

Tekenaar installatietechiek

centrale verwarmingstekenaar

technisch tekenaar cv-, luchtbehandelinginstallatie

tekenaar airconditioning/centrale verwarming (ac/cv)

cad tekenaar airconditioning/centrale verwarming (ac/cv)

cad tekenaar heating, ventilation, airconditioning (hvac)

cad tekenaar leidingsystemen (utiliteit)

tekenaar heating, ventilation, airconditioning (hvac)

tekenaar leidingsystemen (utiliteit)

tekenaar sprinklerinstallaties

technisch tekenaar koel-, lucht- en verwarmingstechniek

cadcam-tekenaar koel-, lucht- en verwarmingstechniek

tekenaar cv-, luchtbehandelinginstallatie

tekenaar koel-, lucht- en verwarmingstechniek

Tekenaar-constructeur installatietechniek

cad tekenaar-constructeur leidingsystemen (utiliteit)

tekenaar-constructeur heating, ventilation, airconditioning (hvac)

tekenaar-constructeur leidingsystemen (utiliteit)

tekenaar-constructeur ventilatietechniek

verwarmingstechnicus: tekenaar-constructeur

tekenaar-constructeur koel-, lucht- en verwarmingstechniek

Tekenaar-werkvoorbereider bouwkunde

bouwkundig ingenieur (cad tekenaar-werkvoorbereider bouwkunde)

bouwkundige (cad tekenaar-werkvoorbereider bouwkunde)

Tekenaar timmerfabriek

Tekenaar-constructeur bouwkunde

bouwkundige (cad tekenaar-constructeur bouwkunde)

cad tekenaar-constructeur betonbouw

tekenaar-constructeur betonbouw

bouwkundige (tekenaar-constructeur bouwkunde)

tekenaar-constructeur staalbouw

Staaltekenaar

Stedenbouwkundig tekenaar

cad tekenaar betonbouw

bouwkundig tekenaar

betontekenaar

tekenaar betonwapening

bouwkundige (betontekenaar)

tekenaar architectenbureau

cad tekenaar staalbouw

staalbouwkundig tekenaar bouwkunde

technisch tekenaar bouwkunde

tekenaar staalconstructies bouwkunde

BIM modelleur

3d tekenaar-constructeur machinebouw

bim tekenaar

bim-engineer

3d modelleur bouwkunde

3d modelleur civiele techniek

3D-tekenaar

Meubeltekenaar

technisch tekenaar meubels

Interieurtekenaar

cad tekenaar interieurbouw

Tekenaar elektrotechniek

besturingstekenaar

elektrotechnisch tekenaar

tekenaar elektrotechnische installaties

cad tekenaar centrale antenne inrichting

tekenaar telecom

cad tekenaar elektromotoren, liften

cad besturingstekenaar

cad tekenaar elektrotechnische installaties

cad tekenaar telematica

cad tekenaar utiliteit en besturingstechniek

cad operator elektrotechniek

elektronicatekenaar

elektrotechnisch tekenaar meet- en regeltechniek

cad tekenaar elektrotechniek energiebedrijf

cad tekenaar elektrotechniek informatietechniek

cad tekenaar elektrotechniek telecommunicatietechniek

cad tekenaar elektronica

cad tekenaar elektrotechniek meet- en regeltechniek

Tekenaar-werkvoorbereider elektrotechniek

tekenaar-werkvoorbereider elektrotechnische installatie

tekenaar-werkvoorbereider industriële automatisering

tekenaar-werkvoorbereider elektronica

cad tekenaar-werkvoorbereider elektrotechnische installaties

cad tekenaar-werkvoorbereider industriële automatisering

cad tekenaar-werkvoorbereider telematica

cad tekenaar-werkvoorbereider elektronica

tekenaar-werkvoorbereider telematica

Hoofd tekenkamer elektrotechniek

chef tekenkamer elektrotechniek

Landmeetkundig binnendienst medewerker

tekenaar kadaster

surveyor land

landmeetkundig tekenaar

cad operator landmeten

landmeetkundig rekenaar

landmeetkundig cartograaf

landmeetkundig cartografisch specialist

landmeetkundig/cartografisch medewerker

technisch ambtenaar kadaster

rekenaar kadaster

Cartografisch tekenaar

topografisch tekenaar

Fotogrammeter

Tekenaar civiele techniek

autocad tekenaar civiele projecten

autocad tekenaar weg- en waterbouw

cad tekenaar betonbouw weg- en waterbouw

tekenaar microstation civiele techniek

tekenaar infra (civiele techniek)

tekenaar weg- en waterbouw

cad tekenaar staalbouw weg- en waterbouw

tekenaar staalconstructies weg- en waterbouw

tekenaar autocad civiele techniek

tekenaar waterbouwkunde

tekenaar civiele constructies

constructietekenaar weg- en waterbouw

tekenaar grondmechanica weg- en waterbouw

Tekenaar-constructeur civiele techniek

tekenaar-constructeur betonbouw weg- en waterbouw

cad tekenaar-constructeur betonbouw weg- en waterbouw

cad tekenaar-constructeur staalbouw weg- en waterbouw

cad tekenaar-constructeur weg- en waterbouw

cad tekenaar-ontwerper civiele techniek

cad tekenaar-ontwerper waterkundige constructies

tekenaar-ontwerper civiele techniek

tekenaar-ontwerper waterkundige constructies

tekenaar-constructeur staalbouw weg- en waterbouw

Tekenaar-werkvoorbereider civiele techniek

Hoofd tekenkamer civiele techniek

teamleider autocad tekenaars civiele techniek

Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Organisaties waar een AutoCAD-tekenaar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een AutoCAD-tekenaar meestal werkt.

Waar werkt een AutoCAD-tekenaar?

De AutoCAD-tekenaar werkt mogelijk voor iedere organisatie die technische ontwerpen maakt. Dit kan een bedrijf in de installatietechniek, de riolering, de civiele techniek, de werktuigbouwkunde, enzovoorts zijn. De AutoCAD-tekenaar zal zich natuurlijk wel moeten specificeren om aan werk te komen, maar mogelijkheden zijn er in overvloed.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Netwerk AutoCAD-tekenaar

Met wie werkt een AutoCAD-tekenaar samen? 

De AutoCAD-tekenaar werkt doorgaans samen met andere AutoCAD-tekenaars, omdat de projecten waaraan hij of zij werkt vaak te groot zijn voor individueel werk. Daarnaast staat de AutoCAD-tekenaar mogelijk in contact met gespecialiseerde tekenaars, bijvoorbeeld de betontekenaar en de staaltekenaar, en met de meer commerciëel gerichte beroepen van een organisatie: de technical sales manager of de technisch accountmanager. Soms zal de AutoCAD-tekenaar ook contact hebben met de technisch adviseur/technisch consultant. Onder wiens leiding de AutoCAD-tekenaar staat is moeilijk te zeggen, dat zal per organisatie verschillen.


 • Technisch tekenaar
 • Technical sales manager
 • Staaltekenaar
 • Technisch adviseur
 • Technisch accountmanager
AutoCAD-tekenaar

Interview met een AutoCAD-tekenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen AutoCAD-tekenaar:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een AutoCAD-tekenaar verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als AutoCAD-tekenaar?

De beroepen die verwant zijn aan AutoCAD-tekenaar zijn:
Technisch tekenaar
Salaris: €2000 tot €10000
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Staaltekenaar
Salaris: €2800 tot €4000
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Betontekenaar
Salaris: €2800 tot €4000
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep AutoCAD-tekenaar in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Technisch tekenaar
 • Technical sales manager
 • Staaltekenaar
 • Technisch adviseur
 • Technisch accountmanager

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €6000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

113



Ga direct naar