Diëtist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Diëtist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep diëtist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je diëtist wordt.

 

Wat is een Diëtist?

Een Diëtist is een voedseldeskundige die adviezen en begeleiding geeft aan mensen die hun eetpatroon moeten of willen veranderen. Adviezen worden bijvoorbeeld gegeven aan cliënten die gezonder willen eten. Naast gezonde mensen komt een Diëtist vooral in aanraking met cliënten die doorverwezen zijn door artsen. Het is de taak van de Diëtist om diëten samen te stellen voor mensen met ziekten die een specifiek dieet vereisen. Bijvoorbeeld suikerziekte, een te hoog cholesterolgehalte of hartklachten. Bij het opstellen van een dieet wordt niet alleen gekeken naar eetpatronen van cliënten maar ook naar de leefgewoonte. Binnen dit dieetadvies  wordt er ook begeleiding geboden bij het de uitvoering ervan.

Een Diëtist komt in aanraking met mensen met overgewicht of ondergewicht kampen, mensen met hartklachten, slechte stofwisseling, allergieën of een nierziekten en gezonde mensen zoals sporters die advies willen over goede eetpatronen. Het is belangrijk dat een Diëtist rekening houdt met de gewoontes van patiënten. Zo past vlees niet in het eetpatroon van een vegetariër. De diëten moeten dus worden aangepast aan cliënten. Een Diëtist moet goed kunnen luisteren en in staat zijn cliënten te motiveren en te coachen. Ook kan hij zich specialiseren in voorlichting, door lezingen te houden en cursussen aan te bieden op bijvoorbeeld scholen.

Een Diëtist kan gaan werken in een eigen praktijk of in loondienst gaan bij bijvoorbeeld een ziekenhuis, verpleeghuis, de thuiszorg of een voorlichtingsbureau. Binnen een eigen praktijk is de Diëtist zelf de  eindverantwoordelijke over de voorgeschreven diëten en kan hij op huisbezoek moeten gaan. In een instelling wordt deze verantwoordelijkheid gedeeld met andere specialisten en collega’s en vinden de werkzaamheden binnen de muren van de instelling plaats.Wil je werken als Diëtist?

Werk je al als Diëtist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Diëtist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Diëtist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Diëtist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1670 tot €3400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Diëtist

Wat verdient een Diëtist?

Het salaris van een Diëtist start met ongeveer €1670 per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer €3400 per maand afhankelijk van werkervaring en werkgever.

De salarissen zijn afhankelijk van CAO-schalen.

Een zelfstandige praktijk is afhankelijk van het aantal patiënten en van zorgverzekeraars. De uurlonen per consult hangen af van deze zorgverzekeraars. Op het moment ligt het ongeveer op €62 per uur.

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantie toeslagen
 • Eindejaarsuitkering
 • Levensloopregeling
 • Collectieve verzekeringen

Salarisschaal Diëtist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Diëtist

Op zoek naar een nieuwe baan als Diëtist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Diëtist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Diëtist vacatures

Diëtiste in Suriname
TMI Interim
Ben jij gediplomeerd diëtiste en heb jij een internationale ambitie? Wij zijn voor het ziekenhuis in Suriname op zoek naar een diëtiste, die voor minimaal één jaar de beste zorg …
DIËTIST | 32UUR
Synergie Belgium nv
Voor een bedrijf gespecialiseerd in de medische behandeling van overgewicht en obesitas zoeken we een tweetalige diëtist (NL/FR) . Als coach zal je klanten van op afstand begeleiden en motiveren …
Diëtiste regio Gent
ISS Facility Services
Voor onze klant, in een ziekenhuis regio Gent, zijn we op zoek naar een ervaren voedingsdeskundige die zal in instaan voor: het uitvoeren en opvolgen van het maaltijdbeheersysteem; het uitvoeren …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Diëtist

Wat is de toekomst van Diëtist?

Er zijn veel mogelijkheden voor Diëtisten om een baan te krijgen en je kunt op veel plaatsen terecht.

Een Diëtist kan doorgroeien tot een leidinggevende functie binnen een instelling of afdeling van een ziekenhuis. Je kan ook een eigen bedrijf beginnen.

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Diëtist worden: Opleidingen tot Diëtist

Wil je diëtist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Diëtist? 

Als je Diëtist wilt worden kun je het beste de HBO opleiding Voeding & Diëtetiek volgen. Deze opleiding duurt vier jaar.

Daarnaast is een BIG registratie verplicht om het beroep te kunnen uitvoeren.

Het is altijd verstandig om bijscholingscursussen te volgen om op de hoogte te blijven van nieuwe diëten of eetpatronen.

Daarnaast kun je vervolgopleidingen volgen. Bijvoorbeeld: Voeding en gezondheid, Physician Assistant of Manager in Zorg

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Diëtist

Slim Slank
Slim Slank is een programma van 10 weken. Elke week voorziet in een beweegplan – aangepast aan je mogelijkheden en beschikbare tijd – en een uitgebalanceerd eetplan met voor elke …
Combinatiepakket 2: Kracht- en Stabiliteitstraining
Deel 1 - Volledig vernieuwd, 10% nieuw ontwikkelde oefeningen Om effectief sterker te worden is de combinatie tussen kracht en stabiliteit binnen het lichaam van essentieel belang. Met dit boek …
Meer opleidingen Diëtist

Weet je nog niet of je Diëtist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Diëtist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Diëtist

Met wie werkt een Diëtist samen? 

De Diëtist moet regelmatig overleg plegen met betrokken verpleegkundigen, verzorgers en huisartsen. In een instelling werk je samen met voedingsassistenten, verzorgers, verpleegkundigen en artsen in een team rond de patiënten.

De doelgroep van een Diëtist bestaat uit cliënten van allerlei leeftijden die adviezen willen over eetpatronen en begeleiding moeten hebben bij het veranderen van hun dieet. Dit kunnen chronisch zieke mensen zijn (suikerziekte), mensen met overgewicht, of mensen die na een operatie of ziekte tijdelijk op het eetpatroon  moet letten. Andere cliënten zijn (gezonde) mensen die advies willen over een gezond eetpatroon (zoals sporters).


Diëtist


Organisaties waar een Diëtist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Diëtist meestal werkt.

Waar werkt een Diëtist?

Je komt als Diëtist te werken in profit en non-profit instellingen, zoals:

 • Ziekenhuizen
 • Verzorgings- of verpleeghuizen
 • Thuiszorg of gehandicaptenzorg
 • Voorlichtingsbureaus voor voedsel en eetpatronen
 • Eigen praktijk of kantoor
 • Sportscholen
 • Scholen (in speciaal onderwijs)
 • Voedingsmiddelenbedrijven
 • Klinieken

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Diëtist

Waar kun je het beste werken als Diëtist? Hieronder vind je de best door de Diëtist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Diëtist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Diëtist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Diëtist.

Welke competenties heeft een Diëtist nodig?

Een Diëtist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Diëtist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Diëtist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Diëtist nodig? 

Voor een Diëtist is een verzorgende instelling belangrijk, empathisch vermogen en oog voor de behoeftes van anderen. Je moet betrokken zijn bij je patiënten (Gever).

Ook moet je verantwoordelijk en nauwkeurig omgaan met je werk en je betrouwbaar en loyaal opstellen naar je cliënten (Loyalist)

Bekijk de persoonstypen voor Diëtist


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Diëtist

Joran Broer is diëtist.

Ben je benieuwd wat een diëtist allemaal doet op een dag? Joran Broer vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Diëtist

Beoordeling van het beroep Diëtist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Diëtist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Diëtist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Diëtist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Diëtist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Diëtist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Diëtist iets voor je?

Zou je graag Diëtist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Diëtist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Diëtist

Een dietist

Het kopje Arbeidsmarktperspectief mag wel aangepast worden. "Er zijn veel mogelijkheden voor Dietisten om een baan te krijgen" Dit klopt absoluut niet. Het is vrijwel onmogelijk om een baan te krijgen als Dietist. Arb  

Femke

Ik heb dan denk ik geluk gehad,binnen drie weken had ik een nw.baan ,nadat ik de oude door omstandigheden had moeten opzeggen.Gr.

Bianca

Ik heb een baan gevonden(tijdelijk) via de Nationale Vacaturebank.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar