Persoonsbeveiliger Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Persoonsbeveiliger? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Persoonsbeveiliger, zoals: "Wat doet een Persoonsbeveiliger?", of "Wat verdient een Persoonsbeveiliger? of "Hoe word je een Persoonsbeveiliger?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Persoonsbeveiliger nodig heeft.Wat is een Persoonsbeveiliger?

Als Persoonsbeveiliger kom je in diverse situaties terecht, waarin je alert moet zijn en adequaat moet kunnen handelen. Je hebt kennis over de normale politietaken, maar hebt zelf een specialistische taak: het beveiligen van personen. Als Persoonsbeveiliger draag je de verantwoordelijkheid voor het welzijn van jouw cliënten en moet je deze personen afschermen van gevaren. Het draait bij het beveiligen niet alleen om het afweren en doorstaan, maar ook om het voorkomen van aanvallen op je cliënten. Je zult daarom voorafgaand aan je beveiligingswerk eerst informatie vergaren en een beveiligingsplan opstellen.

Binnen je werk heb je in het opstellen van je plannen een zekere vrijheid, maar er dient wel rekening gehouden te worden met de agenda van de cliënt. De cliënt kan daarnaast plotseling met wensen komen om de agenda te wijzigen, waardoor de Persoonsbeveiliger zal moeten improviseren of de cliënt overtuigen dat het beter is bij het oude plan te blijven.

Een Persoonsbeveiliger is een representatieve kracht, zowel naar de politie,  zijn cliënt en in het buitenland bij buitenlandse gasten. Hij dient zich dan ook binnen en buiten werktijd correct te gedragen en mag geen zichtbare tatoeages hebben en/of oorbellen dragen.

Een Persoonsbeveiliger werkt met collega’s samen in een team dat wordt ingezet bij allerlei situaties binnen de samenleving. De ene dag kan het zijn dat er een Vip moet worden vervoerd van een persconferentie naar een hotel, de andere dag kan het zijn dat de Koningin haar verjaardag viert.

Om zo goed mogelijk te kunnen beveiligen hebben Persoonsbeveiligers de beschikking over verschillende soorten wapens en gepantserde voertuigen. Zij zijn in staat om bij een bedreiging gepast geweld toe te passen. Het geweld dat zij toe kunnen passen ligt veel hoger in het geweldsspectrum dan bij de reguliere politie-eenheden.

Past het beroep Persoonsbeveiliger bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Persoonsbeveiliger

Er zijn geen vacatures Persoonsbeveiliger aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Persoonsbeveiliger in werkt.

Meer weten over de sector waar een Persoonsbeveiliger in werkt

Bekijk werken in Beveiliging

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Persoonsbeveiliger

Wat verdient een Persoonsbeveiliger?

 Vanaf de indiensttreding bij de DKDB van het KLPD krijg je betaald. Het eerste jaar krijg je tijdens de basispolitieopleiding betaald in niveau-6: maximaal €2723 bruto per maand (bij een 36-urige werkweek). Na het eerste jaar krijg je tijdens de opleiding tot persoonsbeveiliger betaald in niveau-7: maximaal €2941 bruto per maand. Na de opleiding en stagetijd krijg je betaald in niveau-8: maximaal €3347 bruto per maand. Bovenop dit loon krijg je een vakantietoeslag (8%) en een eindejaarsuitkering (8%)

Je krijgt flexibele arbeidstijden, zo bestaat je werkweek uit 36 of 38 uur en is er de mogelijkheid om 4x9 uurs diensten te kiezen. Daarnaast wordt de opleiding, de leerboeken en de benodigde sportkleding vergoed door de politie en krijg je kledinggeld (aangezien je ‘in burger’ werzaam bent). Ook krijg je een 13de maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar je bij komt.

Het is wel zo dat wanneer de persoonsbeveiliger kiest om binnen drie jaar de DKDB te verlaten en niet bij de politie of een andere overheidsinstelling gaat werken hij of zij gedeeltelijk de studiekosten zal moeten terugbetalen.

Salarisschaal Persoonsbeveiliger

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Persoonsbeveiliger

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Persoonsbeveiliger


Persoonsbeveiliger worden: Opleidingen tot Persoonsbeveiliger

Wil je Persoonsbeveiliger worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Persoonsbeveiliger.

Hoe word je een Persoonsbeveiliger? 

De Persoonsbeveiliger kan bij de politie intern doorstromen. Hij moet eerst gekwalificeerd zijn als minimaal agent (niveau 3) voordat er gesolliciteerd kan worden naar een functie als Persoonsbeveiliger. Van buiten de politie kan ook gesolliciteerd worden. In dat geval dien je in het bezit te zijn van minimaal een Mavo D, HAVO of een MBO niveau-3 diploma met vijf jaar werkervaring.

Als instromer dien je eerst een eenjarige fulltime opleiding aan de politieacademie te volgen, waarin je delen van de opleiding tot hoofdagent krijgt.

Als instromer van binnen de politie of na succesvolle afronding van het eerste jaar begin je in het tweede jaar aan de opleiding tot Persoonsbeveiliger. Tijdens deze opleiding leer je procedures, zwemmen, zelfverdediging, etiquette, schieten en EHBO. Daarnaast krijg je gesimuleerde aanslagen en beveiligingsoefeningen in steden. Na deze opleiding loopt de Persoonsbeveiliger drie maanden stage. Na deze stage kan de Persoonsbeveiliger aan het gewone werk beginnen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Persoonsbeveiliger

Er zijn geen opleidingen Persoonsbeveiliger aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Persoonsbeveiliger in werkt

Bekijk alle opleidingen Beveiliging


Persoonsbeveiliger worden: Omscholen tot Persoonsbeveiliger

Als je je wilt omscholen tot Persoonsbeveiliger is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Persoonsbeveiliger zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Persoonsbeveiliger dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Persoonsbeveiliger

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Persoonsbeveiliger

Als je Persoonsbeveiliger wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Persoonsbeveiliger zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Persoonsbeveiliger

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Persoonsbeveiliger?


Competenties en Vaardigheden Persoonsbeveiliger:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Persoonsbeveiliger.

Welke competenties heeft een Persoonsbeveiliger nodig?

Een Persoonsbeveiliger heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Integriteit
Integriteit

Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal

Omschrijving

Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.

Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.

Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Persoonsbeveiliger

 • Vasthoudendheid
 • Methodisch werken
 • Zelfmanagement
 • Zelfkennis
 • Rustig blijven
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Out of the box denken
 • Durf
 • Inlevingsvermogen
 • Wendbaarheid
 • Flexibel gedrag
 • Betrouwbaar
 • Verantwoording
 • Geheimhouding

Persoonlijkheid en Eigenschappen Persoonsbeveiliger

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Persoonsbeveiliger passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Persoonsbeveiliger nodig? 

De Persoonsbeveiliger is toegewijd, op veiligheid gericht, verantwoordelijk en niet te goedgelovig (Loyalist). Daarnaast is de Persoonsbeveiliger krachtig, zelfverzekerd en tot op zekere mate confronterend (Baas). Deze persoonlijkheidseigenschappen helpen hem om zijn werk adequaat uit te kunnen voeren.

Bekijk de persoonstypen voor Persoonsbeveiliger


Eigenschappen Persoonsbeveiliger

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerd
 • Trouw
 • Integriteit
 • PunctueelArbeidsmarktperspectief Persoonsbeveiliger

Wat zijn de baankansen voor een Persoonsbeveiliger?

Sinds de terroristische aanslagen van 11 September 2001, de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, de aanslag op het Koninklijk Huis en  de toegenomen bedreigingen aan het adres van politici zijn Persoonsbeveiligers erg gevraagd. Als Persoonsbeveiliger blijf je tijdens de acht jaar die je bij het DKDB werkzaam mag zijn continue opleidingen en cursussen volgen die gunstig zijn voor je dagelijkse werk en voor je verdere carrière. Hierbij kun je aangeven wat je ambities zijn zodat hier rekening mee gehouden kan worden. Na het verlaten van de DKDB kan je terecht bij de KLPD, politiekorpsen of andere overheidsinstellingen. Als Persoonsbeveiliger heb je echter bepaalde vaardigheden opgedaan die in de particuliere beveiligingssector ook erg gewild zijn, waardoor je ook daar je carrière zou kunnen vervolgen.

De actuele kans op werk voor een Persoonsbeveiliger

Het beroep Persoonsbeveiliger is onderdeel van de beroepsfamilie Ambulante beveiligers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Ambulante beveiligers is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Persoonsbeveiliger

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Persoonsbeveiliger

Je kunt als Persoonsbeveiliger een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Persoonsbeveiliger is onderdeel van de beroepsfamilie Ambulante beveiligers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Persoonsbeveiliger


Organisaties waar een Persoonsbeveiliger werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Persoonsbeveiliger meestal werkt.

Waar werkt een Persoonsbeveiliger?

Je wordt werkzaam bij de Dienst Koninklijke en Diplomatie Beveiliging van de overkoepelende organisatie van de politie: Het Korps Landelijke Politie Diensten.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Netwerk Persoonsbeveiliger

Met wie werkt een Persoonsbeveiliger samen? 

Je werkt samen met mede Persoonsbeveiligers en leidinggevenden.  Daarnaast heb je contact met reguliere politie-eenheden die assistentie verlenen bij het uitvoeren van jouw taken.

Je bent werkzaam rondom personen die je dient te beveiligen. Het kan hier gaan om leden van het koninklijk huis, diplomaten of bijvoorbeeld buitenlandse gasten. Je kunt ook vele soorten mensen tegenkomen die een ‘potentieel gevaar’ zijn voor je cliënt. Het contact met ‘gewone mensen’ zal grotendeels bestaan uit het ervoor zorgen dat deze personen geen gevaar vormen voor de personen die beveiligd worden of het waarnemen van verdachte  zaken.


Persoonsbeveiliger

Interview met een Persoonsbeveiliger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Persoonsbeveiliger in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1399 tot €3347

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar