Machinebouwer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Machinebouwer? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep machinebouwer. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je machinebouwer wordt.

 

Wat is een Machinebouwer?

De machinebouwer bouwt machines.

De machinebouwer werkt in een bedrijf. De machinebouwer maakt mechatronische machines. Dat zijn machines waarbij het mechanisme wordt bestuurd door elektronica. De machinebouwer plaatst en installeert onderdelen op de chassis (basisconstructie van een machine). De onderdelen worden aan de machinebouwer geleverd of door hem zelf gemaakt. Als de machinebouwer de onderdelen heeft geplaatst en geinstalleerd sluit hij de onderdelen op de machine aan. Daarnaast kan de machinebouwer (onder toezicht van zijn leidinggevende) ook verbeteringen en veranderingen aanbrengen in bestaande machines. De machinebouwer werkt met verschillende materialen en komt in aanraking met onder andere elektrotechniek, werktuigbouwkunde en de hardware van de machines.

Over het algemeen werkt de machinebouwer binnen zijn bedrijf maar het kan ook voorkomen dat hij verbeteringen of veranderingen aan bestaande machines moet maken of dat op locatie de machine moet worden gebouwd. 

De machinebouwer werkt verantwoordelijk en let op zowel zijn eigen veiligheid als de veiligheid van de mensen om hem heen. Hij kan samen werken met een leidinggevende of andere machinebouwers maar is over het algemeen zelfstandig aan het werk. Als de machinebouwer op locatie werkt moet hij ook klanten of mensen die aanwezig zijn te hulp kunnen staan of eventuele vragen kunnen beantwoorden. De machinebouwer voert zijn werkzaamheden verantwoordelijk uit omdat fouten in mechatronische machines (waaronder liften) grote problemen kunnen veroorzaken.



Wil je werken als Machinebouwer?

Werk je al als Machinebouwer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Machinebouwer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Machinebouwer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Machinebouwer in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Collega's
 • Klanten
 • Opdrachtgevers
 • Leidinggevende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €2000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

18


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Machinebouwer

Wat verdient een Machinebouwer?

De machinebouwer verdient tussen de €1800,- en €2000,- bruto per maand.

Salarisschaal Machinebouwer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.



Vacatures Machinebouwer

Op zoek naar een nieuwe baan als Machinebouwer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Machinebouwer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Machinebouwer vacatures

Machinebouwer
BR Flex Uitzendbureau
Beschrijving Heb jij twee rechterhanden en ben je technisch goed onderlegd? Voor onze opdrachtgever die zich richt op onderhoud en revisie van machines, zowel in de werkplaats als op locatie, …
Machinebouwer
PPM Jobs
Als all round monteur heb je een grote mate van zelfstandigheid. Je bent verantwoordelijk voor het bouwen, testen van machines, dat kan onder andere elektrisch of mechanisch zijn. Je zal …
Machinebouwer
Hartd. BV
Voor de functie als machinebouwer ben je verantwoordelijk voor het op basis van tekeningen en werkopdrachten vervaardigen van constructies en constructieonderdelen voor de machines. Tevens revisie werk van gebruikte verpakkingsmachines. …
Machinebouwer Eindhoven
Covebo Uitzendgroep
Als monteur word je ingezet bij zowel bedrijven die originele productiemachines bouwen als bij bedrijven die onderdelen van deze machines bouwen. Samen met teams van monteurs bouw je vanaf tekeningen …
Machinebouwer Cleanroom Helmond
Covebo Uitzendgroep
Je gaat in dagdienst aan de slag als allround monteur in de cleanroom. Hierbij ben je verantwoordelijk voor het opbouwen, inspecteren en testen van machineonderdelen en componenten. Uiteindelijk installeer jij …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Machinebouwer

Wat is de toekomst van Machinebouwer?

Het arbeidsmarktperspectief en de werkgelegenheid voor de machinebouwer is gemiddeld. Er is altijd wel werk te vinden omdat er altijd wel opdrachtgevers en bedrijven op zoek zijn naar machinebouwers.

Daarnaast kan de machinebouwer doorgroeien naar een andere functie binnen de beroepen rondom mechatronica. 

Baankans Machinebouwer

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

18


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Machinebouwer worden: Opleidingen tot Machinebouwer

Wil je machinebouwer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Machinebouwer? 

De machinebouwer heeft een opleiding monteur mechatronica en machinebouw of machinebouw mechatronica gevolgd. Dit is een MBO opleiding en over het algemeen twee, drie of vierjarig.

De 3 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Machinebouwer

Storingzoeken in elektrotechnische installaties (Dag)
Op systematische wijze storingen in elektrotechnische installaties leren zoeken en verhelpen? Volg dan deze korte, praktijkgerichte ROVC-cursus in de Elektrotechniek. Werk jij als service- of onderhoudsmonteur, medewerker Technische Dienst of …
Cursus EMC met aarding en afscherming
De machinebouwer worstelt vaak met elektromagnetische compatibiliteit. Daar waar de mechanica geen geheimen meer heeft is elektronica en EMC een heel ander verhaal. Het toepassen van bijvoorbeeld PLC's en frequentie-inverters …
Elektrische installaties van machines NEN-EN-IEC 60204-1 (Dag)
Een schakel- en besturingskast inrichten volgens de NEN-EN-IEC 60204-1? Je leert het tijdens deze ROVC-training in de Installatietechniek. Ben jij beginnend paneel- en machinebouwer, engineer, werkvoorbereider, constructeur of tekenaar en …
Meer opleidingen Machinebouwer

Weet je nog niet of je Machinebouwer wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Machinebouwer of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen




Netwerk Machinebouwer

Met wie werkt een Machinebouwer samen? 

Het netwerk van de machinebouwer bestaat uit zijn collega's, klanten op locaties die hem vragen kunnen stellen, opdrachtgevers en zijn leidinggevende.


 • Collega's
 • Klanten
 • Opdrachtgevers
 • Leidinggevende
Machinebouwer


Organisaties waar een Machinebouwer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Machinebouwer meestal werkt.

Waar werkt een Machinebouwer?

De machinebouwer werkt profit voor een bedrijf of opdrachtgever.

Meer weten over werken in de Technisch?

Bekijk werken in Technisch

Best beoordeelde werkgevers Machinebouwer

Waar kun je het beste werken als Machinebouwer? Hieronder vind je de best door de Machinebouwer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Machinebouwer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Machinebouwer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Machinebouwer.

Welke competenties heeft een Machinebouwer nodig?

Een Machinebouwer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Machinebouwer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Machinebouwer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Machinebouwer nodig? 

De machinebouwer is een succesvolle werker. Hij wil de machines goed bouwen, problemen verbeteren of een machine nog beter maken en werkt resultaatgericht en met doorzettingsvermogen

Daarnaast werkt de machinebouwer verantwoordelijk, let hij op zijn collega's en op de veiligheid van zichzelf en de omgeving. Ook let hij op details van machines, op de mechatronica en weet hij welke materialen en gereedschappen hij voor welke machines moet gebruiken. Hij werkt accuraat en analystisch en is een echte waarnemer.

Bekijk de persoonstypen voor Machinebouwer


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Machinebouwer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Machinebouwer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Machinebouwer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Machinebouwer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Machinebouwer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Machinebouwer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Machinebouwer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Machinebouwer iets voor je?

Zou je graag Machinebouwer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Machinebouwer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Machinebouwer

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar