Scrum Master worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Scrum Master worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Scrum Master worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Scrum Master? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Scrum Master goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Scrum Master?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Scrum Master wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Scrum Master.

Alles over hoe je Scrum Master kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Scrum Master?

Een Scrum Master heeft minimaal HBO werk/denk niveau, maar vaak is zelfs WO nodig. Een Scrum master heeft ervaring nodig als project manager of als teamleider met een stijl van coachend leidinggeven. Je hebt dus al enkele jaren werkervaring nodig voordat je Scrum Master kan worden.

Opleiding Scrum Master

Daarnaast heb je natuurlijk een opleiding over de Scrum Methodiek nodig en specifiek een nog een training Scrum Master.

Professional Scrum Master Certificering

Deze twee-daagse opleiding leidt tot een certificaat PSM 1 of Professional Scrum Master 1. Dit biedt je het basisniveau om succesvol als Scrum Master aan de slag te gaan. Dit certificaat komt van Scrum.org en ontvang je na het behalen van het examen.

Certified Scrum Master

Deze twee-daagse opleiding leidt tot een certificaat CSM 1 of Certified Scrum Master 1. Dit biedt je het basisniveau om succesvol als Scrum Master aan de slag te gaan. Dit certificaat komt van Scrum Alliance en je ontvangt dit certificaat na het bijwonen van de opleiding.

Welke vaardigheden heb je nodig om Scrum Master te worden?

Om Scrum Master te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Scrum Master zijn Prioriteiten stellen, Beslissingen nemen en Afwegen. Ook zijn Voorbereiden, Gestructureerd werken en Oog voor detail belangrijke vaardigheden als je Scrum Master wilt worden. Verder zijn Zorgvuldigheid, Nauwkeurigheid en Analytisch vermogen ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Scrum Master te worden?

Als je Scrum Master wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Scrum Master

 • Accuratesse
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
 • Coachen
 • Conflicten beheersen
 • Doorzettingsvermogen
 • Inzicht in omgeving
 • Plannen en organiseren
 • Resultaatgerichtheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Scrum Master te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Scrum Master te worden zijn Empathie, Diplomatiek en Zorgzaamheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Daarnaast zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid ook goed van pas komende eigenschappen om Scrum Master te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Scrum Master worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Scrum Master. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Scrum Master zijn de Bemiddelaar en de Perfectionist.

Een Scrum Master is een perfectionist, want hij werkt gedisciplineerd en nauwkeurig. De Scrum Master is daarnaast een bemiddelaar, want hij of zij let op de belangen van het team. Daarnaast is de Scrum Master een succesvolle werker, want hij of zij wil graag een zo goed (en snel) mogelijk lopend proces creëren. De Scrum Master is analytisch erg sterk en kan hobbels is het proces snel herkennen, dus een waarnemer.

 

Opleiding Scrum Master

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Scrum Master kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Scrum Master. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Scrum Master. Maar ook cursussen en trainingen voor de Scrum Master.

Top 5 opleidingen Scrum Master

Scrum: Scrum Master
Scrum Master (met optie PSM-I examen) – Nederlands of Engels De Scrum Master training geeft alle benodigde kennis en tools om direct als Scrum Master aan de slag te gaan …
Scrum: Scrum Master
Scrum Master
Korte beschrijving Scrum is het meest gebruikte raamwerk om een Agile manier van werken in de praktijk te brengen. Een van de succesfactoren van Scrum is een effectieve Scrum Master.
Scrum Master
Scrum Master
Korte beschrijving Scrum is the most widely used framework for an Agile way of working. One of the success factors of Scrum is an effective Scrum Master. Doelgroep The Scrum …
Scrum Master
Scrum Master
De tweedaagse Scrum Master training is erop gericht om je op te leiden tot professioneel Scrum Master. Tijdens de training leer je Scrum écht toe te passen aan de hand
Scrum Master
Professional Scrum Master
Korte beschrijving In this training we go through all aspects of Scrum: the roles, events (events) and artifacts. We also discuss issues such as requirements, team formation, motivation and scaling …
Professional Scrum Master

Omscholen tot Scrum Master

Hoe kan je omscholen tot Scrum Master? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Scrum Master zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Scrum Master

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Scrum Master?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Scrum Master. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Scrum Master?

Als je wilt omscholen tot Scrum Master is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Scrum Master

Wat verdient een Scrum Master? Het salaris van een Scrum Master begint bij €2600,- bruto per maand. Een ervaren Scrum Master verdient tot maximaal €5000,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Interview met een Scrum Master

Angela Wagemaker is Scrum Master.

Ben je benieuwd wat een scrum master allemaal doet op een dag? Angela Wagemaker vertelt je er alles over!

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?

Op een werkdag waarbij er geen event gehost hoeft te worden, ben ik bezig om impediments na te jagen. Ook besteed ik tijd aan het maken van een poster voor
de (aankomende sprint) en bekijk ik wat ik met het team wil verbeteren om daarvoor een geschikte retrospective te verzinnen. Verder onderlinge interactie, een grapje
hier en daar, zodat we allemaal een goed humeur houden. Maar elke dag is uiteraard anders.

 

Lees de rest van het interview met een Scrum Master

Alle opleidingen Scrum Master

Professional Scrum Master (PSM) - English

Professional Scrum Master (PSM) - English

Official Scrum.org licensed training course. What’s included Free attempt at the globally recognized Professional Scrum Master I certification assessment Free 2nd attempt when you don’t pass your 1st attempt within 2 weeks Certification insurance Free book – recommended read selected by …

 • Onderwerp opleiding Scrum Master
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.495,00
 • Duur 2 dagen
Beoordeling
Scrum Master Advanced training

Scrum Master Advanced training

Deze 2-daagse Scrum Master Advanced training is voor ervaren Scrum Masters die nóg meer uit zichzelf en uit hun team(s) willen halen. Dit is een verdiepende vervolg training. Deze 2-daagse Scrum Master Advanced training is voor ervaren Scrum Masters die …

 • Onderwerp opleiding Scrum Master
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.390,00
 • Duur 16 uren
Beoordeling
Scrum Master | PSM I

Scrum Master | PSM I

Ontdek je hoe jij een Scrum team opzet, hoe je de effectiviteit van jouw team verhoogt en behaal je in 1 dag jouw Scrum.org PSM I® certificaat! Laat projecten slagen door Scrum toe te passen. Scrum is een Agile framework …

 • Onderwerp opleiding Scrum Master
 • Lesmethode In-company / Maatwerk
 • Prijs € 995,00
 • Duur 1 dag
Beoordeling
Scrum Master Incompany

Scrum Master Incompany

Een professionele en praktijkgerichte training, gegeven door ervaren trainers/consultants! Wil je leren wat Scrum is? Wil je weten wat Scrum voor jouw organisatie kan betekenen en hoe je dit binnen jouw organisatie kunt inzetten? Na afloop van de Scrum Master …

 • Onderwerp opleiding Scrum Master
 • Lesmethode In-company / Maatwerk
 • Prijs € 995,00
 • Duur 2 dagen
Beoordeling
Scrum Master

Scrum Master

Met de ICM Opleiding Scrum Master (PSM1) breng je jouw vaardigheden om een project te leiden en de effectiviteit van jouw projecten naar een hoger niveau. Wil je projecten soepeler en succesvoller laten verlopen? En streef je ernaar de verwachtingen …

 • Onderwerp opleiding Scrum Master
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.590,00
 • Duur 3 dagen
Beoordeling