Biochemicus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Biochemicus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep biochemicus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je biochemicus wordt.

 

Wat is een Biochemicus?

Een biochemicus is iemand die zich bezig houdt met het leven op moleculair-biologisch niveau. De biochemie is een wetenschap die kennis van de chemie en de biologie combineert. De kennis die opgedaan wordt uit onderzoek op dit minuscule niveau is nuttig omdat deze ook toepasbaar is op grotere processen, en zo vooral nuttig is voor de medische praktijk. Belangrijke voorbeelden van onderwerpen waar een biochemicus zich mee bezig houdt zijn eitwitsynthese, fotosynthese, fosfolipide en polysacharide.

De term ‘biochemicus’ wordt gebruikt voor professionele biochemici (onderzoekers die werken voor universiteiten) en onderzoekers die voor een commerciële organisatie werken, maar ook voor studenten in de biochemie. Biochemicus is dus niet per definitie een beroep, het betekent eerder: iemand die zich bezig houdt met biochemie.

Wil je werken als Biochemicus?

Werk je al als Biochemicus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Biochemicus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Biochemicus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Biochemicus in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Researcher
 • Hoogleraar biologie
 • Hoogleraar chemie
 • Laborant
 • Onderzoeker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2600 tot €6000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Biochemicus

Wat verdient een Biochemicus?

Studenten biochemie verdienen vanzelfsprekend nog niets. Een promovendus in de biochemie verdient naar verwachting tussen de 2600 en de 4000 euro per maand. Voor onderzoekers (post-doctoraal) zal een vergelijkbaar, mogelijk iets hoger salaris gelden, en voor hoogleraren waarschijnlijk weer net een iets hoger salaris. Gaat een biochemicus in de commerciële sector werken zal dit salaris vele malen hoger liggen (denk aan 6000 per maand).

Salarisschaal Biochemicus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Biochemicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Biochemicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Biochemicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Biochemicus vacatures

Technician Biochemie
Oxford Global Resources
Ben jij een gemotiveerde analist binnen het werkveld van de biochemie en kun je netjes werken, dan zoeken we jou. Voor onze klant zijn we op zoek naar een technician …
Technician Biochemie
Oxford Global Resources
Ben jij een gemotiveerde analist binnen het werkveld van de biochemie en kun je netjes werken, dan zoeken we jou. Voor onze klant zijn we op zoek naar een technician …
Allround Storingsmonteur, in de Biochemie!
VNOM | Bemiddelaar in de techniek
Ben jij de Allround Storingsmonteur die wij zoeken? Ben jij bereid te werken in een -ploegendienst? Ben jij zowel Mechanisch als Elektrisch onderlegd? Dan zit jij bij dit bedrijf goed! …
Assistant Scientist Analytical Biochemistry
Checkmark Labrecruitment
Do you hold a HBO degree in Biochemistry and do you have strong affinity for software, robotics and automation? In this versatile role as an Assistant Scientist Analytical Biochemistry you …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Biochemicus

Wat is de toekomst van Biochemicus?

Wie biochemicus wil worden zal hard moeten vechten om een baan. Het beroep komt in de commerciële sector amper voor, en bij universiteiten zijn er vele malen minder promotie- en onderzoeksplekken dan dat er geïnteresseerden in deze posities zijn. De doorgroeimogelijkheden zijn er vervolgens wel: onderzoekservaring bij een universiteit is een zeer waardevolle notering op het cv van een chemicus of bioloog.

Baankans Biochemicus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

4


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Biochemicus worden: Opleidingen tot Biochemicus

Wil je biochemicus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Biochemicus? 

Biochemie is een opleiding die meerdere universiteiten in Nederland aanbieden. Met een afgeronde bachelor en/of master in de biochemie mag men zich biochemicus noemen.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Biochemicus

Toegepaste Chemie
Tijdens deze thuisstudie kom je te weten wat chemie juist inhoudt en wat de invloed van deze wetenschap is op ons dagelijks leven. Dankzij een geïllustreerd cursusboek en de online …
Chemie (Basis)
Ben je nieuwsgierig naar wat ‘de mol’ precies is? Ontdek dit onmisbare begrip van de scheikunde en laat je nieuwsgierigheid verder prikkelen. Wil jij altijd alles tot in de kern …
Stork Basis ATEX 001 IVM
U bent geen operator, maar werkt wel met regelmaat in  een explosiegevaarlijk gebied. U heeft dan specialistische kennis en bekwaamheden nodig die goed aansluiten op uw functie. Voorafgaand aan die specialisatie …
Stork Basis ATEX 001 IVM certificaat 2 daags
U bent geen operator, maar werkt wel met regelmaat in  een explosiegevaarlijk gebied. U heeft dan specialistische kennis en bekwaamheden nodig die goed aansluiten op uw functie. Voorafgaand aan die specialisatie …
VMBO Natuur- en Scheikunde 2 E-Learning
Haal het officiële staatsexamen VMBO Natuur- en Scheikunde 2complete lesstof + examentraining De lessen van de cursus Vmbo Natuur- en Scheikunde 2 zijn volledig afgestemd op het staatsexamen. Je wordt …
Meer opleidingen Biochemicus

Weet je nog niet of je Biochemicus wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Biochemicus of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Biochemicus

Met wie werkt een Biochemicus samen? 

De biochemicus werkt vrijwel altijd aan een universiteit, waar hij of zij dus vooral in contact staat met hoogleraren en onderzoekers in vergelijkbare vakgebieden. Doet een biochemicus slechts onderzoek, dan zal zijn netwerk vooral bestaan uit mede-onderzoekers en labaratoriumpersoneel (laborant).


 • Researcher
 • Hoogleraar biologie
 • Hoogleraar chemie
 • Laborant
 • Onderzoeker
Biochemicus


Organisaties waar een Biochemicus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Biochemicus meestal werkt.

Waar werkt een Biochemicus?

Biochemici werken doorgaans bij een universiteit, waar ze in principe onder de non-profitsector vallen. Het beroep komt ook voor in de commerciële sector (farmaceutische bedrijven), maar qua hoeveelheid vacatures zijn universiteiten beter vertegenwoordigd.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Biochemicus

Waar kun je het beste werken als Biochemicus? Hieronder vind je de best door de Biochemicus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Biochemicus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Biochemicus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Biochemicus.

Welke competenties heeft een Biochemicus nodig?

Een Biochemicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Biochemicus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Biochemicus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Biochemicus nodig? 

De biochemicus is een Waarnemer. Biochemici zijn dag in dag uit bezig met gedetailleerd onderzoek, en om dit goed te doen moet er bij de onderzoeker minstens een zekere interesse in het onderwerp aanwezig zijn, en is het belangrijk dat de biochemicus uit eigen initiatief op de hoogte blijft van ontwikkelingen in het vakgebied.

Bekijk de persoonstypen voor Biochemicus


Waarnemer


Lees meer

Interview met een Biochemicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Biochemicus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Biochemicus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Biochemicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Biochemicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Biochemicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Biochemicus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Biochemicus iets voor je?

Zou je graag Biochemicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Biochemicus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Biochemicus

Laartje

Thanks voor dit bericht moet een project maken over bioloog en dit help hier echt bij. groeten Laartje 

Jean-Paul

een hele goede site.Veel kennis opgedaan.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar