Functioneel Beheerder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Functioneel Beheerder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Functioneel Beheerder. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Functioneel Beheerder nodig heeft.Wat doet een Functioneel Beheerder? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Functioneel Beheerder?

De Functioneel Beheerder zorgt ervoor dat de benodigde technische ondersteuning voor werknemers binnen een bedrijf aanwezig is. Het is de taak van de Functioneel Beheerder om ervoor te zorgen dat de aanwezige applicaties functioneren en op correcte wijze gebruikt worden. Om dit te kunnen doen moet de Functioneel Beheerder de applicaties up-to-date houden, ondersteuning bieden bij problemen, de juiste programma's op de juiste plekken installeren en helpen om wijzigingen in het informatiesysteem goed doorgevoerd te krijgen.

De Functioneel Beheerder is in dit opzicht de contactpersoon tussen het bedrijf en de ICT, ofwel vanuit de ICT-sector, ofwel in steeds grotere mate in dienst bij het bedrijf waar het informatiesysteem in werking is. Een Functioneel Beheerder helpt mensen duidelijk te maken wat ze nodig hebben aan applicaties en zorgt er vervolgens voor dat deze applicaties ingekocht worden.

Naast een grote technische component heeft zijn functie ook een communicatieve kant, in de contacten met leveranciers en medewerkers.

Past het beroep Functioneel Beheerder bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Functioneel Beheerder

Op zoek naar een nieuwe baan als Functioneel Beheerder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Functioneel Beheerder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Functioneel Beheerder per ervaringsniveau

junior Functioneel Beheerder vacatures startend Functioneel Beheerder vacatures senior Functioneel Beheerder vacatures beginnend Functioneel Beheerder vacatures trainee Functioneel Beheerder vacatures leidinggevend Functioneel Beheerder vacatures medior Functioneel Beheerder vacatures aankomend Functioneel Beheerder vacatures ervaren Functioneel Beheerder vacatures leerling Functioneel Beheerder vacatures vacatures omscholen tot Functioneel Beheerder vacatures opleiding tot Functioneel Beheerder

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Functioneel Beheerder

Wat verdient een Functioneel Beheerder?

Het salaris van de Functioneel Beheerder kan, afhankelijk van de eigen ervaring en de grootte van het bedrijf, uiteen lopen van €2000 tot €4100. Verdere arbeidsvoorwaarden zijn, zoals gebruikelijk in de IT sector, een mobiele telefoon en mogelijk een laptop.

Salarisschaal Functioneel Beheerder

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Functioneel Beheerder

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Functioneel Beheerder


Bekijk het salaris Functioneel Beheerder per ervaringsniveau

Salaris junior Functioneel Beheerder Wat verdient een startend Functioneel Beheerder? Wat is het loon senior Functioneel Beheerder? beginnend Functioneel Beheerder salaris Maximaal salaris trainee Functioneel Beheerder Hoeveel verdient een leidinggevend Functioneel Beheerder? Wat is het salaris van een medior Functioneel Beheerder? Salaris aankomend Functioneel Beheerder Wat verdient een ervaren Functioneel Beheerder? Welk salaris krijgt een leerling Functioneel Beheerder?


Functioneel Beheerder worden: Opleidingen tot Functioneel Beheerder

Wil je Functioneel Beheerder worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Functioneel Beheerder.

Hoe word je een Functioneel Beheerder? 

Een opleiding in de richting van Informatica op HBO niveau maakt het mogelijk om meteen als Functioneel Beheerder aan de slag te kunnen. Met een lagere (MBO) opleiding is werkervaring als Assistent Functioneel Beheerder nodig.

Opleidingen Functioneel Beheerder

Functioneel beheerder Exin
Beheren van de informatievoorziening, dé verantwoordelijkheid van de functioneel beheerder Als functioneel beheerder beheerder Exin heb je de kennis en vaardigheden die nodig zijn om een goede informatievoorziening te waarborgen. …
Functioneel beheerder Exin
Certified Functioneel Beheerder
De training Certified Functioneel Beheerder kan online of klassikaal worden gevolgd. Klassikale training vindt plaats in Utrecht, Den Haag, Amersfoort, Amsterdam of Eindhoven. Ook is in-company training of maatwerk mogelijk. …
Certified Functioneel Beheerder
Training Office 365 Beheerder
Ontwikkel in de training Office 365 Beheerder de vereiste kennis en vaardigheden voor het optimaal inrichten en beheren van Office 365. Deze training past bij systeem- en functioneel beheerders van …
Training Office 365 Beheerder
Track Functioneel Beheerder (TFB)
Professionale Communicatie Foundation (PCFNL) Informatiesystemen Foundation (ISyFNL) Testen Foundation (TestFNL) Business Information Management Foundation (BiSLFNL) Functioneel Beheerder Professional (BIMPNL)
Track Functioneel Beheerder (TFB)
Gecertificeerd Functioneel beheerder, Professional level (CBIM).064
Certified Business Information Manager, een functiegerichte track voor de functioneel beheerder en degene die later Business Information Manager wil worden op het gebied van exploitatie en beheer (services & deployment) …
Gecertificeerd Functioneel beheerder, Professional level (CBIM).064Functioneel Beheerder worden: Omscholen tot Functioneel Beheerder

Als je je wilt omscholen tot Functioneel Beheerder is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Functioneel Beheerder zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Functioneel Beheerder dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures Functioneel Beheerder

Vacature Functioneel Beheerder (32-40 upw) met 2-jarig BIM opleidingsprogramma
Yacht
Bedrijfsomschrijving Werken bij YACHT IT betekent dat je jezelf graag wilt ontwikkelen en van je collega’s bij YACHT IT blijft leren! En ook je collega’s in de communities beter …
Vacature Functioneel Beheerder (32-40 upw) met 2-jarig BIM opleidingsprogramma
Yacht
Bedrijfsomschrijving Werken bij YACHT IT betekent dat je jezelf graag wilt ontwikkelen en van je collega’s bij YACHT IT blijft leren! En ook je collega’s in de communities beter wil …

Traineeship vacatures Functioneel Beheerder

Vacature Traineeship - Functioneel Beheerder Salesforce
Maandag
Over de functieWord IT trainee bij Maandag®Heb jij bijna of net je hbo of wo afgerond en wil je verder in IT? Weet je nog niet precies welke …
Vacature Traineeship - Functioneel Beheerder Dynamics NAV/ BC
Maandag
Over de functieHeb jij net of bijna je hbo of wo afgerond en wil je verder in IT? Weet je nog niet precies welke richting of weet je al precies …
Vacature Traineeship - Functioneel Beheerder Salesforce
Maandag®
Word IT trainee bij Maandag® Heb jij bijna of net je hbo of wo afgerond en wil je verder in IT? Weet je nog niet precies welke richting of weet …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Functioneel Beheerder

Als je Functioneel Beheerder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Functioneel Beheerder zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Functioneel Beheerder

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Functioneel Beheerder?


Competenties en Vaardigheden Functioneel Beheerder:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Functioneel Beheerder.

Welke competenties heeft een Functioneel Beheerder nodig?

Een Functioneel Beheerder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Functioneel Beheerder

 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Methodisch werken
 • Initiatief
 • Voorspellen
 • Luisteren
 • Geduld
 • Vragen stellen
 • Vasthoudendheid
 • Zelfkennis
 • Rustig blijven
 • Proactief
 • Doelgericht
 • Wendbaarheid

Persoonlijkheid en Eigenschappen Functioneel Beheerder

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Functioneel Beheerder passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Functioneel Beheerder nodig? 

De Functioneel Beheerder zit tussen de IT'ers en gebruikers in, en moet dus goed kunnen laveren tussen deze twee groepen. Hij moet zich behulpzaam opstellen en naar beide kanten  luisteren (Bemiddelaar). Verder moet hij nauwkeurig werken en goed opletten om alles goed te kunnen regelen en fouten te voorkomen (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Functioneel Beheerder


Eigenschappen Functioneel Beheerder

 • Empathie
 • Diplomatiek
 • Zorgzaamheid
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Functioneel Beheerder

Wat zijn de baankansen voor een Functioneel Beheerder?

Er is steeds meer vraag naar Functioneel Beheerders als tussenpersoon voor bedrijven die zelf geen tijd of expertise hebben om zich over applicaties te buigen. Verder kan men doorgroeien tot Informatiemanager of een dergelijke functie.

De actuele kans op werk voor een Functioneel Beheerder

Het beroep Functioneel Beheerder is onderdeel van de beroepsfamilie Beheerders (applicatie-software). De kans op werk voor de beroepsfamilie Beheerders (applicatie-software) is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

381

Baankans Functioneel Beheerder

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Functioneel Beheerder

Je kunt als Functioneel Beheerder een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Functioneel Beheerder is onderdeel van de beroepsfamilie Beheerders (applicatie-software). Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Functioneel Beheerder


Organisaties waar een Functioneel Beheerder werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Functioneel Beheerder meestal werkt.

Waar werkt een Functioneel Beheerder?

De Functioneel Beheerder werkt voor een ICT-bedrijf, in de consultancy of bij een groot bedrijf dat een eigen Functioneel Beheerder kan gebruiken.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Netwerk Functioneel Beheerder

Met wie werkt een Functioneel Beheerder samen? 

De Functioneel Beheerder heeft veel contact met gebruiker, ter ondersteuning en voorlichting. Als er problemen zijn in het informatiesysteem heeft de Functioneel Beheerder verder contact nodig met de leveranciers. Hoewel het meeste werk zelfstandig ondernomen wordt is er een manager aan wie hij verantwoording aflegt.


 • Gebruiker
 • Leverancier
 • Manager
Functioneel Beheerder

Interview met een Functioneel Beheerder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Functioneel Beheerder:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Functioneel Beheerder verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Functioneel Beheerder?

De beroepen die verwant zijn aan Functioneel Beheerder zijn:
Systeembeheerder
Salaris: €1800 tot €5000
Opleiding: MBO HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Netwerkbeheerder
Salaris: €1650 tot €3200
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Functioneel Beheerder in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Gebruiker
 • Leverancier
 • Manager

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €4100

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

381Ga direct naar