Documentairemaker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Documentairemaker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep documentairemaker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je documentairemaker wordt.

 

Wat is een Documentairemaker?

De documentairemaker maakt documentaires.

De documentairemaker maakt documentaires over een onderwerp dat hem interesseert. De documentairemaker kijkt welk onderwerp hij in de documentaire wil gaan behandelen en doet dan onderzoek. De documentairemaker kijkt waar hij beelden kan gaan schieten, wat de motivatie om de documentaire te maken is en wat hij met de documentaire wil gaan bereiken (wil hij bijvoorbeeld mensen aan het nadenken zetten, over bepaalde onderwerpen informeren of wil hij dingen aan het licht brengen waarmee hij kamervragen en vragen bij publiek wil oproepen om een bepaald onderwerp in de picture te zetten?). Vervolgens maakt hij een lijst met plekken die hij wil filmen en mensen die hij eventueel wil gaan interviewen en gaat hij op pad.De documentairemaker kan samen met een geluidsman of samen met een geluidsman en een cameraman op pad gaan om de beelden te gaan filmen. Sommige documentairemakers nemen hun eigen voice-over op, terwijl andere documentairemakers andere mensen inhuren of helemaal geen stemmen en voice-overs gebruiken. Afhankelijk van de documentaire kan de documentairemaker met meerdere mensen op pad gaan (als hij bijvoorbeeld zelf in beeld wil komen om mensen te interviewen of dingen aan te wijzen) of de documentaire zelf helemaal filmen.

Daarnaast kijkt de documentairemaker met een televisie of filmproducent of zij zijn documentaire willen gaan uitbrengen. De documentaire wordt, nadat de montage en voice-over opnames in samenwerking met de mensen van de techniek zijn afgerond op televisie, internet of in de bioscoop uitgezonden en verschijnt uiteindelijk zelfs misschien op dvd.Wil je werken als Documentairemaker?

Werk je al als Documentairemaker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Documentairemaker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Documentairemaker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Documentairemaker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Regisseur
 • Cameraman
 • Geluidsman
 • Televisie of filmproducenten
 • Filmfonds

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Documentairemaker

Wat verdient een Documentairemaker?

Voor het salaris van documentairemaker valt geen precieze indicatie te geven. Dit hangt volledig af van de documentairemaker in kwestie en voor welke eventuele opdrachtgevers hij werkt.

Salarisschaal Documentairemaker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Documentairemaker

Er zijn geen vacatures Documentairemaker aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Documentairemaker in werkt.

Meer weten over de sector waar een Documentairemaker in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Documentairemaker

Wat is de toekomst van Documentairemaker?

Het arbeidsmarktperspectief voor de documentairemaker is gemiddeld; het ligt volledig van de documentairemaker in kwestie af of hij van het maken van documentaires kan leven. Hiervoor is ambitie en doorzettingsvermogen vereist en daarnaast moet de documentairemaker ook goed reclame voor zichzelf en zijn documentaires kunnen maken en ideeën kunnen pitchen om zo eventuele televisiemaatschappijen, filmproducenten of bijvoorbeeld het filmfonds of andere subsidiegevers warm te maken zodat hij zijn documentaires kan bekostigen, maken en uitbrengen.

Baankans Documentairemaker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Documentairemaker worden: Opleidingen tot Documentairemaker

Wil je Documentairemaker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Documentairemaker.

Hoe word je een Documentairemaker? 

Voor het beroep van documentairemaker is geen specifieke opleiding. Wel kan er een opleiding gevolgd worden die helpt bij het maken van documentaires zoals film en media (MBO, 4 jarig) of één van de opleidingen aan de Filmacademie in Amsterdam.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Documentairemaker

Er zijn geen opleidingen Documentairemaker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Documentairemaker in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment

Omscholen of doorgroeien tot Documentairemaker

Als je Documentairemaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Documentairemaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Documentairemaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Documentairemaker?

Competenties en Vaardigheden Documentairemaker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Documentairemaker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Documentairemaker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Documentairemaker

Trainingen & cursussen Ambitie
Ambitie
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Documentairemaker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Documentairemaker. Als Documentairemaker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Documentairemaker:


zie volledige beschrijving persoonstype Documentairemaker

Vakkennis voor een Documentairemaker

Het is voor een Documentairemaker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Documentairemaker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Documentairemaker


Werkervaring Documentairemaker

Het is voor een startend Documentairemaker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Documentairemaker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Regisseur, Columnist .

Iets anders leren?

Is Documentairemaker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Documentairemaker

Met wie werkt een Documentairemaker samen? 

Het netwerk van de documentairemaker bestaat uit zijn eventuele camera en geluidsmannen, de eventuele mensen die hij interviewt en eventuele televisie of filmproducenten. Daarnaast kan zijn netwerk ook uit een regisseur bestaan (als hij gebruik maakt van een regisseur) en kan hij subsidie aanvragen bij het filmfonds.


 • Regisseur
 • Cameraman
 • Geluidsman
 • Televisie of filmproducenten
 • Filmfonds
Documentairemaker


Organisaties waar een Documentairemaker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Documentairemaker meestal werkt.

Waar werkt een Documentairemaker?

De documentairemaker werkt zowel profit als non-profit freelance in een eigen bedrijf of voor een televisie of filmproducent of televisie of filmmaatschappij.

 

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Documentairemaker

Waar kun je het beste werken als Documentairemaker? Hieronder vind je de best door de Documentairemaker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Documentairemaker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Documentairemaker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Documentairemaker.

Welke competenties heeft een Documentairemaker nodig?

Een Documentairemaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Documentairemaker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Documentairemaker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Documentairemaker nodig? 

Een documentairemaker is een echte waarnemer. Hij kijkt naar de wereld, observeert de onderwerpen en de dingen om hem heen en vormt een mening. Vervolgens wil hij over een bepaald onderwerp een documentaire maken. Tijdens de documentaire neemt hij ook waar; hij weet precies wat hij en waar hij wil filmen en let op alle details.

Daarnaast is de documentairemaker een perfectionist. Hij wil met zijn documentaire de kijker informeren of aan het denken zetten en moet daarom alles precies onderzoeken om zo geen enkele fout in de documentaire te maken die de documentaire onderuit kan halen of minder goed kan maken.

Bekijk de persoonstypen voor Documentairemaker


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Documentairemaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Documentairemaker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Documentairemaker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Documentairemaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Documentairemaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Documentairemaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Documentairemaker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Documentairemaker iets voor je?

Zou je graag Documentairemaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Documentairemaker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Documentairemaker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar