Commissionair: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Commissionair: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Commissionair? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Commissionair wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Commissionair, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Commissionair


Vacatures Commissionair

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Commissionair?

Een commissionair is een tussenpersoon tussen een koper en een verkoper. De commissionair sluit als het ware de deal, en regelt alles daaromheen, en krijgt van de verkoper een commissie, een deel van de opbrengst als vergoeding. Meestal gaat dit om grote bedragen, bijvoorbeeld op de beurs of in de makelaardij.

Het belangrijkste werk van een commissionair is dus het vinden van een klant voor een verkoper, of het vinden van een verkoper voor een koper. De commissionair is gespecialiseerd in het zoeken van bepaalde soorten mensen (kopers of verkopers), het vaststellen van een goede prijs en het vlekkeloos laten verlopen van de verkoop, en dit is dan ook waar zijn opdrachtgever voor betaalt. Het voordeel van een commissionair is dat deze zich geen zorgen te maken over alle andere aspecten van het te verkopen of te kopen product: het productieproces, opslag, transport, enzovoorts, zodat hij zich kan richten op de (ver)koop en de verkoper zich kan richten op de andere bezigheden.

Een commissionair kan in principe overal werkzaam zijn. Voor veel producten is het echter niet voordelig om een commissionair in te huren, vandaar dat deze vaak in het spel komt bij grote of zeldzame producten (een commissionair kan ook worden ingehuurd om een bepaald verzamelobject op te sporen). Zoals hierboven aangegeven zijn commissionairs actief in de beurshandel en de makelaardij, maar ook de autohandel is een voorbeeld en zelfs op het gebied van informatie/ICT zijn commissionairs actief.


Past het beroep Commissionair bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Commissionair per stad

Vacatures Commissionair Alkmaar

Vacatures Commissionair Almelo

Vacatures Commissionair Almere

Vacatures Commissionair Alphen aan den Rijn

Vacatures Commissionair Amersfoort

Vacatures Commissionair Amstelveen

Vacatures Commissionair Amsterdam

Vacatures Commissionair Apeldoorn

Vacatures Commissionair Arnhem

Vacatures Commissionair Assen

Vacatures Commissionair Bergen op Zoom

Vacatures Commissionair Breda

Vacatures Commissionair Capelle aan den IJssel

Vacatures Commissionair Delft

Vacatures Commissionair Den Bosch

Vacatures Commissionair Den Haag

Vacatures Commissionair Den Helder

Vacatures Commissionair Deventer

Vacatures Commissionair Doetinchem

Vacatures Commissionair Dordrecht

Vacatures Commissionair Ede

Vacatures Commissionair Eindhoven

Vacatures Commissionair Emmen

Vacatures Commissionair Enschede

Vacatures Commissionair Gouda

Vacatures Commissionair Groningen

Vacatures Commissionair Haarlem

Vacatures Commissionair Haarlemmermeer

Vacatures Commissionair Heerlen

Vacatures Commissionair Helmond

Vacatures Commissionair Hengelo

Vacatures Commissionair Hilversum

Vacatures Commissionair Hoogeveen

Vacatures Commissionair Hoorn

Vacatures Commissionair Katwijk

Vacatures Commissionair Leeuwarden

Vacatures Commissionair Leiden

Vacatures Commissionair Lelystad

Vacatures Commissionair Maastricht

Vacatures Commissionair Middelburg

Vacatures Commissionair Nieuwegein

Vacatures Commissionair Nijmegen

Vacatures Commissionair Oss

Vacatures Commissionair Purmerend

Vacatures Commissionair Roermond

Vacatures Commissionair Roosendaal

Vacatures Commissionair Rotterdam

Vacatures Commissionair Schiedam

Vacatures Commissionair Spijkenisse

Vacatures Commissionair Terneuzen

Vacatures Commissionair Tilburg

Vacatures Commissionair Utrecht

Vacatures Commissionair Veenendaal

Vacatures Commissionair Venlo

Vacatures Commissionair Vlaardingen

Vacatures Commissionair Westland

Vacatures Commissionair Zaanstad

Vacatures Commissionair Zeist

Vacatures Commissionair Zoetermeer

Vacatures Commissionair Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Commissionair

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Commissionair?

Een commissionair werkt vaak zelfstandig en bepaalt zodoende zijn eigen salaris. Wanneer een commissionair voor een bedrijf werkt zal dit salaris lager uitvallen, maar nog steeds bijzonder variabel (afhankelijk van de branche en hoeveelheid opdrachten). Bij grote opdrachten (al helemaal in de beurshandel en makelaardij) kan het salaris al helemaal hoog oplopen.


Hoe word je een Commissionair? 

Voor commissionair bestaat geen specifieke opleiding, maar gezien de financiële complexiteit die met het beroep mee kan komen is een opleiding (bedrijfs)economie of iets vergelijkbaars ten zeerste aanbevolen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Commissionair

Er zijn geen opleidingen Commissionair aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Commissionair in werkt

Bekijk alle opleidingen Automotive


Omscholen tot Commissionair

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Commissionair. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Commissionair

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Commissionair

Als je Commissionair wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Commissionair zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Commissionair

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Commissionair?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Commissionair

Een Commissionair heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn

Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit

Omschrijving

Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.

Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn. 

Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Onderhandelen
Onderhandelen

Steekwoorden: overtuigen, luisteren, creativiteit, durf, bemiddelen

Omschrijving

In bepaalde situaties is het nodig dat er onderhandeld wordt. Onderhandelaars proberen op een bepaalde manier te onderhandelen zodat het voor beide partijen een win-winsituatie is. Zij maken hierbij gebruik van argumenten, maar luisteren ook naar het verhaal van anderen. Tijdens onderhandelingen komt deze persoon met verschillende ideeën die het conflict op een goede manier kan oplossen.

Sterke punten
Onderhandelaars kunnen goed overtuigen, maar ook luisteren. Zij proberen voor beide partijen de beste oplossing te zoeken. Verder zijn deze mensen vaak creatief en durven ze ideeën te opperen.

Zwakke punten
Teveel willen onderhandelen, kan leiden tot frustratie. Er zijn onderhandelaars die overal een onderhandeling/wedstrijd van maken. Hierdoor kan het lijken alsof ze niet luisteren of niets aannemen van andere mensen. Dit wekt irritaties op. Tevens kunnen tijdens een onderhandeling de spanningen nog weleens oplopen, waardoor het kan zijn dat een onderhandelaar ‘op de man gaat spelen’. Hij wil inspelen op de emoties om zo de ander te overtuigen van zijn gelijk.

Overtuigen
Overtuigen

Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.

Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.

Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Vaardigheden Commissionair

  • Luistervaardigheid
  • Kansen zien
  • Contacten leggen
  • Resultaatgerichtheid
  • Argumentatiekracht
  • Oog voor detail
  • Zorgvuldigheid
  • Nauwkeurigheid
  • Cijfermatigheid
  • Onderhandelen
  • Rekenvaardigheid
  • Vriendelijkheid
  • Respectvol
  • Dienstverlenendheid
  • Zelfsturing
  • Zelfontwikkeling
  • Durf
  • Overtuigingskracht
  • Creativiteit
  • Bemiddelen
  • Uitdrukkingsvaardigheid
  • Ontspannenheid
  • Improvisatievermogen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Commissionair nodig? 

De commissionair wordt ingeschakeld om iets voor elkaar te krijgen (Succesvolle werker). Hij moet daarbij evengoed realistisch als optimistisch en energiek zijn (Levensgenieter). Hij moet iets kunnen presenteren en iemand kunnen overtuigen (Perfectionist, Baas), maar moet ook kunnen onderhandelen als dit nodig is (Bemiddelaar).


Eigenschappen Commissionair

  • Empathie
  • Diplomatiek
  • Zorgzaamheid
  • Optimisme
  • Energiek
  • Vindingrijkheid
  • Idealistisch
  • Gedisciplineerdheid
  • Punctueel



Wat zijn de baankansen voor een Commissionair?

Een commissionair begint vaak aan zijn werk na een aantal jaar ervaring in een andere functie in dezelfde branche, zodat hij al kennis en contacten heeft die hem bij het werk helpen. Het arbeidsmarktperspectief is daarbij vooral afhankelijk van hoe levendig de betreffende branche op dat moment is. Hoe meer transacties er plaatsvinden hoe meer werk voor de commissionair. Doorgroeimogelijkheden zijn er niet echt: de commissionair werkt vaak zelfstandig. Desondanks is de ervaring waar een commissionair over beschikt vaak inzetbaar bij talloze andere (commerciële) beroepen.


Doorgroei mogelijkheden Commissionair

Het beroep Commissionair is onderdeel van de beroepsfamilie Importeurs en handelsagenten.


Waar werkt een Commissionair?

Een commissionair werkt voor een commissionairsbedrijf of zelfstandig.


Met wie werkt een Commissionair samen? 

De commissionair werkt ofwel alleen ofwel met andere commissionairs. Verder staat hij in contact met kopers en verkopers van allerlei soorten (afhankelijk van de branche). Wel is het belangrijk dat de commissionair een netwerk opbouwt van kopers en verkopers om toekomstige opdrachten te vergemakkelijken.


  • Commissionair
  • Verkoper
  • Inkoper
Commissionair

Verwante beroepen Commissionair:

Consultant
Salaris: €2046 tot €7848
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing MBO HBO WO Postdoc MBA
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Accountant
Salaris: €2750 tot €9000
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Inkoper
Salaris: €2000 tot €4000
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Commissionair in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Commissionair
  • Verkoper
  • Inkoper

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar