Corrector Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Corrector? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep corrector. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je corrector wordt.

Wat is een Corrector?

De corrector zorgt ervoor dat een tekst zonder fouten gepubliceerd wordt. Deze tekst kan voor een tijdschrift, krant of brochure geschreven zijn, maar een corrector kan ook gevraagd worden een heel boek door te spitten en daarin alle fouten te corrigeren. Om dit te kunnen doen, zal een corrector een uitstekende kennis van de Nederlandse taal dienen te hebben, en een goed inzicht in spelling en grammatica.

Een corrector zal meestal freelance of bij een uitgever werken. Bij de grotere bedrijven kan men gevraagd worden om in een team werken. Altijd zal men de opdrachten zo specifiek mogelijk moeten uitvoeren, om zo de wensen van de klant of baas te vervullen binnen een bepaalde tijd. Toch zal men in het corrigeren van de tekst een eigen verantwoordelijkheid hebben om beslissingen te maken over wat veranderd moet worden en wat kan blijven staan. Een corrector zal hierbij vaak een plan van aanpak maken voordat die begint.

De corrector wordt bijgestaan in diens werk door woordenboeken en tekstverwerkings-software, maar zal toch vooral op diens eigen kennis moeten vertrouwen. Een goede corrector ontwikkelt dan ook een instinct voor wat er kan en wat er niet kan in een tekst. Dit instinct kan alleen ontwikkeld worden als men een passie heeft voor de taal en er niet tegen kan als er een taalfout te zien is in wat men dan ook leest.

Wil je werken als Corrector?

Werk je al als Corrector en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Corrector worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Corrector, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Corrector in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Uitgever
 • Redacteur
 • Tekstschrijver
 • Auteur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €200 tot €2300

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Corrector

Wat verdient een Corrector?

Als bijbaantje zal een corrector rond de 200 euro per maand verdienen, waarbij men vaak werkt met stuksloon. Ook een fulltime freelance corrector werkt met stuksloon, maar zal meer werk aangeboden krijgen en daarvoor beter betaald worden. Een corrector die voor een uitgever o.d. werkt zal ongeveer 2300 euro per maand in loon kunnen verwachten, bruto.

Salarisschaal Corrector

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Corrector

Op zoek naar een nieuwe baan als Corrector? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Corrector. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Corrector vacatures

Belader/ Corrector ACV Ede
Timing
Ben jij een echt buitenmens en niet gemaakt van suiker? Kom dan aan het werk als belader bij ACV. Als belader ben je de hele dag buiten, op pad met …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Corrector

Wat is de toekomst van Corrector?

In het digitale tijdperk is er steeds minder vraag naar correctors, maar men zal nog steeds werk kunnen vinden als men goed rondvraagt en de juiste vaardigheden bezit. Uiteindelijk is een computer (nog) geen substituut voor menselijk inzicht.

Vanuit een functie als corrector kan men zich opwerken tot redacteur, en zich zo steeds meer ontwikkelen in een positie die de algemene kwaliteitscontrole betreft, en verder gaat dan alleen de taal van de tekst.

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Corrector worden: Opleidingen tot Corrector

Wil je corrector worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Corrector? 

Men kan met een diploma van de middelbare school al een bijbaantje als corrector vinden, mits men een goede taalkennis laat zien en niet veel betaald wil krijgen. Mensen met een HBO- of WO-diploma, vooral in de Nederlandse taal, zullen eerder als corrector aangenomen worden en daarbij ook meer succes hebben. Er bestaan cursussen die speciaal op het corrigeren van teksten gericht zijn, maar deze brengen geen baangarantie met zich mede.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Corrector

Meer opleidingen Corrector

Weet je nog niet of je Corrector wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Corrector of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Corrector

Met wie werkt een Corrector samen? 

Correctors werken voornamelijk voor uitgeverijen, onder leiding van de redacteur, waar allerlei soorten teksten terecht kunnen komen. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf kan een corrector direct met de schrijver van de tekst in contact staan, al gebeurt dit ook veelal via email, vooral als het werk van een bekende auteur betreft. Soms werkt de corrector samen met een groep correctors om een groot stuk tekst te corrigeren.

Een freelance corrector zal vooral contacten via email hebben, maar kan ook op schrijvers- of uitgevers-conferenties proberen te netwerken.


 • Uitgever
 • Redacteur
 • Tekstschrijver
 • Auteur
Corrector


Organisaties waar een Corrector werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Corrector meestal werkt.

Waar werkt een Corrector?

Een corrector werkt op kantoor, bij allerlei soorten organisaties. Men kan freelance vanuit een kantoor-aan-huis werken, of bij de overheid de wetsartikelen controleren, wetenschappelijke teksten doorspitten, of bij een populair tijdschrift terecht komen. Altijd zal men voornamelijk alleen achter de computer zitten, of met een rode pen een stapel papier doorwerken en dit later op de computer overzetten.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Corrector

Waar kun je het beste werken als Corrector? Hieronder vind je de best door de Corrector beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Corrector.

Competenties, Skills en Vaardigheden Corrector:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Corrector.

Welke competenties heeft een Corrector nodig?

Een Corrector heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Corrector

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Corrector passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Corrector nodig? 

De corrector werkt zeer zorgvuldig de tekst door om er zeker van te kunnen zijn dat alle fouten eruit worden gehaald. Er kunnen zinnen zijn die technisch gezien correct zijn maar toch grammatisch niet goed aanvoelen. Ook deze pakt de corrector aan, totdat er uiteindelijk een eindresultaat overblijft waar qua taal niks meer op tegen te zeggen is (Perfectionist).

Om alle fouten uit te kunnen bannen zal de corrector zich diep moeten kunnen concentreren, en lange tijd achter elkaar een tekst door kunnen gaan zonder een enkele fout over het hoofd te zien. Hiervoor heeft men een goede instinctieve kennis en grote affiniteit wat betreft de taal nodig (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Corrector


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Corrector

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Corrector

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Corrector

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Corrector

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Corrector dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Corrector belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Corrector. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Corrector iets voor je?

Zou je graag Corrector willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Corrector bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Corrector

cornelli

ja, ik heb dat ook gemerkt. zou dat de grap zijn?! vb een goede corrector ontwikkeld dan ook een instinct. vriendelijke groet, cornelli

Jenny gans

In jullie tekst staan enkele fouten... Daar zou ik graag iets aan doen.

cornelli

ja, ik heb dat ook gemerkt. zou dat de grap zijn?! vb een goede corrector ontwikkeld dan ook een instinct. vriendelijke groet, cornelli

Jenny gans

In jullie tekst staan enkele fouten... Daar zou ik graag iets aan doen.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar