Psychomotorisch Therapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Psychomotorisch Therapeut? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep psychomotorisch therapeut. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je psychomotorisch therapeut wordt.

 

Wat is een Psychomotorisch Therapeut?

De Psychomotorisch Therapeut gebruikt lichamelijke oefeningen bij de behandeling van psychische klachten.

De psychomotorische therapie gaat uit van het idee dat iemand sneller herstelt wanneer er ook fysieke inspanning plaatsvindt tijdens de sessies met de therapeut. Verder zien de sessies er vergelijkbaar uit met de psycholoog, waar communicatie centraal staat in de behandeling en waar observatie een primair aspect is binnen de therapie.

Er wordt gewerkt vanuit het idee dat de cliënt, door constante inspanning, gesprekken te voeren en uitgebreid over de continue problemen te communiceren, er een uiteindelijk plan van aanpak wordt opgesteld van waaruit wordt gewerkt naar een oplossing. Het begint altijd met een intake gesprek, waar wordt gekeken of de cliënt op de juiste plek is voor zijn of haar problemen, daarnaast wordt direct gekeken naar de problemen en waar die vandaag komen.

De cliënten bestaan uit mensen met verscheidene klachten, zoals vermoeidheid, stress, geestelijke problemen (depressies, burn-out) en traumatische ervaringen.Wil je werken als Psychomotorisch Therapeut?

Werk je al als Psychomotorisch Therapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Psychomotorisch Therapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Psychomotorisch Therapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Psychomotorisch Therapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Psycholoog
 • Huisarts
 • Cliënt
 • Zorginstelling
 • Maatschappelijk Werk

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3109 tot €3503

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Psychomotorisch Therapeut

Wat verdient een Psychomotorisch Therapeut?

Het salaris van de psychomotorisch therapeut ligt tussen de 3109 euro bruto per maand en de 3503 euro bruto per maand.

Conform volgens de CAO van de Gehandicaptezorg, functiewaardering 50 t/m 55.

Secundaire Arbeidsvoorwaarde

Salarisschaal Psychomotorisch Therapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Psychomotorisch Therapeut

Er zijn geen vacatures Psychomotorisch Therapeut aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Psychomotorisch Therapeut in werkt.

Meer weten over de sector waar een Psychomotorisch Therapeut in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Psychomotorisch Therapeut

Wat is de toekomst van Psychomotorisch Therapeut?

Er is weinig informatie te vinden over het arbeidsmarktperspectief, maar gezien de vergelijkbaarheid met de Psycholoog is het aannemelijk dat de arbeidsperspectieven hier vergelijkbaar mee zijn. Zodoende staat het op gemiddeld, gezien de populariteit van de opleidingen psychologie en de groei van psychologen en therapeuten.

Doorgroeimogelijkheden zijn er weinig, aangezien de psychomotorisch therapeut een gespecialiseerd beroep is.

Baankans Psychomotorisch Therapeut

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Psychomotorisch Therapeut worden: Opleidingen tot Psychomotorisch Therapeut

Wil je Psychomotorisch Therapeut worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Psychomotorisch Therapeut.

Hoe word je een Psychomotorisch Therapeut? 

Om psychomotorisch therapeut te worden kunnen er meerdere paden gekozen worden. Zo is het mogelijk een pedagogische of creatieve opleiding te volgen op het HBO (4 jarige opleidingen) waarna er een master psychomotorisch therapeut gevolgd kan worden aan de universiteit (2 jarige master).

Er kan ook gekozen worden voor de universitaire opleiding bewegingswetenschappen (3 jarige bachelor) waarna de master gevolgd kan worden. Beide richtingen hebben evenveel kans op de baan. HBO is meer praktijkgericht, maar WO spitst zich meer toe op de theoretische achtergrond van het beroep en natuurlijk ook de opleiding zelf.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Psychomotorisch Therapeut

Er zijn geen opleidingen Psychomotorisch Therapeut aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Psychomotorisch Therapeut in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Psychomotorisch Therapeut

Als je Psychomotorisch Therapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Psychomotorisch Therapeut zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Psychomotorisch Therapeut

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Psychomotorisch Therapeut?

Competenties en Vaardigheden Psychomotorisch Therapeut

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Psychomotorisch Therapeut nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Psychomotorisch Therapeut nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Psychomotorisch Therapeut

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren

Persoonlijkheid van een Psychomotorisch Therapeut

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Psychomotorisch Therapeut. Als Psychomotorisch Therapeut wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Psychomotorisch Therapeut:


zie volledige beschrijving persoonstype Psychomotorisch Therapeut

Vakkennis voor een Psychomotorisch Therapeut

Het is voor een Psychomotorisch Therapeut ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Psychomotorisch Therapeut zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Psychomotorisch Therapeut


Werkervaring Psychomotorisch Therapeut

Het is voor een startend Psychomotorisch Therapeut die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Psychomotorisch Therapeut is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Psycholoog .

Iets anders leren?

Is Psychomotorisch Therapeut het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Psychomotorisch Therapeut

Met wie werkt een Psychomotorisch Therapeut samen? 

De psychomotorisch therapeut komt voornamelijk in aanraking met, vanzelfsprekend, de cliënt en de ouders/verzorgers van de cliënt. Daarnaast staat deze vaak in contact met de instelling/persoon die de cliënt heeft doorverwezen, zoals een huisarts of psycholoog. Ook worden er cliënten doorverwezen vanuit zorginstellingen en het maatschappelijk werk of jeugdzorg.


 • Psycholoog
 • Huisarts
 • Cliënt
 • Zorginstelling
 • Maatschappelijk Werk
Psychomotorisch Therapeut


Organisaties waar een Psychomotorisch Therapeut werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Psychomotorisch Therapeut meestal werkt.

Waar werkt een Psychomotorisch Therapeut?

 • Overheid
 • Ziekenhuis
 • Zorginstelling
 • GGZ/GZ
 • Verslavingszorg

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Psychomotorisch Therapeut

Waar kun je het beste werken als Psychomotorisch Therapeut? Hieronder vind je de best door de Psychomotorisch Therapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Psychomotorisch Therapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Psychomotorisch Therapeut:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Psychomotorisch Therapeut.

Welke competenties heeft een Psychomotorisch Therapeut nodig?

Een Psychomotorisch Therapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Psychomotorisch Therapeut

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Psychomotorisch Therapeut passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Psychomotorisch Therapeut nodig? 

De psychomotorisch therapeut moet een waarnemer zijn omdat hij het gedrag goed moet kunnen interpreteren en daarvoor een goed analytisch vermogen moet hebben. Daarnaast moet de psychomotorisch therapeut leergierig zijn omdat in de psychologie behandelmethodes constant veranderen en er binnen de verschillende stromingen in de psychologie continue verandering plaats vind. (Waarnemer)

De psychologisch assistent moet een gever zijn omdat er merkbaar warm contact moet zijn met de patiënt/cliënt. Daarnaast is het van belang empathisch om te gaan met de patiënt/cliënt en betrokken te zijn bij haar of zijn problemen. (Gever)

Bekijk de persoonstypen voor Psychomotorisch Therapeut


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Psychomotorisch Therapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Psychomotorisch Therapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Psychomotorisch Therapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Psychomotorisch Therapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Psychomotorisch Therapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Psychomotorisch Therapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Psychomotorisch Therapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Psychomotorisch Therapeut iets voor je?

Zou je graag Psychomotorisch Therapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Psychomotorisch Therapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Psychomotorisch Therapeut

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar