Bloemist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bloemist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep bloemist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je bloemist wordt.

 

Wat is een Bloemist?

Als Bloemist ben je vaak werkzaam in een bloemenzaak en dus in de retail. Je stelt speciale bloemstukken en boeketten samen voor verschillende gelegenheden en verkoopt die kant en klaar aan de klant of schikt ter plaatse bloemstukken met door de klant gekozen bloemen.

Het kan ook zijn dat een klant, particulier dan wel bedrijfsmatig, een of meerdere bloemstukken op maat wil. In zo'n geval overleg je over prijs, soort arrangement, daarvoor geschikte bloemen en de datum waarop het aangeleverd moet worden.

Naast dat een Bloemist zich met bloemen bezighoudt valt ook de etalage-inrichting, presentatie van de winkel en het in de gaten houden van nieuwe trends onder de werkzaamheden. Je bedenkt tevens acties gebaseerd op actuele thema's en koopt vazen en vloemen in.

Er zijn verschillende specialisatierichtingen waar een Bloemist voor kan kiezen. Zo kun je in de detailhandel werken binnen een bloemenwinkel, maar ook bijvoorbeeld de inrichting en decoratie van kantoorgebouwen, terrassen, balkons, tentoonstellingen of beurzen verzorgen.

Het werk in de bloemenbranche is redelijk afwisselend. De opdrachten voor de boeketten, bloemstukken of inrichting is telkens anders, maar altijd ben je creatief bezig om de uiteindelijk de klant tevreden te stellen.Wil je werken als Bloemist?

Werk je al als Bloemist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bloemist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Bloemist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Bloemist in één oogopslag

Netwerk:

 • Bloemist
 • Klant
 • Storemanager
 • Manager
 • Leverancier

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €500 tot €1840

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bloemist

Wat verdient een Bloemist?

Het salaris van een Bloemist is afhankelijk van leeftijd en ervaring. Startend in de eerste groep, op een leeftijd van 16 jaar met iets minder de €500 in de maand loopt het op tot €1840 in de hoogste categorie en bij meer ervaring.

Een Bloemist in de detailhandel heeft recht op 8 % vakantietoeslag op het basisloon en overwerk wordt vergoed. Aangezien de Bloemist meestal vanuit een winkel werkzaam zal zijn is een vergoeding voor de kilometers niet gebruikelijk, maar soms wordt woon-werk verkeer wel betaald.

Salarisschaal Bloemist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Bloemist

Op zoek naar een nieuwe baan als Bloemist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bloemist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Bloemist vacatures

Vacature Leerling Bloemist/ Gediplomeerd Bloembinder
Bloemenbinderij Alfra
Wij zijn opzoek naar een nieuwe enthousiaste collega voor beide vestigingen Wat verwachten wij van jou? - Als bloemist maak jij mooie boeketten en bloemstukken voor onze klanten. - Je …
Vacature Leerling Bloemist/ Gediplomeerd Bloembinder
Bloemenbinderij Alfra
Wij zijn opzoek naar een nieuwe enthousiaste collega voor beide vestigingen Wat verwachten wij van jou? - Als bloemist maak jij mooie boeketten en bloemstukken voor onze klanten. - Je …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bloemist

Wat is de toekomst van Bloemist?

Er zijn diverse mogelijheden voor een startende en meer ervaren Bloemist. Er zijn diverse vacatures voor winkelmedewerkers, Bloemisten en bloembinders in reeds bestaande bloemenzaken, tuincentra en soms op de bloemenafdeling van bijvoorbeeld een supermarkt.

Groeien kan binnen de bloemenbranche ook. Vaak start je als medewerker binnen het bedrijf en kun je na enige ervaring te hebben opgedaan ook eerste Bloemist worden en zelfs leidinggevende. Ook zijn er mogelijkheden om te werken voor grotere bedrijven die bijvoorbeeld ook via internet opereren.

Tenslotte is er de mogelijkheid om een eigen bloemenzaak op te starten of na specialisatie een specifieke markt op te gaan.

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Bloemist worden: Opleidingen tot Bloemist

Wil je Bloemist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Bloemist.

Hoe word je een Bloemist? 

De opleiding Florist is op MBO niveau en valt onder de zogenaamde groene detailhandel. Het is een tweejarige opleiding op niveau 2, eventueel met de mogelijkheid tot het volgen van een aansluitende opleiding op niveau 3. Daarnaast zijn er ook diverse vakspecifieke cursussen waarmee je je eventueel kunt specialiseren.

Tijdens de opleiding leer je alles wat een Bloemist weten moet om succesvol aan de slag te gaan. Je leert over vormgeven, bloembinden en decoreren en krijgt te maken met de verzorging van bloemen en planten. Er is aandacht voor hoe je boeketten, bloemstukken en plantenarrangementen maakt.

Een ander aspect van het beroep van Bloemist is die van de verkoop. Je leert tijdens de studie dan ook alles over verkoop en hoe je bloemen en stukken klaar kunt maken voor de verkoop.

De 4 best beoordeelde opleidingen tot Bloemist

Bloemist
Leer binden, weven en knopen en vind inspiratie voor de meest creatieve natuurlijke decoratie. Pasen, Valentijnsdag of een huwelijk, jij weet voor iedere speciale dag een passend bloemstuk te maken! …
Bloemist
Bloemist Thuisstudie
Een bloemenzaak starten? Volg de cursus Bloemist Bloemen houden van mensen en mensen... Heb je de ambitie een bloemenzaak te beginnen? Geef je leven kleur en kies voor de cursus …
Bloemist Thuisstudie
Bloemist E-Learning
Een bloemenzaak starten? Volg de cursus Bloemist Bloemen houden van mensen en mensen... Heb je de ambitie een bloemenzaak te beginnen? Geef je leven kleur en kies voor de cursus …
Bloemist E-Learning
Avondopleiding: Bloemstylist
Deze tweejarige opleiding is een vakopleiding voor iedereen die professioneel met bloemen wil werken of al aan het werk is. Het biedt een uitstekende basis om als medewerker bij een …
Avondopleiding: Bloemstylist

Omscholen of doorgroeien tot Bloemist

Als je Bloemist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bloemist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bloemist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Bloemist?

Competenties en Vaardigheden Bloemist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Bloemist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Bloemist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Bloemist

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Persoonlijkheid van een Bloemist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Bloemist. Als Bloemist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Bloemist:


zie volledige beschrijving persoonstype Bloemist

Vakkennis voor een Bloemist

Het is voor een Bloemist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Bloemist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Bloemist

Bloemist E-Learning
Een bloemenzaak starten? Volg de cursus Bloemist Bloemen houden van mensen en mensen... Heb je de ambitie een bloemenzaak te beginnen? Geef je leven kleur en kies voor de cursus …
Bloemist E-Learning

Werkervaring Bloemist

Het is voor een startend Bloemist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Bloemist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Bloemist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Bloemist

Met wie werkt een Bloemist samen? 

Als Bloemist zal je vaak samenwerken met andere Bloemisten, vooral binnen de detailhandel. Wanneer je zelf  niet de baas bent van de bloemenzaak heb je een manager of storemanager die leiding geeft en waaraan je verantwoording af moet leggen. Als je als Bloemist wel een eigen zaak hebt dan geef je zelf leiding aan andere Bloemisten of je werkt zelfstandig.

Afhankelijk van hoeveel verantwoordelijkheid je hebt binnen het bedrijf en afhankelijk van je taken kun je ook te maken krijgen met leveranciers. Te denken valt aan leveranciers van bloemen, benodigdheden voor het bloembinden, vazen etcetera.

Tevens heb je in alle lagen van het beroep Bloemist te maken met klanten. Indien je in een winkel staat dan heb je direct te maken met particuliere klanten en als je de baas bent of een andere specialisatie hebt gekozen dan heb je misschien te maken met zakelijke klanten.


 • Bloemist
 • Klant
 • Storemanager
 • Manager
 • Leverancier
Bloemist


Organisaties waar een Bloemist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Bloemist meestal werkt.

Waar werkt een Bloemist?

Een bedrijf in de detailhandel is er op gericht om winst te maken. Zo ook een bedrijf in de groene detailhandel en dus kom je als Bloemist in de profit sector te werken.

Ook een deel van de klanten valt onder de profit sector. Een Bloemist wordt soms ingeschakeld door bedrijven. Non-profit organisaties zullen dit minder snel en minder vaak doen dan profit organisaties vanwege hun meer beperkte budget.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Bloemist

Waar kun je het beste werken als Bloemist? Hieronder vind je de best door de Bloemist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bloemist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bloemist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Bloemist.

Welke competenties heeft een Bloemist nodig?

Een Bloemist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Bloemist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Bloemist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bloemist nodig? 

Als Bloemist moet je bijhouden wat de trend is op je vakgebied, kortom nieuwsgierig zijn naar de nieuwe mode. Daarnaast is het goed om je te onderscheiden. Daarvoor is creativiteit van groot belang en de fantasie om steeds weer andere, nieuwe dingen te bedenken (Levensgenieter).

Het is ook belangrijk dat je praktisch bent ingesteld en dat je gedreven bent om steeds weer nieuwe en andere producten af te leveren. Je moet de wil hebben een klant tevreden te stellen en genoeg energie hebben om een dag vol met diverse bezigheden door te komen. Je bent immers vaak druk bezig op niet alleen mentaal maar ook fysiek gebied (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Bloemist


Levensgenieter


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Bloemist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bloemist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bloemist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bloemist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bloemist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bloemist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bloemist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bloemist iets voor je?

Zou je graag Bloemist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bloemist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Bloemist

Mike

Beste, dank voor de uitgebreide info. Is er een (bindende) cao voor bloemisten?

piet

 hoi ik ben piet en heb van deze site een hele boel geleert

Claudia

Ik vind dit ook een heel leerzame site.Gr.

I.. van D..

Hallo, Bedankt voor de informatie!    

willeke

ook ik wil jullie bedanken voor de goede en leerzame informatie.gr.Willeke

Ina

Hallo Ik moet een werkstuk over de bloemist maken maar hoe kan je een eigen bloemenwinkel maken?

Bloemist

Stap eens een bloemenwinkel binnen.Ze zullen je ongetwijfeld de goede weg wijzen.veel Sicses.Gr.

Manon

Er zijn ook MBO niveau 4 opleidingen en zelfs HBO opleidingen in de bloemsierkunst. 

Rieko

Waar is nu gewoon een salarisschaal....!

bloemist

Hallo rieko,het minium loon bij een 40 urige wrkweek is voor een 15 jarige 450 e.per mnd.,voor 23 jr.en ouder 1501 per mnd.Dus als Bloemist(e),behoor je dit minimaal te verdienen en wat j e meer verdient is afankelijk van je vakkennis en de omgang met klanten en   relaties.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar