Manegehouder Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Manegehouder? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep manegehouder. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je manegehouder wordt.

 

Wat is een Manegehouder?

Als Manegehouder ben je verantwoordelijk voor alles wat er zich op en om een manege afspeelt. Je bent leidinggevende op zelfstandige basis of in dienst van een vereniging.

Op een manege worden veel dingen georganiseerd door de Manegehouder. Denk niet alleen aan de paardrijlessen die worden gegeven, maar ook wedstrijden of bijzondere activiteiten met bijvoorbeeld gehandicapten. De verantwoordelijkheid over die activiteiten ligt bij de Manegehouder.

Je weet als Manegehouder ook alles wat met de paarden te maken heeft. Je weet hoe ze verzorgd dienen te worden, welk voer het meest geschikt is voor welk paard, je kent gedrag en herkent afwijkend gedrag en je hebt kennis van de paarden nodig hebben als het gaat om beweging en het behouden van een goede conditie. Je kan verzorgers in dienst hebben waaraan je leiding geeft, maar uiteindelijk blijf je zelf eindverantwoordelijk voor de paarden en de veiligheid. Als Manegehouder zul je dus ook veel controlerende taken uitvoeren.

Je werkt als Manegehouder niet alleen buiten tussen de paarden of in de bak met de leerlingen. De functie van Manegehouder kent ook een zware administratieve component. Onder andere administratie van de inkoop van materialen voor de paarden en de lessen moet worden bijgehouden, maar ook voer en bodembedekker of materialen en gereedschappen die vervangen moeten worden. Tot slot is ook de financiële administratie in handen van de Manegehouder.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Manegehouder?

Werk je al als Manegehouder en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Manegehouder worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Manegehouder, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Manegehouder in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Dierverzorger
 • Schoonmaker
 • Instructeur
 • Leverancier
 • Hoefsmid

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1550 tot €2750

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Manegehouder

Wat verdient een Manegehouder?

Voor het beroep van Manegehouder kan geen standaard salaris worden gegeven. Het kan ergens liggen tussen de €1550 en €2750.

Wat een Manegehouder verdient is zeer sterk afhankelijk van de grootte van het bedrijf, wat de precieze sector is, leeftijd en ervaring. Daarnaast is ook de inhoud van de functie van grote invloed. Hoe meer de functie behelst en hoe zwaarder die is hoe meer je als Manegehouder zult verdienen. Ook verdien je meestal meer wanneer je in de particuliere sector werkzaam bent.

Omdat de Manegehouder veelal zelfstandig een bedrijf heeft opgezet of overgenomen worden er weinig extra's aan het salaris toegevoegd. Werk je via een vereniging dan zal dat waarschijnlijk bij de vereniging gestandaardiseerd zijn.

Salarisschaal Manegehouder

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Manegehouder

Er zijn geen vacatures Manegehouder aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Manegehouder in werkt.

Meer weten over de sector waar een Manegehouder in werkt

Bekijk werken in Dieren & Verzorging

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Manegehouder

Wat zijn de baankansen voor een Manegehouder?

Vacatures voor Manegehouders zijn moeilijk te vinden. Het gebeurt wel dat maneges worden overgenomen door andere Manegehouders, maar vaak zijn ze lange tijd in dezelfde handen.

Gebleken is ook dat met de crisis van 2010 veel bezuinigd wordt op het paardrijden. Vooral de markt voor rijlessen voor volwassenen is aan het instorten. Ook reeds langer bestaande maneges hebben hier last van. Zelfs tot op het punt dat sommige drastische maatregelen moeten nemen.

Normaal is het een logische keuze voor een Manegehouder om zelf een manege te starten, maar in tijden van crisis is het risico dus wel aanwezig dat mensen juist op paardrijlessen gaan bezuinigen. De markt voor de Manegehouders is dus gevoelig voor de tendens in de economie.

De Manegehouder staat al aan het hoofd van de gehele manege. Dat wil zeggen dat je daarmee binnen het bedrijf het plafond hebt bereikt. Een doorgroei naar een andere functie is dus niet mogelijk. Wat wel een optie is is om over te stappen naar een grotere manege of de bestaande eigen manege te laten groeien. Gevolg is dat je dan meer verantwoordelijkheden krijgt en over meer mensen leiding geeft.

De actuele kans op werk voor een Manegehouder

De kans op werk voor het beroep Manegehouder is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Manegehouder

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Manegehouder worden: Opleidingen tot Manegehouder

Wil je Manegehouder worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Manegehouder.

Hoe word je een Manegehouder? 

Een opleiding Manager Paardenhouderij, Dierhouderij of de opleiding Manager Paardensportbedrijf (valt onder Instructeur Paardensport),  kunnen allemaal een opstap zijn naar de functie van Manegehouder. Dit zijn allemaal vierjarige MBO opleidingen.

Onderwerpen die onder andere langs kunnen komen in deze studies zijn bedrijfsvoering, administratie en ondernemen, communicatie, voortplantingsbegeleiding, verzorging en hygiëne.

Na de MBO opleidingen kan op HBO niveau worden doorgestudeerd. Maar het is ook mogelijk om op HBO niveau te starten.

Een HBO opleiding die geschikt is voor toeomstige Manegehouders, is Diermanagement. Een vierjarige studie met als afstudeerrichting Paard en Management. In eerste instantie krijg je tijdens deze studie algemene vakken in het managen van een bedrijf in de diersector. Onderwerpen als voeding, gedrag, ecologie, welzijn, leidinggeven en kennis overdragen staan tijdens het algemene deel van de studie centraal.

Als je gaat specialiseren komt er meer nadruk op bedrijven in de hippische sector. Dan komen ook specifiekere onderwerpen aan bod zoals paardengedrag, huisvesting, fokken, training en welzijn.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Manegehouder

Er zijn geen opleidingen Manegehouder aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Manegehouder in werkt

Bekijk alle opleidingen Dieren & Verzorging

Omscholen tot Manegehouder

Als je je wilt omscholen tot Manegehouder is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Manegehouder zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Manegehouder dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Manegehouder

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Manegehouder

Als je Manegehouder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Manegehouder zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Manegehouder

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Manegehouder?

Competenties en Vaardigheden Manegehouder

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Manegehouder nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Manegehouder nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Manegehouder

Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Ondernemerschap
Ondernemerschap
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Manegehouder

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Manegehouder. Als Manegehouder wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Manegehouder:


zie volledige beschrijving persoonstype Manegehouder

Vakkennis voor een Manegehouder

Het is voor een Manegehouder ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Manegehouder zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Manegehouder


Werkervaring Manegehouder

Het is voor een startend Manegehouder die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Manegehouder is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Hoefsmid, Paardenhandelaar .

Iets anders leren?

Is Manegehouder het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Manegehouder

Met wie werkt een Manegehouder samen? 

Een Manegehouder heeft leiding over een heel bedrijf. Dat wil zeggen dat je ook met meerdere partijen te maken zult hebben.

In de dagelijkse werkzaamheden zal een Manegehouder leiding geven aan de dierverzorgers en schoonmakers. Daarnaast geef je leiding aan en overleg je met de instructeurs die de lessen geven in het paardrijden - bij een grotere manege - en de trainers die zich richten op de training van de paarden zelf.

Daarnaast moet een Manegehouder ook alle contacten met derden onderhouden. Dat wil zeggen de vereniging waar de manege toe behoort, de leveranciers van alle dagelijkse benodigdheden, de hoefsmid, en de organisaties of individuele klanten die van de diensten van de manege gebruik willen maken.


 • Dierverzorger
 • Schoonmaker
 • Instructeur
 • Leverancier
 • Hoefsmid
Manegehouder


Organisaties waar een Manegehouder werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Manegehouder meestal werkt.

Waar werkt een Manegehouder?

Een manege is op zichzelf bedoeld voor het genereren van inkomsten en het maken van winst. Aangezien je als Manegehouder eigenlijk altijd aan het hoofd staat van een dergelijke organisatie zal je dan ook altijd werkzaam zijn in de profit.

Je kunt wel eventueel in contact komen met de non-profitsector. Bijvoorbeeld wanneer je samenwerkt met een non-profit organisatie die gebruik wil maken van de manege en de lesmogelijkheden. Te denken valt aan een organisatie die zich inzet voor zieke kinderen of gehandicapten.

Meer weten over werken in de Management & Business?

Bekijk werken in Management & Business

Best beoordeelde werkgevers Manegehouder

Waar kun je het beste werken als Manegehouder? Hieronder vind je de best door de Manegehouder beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Manegehouder.

Competenties, Skills en Vaardigheden Manegehouder:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Manegehouder.

Welke competenties heeft een Manegehouder nodig?

Een Manegehouder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Manegehouder

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Manegehouder passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Manegehouder nodig? 

Bij het hebben van een eigen bedrijf, zoals de manege van een Manegehouder, is het belangrijk dat je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt en niet te grote risico's neemt. Niet alleen vanwege de medewerkers die binnen de manege van jou afhankelijk zijn, maar ook omdat je een groot aantal paarden onder je hoede hebt. Betrouwbaarheid en enige stabiliteit zijn dan ook goede eigenschappen (Loyalist).

Als Manegehouder moet je leiding kunnen geven aan je medewerkers en overtuigend les kunnen geven. Wanneer ingegrepen moet worden moet je dat ook durven. Het is handig als dat van nature in je zit, ook in de omgang met paarden (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Manegehouder


Baas


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Manegehouder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Manegehouder

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Manegehouder

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Manegehouder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Manegehouder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Manegehouder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Manegehouder. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Manegehouder iets voor je?

Zou je graag Manegehouder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Manegehouder bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Manegehouder

------

erg duidelijke infomatie, goed uitgelegt, alles iss een stuk helderder bedankt  

selma verstraten

ik wil later iets met paarden gaan doen samen met mijn 2 vriendinnen. ik wil een manege opzetten. wij zijn nu 12/14 jaar dat duurt nog wel een tijdje voordat we gaan bouwen. weet u ongeveer hoeveel we daar mee verdienen?

selma verstraten

ik wil later iets met paarden gaan doen samen met mijn 2 vriendinnen. ik wil een manege opzetten. wij zijn nu 12/14 jaar dat duurt nog wel een tijdje voordat we gaan bouwen. weet u ongeveer hoeveel we daar mee verdienen?

------

erg duidelijke infomatie, goed uitgelegt, alles iss een stuk helderder bedankt  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar