Dierengedragstherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Dierengedragstherapeut? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep dierengedragstherapeut. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je dierengedragstherapeut wordt.

 

Wat is een Dierengedragstherapeut?

Een Dierengedragstherapeut wordt ingeschakeld om problemen in diergedrag aan te pakken. In veel gevallen gaat het om gedrag dat voor (de) dieren normaal is, maar door hun eigenaren als onwenselijk worden ervaren. Een voorbeeld hiervan is het sproeigedrag van katers. Dit is voor de de kater een heel normale handeling om zijn territorium af te bakenen, maar voor de huisdiereigenaar erg vervelend als het in huis gebeurt.

Mensen kunnen met zeer diverse problemen aankloppen bij een Dierengedragstherapeut. Soms worden ze doorverwezen door een dierenarts, soms ook benaderen ze zelf een Dierengedragstherapeut. In dat laatste geval zou deze de eigenaar misschien eerst doorsturen naar een dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten.

Als vastgesteld is dat eigenaar en dier aan het juiste adres zijn, zal in eerste instantie een gesprek plaatsvinden met de eigenaar over wat het probleem precies is en wat de achterliggende geschiedenis. Vervolgens observeert de Dierengedragstherapeut het dier, onderzoekt het gedrag en evalueert zijn bevindingen. Dan stelt hij een behandelplan op waarin hij de behandelmethode en het doel van de behandeling formuleert.

De Dierengedragstherapeut zal veelal de huisdiereigenaren leren hoe ze anders met het gedrag om kunnen gaan. Hoe ze wel en juist niet moeten reageren en op welke wijze het gedrag ontmoedigd kan worden en hopelijk gestopt. Een Dierengedragstherapeut is dus niet de hele dag zelf bezig met het heropvoeden van honden, katten en andere gezelschapsdieren, maar met het opstellen van plannen voor de eigenaren en het bieden van ondersteuning en advies.Wil je werken als Dierengedragstherapeut?

Werk je al als Dierengedragstherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Dierengedragstherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Dierengedragstherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Dierengedragstherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Klant
  • Vereniging

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Dierengedragstherapeut

Wat verdient een Dierengedragstherapeut?

Een Dierengedragstherapeut zal vaak werkzaam zijn als zelfstandige. Dat betekent dat de hoeveelheid werk en ook het inkomen afhangt van de markt en het aanbod. Er zijn wel samenwerkingsverbanden tussen therapeuten, bijvoorbeeld in combinatie met de school waaraan de studie gegeven wordt. Het komt echter niet veel voor dat je in loondienst werkt.

De meeste Dierengedragstherapeuten sluiten zich aan bij een vereniging. Aangezien 'Dierengedragstherapeut' een onbeschermde titel is kan iedereen hem voeren. Lidmaatschap van een vereniging biedt de mogelijkheid je te onderscheiden van de autodidacten en kan het makkelijker maken voor potentiële klanten om je te vinden.

Salarisschaal Dierengedragstherapeut

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Dierengedragstherapeut

Er zijn geen vacatures Dierengedragstherapeut aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Dierengedragstherapeut in werkt.

Meer weten over de sector waar een Dierengedragstherapeut in werkt

Bekijk werken in Dieren & Verzorging

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Dierengedragstherapeut

Wat is de toekomst van Dierengedragstherapeut?

Dierengedragstherapeut is lange tijd een vrij onbekend beroep geweest. Tegenwoordig krijgt het wat meer bekendheid en daarmee zal de markt ook nog wel groeien. Er zullen altijd verkeerd opgevoede dieren zijn of dieren die lastig in de omgang zijn. Gezien de toename van de bekendheid van het beroep zal ook de animo voor de opleiding groeien.

Omdat je als Dierengedragstherapeut vaak voor jezelf werkt ben je al eigen baas. In dat geval zijn er eigenlijk geen mogelijkheden om door te groeien.

Baankans Dierengedragstherapeut

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Dierengedragstherapeut worden: Opleidingen tot Dierengedragstherapeut

Wil je Dierengedragstherapeut worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Dierengedragstherapeut.

Hoe word je een Dierengedragstherapeut? 

De opleiding Gedragstherapie kan onder andere worden gevolgd op het gebied van honden, katten of paarden. Dat zijn de belangrijkste stromingen. Het zijn volwaardige HBO opleidingen die dan ook al gauw drie jaar duren. Vaak is het mogelijk een tweede diersoort verkort te volgen omdat de basis hetzelfde is.

Tijdens de studie komen zeer diverse onderwerpen aan bod. Meestal is er een basis in ethologie en het werken met klanten die steeds hetzelfde blijft. Daarnaast is er een gedragsgerelateerd deel wat soms in meer of mindere mate voor verschillende dieren overeen kan komen. Te denken valt aan onderwerpen die te maken hebben met hoe dieren leren, herkenning van probleemgedrag en de verschillende therapieën die gebruikt kunnen worden om problemen op te lossen.

Vanzelfsprekend kent de opleiding ook een praktijkdeel en zullen er stages gelopen moeten worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Dierengedragstherapeut

Er zijn geen opleidingen Dierengedragstherapeut aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Dierengedragstherapeut in werkt

Bekijk alle opleidingen Dieren & Verzorging

Omscholen of doorgroeien tot Dierengedragstherapeut

Als je Dierengedragstherapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Dierengedragstherapeut zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Dierengedragstherapeut

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Dierengedragstherapeut?

Competenties en Vaardigheden Dierengedragstherapeut

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Dierengedragstherapeut nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Dierengedragstherapeut nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Dierengedragstherapeut

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren

Persoonlijkheid van een Dierengedragstherapeut

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Dierengedragstherapeut. Als Dierengedragstherapeut wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Dierengedragstherapeut:


zie volledige beschrijving persoonstype Dierengedragstherapeut

Vakkennis voor een Dierengedragstherapeut

Het is voor een Dierengedragstherapeut ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Dierengedragstherapeut zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Dierengedragstherapeut


Werkervaring Dierengedragstherapeut

Het is voor een startend Dierengedragstherapeut die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Dierengedragstherapeut is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Hondentrainer .

Iets anders leren?

Is Dierengedragstherapeut het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Dierengedragstherapeut

Met wie werkt een Dierengedragstherapeut samen? 

Als Dierengedragstherapeut ben je eigenlijk alleen in de weer met je eigen klanten en hun huisdieren. Je stelt een diagnose en gaat op basis daarvan samen met de eigenaar aan de slag.

Het kan zijn dat je bent aangesloten bij een vereniging op het gebied van dierengedragstherapie, of een specifieker vakgebied. In dat geval heb je mogelijk contact met de vereniging en eventueel de leden.


  • Klant
  • Vereniging
Dierengedragstherapeut


Organisaties waar een Dierengedragstherapeut werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Dierengedragstherapeut meestal werkt.

Waar werkt een Dierengedragstherapeut?

Een Dierengedragstherapeut is vooral gericht op het oplossen van de problemen tussen dier en baas. Hij voorziet hiermee weliswaar in zijn levensonderhoud, maar heeft niet echt een winstoogmerk.

De dieren die bij je komen zullen ook bijna altijd van particulieren afkomstig zijn. In sommige gevallen misschien probleemdieren uit een asiel of manege.


Best beoordeelde werkgevers Dierengedragstherapeut

Waar kun je het beste werken als Dierengedragstherapeut? Hieronder vind je de best door de Dierengedragstherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Dierengedragstherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Dierengedragstherapeut:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Dierengedragstherapeut.

Welke competenties heeft een Dierengedragstherapeut nodig?

Een Dierengedragstherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Dierengedragstherapeut

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Dierengedragstherapeut passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Dierengedragstherapeut nodig? 

Het beroep van Dierengedragstherapeut heeft een zorgend karakter en heeft als basis de wil om de huisdiereigenaar en het dier te helpen. Je moet daarvoor dus ook goed om kunnen gaan met mensen, sociaal zijn en mensen weten te motiveren en coachen om samen tot het gewenste reslutaat te komen (Gever).

De successen die je behaalt maken voor mens en dier een wereld van verschil. En misschien voorkomt het voor bepaalde dieren ook dat ze in het asiel worden ondergebracht. De wil om succesvol te zijn is dus belangrijk en successen leveren meer werk op (Succesvolle werker)

Bekijk de persoonstypen voor Dierengedragstherapeut


Gever


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Dierengedragstherapeut

Liesbeth Puts is kattengedragdeskundige.

Ben je benieuwd wat een kattengedragdeskundige allemaal doet op een dag? Liesbeth Puts vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Dierengedragstherapeut

Beoordeling van het beroep Dierengedragstherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Dierengedragstherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Dierengedragstherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Dierengedragstherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Dierengedragstherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Dierengedragstherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Dierengedragstherapeut iets voor je?

Zou je graag Dierengedragstherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Dierengedragstherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Dierengedragstherapeut

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar