Machinebouwer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Machinebouwer? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep machinebouwer. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je machinebouwer wordt.

 

Wat is een Machinebouwer?

De machinebouwer bouwt machines.

De machinebouwer werkt in een bedrijf. De machinebouwer maakt mechatronische machines. Dat zijn machines waarbij het mechanisme wordt bestuurd door elektronica. De machinebouwer plaatst en installeert onderdelen op de chassis (basisconstructie van een machine). De onderdelen worden aan de machinebouwer geleverd of door hem zelf gemaakt. Als de machinebouwer de onderdelen heeft geplaatst en geinstalleerd sluit hij de onderdelen op de machine aan. Daarnaast kan de machinebouwer (onder toezicht van zijn leidinggevende) ook verbeteringen en veranderingen aanbrengen in bestaande machines. De machinebouwer werkt met verschillende materialen en komt in aanraking met onder andere elektrotechniek, werktuigbouwkunde en de hardware van de machines.

Over het algemeen werkt de machinebouwer binnen zijn bedrijf maar het kan ook voorkomen dat hij verbeteringen of veranderingen aan bestaande machines moet maken of dat op locatie de machine moet worden gebouwd. 

De machinebouwer werkt verantwoordelijk en let op zowel zijn eigen veiligheid als de veiligheid van de mensen om hem heen. Hij kan samen werken met een leidinggevende of andere machinebouwers maar is over het algemeen zelfstandig aan het werk. Als de machinebouwer op locatie werkt moet hij ook klanten of mensen die aanwezig zijn te hulp kunnen staan of eventuele vragen kunnen beantwoorden. De machinebouwer voert zijn werkzaamheden verantwoordelijk uit omdat fouten in mechatronische machines (waaronder liften) grote problemen kunnen veroorzaken.Wil je werken als Machinebouwer?

Werk je al als Machinebouwer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Machinebouwer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Machinebouwer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Machinebouwer in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Collega's
 • Klanten
 • Opdrachtgevers
 • Leidinggevende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €2000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

30


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Machinebouwer

Wat verdient een Machinebouwer?

De machinebouwer verdient tussen de €1800,- en €2000,- bruto per maand.

Salarisschaal Machinebouwer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Machinebouwer

Op zoek naar een nieuwe baan als Machinebouwer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Machinebouwer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Machinebouwer vacatures

Vacature Machinebouwer - Werkendam
VNOM, Werkendam
Machinebouwer - Wat ga je doen? Ben jij een machinebouwer en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Binnen deze organisatie kan je jouw ei kwijt door te werken …
Vacature Allround monteur machinebouw bij oer-Hollandse machinebouwer - Weesp
Profield, Weesp
Monteur Machinebouw - Introductie Werken bij een oer-Hollandse machinebouwer Maatwerk machines voor de bakkerij-industrie Mogelijkheid tot internationaal werken Organisatie Bij dit familiebedrijf werken elke dag zo'n 35 mensen aan het …
Vacature Junior Machinebouwer - Moerdijk
VNOM, Moerdijk
Machinebouwer - Wat ga je doen? Heb jij onlangs je MBO diploma Mechatronica of Werktuigbouwkunde op niveau 3 of 4 afgerond en ben je toe aan een stap richting een …
Vacature Machinebouwer - Strijen
VNOM, Strijen
Machinebouwer - Wat ga je doen? Als monteur werk je aan de complete montage van machines. Op basis van tekeningen, werkinstructies en training stel je machines samen. Samen met een …
Vacature Internationaal Servicemonteur speciaalmachines bij innovatie machinebouwer - Noordwijk (ZH)
Profield, Noordwijk
Monteur - Introductie Werken aan klantspecifieke speciaalmachines Minimaal 25% internationaal werken Een innovatie machinebouwer met alles in eigen beheer Organisatie Het mooie kantoor met daarnaast een enorme assemblagehal geeft dit …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Machinebouwer

Wat is de toekomst van Machinebouwer?

Het arbeidsmarktperspectief en de werkgelegenheid voor de machinebouwer is gemiddeld. Er is altijd wel werk te vinden omdat er altijd wel opdrachtgevers en bedrijven op zoek zijn naar machinebouwers.

Daarnaast kan de machinebouwer doorgroeien naar een andere functie binnen de beroepen rondom mechatronica. 

Baankans Machinebouwer

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

30


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Machinebouwer worden: Opleidingen tot Machinebouwer

Wil je Machinebouwer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Machinebouwer.

Hoe word je een Machinebouwer? 

De machinebouwer heeft een opleiding monteur mechatronica en machinebouw of machinebouw mechatronica gevolgd. Dit is een MBO opleiding en over het algemeen twee, drie of vierjarig.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Machinebouwer

Storingzoeken in elektrotechnische installaties (Dag)
Op systematische wijze storingen in elektrotechnische installaties leren zoeken en verhelpen? Volg dan deze korte, praktijkgerichte ROVC-cursus in de Elektrotechniek. Werk jij als service- of onderhoudsmonteur, medewerker Technische Dienst of …
Storingzoeken in elektrotechnische installaties (Dag)
Elektrische installaties van machines NEN-EN-IEC 60204-1 (Dag)
Een schakel- en besturingskast inrichten volgens de NEN-EN-IEC 60204-1? Je leert het tijdens deze ROVC-training in de Installatietechniek. Ben jij beginnend paneel- en machinebouwer, engineer, werkvoorbereider, constructeur of tekenaar en …
Elektrische installaties van machines NEN-EN-IEC 60204-1 (Dag)
Storing zoeken in motorschakelingen en -besturingen
Vakwijs Cursus: Storingzoeken in elektrotechnische installaties Stilstand van industriële bedrijfsprocessen of storingen binnen de utilitaire elektrotechniek kan de onderneming forse schade berokkenen. Voor de betrouwbaarheid, bedrijfszekerheid en continuïteit van een …
Storing zoeken in motorschakelingen en -besturingen
Storing zoeken in motorschakelingen en -besturingen 1
Vakwijs Cursus: Basiscursus storingzoeken in elektrotechnische installaties Stilstand van industriële bedrijfsprocessen of binnen de utilitaire elektrotechniek kan de onderneming forse schade berokkenen. Voor de betrouwbaarheid, bedrijfszekerheid en continuïteit van een …
Storing zoeken in motorschakelingen en -besturingen 1
Storing zoeken in motorschakelingen en -besturingen 2
Vakwijs Cursus: Storing zoeken in motorschakelingen en -besturingen 2 In de cursus ‘Storing zoeken in motorschakelingen en -besturingen 1’ heb je de basiskennis en -vaardigheden opgedaan met betrekking tot het …
Storing zoeken in motorschakelingen en -besturingen 2

Omscholen of doorgroeien tot Machinebouwer

Als je Machinebouwer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Machinebouwer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Machinebouwer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Machinebouwer?

Competenties en Vaardigheden Machinebouwer

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Machinebouwer nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Machinebouwer nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Machinebouwer

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Persoonlijkheid van een Machinebouwer

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Machinebouwer. Als Machinebouwer wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Machinebouwer:


zie volledige beschrijving persoonstype Machinebouwer

Vakkennis voor een Machinebouwer

Het is voor een Machinebouwer ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Machinebouwer zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Machinebouwer


Werkervaring Machinebouwer

Het is voor een startend Machinebouwer die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Machinebouwer is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Montagemedewerker, Machinebediende, Machinebankwerker .

Iets anders leren?

Is Machinebouwer het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Machinebouwer

Met wie werkt een Machinebouwer samen? 

Het netwerk van de machinebouwer bestaat uit zijn collega's, klanten op locaties die hem vragen kunnen stellen, opdrachtgevers en zijn leidinggevende.


 • Collega's
 • Klanten
 • Opdrachtgevers
 • Leidinggevende
Machinebouwer


Organisaties waar een Machinebouwer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Machinebouwer meestal werkt.

Waar werkt een Machinebouwer?

De machinebouwer werkt profit voor een bedrijf of opdrachtgever.

Meer weten over werken in de Technisch?

Bekijk werken in Technisch

Best beoordeelde werkgevers Machinebouwer

Waar kun je het beste werken als Machinebouwer? Hieronder vind je de best door de Machinebouwer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Machinebouwer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Machinebouwer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Machinebouwer.

Welke competenties heeft een Machinebouwer nodig?

Een Machinebouwer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Machinebouwer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Machinebouwer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Machinebouwer nodig? 

De machinebouwer is een succesvolle werker. Hij wil de machines goed bouwen, problemen verbeteren of een machine nog beter maken en werkt resultaatgericht en met doorzettingsvermogen

Daarnaast werkt de machinebouwer verantwoordelijk, let hij op zijn collega's en op de veiligheid van zichzelf en de omgeving. Ook let hij op details van machines, op de mechatronica en weet hij welke materialen en gereedschappen hij voor welke machines moet gebruiken. Hij werkt accuraat en analystisch en is een echte waarnemer.

Bekijk de persoonstypen voor Machinebouwer


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Machinebouwer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Machinebouwer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Machinebouwer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Machinebouwer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Machinebouwer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Machinebouwer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Machinebouwer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Machinebouwer iets voor je?

Zou je graag Machinebouwer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Machinebouwer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Machinebouwer?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Machinebouwer

Vacature Machinebouwer Elektro - Oss
Techsharks, Oss
Machinebouwer - Ben jij elektrotechnisch sterk onderlegt? Werk jij graag aan diverse machines? Wil je naast machines opbouwen, deze ook onderhouden? Dan ben jij de elektrotechnische machinebouwer die wij zoeken …
Vacature CNC Draaier | Carrousel Draaibank | Echte Hollandse Machinebouwer - Almelo
Profield, Almelo
Draaier - Introductie Werken met topkwaliteit draaibank met Siemens 840D besturing Werken in een echte Mechanische omgeving Samenwerken en vakmanschap staan hier centraal Organisatie Ooit is dit bedrijf begonnen als …
Vacature Allround machinebouwer - Heerlen
Techsharks, Heerlen
Machinebouwer - Zoek je veel uitdaging en afwisseling als mechanisch monteur in de machinebouw? Ben jij iemand die graag onderhoud uitvoert én storingen oplost? Heb jij kennis van o.a. hyrdrauliek …
Vacature CNC Frezer | Kotteraar | Echte Hollandse Machinebouwer - Almelo
Profield, Almelo
CNC Frezer - Introductie Werken in een echte Mechanische omgeving Samenwerken en vakmanschap staan hier centraal Werken met topkwaliteit draaibank met Siemens 840D besturing Organisatie Ooit is dit bedrijf begonnen …
Vacature Machinebouwer E - Weert
Techsharks, Weert
Machinebouwer - Zoek je veel uitdaging als elektromonteur in de machinebouw? Ben jij iemand die graag storingen oplost? Wil je machines assembleren en ook weer demonteren? Stop dan met zoeken …

Actuele blogposts


reacties op Machinebouwer

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar