Medisch adviseur zorgverzekeraar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Medisch adviseur zorgverzekeraar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep medisch adviseur zorgverzekeraar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je medisch adviseur zorgverzekeraar wordt.

 

Wat is een Medisch adviseur zorgverzekeraar?

De Medisch adviseur zorgverzekeraar houdt zich bij een zorgverzekeraar bezig met verschillende facetten binnen het proces van een zorgaanvraag. De belangrijkste kerntaken van de Medisch adviseur zorgverzekeraar is de medische casuïstiek (het beschrijven van ziektegevallen) en kwaliteitsbewaking van de zorg. Daarnaast ondersteunt hij bij het inkopen van zorg en adviseert hij ten aanzien van beleid. De Medisch adviseur zorgverzekeraar is een arts die gespecialiseerd is in het beoordelen van de medische gegevens van een patiënt voor een verzekeringsmaatschappij. 

Eén van de taken van de Medisch adviseur zorgverzekeraar is medisch inhoudelijke advisering bij complexe aanvraag van machtigingen, declaraties en klachten. Naast de ondersteuning als medisch adviseur bij het inkopen van zorg gaat hij samen met de inkoper het gesprek aan met specialisten in het ziekenhuis, Huisartsen, Apothekers en anderen om afspraken te maken over de te leveren zorg en de kwaliteit daarvan.  Een andere belangrijke taak van de Medisch adviseur is advisering aan het management en directie. Hij levert een bijdrage aan de beleidsontwikkeling en denkt positief kritisch mee ten aanzien van zorginnovatie. 

De Medisch adviseur zorgverzekeraar kijkt dus naar de contracten met zorgverleners. Tevens worden individuele aanvragen van patiënten beoordeeld wanneer het uitzonderlijke aanvragen zijn. Zoals experimentele, niet geregistreerde behandelingen. De Medisch adviseur is vaak de spil in een zorgteam van een zorgverzekeraar. Vanuit een zorginhoudelijke hoek adviseert hij over het te voeren beleid, jaarplannen en contracten. Op zorginhoudelijk gebied adviseert de Medisch adviseur het zorgsegment. Hij werkt binnen de visie van de zorgverzekeraar en draagt intensief bij aan de kennisvergroting. De Medisch adviseur zorgverzekeraar voert het beleid uit voor zowel de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) als de Zorgverzekeringswet. Wil je werken als Medisch adviseur zorgverzekeraar?

Werk je al als Medisch adviseur zorgverzekeraar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Medisch adviseur zorgverzekeraar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Medisch adviseur zorgverzekeraar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Medisch adviseur zorgverzekeraar in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Huisarts
  • Apotheker
  • Medisch specialist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €3750 tot €10000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

27


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Medisch adviseur zorgverzekeraar

Wat verdient een Medisch adviseur zorgverzekeraar?

 

Het salaris van de Medisch adviseur zorgverzekeraar kan zeer uiteenlopen. Het is afhankelijk van opleiding, ervaring en werkgever. In de regel verdient hij ongeveer hetzelfde als een Sociaal medisch adviseur. Een ervaren Medisch adviseur zorgverzekeraar verdient gemiddeld €4500 bruto per maand op basis van een 38-urige werkweek. Een Sociaal medisch adviseur verdient ongeveer €3750 als startsalaris per maand.  Dit bedrag kan zelfs oplopen tot €10000 per maand. Dit zijn ruwe cijfers en het exacte salaris kan hier enigszins van afwijken. Dit inkomen kan je ook aanhouden voor de Medisch adviseur zorgverzekeraar. Het is erg afhankelijk van wat de zorgverzekeraar biedt. 

 

Salarisschaal Medisch adviseur zorgverzekeraar

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Medisch adviseur zorgverzekeraar

Op zoek naar een nieuwe baan als Medisch adviseur zorgverzekeraar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Medisch adviseur zorgverzekeraar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Medisch adviseur zorgverzekeraar vacatures

Vacature Medisch Adviseur in Rijswijk
TMI
Ben jij als ANIOS op zoek naar een leerzame functie, om op breed vlak ervaring op te doen? En ben je voor de duur van minimaal een jaar beschikbaar? Dan …
Vacature Medisch Adviseur in Leiden
TMI
Voor een organisatie die de belangen behartigt van letselschadeslachtoffers zijn we op zoek naar een basisarts die ervaring heeft op het vlak van letselschade. We hebben een uitdagende functie als
Vacature Medisch Adviseurs voor diverse regio’s in Nederland
TMI
Ben jij basisarts en wil je graag een grote bijdrage leveren aan de participatie van arbeidsongeschikte werknemers? Wij zijn per direct op zoek naar meerdere medisch adviseurs die met hun …
Vacature Medisch Adviseur regio Amsterdam
TMI
Heb je een opleiding geneeskunde afgerond en ben je aanvullend daarop gespecialiseerd op het vlak van sociale geneeskunde of verzekeringsgeneeskunde? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor een zorginstantie …
Vacature Medisch Adviseur regio Utrecht
TMI
Heb je een opleiding geneeskunde afgerond en ben je aanvullend daarop gespecialiseerd op het vlak van sociale geneeskunde of verzekeringsgeneeskunde? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor een zorginstantie …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Medisch adviseur zorgverzekeraar

Wat zijn de baankansen voor een Medisch adviseur zorgverzekeraar?

De eisen voor de Medisch adviseur zorgverzekeraar zijn talrijk. Als aan die eisen echter wordt voldaan dan kan hij zeker een baan vinden bij een zorgverzekeraar. De Medisch adviseur zorgverzekeraar heeft al een heel opleidingstraject achter de rug als hij gaat starten met zijn werkzaamheden. Hij heeft een universitair werk- en denkniveau, wat blijkt uit een registratie als arts in het BIG-register. Ruime ervaring als arts en actueel inzicht in de ontwikkelingen in de zorg zijn belangrijke eisen voor het beroep. Uitstekende communicatieve vaardigheden zijn van belang. De Medisch adviseur zorgverzekeraar beweegt zich in een werkomgeving met soms tegengestelde belangen waarin hij verschillende rollen heeft. Van een relatief autonome functie als geneeskundige naar een sturende rol als teamlid en diplomatiek adviseur. Naast deze eisen is bestuurlijke ervaring een pré. 
De vele eisen voor het vak van Medisch adviseur zorgverzekeraar zorgt ervoor dat deze beroepsbeoefenaar al aan de top van zijn loopbaan zit. Hij zou nog wel door kunnen groeien naar een managementfunctie maar op het zorggebied zit hij in de hoogste rangen. De Medisch adviseur zorgverzekeraar staat namelijk ook aan het hoofd van een zorgteam. 

De actuele kans op werk voor een Medisch adviseur zorgverzekeraar

Het beroep Medisch adviseur zorgverzekeraar is onderdeel van de beroepsfamilie Sociaal geneeskundigen (maatschappij en gezondheid). De kans op werk voor de beroepsfamilie Sociaal geneeskundigen (maatschappij en gezondheid) is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

27

Baankans Medisch adviseur zorgverzekeraar

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Medisch adviseur zorgverzekeraar worden: Opleidingen tot Medisch adviseur zorgverzekeraar

Wil je Medisch adviseur zorgverzekeraar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Medisch adviseur zorgverzekeraar.

Hoe word je een Medisch adviseur zorgverzekeraar? 

De opleiding arts maatschappij en gezondheid met het profiel beleid en advies (WO,Post-Doc) vormt een goede basis om als Medisch adviseur zorgverzekeraar aan de slag te gaan. Het is een specialisatie-opleiding die men kan volgen nadat het de universitaire studie geneeskunde (WO) heeft afgerond en de co-schappen allemaal gelopen zijn. Basisartsen kunnen dus solliciteren voor een opleidingsplaats bij een zorgverzekeraar en kunnen via de opleiding arts maatschappij en gezondheid Medisch adviseur worden. 

De opleiding bestaat uit twee fasen. De eerste is de beroepsgerichte fase. In de tweede fase staat beleid en management, werkveld en innovatie, en wetenschappelijk onderzoek centraal. Het is een flexibele opleiding die opgebouwd is in modules. De Medisch adviseur zorgverzekeraar volgt een duaal opleidingsstelsel. Hij wordt dus opgeleid naast zijn reguliere baan. 
Na de eerste fase verkrijgt de Medisch adviseur een deelregistratie in een van de profielen. Voor de Medisch adviseur zorgverzekeraar wordt beleid en advies aangeraden. De tweede fase van de opleiding is profieloverstijgend en heeft een breder karakter, zowel op maatschappelijk gebied als op het gebied van gezondheid. De laatste fase is dus veel breder en is bedoeld voor verdieping en verbreding van de competenties. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Medisch adviseur zorgverzekeraar

Er zijn geen opleidingen Medisch adviseur zorgverzekeraar aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Medisch adviseur zorgverzekeraar in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Medisch adviseur zorgverzekeraar

Als je je wilt omscholen tot Medisch adviseur zorgverzekeraar is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Medisch adviseur zorgverzekeraar zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Medisch adviseur zorgverzekeraar dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Medisch adviseur zorgverzekeraar

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Medisch adviseur zorgverzekeraar

Als je Medisch adviseur zorgverzekeraar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Medisch adviseur zorgverzekeraar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Medisch adviseur zorgverzekeraar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Medisch adviseur zorgverzekeraar?

Competenties en Vaardigheden Medisch adviseur zorgverzekeraar

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Medisch adviseur zorgverzekeraar nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Medisch adviseur zorgverzekeraar nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Medisch adviseur zorgverzekeraar

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Persoonlijkheid van een Medisch adviseur zorgverzekeraar

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Medisch adviseur zorgverzekeraar. Als Medisch adviseur zorgverzekeraar wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Medisch adviseur zorgverzekeraar:


zie volledige beschrijving persoonstype Medisch adviseur zorgverzekeraar

Vakkennis voor een Medisch adviseur zorgverzekeraar

Het is voor een Medisch adviseur zorgverzekeraar ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Medisch adviseur zorgverzekeraar zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Medisch adviseur zorgverzekeraar


Werkervaring Medisch adviseur zorgverzekeraar

Het is voor een startend Medisch adviseur zorgverzekeraar die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Medisch adviseur zorgverzekeraar is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Bedrijfsarts, Verzekeringsarts, Sociaal medisch adviseur .

Iets anders leren?

Is Medisch adviseur zorgverzekeraar het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Medisch adviseur zorgverzekeraar

Met wie werkt een Medisch adviseur zorgverzekeraar samen? 

De Medisch adviseur zorgverzekeraar rapporteert aan de zorgverzekeraar, zijn opdrachtgever. Hij ondersteunt het zorgteam en geeft advies op terreinen van beleid en protocollen. De Medisch adviseur zorgverzekeraar heeft veel contacten met zijn patiënten maar nog meer met collega's en met alle andere medewerkers in het zorgteam van de zorgverzekeraar. De Medisch adviseur zorgverzekeraar gaat op gesprek met de Huisarts, Apotheker en Medisch specialist om afspraken te maken over de te leveren zorg en de kwaliteit van de zorg, die wordt gedekt door de zorgverzekering. De Medisch adviseur komt in zijn netwerk dus verschillende specialisten op medisch gebied tegen. Daarnaast werkt hij in een team met mensen die weer kennis hebben van bijvoorbeeld financiën of administratie. 

De Medisch adviseur werkt dus samen met verschillende functies. Op het gebied van de zorg zijn de belangrijkste zorgverleners waar hij mee in aanraking komt de Huisarts, Medisch specialist en Apotheker. Hij koppelt alles terug naar de directie of het management waar onder hij functioneert. 

 


  • Huisarts
  • Apotheker
  • Medisch specialist
Medisch adviseur zorgverzekeraar


Organisaties waar een Medisch adviseur zorgverzekeraar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Medisch adviseur zorgverzekeraar meestal werkt.

Waar werkt een Medisch adviseur zorgverzekeraar?

De Medisch adviseur zorgverzekeraar werkt doorgaans op locatie bij de desbetreffende zorgverzekeraar. Hij werkt binnen de divisie zorg van de zorgverzekeraar in een zorgteam. Hij is het hoofd van zo'n zorgteam en heeft een belangrijke functie. 

De Medisch adviseur zorgverzekeraar kan ook bij de koepel van zorgverzekeraars in Nederland werken. Hij beoordeelt daar bezwaren van patiënten die een geschil hebben met hun zorgverzekeraar. 

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Medisch adviseur zorgverzekeraar

Waar kun je het beste werken als Medisch adviseur zorgverzekeraar? Hieronder vind je de best door de Medisch adviseur zorgverzekeraar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Medisch adviseur zorgverzekeraar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Medisch adviseur zorgverzekeraar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Medisch adviseur zorgverzekeraar.

Welke competenties heeft een Medisch adviseur zorgverzekeraar nodig?

Een Medisch adviseur zorgverzekeraar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Medisch adviseur zorgverzekeraar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Medisch adviseur zorgverzekeraar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Medisch adviseur zorgverzekeraar nodig? 

De Medisch adviseur zorgverzekeraar heeft allereerst een diepgaande kennis van de gezondheidszorg. Hij heeft kennis van de bredere zorgmarkt en kent de dilemma's en werkwijze van de leveranciers. De Medisch adviseur zorgverzekeraar heeft ook kennis van kwaliteitssystemen en daaraan gekoppelde procedures, werkmethoden en werkwijzen. Hij heeft actueel inzicht in de wettelijke en inhoudelijke ontwikkelingen in de zorg.
Naast de specifieke kennis van zijn vakgebied staat integriteit hoog in het vaandel van de Medisch adviseur zorgverzekeraar. Hij waarborgt de privacy van verzekerden met betrekking tot medische gegevens. In  het onwikkelen van beleid luistert de Medisch adviseur goed en denkt hij positief kritisch mee over ontwikkelingen en verbeteringen. Hij kan goed orde uit de chaos halen, is analytisch uitstekend en een harde werker (Waarnemer).

Naast deze specifieke eigenschappen voor een Medisch adviseur bij een zorgverzekeraar blijft de Medisch adviseur ook een echt zorgmens. Hij is een arts en is heel behulpzaam ingesteld. Van nature is de Medisch adviseur zorgverzekeraar geduldig en hij is betrokken met zijn patiënten. Ondanks dat hij werkt voor een zorgverzekeraar probeert hij toch betrokken en vanuit zijn patiënt te denken. Door de verschillende facetten van zijn beroep heeft hij enerzijds veel met patiënten te maken en hun aanvragen, anderzijds denkt hij vanuit de zorgverzekeraar over het te voeren beleid en haar visie (Gever). 

Bekijk de persoonstypen voor Medisch adviseur zorgverzekeraar


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Medisch adviseur zorgverzekeraar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Medisch adviseur zorgverzekeraar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Medisch adviseur zorgverzekeraar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Medisch adviseur zorgverzekeraar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Medisch adviseur zorgverzekeraar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Medisch adviseur zorgverzekeraar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Medisch adviseur zorgverzekeraar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Medisch adviseur zorgverzekeraar iets voor je?

Zou je graag Medisch adviseur zorgverzekeraar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Medisch adviseur zorgverzekeraar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Medisch adviseur zorgverzekeraar?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Medisch adviseur zorgverzekeraar

Vacature Medisch Adviseur programmalijn vaccineren landelijk
TMI
Ben jij medisch adviseur en op korte termijn beschikbaar voor een tijdelijke opdracht tot september 2021 binnen de publieke gezondheidszorg? Wij zoeken voor een landelijke organisatie een medisch adviseur voor …
Vacature Medisch Adviseur Zorg Continuïteit
TMI
Wil jij als medisch adviseur binnen de programmalijn zorg continuïteit jouw steentje bijdragen in het beheersbaar maken van COVID-19? Ben je een arts maatschappij & gezondheid met ervaring in een …
Vacature Medisch Adviseur Letselschade Den Bosch
TMI
Voor een onafhankelijk medisch adviesbureau, gespecialiseerd in letselschadezaken, zijn wij op zoek naar een ervaren medisch adviseur of een arts die interesse heeft om zich binnen dit vakgebied verder te …
Vacature Medisch adviseur zorgcontinuïteit covid19, Utrecht
BKV
Spreekt dit jou aan? Ben jij een arts M&G met ervaring in een beleidsfunctie en interesse in infectieziektebestrijding? Draag als medisch adviseur je steentje bij in het beheersbaar maken van …
Vacature Medisch adviseur, Eindhoven
WD People
Als medisch adviseur werk je geheel zelfstandig met eigen cliënten. Je beoordeelt aan de hand van een medisch dossier en bepaalt een herstelgerichte begeleiding en brengt een advies uit. Indien …

Actuele blogposts


reacties op Medisch adviseur zorgverzekeraar

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar