Purser Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Purser? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep purser. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je purser wordt.

 

Wat is een Purser?

Als Purser breng je veel tijd in de lucht door aan boord van passagiersvliegtuigen. Voor aanvang van de vlucht controleert de Purser of het vliegtuig van binnen schoon is en of er voldoende eten aan boord is. Maar ook bij het serveren van eten en drinken zal de Purser de handen uit de mouwen steken.

Bij stijgen en dalen is het de taak van de Purser te controleren of iedereen veilig zit, met stoelen rechtop en de riemen om. Ook tijdens de vlucht is de Purser verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers en de crew. Jij bent ook degene die bij calamiteiten beslist wat de crew en de passagiers moeten doen. Je draagt dus een behoorlijke verantwoordelijkheid.

De Purser is eigenlijk het hoofd van de 'cabin crew' en geeft daarmee leiding aan stewards en stewardessen. Hij is bijvoorbeeld degene die het welkomstpraatje houdt en de veiligheidsinstructies door de microfoon overbrengt aan de passagiers, terwijl stewards en stewardessen nooduitgangen aanwijzen en het gebruik van reddingsvesten demonstreren.

In de lucht voert hij het team niet alleen aan, maar draagt hij bij aan de uitvoering van de werkzaamheden.  In heel grote vliegtuigen zijn er vaak twee Pursers aan boord, waarvan de een dan alleen coördinerende werkzaamheden heeft en de andere Purser en cabinepersoneel aanstuurt, en de tweede Purser wel een beetje stuurt, maar vooral ook uitvoerende taken heeft.

De Purser houdt tevens de gegevens van passagiers bij op de boordcomputer.Wil je werken als Purser?

Werk je al als Purser en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Purser worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Purser, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Purser in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Steward(ess)
 • Piloot
 • Medewerker Luchtvaartmaatschappij
 • Grondsteward(ess)
 • Passagier

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1400 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Purser

Wat verdient een Purser?

Als Purser heb je een leidinggevende functie en verdien je tussen de €1400 en de €2500 bruto per maand. Wat je verdient hangt onder andere af van het aantal jaar dat je ervaring hebt, hoelang je bij dezelfde maatschappij werkt en vanje leeftijd.

Een 13e maand komt soms voor bij het beroep Purser, maar het is niet standaard. De reiskostenvergoeding komt voor deze functie wel relatief veel terug in de voorwaarden.

Salarisschaal Purser

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Purser

Er zijn geen vacatures Purser aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Purser in werkt.

Meer weten over de sector waar een Purser in werkt

Bekijk werken in Reizen & Recreatie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Purser

Wat is de toekomst van Purser?

Banen in de reisbranche zijn gewild en werk aan boord van een vliegtuig misschien nog wel het meest. Het is dan ook niet makkelijk om hier een baan in te bemachtigen. Groeien naar deze functie lijk een goede optie want vacatures vor Purser zijn schaars.

Het kan zijn dat je begint als lid van het cabinepersoneel en dat je vervolgens doorgroeit naar de functie van Purser. Daarna kun je nog doorgroeien tot cabin crew manager, maar binnen het vliegtuig is dat dan het hoogst haalbare. Daarbuiten is mogelijk wel een taak binnen het management voor je weggelegd.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Purser worden: Opleidingen tot Purser

Wil je Purser worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Purser.

Hoe word je een Purser? 

Om Purser te worden kun je een studie volgen op MBO niveau richting Luchtvaartdienstverlening.

Deze MBO opleidingen duren vier jaar en vallen onder de sector Luchtvaart en Toerisme. Tijdens deze vier jaar komen onder andere communicatie, management, luchtvaartkunde en speciale benodigde vaardigheden aan bod. Daarnaast is er ruimte voor Nederlands en een of meer verplichte buitenlandse talen. Soms zijn opleidingen ook in kortere tijd te volgen.

Op het HBO kun je eventueel voor een verdieping van deze studie gaan in het Internationaal Toerisme en Management. Deze opleiding duurt drie jaar en levert je een internationale Bachelortitel op.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Purser

Er zijn geen opleidingen Purser aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Purser in werkt

Bekijk alle opleidingen Reizen & Recreatie

Omscholen of doorgroeien tot Purser

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Purser wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Purser zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Purser

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Purser?

Competenties en Vaardigheden Purser

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Purser nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Purser nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Purser

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Delegeren
Delegeren
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Purser

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Purser. Als Purser wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Purser:


zie volledige beschrijving persoonstype Purser

Vakkennis voor een Purser

Het is voor een Purser ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Purser zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Purser


Werkervaring Purser

Het is voor een startend Purser die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Purser is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Steward .

Iets anders leren?

Is Purser het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Purser

Met wie werkt een Purser samen? 

Voordat het vliegtuig vertrekt heeft de Purser contact met grondpersoneel van de maatschappij en de luchthaven voor bijvoorbeeld de planning, de aanvoer van eten en het schoonmaken van het vliegtuig.

Na vertrek heb je als Purser inensief contact met de verschillende leden van de cabinecrew en met de reizigers. Bij cabinepersoneel valt te denken aan de pilsoten en de stewards en stewardessen die op de vlucht aanwezig zijn.

Je rapporteert aan de cabin crew manager.


 • Steward(ess)
 • Piloot
 • Medewerker Luchtvaartmaatschappij
 • Grondsteward(ess)
 • Passagier
Purser


Organisaties waar een Purser werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Purser meestal werkt.

Waar werkt een Purser?

Een vliegtuigmaatschappij is erop gericht winst te maken. Als Purser op een vliegtuig maak je dus onderdeel uit van de profit sector.

Meer weten over werken in de Klantenservice?

Bekijk werken in Klantenservice

Best beoordeelde werkgevers Purser

Waar kun je het beste werken als Purser? Hieronder vind je de best door de Purser beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Purser.

Competenties, Skills en Vaardigheden Purser:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Purser.

Welke competenties heeft een Purser nodig?

Een Purser heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Purser

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Purser passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Purser nodig? 

Als Purser ben je de leidinggevende op de werkvloer. Dat wil zeggen dat het wel belangrijk is dat je leidinggevende eigenschappen bezit en een zeker overwicht op de medebemanningsleden. Ook richting de passagiers is het goed om gezag uit te stralen om het gemakkelijker te maken alles in goede banen te leiden (Baas).

De Purser moet een zelfverzekerde uitstraling hebben en vol zelfvertrouwens handelen. Je moet beslissingen durven nemen en gedreven zijn om goed werk af te leveren en de passagiers tevreden op hun bestemming af te leveren (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Purser


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Purser

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Purser

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Purser

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Purser

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Purser dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Purser belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Purser. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Purser iets voor je?

Zou je graag Purser willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Purser bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Purser

Rick

hoeveel talen moet je kunnen spreken als purser?

Rick

hoeveel talen moet je kunnen spreken als purser?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar