Fotojournalist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Fotojournalist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep fotojournalist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je fotojournalist wordt.

 

Wat is een Fotojournalist?

Een fotojournalist is een journalist die een bericht of verslag schrijft en daar zelf de foto bij levert. Het verschil met de meeste normale journalisten is dat hij of zij een journalist en tegelijk een goede fotograaf (dat wil zeggen: krantwaardige foto's kan maken) is, en dus zelfstandiger kan werken dan de meeste “normale” journalisten, die een stuk schrijven en de foto’s aan de fotografen overlaten. De fotojournalist is dus als het ware twee functies in één. Een mogelijk nadeel hiervan is dat de fotojournalist, doordat hij bezig is met fotograferen, belangrijke informatie mist, of dat hij een belangrijk fotomoment mist, doordat hij aan het noteren is.

Veel fotojournalisten werken zelfstandig, “freelance”. De meeste kranten en bladen huren fotojournalisten in wanneer ze voor een bepaald nieuwsitem geen eigen journalist én fotograaf beschikbaar hebben, en geen persfoto beschikbaar hebben of willen. Fotojournalisten kunnen in principe wel gewoon in vaste dienst werken. Veel redacties hebben daarnaast echter wel gewoon een professionele fotograaf in dienst.Wil je werken als Fotojournalist?

Werk je al als Fotojournalist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Fotojournalist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Fotojournalist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Fotojournalist in één oogopslag

Netwerk:

 • Persvoorlichter
 • Hoofdredacteur
 • Hoogleraar
 • Politicus
 • Journalist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €6500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Fotojournalist

Wat verdient een Fotojournalist?

Het salaris van de fotojournalist is in principe ongeveer gelijk aan dat van de “normale” journalist, rond het modaal inkomen. Uitzonderingen naar beneden zijn er wel, maar aan de andere kant is er vaak een doorgroei naar de 3000 - 3500. Een fotojournalist werkt echter vaak freelance, en kan zo zelf zijn uurloon bepalen. Werkt hij snel en efficiënt, en krijgt hij bladen zover dat ze hem daarnaar betalen, kan zijn maandloon zomaar omhoog schieten naar de vijf- of zesduizend.

Salarisschaal Fotojournalist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Fotojournalist

Er zijn geen vacatures Fotojournalist aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Fotojournalist in werkt.

Meer weten over de sector waar een Fotojournalist in werkt

Bekijk werken in Media & Journalistiek

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Fotojournalist

Wat is de toekomst van Fotojournalist?

De journalistiek is momenteel aan veel verandering onderhevig. Veel kranten, bladen en websites zijn aan het uitvinden hoe ze zich moeten verhouden tot het digitale tijdperk. Weet een fotojournalist hier juist op in te spelen, dan ligt er een wereld van mogelijkheden voor hem of haar open. Er is nog altijd behoefte aan de traditionele vorm van verslaggeving, maar de journalist zal ook moeten inspelen op de voordelen die het internet, de social media, smartphones en tablets, enzovoorts brengen. Doorgroeimogelijkheden zijn er ook. De fotojournalist met veel werkervaring heeft een goede kans op de functie van eindredacteur of hoofdredacteur. Ook zou hij of zij zich kunnen ontwikkelen tot professioneel fotograaf.

Baankans Fotojournalist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Fotojournalist worden: Opleidingen tot Fotojournalist

Wil je fotojournalist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Fotojournalist? 

In een rechtsstaat als Nederland kan iedereen zich ‘journalist’ en dus ook ‘fotojournalist’ noemen. Een diploma (hbo of wo) journalistiek is een soort bewijs van bekwaamheid, maar dit kan ook gewoon in de vorm komen van tien (of vijf, of twintig) jaar journalistieke werkervaring en een portfolio. Voor journalisten is een portfolio überhaupt aan te raden, maar niet verplicht. Voor een fotojournalist is een rijbewijs wel bijna een vereiste, omdat de zelfstandigheid die zijn werk vereist dat hij mobiel is en snel ter plekke kan zijn wanneer dat nodig is.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Fotojournalist

Er zijn geen opleidingen Fotojournalist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Fotojournalist in werkt

Bekijk alle opleidingen Media & Journalistiek


Netwerk Fotojournalist

Met wie werkt een Fotojournalist samen? 

Een goede journalist bouwt een netwerk op. Het is er het perfecte beroep voor. Vooral de freelance journalist (wat fotojournalisten vaak zijn) kan enerzijds een netwerk opbouwen van niet-journalistieke contacten die hij spreekt voor zijn artikelen (hoogleraren, specialisten, onderzoekers, politici, enzovoorts) en anderzijds van journalistieke contacten ((hoofd)redacteuren bij meerdere kranten, andere (foto)journalisten, uitgevers, persvoorlichters).


 • Persvoorlichter
 • Hoofdredacteur
 • Hoogleraar
 • Politicus
 • Journalist
Fotojournalist


Organisaties waar een Fotojournalist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Fotojournalist meestal werkt.

Waar werkt een Fotojournalist?

Fotojournalisten werken voor nieuwsmedia, vooral de geschreven pers. Dit zullen vooral dag-, week- en maandbladen zijn. Redacties van bijvoorbeeld televisiemedia (bijvoorbeeld de internetredactie van de NOS) maken veel gebruik van "kant-en-klare" persfoto's, en huren hier geen fotojournalisten voor in. In sommige gevallen zal de fotojournalist in vaste dienst zijn bij de redactie, maar meestal zal de fotojournalist zichzelf "verhuren", als freelancer/zzp'er.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Fotojournalist

Waar kun je het beste werken als Fotojournalist? Hieronder vind je de best door de Fotojournalist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Fotojournalist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Fotojournalist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Fotojournalist.

Welke competenties heeft een Fotojournalist nodig?

Een Fotojournalist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Fotojournalist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Fotojournalist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Fotojournalist nodig? 

Een succesvolle journalist moet onderzoekend ingesteld zijn, moet oog voor detail hebben en iets tot in de puntjes kunnen uitzoeken. Het persoonstype Waarnemer past hem of haar dus als gegoten. Daarnaast is voor de fotojournalist ook snelheid en effectiviteit van groot belang (Succesvolle werker), en uiteindelijk is het voor een (foto-)journalist dat hij of zij weet wat wel en wat niet op te schrijven of te fotograferen. Veel informatie waar de fotojournalist mee in aanraking komt is vertrouwelijk, en betreft de privacy van mensen. Een goede journalist heeft een sterke morele intuïtie en weet waar de grenzen tussen succesvolle en eervolle journalistiek liggen (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Fotojournalist


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Fotojournalist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Fotojournalist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Fotojournalist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Fotojournalist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Fotojournalist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Fotojournalist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Fotojournalist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Fotojournalist iets voor je?

Zou je graag Fotojournalist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Fotojournalist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Fotojournalist

fotojournalist

Jullie beschrijving van dit beroep klopt helaas niet... Dit is een betere omschrijving van Fotojournalistiek:  http://en.wikipedia.org/wiki/Photojournalism  

Henri

Ik beoefen dit mooie vak al meer dan twintig jaar en kan mij geheel vinden in bovenstaande omschrijving.Met vr.gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar