Corrector Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Corrector? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep corrector. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je corrector wordt.Wat is een Corrector?

De corrector zorgt ervoor dat een tekst zonder fouten gepubliceerd wordt. Deze tekst kan voor een tijdschrift, krant of brochure geschreven zijn, maar een corrector kan ook gevraagd worden een heel boek door te spitten en daarin alle fouten te corrigeren. Om dit te kunnen doen, zal een corrector een uitstekende kennis van de Nederlandse taal dienen te hebben, en een goed inzicht in spelling en grammatica.

Een corrector zal meestal freelance of bij een uitgever werken. Bij de grotere bedrijven kan men gevraagd worden om in een team werken. Altijd zal men de opdrachten zo specifiek mogelijk moeten uitvoeren, om zo de wensen van de klant of baas te vervullen binnen een bepaalde tijd. Toch zal men in het corrigeren van de tekst een eigen verantwoordelijkheid hebben om beslissingen te maken over wat veranderd moet worden en wat kan blijven staan. Een corrector zal hierbij vaak een plan van aanpak maken voordat die begint.

De corrector wordt bijgestaan in diens werk door woordenboeken en tekstverwerkings-software, maar zal toch vooral op diens eigen kennis moeten vertrouwen. Een goede corrector ontwikkelt dan ook een instinct voor wat er kan en wat er niet kan in een tekst. Dit instinct kan alleen ontwikkeld worden als men een passie heeft voor de taal en er niet tegen kan als er een taalfout te zien is in wat men dan ook leest.

Past het beroep Corrector bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Corrector

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Revisor, Proeflezer


Vacatures Corrector

Op zoek naar een nieuwe baan als Corrector? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Corrector. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Corrector vacatures

Vacature Corrector
NCOI Groep
Dit zijn je werkzaamheden Wij zijn op zoek naar een corrector bij voorkeur voor 32 uur per week. Als corrector redigeer je verschillende opleiding gerelateerde teksten. Je zorgt ervoor dat …
Vacature Eindredacteur / corrector (Engels)
Fresh Publishers
Eindredacteur / corrector (Engels) In de tuinbouwsector gebeurt momenteel gigantisch veel: overal ter wereld worden kassen en vertical farms gebouwd om de groeiende wereldbevolking te voorzien van voedsel. Via onze …
Vacature Eindredacteur / corrector (Engels)
Fresh Publishers
Eindredacteur / corrector (Engels)In de tuinbouwsector gebeurt momenteel gigantisch veel: overal ter wereld worden kassen en vertical farms gebouwd om de groeiende wereldbevolking te voorzien van voedsel. Via onze …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Corrector

Wat verdient een Corrector?

Een corrector die voor een uitgever o.d. werkt zal ongeveer 2300 euro per maand in loon kunnen verwachten, bruto. Ook een fulltime freelance corrector werkt met stuksloon, maar zal meer werk aangeboden krijgen en daarvoor beter betaald worden. 

Salarisschaal Corrector

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Corrector

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Corrector


Corrector worden: Opleidingen tot Corrector

Wil je Corrector worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Corrector.

Hoe word je een Corrector? 

Men kan met een diploma van de middelbare school al een bijbaantje als corrector vinden, mits men een goede taalkennis laat zien en niet veel betaald wil krijgen. Mensen met een HBO- of WO-diploma, vooral in de Nederlandse taal, zullen eerder als corrector aangenomen worden en daarbij ook meer succes hebben. Er bestaan cursussen die speciaal op het corrigeren van teksten gericht zijn, maar deze brengen geen baangarantie met zich mede.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Corrector

Er zijn geen opleidingen Corrector aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Corrector in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment


Corrector worden: Omscholen tot Corrector

Als je je wilt omscholen tot Corrector is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Corrector zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Corrector dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Corrector

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Corrector

Als je Corrector wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Corrector zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Corrector

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Corrector?


Competenties en Vaardigheden Corrector:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Corrector.

Welke competenties heeft een Corrector nodig?

Een Corrector heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Vaardigheden Corrector

 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Vasthoudendheid
 • Zelfmanagement
 • Punctueel
 • Analytisch vermogen
 • Beoordelen
 • Controleren
 • Eigen mening

Persoonlijkheid en Eigenschappen Corrector

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Corrector passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Corrector nodig? 

De corrector werkt zeer zorgvuldig de tekst door om er zeker van te kunnen zijn dat alle fouten eruit worden gehaald. Er kunnen zinnen zijn die technisch gezien correct zijn maar toch grammatisch niet goed aanvoelen. Ook deze pakt de corrector aan, totdat er uiteindelijk een eindresultaat overblijft waar qua taal niks meer op tegen te zeggen is (Perfectionist).

Om alle fouten uit te kunnen bannen zal de corrector zich diep moeten kunnen concentreren, en lange tijd achter elkaar een tekst door kunnen gaan zonder een enkele fout over het hoofd te zien. Hiervoor heeft men een goede instinctieve kennis en grote affiniteit wat betreft de taal nodig (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Corrector


Eigenschappen Corrector

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Corrector

Wat zijn de baankansen voor een Corrector?

In het digitale tijdperk is er steeds minder vraag naar correctors, maar men zal nog steeds werk kunnen vinden als men goed rondvraagt en de juiste vaardigheden bezit. Uiteindelijk is een computer (nog) geen substituut voor menselijk inzicht.

Vanuit een functie als corrector kan men zich opwerken tot redacteur, en zich zo steeds meer ontwikkelen in een positie die de algemene kwaliteitscontrole betreft, en verder gaat dan alleen de taal van de tekst.

De actuele kans op werk voor een Corrector

Het beroep Corrector is onderdeel van de beroepsfamilie Tekstcorrectors. De kans op werk voor de beroepsfamilie Tekstcorrectors is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Corrector

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Corrector

Je kunt als Corrector een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Corrector is onderdeel van de beroepsfamilie Tekstcorrectors. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Corrector

Mogelijke specialisaties voor een Corrector


Organisaties waar een Corrector werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Corrector meestal werkt.

Waar werkt een Corrector?

Een corrector werkt op kantoor, bij allerlei soorten organisaties. Men kan freelance vanuit een kantoor-aan-huis werken, of bij de overheid de wetsartikelen controleren, wetenschappelijke teksten doorspitten, of bij een populair tijdschrift terecht komen. Altijd zal men voornamelijk alleen achter de computer zitten, of met een rode pen een stapel papier doorwerken en dit later op de computer overzetten.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Netwerk Corrector

Met wie werkt een Corrector samen? 

Correctors werken voornamelijk voor uitgeverijen, onder leiding van de redacteur, waar allerlei soorten teksten terecht kunnen komen. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf kan een corrector direct met de schrijver van de tekst in contact staan, al gebeurt dit ook veelal via email, vooral als het werk van een bekende auteur betreft. Soms werkt de corrector samen met een groep correctors om een groot stuk tekst te corrigeren.

Een freelance corrector zal vooral contacten via email hebben, maar kan ook op schrijvers- of uitgevers-conferenties proberen te netwerken.


 • Uitgever
 • Redacteur
 • Tekstschrijver
 • Auteur
Corrector

Interview met een Corrector

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Corrector:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Corrector verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Corrector?

De beroepen die verwant zijn aan Corrector zijn:
Redacteur
Salaris: €1700 tot €4500
Opleiding: HBO WO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep redacteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je redacteur wordt.
Copywriter
Salaris: €2200 tot €4000
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep copywriter. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je copywriter wordt.

Alles over het beroep Corrector in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Uitgever
 • Redacteur
 • Tekstschrijver
 • Auteur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €2300

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3Ga direct naar