Financial Controller Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Financial Controller worden: Opleidingen tot Financial Controller

Wil je Financial Controller worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Financial Controller, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Financial Controller.

Hoe word je een Financial Controller? 

Voor het beroep heb je minstens een HBO Master in Bedrijfseconomie nodig, bij voorkeur iets in de richting van Accountancy. Heel vaak is echter HBO niet genoeg en is een WO Master vereist. Vaak moet je ook geregistreerd staan als accountant. Tien jaar ervaring in de financiële sector is vaak een minimumvereiste, soms ook nog in de industrie waar het bedrijf zich bevindt.

Financial Controllers zijn vaak werkzaam bij internationale bedrijven, dus ook het goed spreken en schrijven van de Engelse taal is een vereiste. Tot slot moet de Financial Controller een goede kennis van Word, Excel en boekhoudkundige programma's hebben.

De 5 best beoordeelde opleidingen Financial Controller

bijgewerkt op 04-12-2021

Controller in een Week
Werkt u als financial controller of wilt u als controller aan de slag? Met de opleiding Controller in een Week brengt u uw financiële en strategische inzicht naar een hoger …
Controller in een Week
HOFAM opleiding tot Qualified Controller (QC)
HOFAM, de opleiding tot Qualified Controller (QC). Modules Financial Control, Business Control, Business Management, Technologie, Persoonlijke Ontwikkeling, Professionele Vaardigheden. Hbo+ niveau. Je wilt ook in de toekomst het verschil kunnen …
HOFAM opleiding tot Qualified Controller (QC)
Financial Controller (post-HBO) (ook online virtual classroom)
De opleiding Financial Controller biedt je alle kennis en vaardigheden zodat je je kunt ontwikkelen als professional. Als Financial Controller ben je een spin in het web van je organisatie …
Financial Controller (post-HBO) (ook online virtual classroom)
HOFAM Financial Controller
HOFAM Financial Control. Opleiding tot Financial Controller op HOFAM niveau. Vijf financiële vakken + technologie + professionele vaardigheden. 18 lesdagen verspreid over 9 maanden. Als financial controller ben jij in …
HOFAM Financial Controller
Post-HBO Financial Controller
Over de opleiding De Leergang Financial Controller is gericht op managers met een financieel-economische vooropleiding die willen doorgroeien naar een beleidsbepalende functie op dit gebied. De doelstelling van deze opleiding …
Post-HBO Financial Controller

Is het verstandig om Financial Controller te worden?

Voordat je aan een opleiding Financial Controller begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Financial Controller worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Financial Controller?

Een Financial Controller heeft een goed arbeidsmarktperspectief. Doordat het een beroep is met vele eisen, is er meer vraag dan aanbod. Doorgroeimogelijkheden zijn wel beperkt, omdat een Financial Controller de top al bijna heeft bereikt. Hij zou naderhand nog plaats kunnen nemen in het bestuur of eventueel CEO of CFO kunnen worden.

De actuele kans op werk voor een Financial Controller

Het beroep Financial Controller is onderdeel van de beroepsfamilie Controllers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Controllers is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

542

Baankans Financial Controller

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Financial Controller

Als je je wilt omscholen tot Financial Controller is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Financial Controller door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Financial Controller zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Financial Controller

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Financial Controller dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Financial Controller

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Financial Controller

Als je Financial Controller wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Financial Controller zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Financial Controller

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Financial Controller?

Competenties en Vaardigheden Financial Controller

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Financial Controller nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Financial Controller nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Financial Controller

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Financial Controller

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Financial Controller. Als Financial Controller wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Financial Controller:


zie volledige beschrijving persoonstype Financial Controller

Vakkennis voor een Financial Controller

Het is voor een Financial Controller ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Financial Controller zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Financial Controller

IBM Cognos Controller: Develop Application (v10.2/v10.3) - SPVC [J1221G]
OVERVIEW This course teaches application developers how to set up a Controller application and effectively use Controller in their organization’s consolidation process. Students will also design and generate financial reports …
IBM Cognos Controller: Develop Application (v10.2/v10.3) - SPVC [J1221G]
IBM Cognos Controller: Author Reports (v10.2/v10.3) - SPVC [J1222G]
OVERVIEW This course teaches authors, with basic knowledge of group accounting and Microsoft Excel, how to design and generate financial reports using IBM Cognos Controller. Students will learn how to …
IBM Cognos Controller: Author Reports (v10.2/v10.3) - SPVC [J1222G]

Werkervaring Financial Controller

Het is voor een startend Financial Controller die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Financial Controller is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Financial Controller, maar iets anders?

Is een opleiding Financial Controller het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Financial Controller te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Financial Controller te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Financial Controller te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Financial Controller te worden?

Zou je graag Financial Controller willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Financial Controller voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Alle opleidingen Financial Controller

Master of Science Finance & Control

Master of Science Finance & Control

NVAO geaccrediteerde Master of Science Finance & Control. Waarom deze opleiding volgen? De term ‘control’, vertaald uit het Engels, geeft in het Nederlands de term ‘beheersing’ weer. Het beroep van controller laat zich dan ook makkelijk vertalen als een manager …

 • Onderwerp opleiding Financial Controller
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 27.430,10
 • Duur 30 maanden
Beoordeling
Masterclass Finance & Control

Masterclass Finance & Control

Ontwikkel je tot een financieel bedrijfskundige gesprekspartner met impact op succes en waardecreatie Nu de stofwolken van de crisis wat opgetrokken zijn herpakken veel organisaties zich. Onderdeel daarvan is in veel gevallen het antwoord zoeken op de vraag of eerder …

 • Onderwerp opleiding Financial Controller
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 6.600,00
 • Duur 17 dagen
Beoordeling
Controlling

Controlling

Werkt u als financial en wilt u als (business) controller aan de slag? De rol van business controller wordt steeds meer gevraagd en verandert snel. Met de leergang Controlling brengt u uw financiële en strategische inzicht naar een hoger niveau, zonder …

 • Onderwerp opleiding Financial Controller
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 5.695,00
 • Duur 7 dagen
Business Controller

Business Controller

De rol van (financial) controller verschuift stilletjes naar die van een business partner. Met de post-hbo opleiding Business Controller verschuif jij mee. Ben je (financial) controller en merk je dat steeds meer strategische en bedrijfskundige vraagstukken bij jou worden neergelegd? …

 • Onderwerp opleiding Financial Controller
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 5.700,00
 • Duur 238 uren
Beoordeling
Excel Voor Financial Expert 14 PE-Uren

Excel Voor Financial Expert 14 PE-Uren "Triple.is"

FinancialExcel.org Deze training vertegenwoordigd 14 PE-Punten: U geeft zelf vier voorkeur datums op voor de te volgen training! Informatie Als financieel medewerker moet u in korte tijd veel data verwerken om een juiste beslissing te nemen. U werkt al met Excel, …

 • Onderwerp opleiding Financial Controller
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.080,00
 • Duur 2 dagen
Beoordeling

Ga direct naar