Cognitief Psycholoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Cognitief Psycholoog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep cognitief psycholoog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je cognitief psycholoog wordt.

 

Wat is een Cognitief Psycholoog?

De Cognitief Psycholoog is een psycholoog gespecialiseerd in de richting cognitieve psychologie. Zijn behandelwijze richt zich op de psychische processen die te maken hebben met het denken, zoals begrip, kennis, herinneringen en informatieverwerking. De Cognitief Psycholoog verricht ongeveer dezelfde werkzaamheden als een GZ-psycholoog of een klinisch psycholoog. In zijn beroep staat het behandelen centraal en hij biedt zowel ambulante hulpverlening als crisishulpverlening aan mensen met psychische klachten en/of stoornissen.

De Cognitief Psycholoog werkt meestal vanuit een zorginstelling. Daar voert hij intakegesprekken, waarin hij de klachten van een cliënt inventariseert en op basis waarvan hij eventueel een diagnose stelt. Ook maakt hij uit de intake op of de cliënt bij de betreffende instelling aan het juiste adres is, of dat hij andere hulp nodig heeft en doorverwezen moet worden. Na het opstellen van een behandelplan begint de behandeling, die meestal ook uit gesprekken bestaat. Hierin probeert de Cognitief Psycholoog door bijvoorbeeld verstoorde denkwijzen of gedachten uit te diepen (zwart-wit denken, negatief denken) onderliggende problematiek bloot te leggen. De Cognitief Psycholoog maakt het de cliënt mogelijk zijn denkpatronen uit te dagen, terwijl zij tegelijkertijd de herkomst ervan aanpakken.

Meestal draagt de Cognitief Psycholoog bij aan de onwikkeling van het zorgplan van de instelling waarvoor hij werkt.

Het is belangrijk voor een psycholoog om een aantekening bij het NIP te hebben (zie 'Opleiding'). 

Past het beroep Cognitief Psycholoog bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Cognitief Psycholoog?

Werk je al als Cognitief Psycholoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Cognitief Psycholoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Cognitief Psycholoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Cognitief Psycholoog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2530 tot €6790

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Cognitief Psycholoog

Wat verdient een Cognitief Psycholoog?

De Cognitief Psycholoog begint met een salaris van ongeveer €2530 bruto per maand, wat kan oplopen naar €6790. Dit is afhankelijk van werkgever, opleiding en ervaring en conform de GZ CAO (Gezondheidszorg). 

Verder zijn er nog secundaire arbeidsvoorwaarden zoals eenvakantietoeslag van 8%, onregelmatigheidstoeslag en reiskostenvergoeding. Onregelmatigheidstoeslag wordt uitbetaald wanneer de Psycholoog onregelmatige werktijden heeft.

Salarisschaal Cognitief Psycholoog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Cognitief Psycholoog

Er zijn geen vacatures Cognitief Psycholoog aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Cognitief Psycholoog in werkt.

Meer weten over de sector waar een Cognitief Psycholoog in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Cognitief Psycholoog

Wat zijn de baankansen voor een Cognitief Psycholoog?

Door toenemende acceptatie van psychische problemen is de vraag naar (Cognitief) Psychologen toegenomen. Het aantal afgestudeerde Psychologen is echter nog groter dan de vraag.

Doorgroeimogelijkheden liggen in het verwerven van leidinggevende taken of een managementfunctie.

De actuele kans op werk voor een Cognitief Psycholoog

Het beroep Cognitief Psycholoog is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Cognitief Psycholoog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Cognitief Psycholoog worden: Opleidingen tot Cognitief Psycholoog

Wil je Cognitief Psycholoog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Cognitief Psycholoog.

Hoe word je een Cognitief Psycholoog? 

De makkelijkste weg naar de functie van Cognitief Psycholoog  is de WO opleiding Psychologie, met de specialisatie Klinische Psychologie in de Bachelorfase en een Master in Cognitieve Psychologie.  Er kunnen ook nog via het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) verschillende opleidingen gekozen worden om de functie van Cognitief Psycholoog te kunnen vervullen. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Cognitief Psycholoog

Er zijn geen opleidingen Cognitief Psycholoog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Cognitief Psycholoog in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Cognitief Psycholoog

Als je je wilt omscholen tot Cognitief Psycholoog is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Cognitief Psycholoog zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Cognitief Psycholoog dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Cognitief Psycholoog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Cognitief Psycholoog

Als je Cognitief Psycholoog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Cognitief Psycholoog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Cognitief Psycholoog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Cognitief Psycholoog?

Competenties en Vaardigheden Cognitief Psycholoog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Cognitief Psycholoog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Cognitief Psycholoog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Cognitief Psycholoog

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit

Persoonlijkheid van een Cognitief Psycholoog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Cognitief Psycholoog. Als Cognitief Psycholoog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Cognitief Psycholoog:


zie volledige beschrijving persoonstype Cognitief Psycholoog

Vakkennis voor een Cognitief Psycholoog

Het is voor een Cognitief Psycholoog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Cognitief Psycholoog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Cognitief Psycholoog


Werkervaring Cognitief Psycholoog

Het is voor een startend Cognitief Psycholoog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Cognitief Psycholoog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Cognitief Psycholoog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Cognitief Psycholoog

Je kunt als Cognitief Psycholoog een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Cognitief Psycholoog is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Cognitief Psycholoog


Hoofd beroepsgroep Cognitief Psycholoog

Het beroep Cognitief Psycholoog valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Cognitief Psycholoog

Met wie werkt een Cognitief Psycholoog samen? 

Een Cognitief Psycholoog komt veel in aanraking met patiënten met psychische problemen. Ook de familie is een belangrijke spil binnen de behandeling van de cliënt. Daarnaast komt de Cognitief Psycholoog veel in aanraking met specialisten die de cliënt hebben doorverwezen, zoals een huisarts, maatschappelijk werker of sociaal pedagogisch werker. Deze laatsten kunnen ook werkzaam zijn in dezelfde zorginstelling als de Psycholoog.


Cognitief Psycholoog


Organisaties waar een Cognitief Psycholoog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Cognitief Psycholoog meestal werkt.

Waar werkt een Cognitief Psycholoog?

 • Zorginstelling
 • GZ/GGZ
 • Ziekenhuis
 • RIAGG
 • Verslavingszorg
 • Justitiële Jeugdinrichting
 • Universitair Medisch Centrum

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Cognitief Psycholoog

Waar kun je het beste werken als Cognitief Psycholoog? Hieronder vind je de best door de Cognitief Psycholoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Cognitief Psycholoog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Cognitief Psycholoog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Cognitief Psycholoog.

Welke competenties heeft een Cognitief Psycholoog nodig?

Een Cognitief Psycholoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Cognitief Psycholoog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Cognitief Psycholoog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Cognitief Psycholoog nodig? 

De Cognitief Psycholoog moet een groot empathisch vermogen hebben om een cliënt succesvol te kunnen behandelen. De behandeling staat of valt immers vaak op de samenwerkingsrelatie tussen de Therapeut en de cliënt. Hij moet een cliënt kunnen motiveren een behandeling aan te gaan en daar actief aan deel te nemen (Gever).

Verder is hij perfectionistisch en streberig. Hij streeft ernaar de nagenoeg perfecte behandeling te geven en meent dat ook kleine foutjes grote gevolgen kunnen hebben. De Cognitief Psycholoog houdt bovendien overzicht, zodat de behandeling gestructureerd verloopt (Perfectionist)

Bekijk de persoonstypen voor Cognitief Psycholoog


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Cognitief Psycholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Cognitief Psycholoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Cognitief Psycholoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Cognitief Psycholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Cognitief Psycholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Cognitief Psycholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Cognitief Psycholoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Cognitief Psycholoog iets voor je?

Zou je graag Cognitief Psycholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Cognitief Psycholoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Cognitief Psycholoog

S.

Een Cognitief Psycholoog is iemand die een Master in (Applied) Cognitive Psychology heeft gedaan of evt de HBO opleiding Toegepaste Psychologie. Dit is een heel ander vakgebied dan de Klinische Psycholoof of GZ-Psycholoog. Cognitief psychologen houden zich meer bezig met risk-assessment, human error en incident analysis. Het enige verband met de 'zorg' bijv is onderzoek naar medische risico's in de zorg, dit heeft niets met Klinische Psychologie te maken. Wel kun je 'cognitieve therapie' toepassen in klinische toepassingen, maar dit is in zijn geheel een onderdeel van een Klinisch Psycholoog.

S.

Een Cognitief Psycholoog is iemand die een Master in (Applied) Cognitive Psychology heeft gedaan of evt de HBO opleiding Toegepaste Psychologie. Dit is een heel ander vakgebied dan de Klinische Psycholoof of GZ-Psycholoog. Cognitief psychologen houden zich meer bezig met risk-assessment, human error en incident analysis. Het enige verband met de 'zorg' bijv is onderzoek naar medische risico's in de zorg, dit heeft niets met Klinische Psychologie te maken. Wel kun je 'cognitieve therapie' toepassen in klinische toepassingen, maar dit is in zijn geheel een onderdeel van een Klinisch Psycholoog.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar