Planteninkoper Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Planteninkoper? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep planteninkoper. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je planteninkoper wordt.

 

Wat is een Planteninkoper?

Een Planteninkoper is iemand die planten inkoopt bij kwekers (en ervoor zorgt dat de planten bij de klant aankomen).
 
Werkzaamheden van de Planteninkoper:
- Bestellingen verwerken
- Bestellingen doorsturen naar kwekers
- Controleren dat planten daadwerkelijk worden geleverd
- Afhandelingen invoeren in het systeem
- Aangekomen planten doorspelen naar de afdeling Logistiek
- Kwekers bezoeken
- Onderzoek doen naar nieuwe producten (beursbezoek)
 

Past het beroep Planteninkoper bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Planteninkoper

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Inkoper planten, bloeminkoper, inkoper bloemen

Wil je werken als Planteninkoper?

Werk je al als Planteninkoper en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Planteninkoper worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Planteninkoper, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Planteninkoper in één oogopslag

Netwerk:

 • Kwekers
 • Mensen van de veiling
 • Klanten
 • Leidinggevenden
 • Medewerkers Logistiek

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Planteninkoper

Wat verdient een Planteninkoper?

Een Planteninkoper verdient zo’n €1500,- tot €3000,- bruto per maand. Het bedrag hangt natuurlijk af van de leeftijd en ervaring van de Planteninkoper.
 
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld een auto/telefoon van de zaak, een eindejaarsuitkering en vakantietoeslag.
 

Salarisschaal Planteninkoper

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Planteninkoper

Op zoek naar een nieuwe baan als Planteninkoper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Planteninkoper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Planteninkoper vacatures

Vacature (Jr.) Product manager/ inkoper Bloemen & Planten
SAM Recruitment
(Jr.) Product manager/ inkoper Bloemen & Planten Wat ga je doen? Voor een succesvol sierteelt bedrijf gespecialiseerd in de bloemen en planten voor Retail supermarkten (internationaal) zal jij het sales …
Vacature Inkoper Bloemen
WerkTalent
Als inkoper ben je verantwoordelijk voor de lange termijn inkoop van een aantal bloemgroepen. Je zorgt ervoor dat de inkoop in lijn komt met de behoeften van onze UK georiënteerde …
Vacature (Jr.) Product manager/ inkoper Bloemen & Planten
SAM Recruitment
(Jr.) Product manager/ inkoper Bloemen & Planten Wat ga je doen? Voor een succesvol sierteelt bedrijf gespecialiseerd in de bloemen en planten voor Retail supermarkten (internationaal) zal jij het sales …
Vacature Inkoper Planten
Page Personnel
Met afdeling Supply Chain Planning en Verkoop zorg jij voor een optimale inkoop van planten, door middel van tijdige levering conform (kwaliteits)afspraken. Ook zorg je dat de productie volgens planning …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Planteninkoper

Wat zijn de baankansen voor een Planteninkoper?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Planteninkoper is redelijk. Het gaat niet erg goed in de tuinbouwsector. Veel kleine bedrijven verdwijnen. De crisis zorgt ervoor dat mensen minder planten kopen. Toch zijn er wel vacatures te vinden, vooral als de economie weer aantrekt.
 
Bij goed functioneren kan een Planteninkoper leidinggevende functies krijgen. Hij kan dan een team van Inkopers aansturen. Wellicht kan hij daarna ook bij het bestuur van het bedrijf terechtkomen.
 

De actuele kans op werk voor een Planteninkoper

Het beroep Planteninkoper is onderdeel van de beroepsfamilie Inkopers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Inkopers is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

4

Baankans Planteninkoper

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Planteninkoper worden: Opleidingen tot Planteninkoper

Wil je Planteninkoper worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Planteninkoper.

Hoe word je een Planteninkoper? 

Een MBO-opleiding in de Tuinbouw is geschikt. Je leert alles over planten en bloemen, bestrijdingsmiddelen, computersystemen en dergelijke. 
 
Bepaalde persoonlijke eigenschappen zijn minstens zo belangrijk. Zie voor een overzicht het kopje ‘competenties’. 
 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Planteninkoper

Er zijn geen opleidingen Planteninkoper aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Planteninkoper in werkt

Bekijk alle opleidingen Agrarisch & Milieu

Omscholen tot Planteninkoper

Als je je wilt omscholen tot Planteninkoper is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Planteninkoper zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Planteninkoper dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Planteninkoper

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Planteninkoper

Als je Planteninkoper wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Planteninkoper zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Planteninkoper

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Planteninkoper?

Competenties en Vaardigheden Planteninkoper

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Planteninkoper nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Planteninkoper nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Planteninkoper

Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Onderhandelen
Onderhandelen
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Planteninkoper

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Planteninkoper. Als Planteninkoper wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Planteninkoper:


zie volledige beschrijving persoonstype Planteninkoper

Vakkennis voor een Planteninkoper

Het is voor een Planteninkoper ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Planteninkoper zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Planteninkoper


Werkervaring Planteninkoper

Het is voor een startend Planteninkoper die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Planteninkoper is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Inkoper, Plantenteeltdeskundige .

Iets anders leren?

Is Planteninkoper het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Planteninkoper

Je kunt als Planteninkoper een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Planteninkoper is onderdeel van de beroepsfamilie Inkopers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Planteninkoper

Verwante beroepen Planteninkoper


Hoofd beroepsgroep Planteninkoper

Het beroep Planteninkoper valt binnen de hoofdberoepsgroep Vakspecialisten

Vakspecialisten betreffen beroepen waarin ze specifieke aangeleerde kennis toepassen om een gewenst resultaat te bereiken. 

Dit betreffen technische of sociale taken die gebaseerd zijn op de toepassing van wetenschappelijke of artistieke concepten, maar ook op basis van operationele methoden en voorschriften. 

Vakspecialisten betreffen technische beroepen, maar ook gezondheidszorg medewerkers, zakelijke-, juridische- en ICT professionals. 
Netwerk Planteninkoper

Met wie werkt een Planteninkoper samen? 

Een Planteninkoper heeft een groot netwerk. Voorbeelden mensen in zijn netwerk:
- Kwekers
- Mensen van de veiling
- Klanten
- Leidinggevenden
- Medewerkers Logistiek
 

 • Kwekers
 • Mensen van de veiling
 • Klanten
 • Leidinggevenden
 • Medewerkers Logistiek
Planteninkoper


Organisaties waar een Planteninkoper werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Planteninkoper meestal werkt.

Waar werkt een Planteninkoper?

Een Planteninkoper werkt bij een bedrijf dat bloemen en/of planten inkoopt bij kwekers en vervolgens verkoopt aan bijvoorbeeld bloemenwinkels. Het doel van deze bedrijven is wist maken, dus zij horen bij de profitsector.

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Planteninkoper

Waar kun je het beste werken als Planteninkoper? Hieronder vind je de best door de Planteninkoper beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Planteninkoper.

Competenties, Skills en Vaardigheden Planteninkoper:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Planteninkoper.

Welke competenties heeft een Planteninkoper nodig?

Een Planteninkoper heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Planteninkoper

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Planteninkoper passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Planteninkoper nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Plateninkoper zijn Waarnemer en Succesvolle Werker.
 
De Planteninkoper heeft inzicht in de markt. Hij is op de hoogte van behoeften van de klant (Waarnemer).
 
Ook is de Planteninkoper resultaatgericht en bereidt om hard te werken. Bij alle deals moet de Planteninkoper de beoogde omzet in de gaten houden. Bij speciale dagen als Valentijn en Moederdag moet hij bereidt zijn werkweken te maken van soms wel 60 uur (Succesvolle Werker).
 

Bekijk de persoonstypen voor Planteninkoper


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Planteninkoper

Ronald de Vries is planteninkoper.

Ben je benieuwd wat een planteninkoper allemaal doet op een dag? Ronald de Vries vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Planteninkoper

Beoordeling van het beroep Planteninkoper

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Planteninkoper

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Planteninkoper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Planteninkoper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Planteninkoper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Planteninkoper. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Planteninkoper iets voor je?

Zou je graag Planteninkoper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Planteninkoper bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Planteninkoper

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar