U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Technisch adviseur

Technisch adviseur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een technisch adviseur? Lees de functieomschrijving.

Een technisch adviseur adviseert klanten (bedrijven) over systemen, standaarden en de aanschaf, installatie en toepassing daarvan. Het vakgebied van de technisch adviseur betreft meestal de ICT, de elektrotechniek, de autotechniek of vergelijkbare branches. Hij (of zij) heeft als adviseur diepgaande kennis over bepaalde onderwerpen, en weet dit ook te presenteren aan klanten die minder deskundig zijn op de betreffende terreinen.

De technisch adviseur zal dus veel bezig zijn met het uitwerken van de wensen van klanten, met het opstellen van adviezen op basis van deze wensen en het presenteren van deze adviezen. Het is niet zozeer een doel voor de technisch adviseur om voor winst of meer klanten te zorgen, hij of zij is eerder verantwoordelijk voor een goede relatie met de klant, op lange én op korte termijn. De technisch adviseur is dus onderzoeker, consultant en een beetje verkoper in één. Communicatieve vaardigheid is net zo’n grote eis voor deze functie als technische kennis.

Mensen vonden ons op: Job Technisch adviseur, Baan Technisch adviseur, Technisch adviseur Worden, Functie-eisen Technisch adviseur, Verantwoordelijkheden Technisch adviseur, Functieprofiel Technisch adviseur, Wat doet een Technisch adviseur, Werken als Technisch adviseur.

Technisch adviseur worden: Opleiding tot technisch adviseur

Van technisch adviseurs wordt in vacatures doorgaans minimaal een hbo-diploma in technische richting (mogelijk ook ICT) verwacht. Natuurlijk is doorstroom vanuit een functie op mbo-niveau soms ook een optie, maar de mbo’er zal zelden kunnen starten als technisch adviseur. Naast de reguliere opleiding verwachten veel bedrijven pro-actieve persoonlijke interesse in het vakgebied, technische kennis, werkervaring en soms ook een HTS-certificaat. Ook een rijbewijs kan tot de vereisten behoren.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Technisch adviseur, Technisch adviseur Worden, Opleidingsniveau Technisch adviseur, Scholing Technisch adviseur, Studie Technisch adviseur, Bijscholing Technisch adviseur, Omscholing Technisch adviseur.

Organisaties waar een technisch adviseur doorgaans werkzaam is

De technisch adviseur is werkzaam voor een technisch bedrijf. In de ICT bestaan veel mogelijkheden voor technisch adviseurs, maar ook in de automotive, de energiebranche en de industrie/productie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Technisch adviseur, Technisch adviseur Worden, Opleidingsniveau Technisch adviseur, Scholing Technisch adviseur, Studie Technisch adviseur, Bijscholing Technisch adviseur, Omscholing Technisch adviseur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden technisch adviseur

De technisch adviseur verdient als starter minstens rond de 2000 euro per maand, in veel gevallen ook meer, zo rond de 2500. Dit hangt af van de precieze werkzaamheden en verantwoordelijkheden die de technisch adviseur heeft. Logischerwijs krijgt een starter niet de moeilijkste opdrachten, maar dientengevolge loopt deze daarmee ook het bijbehorende (hogere) salaris en eventueel bonussen mis. Een technisch adviseur met een ruim aantal jaar ervaring zal minimaal 3000 á 3500 verdienen, en wederom: voor pittige opdrachten bij grote bedrijven hoort een beter salaris, en een groei richting de 5000 is zeker niet ondenkbaar.

Mensen vonden ons op: Salaris Technisch adviseur, Loon Technisch adviseur, Wat verdien je als Technisch adviseur, Salarisschaal Technisch adviseur, Salarisindicatie Technisch adviseur, Bonus Technisch adviseur, CAO Technisch adviseur, Brutoloon Technisch adviseur, Nettoloon Technisch adviseur, Vakantiedagen Technisch adviseur, Pensioen Technisch adviseur.

Competenties, skills & vaardigheden technisch adviseur

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Creativiteit
 • Innovatief
 • Sociabiliteit
 • Accuratesse
 • Aanpassingsvermogen
 • Presenteren
 • Leervermogen
 • Overtuigen
Mensen vonden ons op: Kennis Technisch adviseur, Vaardigheden Technisch adviseur, Attitude Technisch adviseur, Kwalificaties Technisch adviseur, Competentieprofiel Technisch adviseur.

Boeken voor het beroep technisch adviseur

Wil je meer weten over het beroep technisch adviseur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je technisch adviseur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken technisch adviseur te komen.

Ontwerpen van technische innovaties | Inge Oskam

door onderzoek, creatief denken en samenwerken - Nederlands | Druk: 2 | Hardcover | 9789001880590

Ontwerpen van technische innovaties 2e druk is een boek van Inge Oskam uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001880590 De ontwerpmethode in Ontwerpen van Technische Innovaties bestaat uit een praktisch uitgewerkt stappenplan en legt de nadruk ...

Taal & didactiek - Aanvankelijk en technisch lezen | Henk Huizenga

aanvankelijk en technisch lezen - Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789001877750 | 270 pagina's

Taal & didactiek - Aanvankelijk en technisch lezen 4e druk is een boek van Henk Huizenga uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001877750 Het inleidende boek Taal & Didactiek: Aanvankelijk en technisch lezen behandelt alle belangrijke aspecten ...

Let's focus | Marit Hilarius

Het niet-technische fotografiehandboek - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789463491877 | 184 pagina's

Boeken en handleidingen over fotografie zijn er genoeg, maar je verzandt al snel in eindeloze technische uiteenzettingen, waarbij de cijfers en ingewikkelde regeltjes je om de oren vliegen. Dat is in Let's focus helemaal anders: in dit boek leer je hoe je...

Mensen vonden ons op: boeken voor Technisch adviseur, Technisch adviseur ebooks, boek Technisch adviseur.

Persoonstypen technisch adviseur

De technisch adviseur past als eerste het persoonstype Bemiddelaar. Hij of zij staat nu eenmaal altijd tussen twee partijen in, moet zijn werkgever én de klant te vriend houden op de korte en de lange termijn, en moet dit zelf ook nog leuk vinden om te doen. Daarnaast is de technisch adviseur altijd nog steeds geïnteresseerd in de technische aspecten van het vak en wil ook blijven bijleren. Hij of zij is daarom ook een Waarnemer.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Technisch adviseur, Karakter Technisch adviseur.

Netwerk technisch adviseur

Het netwerk van de technisch adviseur bestaat uit de interne medewerkers van het bedrijf waar hij of zij voor werkt. Met hen heeft de technisch adviseur veel contact over de technische details. Anderzijds zal de technisch adviseur in contact staan met de medewerkers van de afdelingen commercie en communicatie, omdat de adviezen die hij of zij geeft nu eenmaal gepaard gaan met grote bedragen. Daarnaast heeft de technisch adviseur veel contact met klanten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Technisch adviseur, Medewerkers Technisch adviseur.

Is het beroep technisch adviseur iets voor jou?

Zou je graag technisch adviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als technisch adviseur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Technisch adviseur, beroepskeuzetest Technisch adviseur, beroep Technisch adviseur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden technisch adviseur

Het arbeidsmarktperspectief voor de technisch adviseur is redelijk goed op het moment. De vacatures voor de functie klinken vaak ook aantrekkelijk, bieden vaak een “prima” tot een “uitstekend” salaris, “prima” secundaire arbeidsvoorwaarden, soms bonusregelingen en vaak extra trainings- en opleidingsmogelijkheden. Qua doorgroeimogelijkheden is er ook aan het een en ander te denken. Qua uitdaging kan de technisch adviseur al binnen zijn functie steeds zwaardere taken op zich nemen, maar er valt ook te denken aan vergelijkbare functies in de vorm van bijvoorbeeld de technisch accountmanager. De beste vooruitgang qua salaris bestaat er echter in het starten van een eigen adviesbedrijf, zodat de adviseur zijn eigen salaris kan bepalen.

Arbeidsmarktperspectief score technisch adviseur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep technisch adviseur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Technisch adviseur, Promotie mogelijkheden Technisch adviseur, Carriere Technisch adviseur.

Solliciteren op de functie technisch adviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als technisch adviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor technisch adviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als technisch adviseur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Technisch adviseur, CV Technisch adviseur, sollicitatie Technisch adviseur.

Interviews met technisch adviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen technisch adviseur

Vacatures technisch adviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Technisch adviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Technisch adviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een technisch adviseur adviseert klanten (bedrijven) over systemen, standaarden en de aanschaf, installatie en toepassing daarvan. Het vakgebied van de technisch adviseur betreft meestal de ICT, de elektrotechniek, de autotechniek of vergelijkbare branches. Hij (of zij) heeft als adviseur diepgaande kennis over bepaalde onderwerpen, en weet dit ook te presenteren aan klanten die minder deskundig zijn op de betreffende terreinen.

Beoordeling Technisch adviseur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Technisch adviseur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Technisch adviseur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep