IT Architect Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een IT Architect? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep it architect. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je it architect wordt.

 

Wat is een IT Architect?

Als Enterprise IT architect focus je je voornamelijk op organisatiebrede aspecten van de ICT architectuur. Je initieert en bewaakt de cohesie van IT-systemen en ontwikkelingen en legt voortdurend de relatie tot de business/organisatiedoelen. Je communiceert als IT Architect in feite op alle niveaus; het betreft dus een verantwoordelijke functie. Je stelt informatieplannen op, werkt aan strategische scenario’s voor de ontwikkeling van IT en je begeleidt projectarchitecten en domeinarchitecten. Tot je taken als IT Architect behoren onder meer:

-Het definiëren van informatie in termen van subsystemen, gegevensverzamelingen, opslag en verwerkingsregelingen, interactie met gebruikers (user interface) en de
onderlinge relatie tussen deze elementen.
-Het bepalen van de informatieprocessen waarin gegevens gecreëerd, onderhouden en gebruikt worden.
-Het opgeven van informatie, verwerken van onderlinge betrekkingen, relaties tussen informatieprocessen en gegevens en informatie-uitwisseling met de omgeving.
-Het opbouwen van een gedetailleerd beeld van de problemen van en de eisen die door de opdrachtgever of organisatie gesteld worden.
-Specificeren en bijhouden van de kwantitatieve gegevens behorend tot het informatie-systeem
-Bepalen van de eisen die gelden voor de technische infrastructuur.
-Creëren van een blauwdruk
-Het formuleren van normen, richtlijnen en procedures voor de ontwikkeling van informatiesystemen.

Wil je werken als IT Architect?

Werk je al als IT Architect en zoek je een nieuwe baan? Of wil je IT Architect worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor IT Architect, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep IT Architect in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

 • IT Medewerker
 • IT Manager
 • IT Directeur
 • IT Projectleider
 • Klanten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3300 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden IT Architect

Wat verdient een IT Architect?

De meeste IT Architecten ontvangen een redelijk bruto maandsalaris. Afhankelijk van de functie, ervaring en achtergrond van de organisatie verdient men tussen €3300 en €4500 bruto per maand. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn meestal in orde. Er wordt vaak een 13de maand uitgekeerd en auto van de zaak beschikbaar gesteld.

Salarisschaal IT Architect

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures IT Architect

Op zoek naar een nieuwe baan als IT Architect? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor IT Architect. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 IT Architect vacatures

Software developer / IT architect, Utrecht
Valori
Ben jij de software developer (HBO of WO-opgeleid) die zich graag verder wil ontwikkelen, bijvoorbeeld als lead developer of software architect? Ben je goed thuis in software engineering en architectuur …
Hands-on Solution Architect (0,8-1 FTE, Arnhem)(IT Architect)
TenneT B.V.
Wat doe je als Hands-on Solution Architect (0,8-1 FTE, Arnhem)(IT Architect) bij TenneT? Je geeft samen met de Domein Architect en collega Solution Architecten invulling aan de architectuur van het …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden IT Architect

Wat is de toekomst van IT Architect?

Goede IT Architecten hebben altijd werk. De IT sector is nog steeds een branche die enorm veel werkgelegenheid oplevert omdat het een zeer dynamische omgeving is waar aanpassing eerder een regel is dan vastigheid. IT Architecturen zijn dan met name gewild omdat zij als visionair boven een project uit kunnen stijgen.

Er zijn in principe genoeg doorgroeimogelijkheden hoewel deze functie al redelijk wat verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Men kan echter doorgroeien naar IT Management of Directie wanneer die ambitie er is.

Baankans IT Architect

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

IT Architect worden: Opleidingen tot IT Architect

Wil je it architect worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een IT Architect? 

Als IT Architect heb je idealiter een afgeronde HBO of, nog beter, een Universitaire opleiding in een relevante studierichting (bv. Technische Informatica of Technische Bedrijfskunde) gevolgd. Daarnaast wordt vaak gevraagd naar specifieke, relevante cursussen en opleidingen op het gebied van Enterprise/IT Architectuur of vakinhoudelijke aspecten daarvan (zoals informatieplanning, TCO, ArchiMate, verandermanagement). Goede beheersing van de Engelse taal is een grote pré, vandaar dat bijscholing hierin, wanneer nodig, gewenst is.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot IT Architect

Certified Cloud Security Architect
Certified Cloud Security Architect traject Wil jij Certified  Cloud Security Architect worden? Volg dan nu dit traject en krijg er als kers op de taart nog een halve dag vrij …
Understanding Cloud Architect Technology Solutions
This course teaches IT professionals how operations are done in parallel and asynchronously. And, how your whole enterprise system must be resilient when failures occur, and just as importantly, how …
IT-architectuur in de praktijk
Dag 1: Het architectuurproces en de rol van de architect Deze dag legt de basis voor de masterclass. Wat verstaan we onder architectuur? Welke rollen speelt de architect: wat zijn …
Certified Security Architect traject
Wil jij Certified Security Architect worden? Volg dan nu dit traject en krijg er als kers op de taart nog een halve dag vrij in te vullen personal coaching ter …
AWS solution architect
The AWS certification training is designed to help you gain an in-depth understanding of Amazon Web Services (AWS) architectural principles and services such as IAM, VPC, EC2, EBS and more. …
Meer opleidingen IT Architect

Weet je nog niet of je IT Architect wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding IT Architect of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk IT Architect

Met wie werkt een IT Architect samen? 

Als IT Architect ben je een consultant of een binnen de organisatie werkend adviesorgaan dat veel overleg voert/informatie uitwisselt met klanten, IT directeuren, IT projectleiders, IT managers en medewerkers IT. Naar die laatste toe heb je een coachende/begeleidende rol, aan de andere leg je verantwoording af over je werk en visie of pleeg je daar overleg over.


 • IT Medewerker
 • IT Manager
 • IT Directeur
 • IT Projectleider
 • Klanten
IT Architect


Organisaties waar een IT Architect werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een IT Architect meestal werkt.

Waar werkt een IT Architect?

IT Architecten zijn in principe in beide sectoren werkzaam omdat vrijwel elke organisatie met IT en veranderingsprocessen daarbinnen te maken heeft. Het betreft vooral grotere organisaties waar men dan werkzaam is.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers IT Architect

Waar kun je het beste werken als IT Architect? Hieronder vind je de best door de IT Architect beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep IT Architect.

Competenties, Skills en Vaardigheden IT Architect:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een IT Architect.

Welke competenties heeft een IT Architect nodig?

Een IT Architect heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen IT Architect

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij IT Architect passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een IT Architect nodig? 

Een kwalitatief onderlegde IT Architect zal bij uitstek een gedreven en systematisch denkend persoon zijn (Succesvolle Werker). Verder is hij analytische sterk. Hij bevindt zich heel vaak ergens tussen de theorie en praktijk in (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor IT Architect


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een IT Architect

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep IT Architect

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep IT Architect

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie IT Architect

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als IT Architect dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor IT Architect belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als IT Architect. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep IT Architect iets voor je?

Zou je graag IT Architect willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als IT Architect bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op IT Architect

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar