Speltherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Speltherapeut? Lees de functieomschrijving.

Een Speltherapeut is een Therapeut die door middel van spel kinderen met emotionele en/of andere psychische problemen helpt, evenals kinderen met een handicap of ontwikkelingsachterstand. Voor deze psychotherapie wordt gebruik gemaakt van allerlei speelgoed (poppen, zand, lego, verkleedkleren, water, enz), dat ingezet wordt om nieuwe ervaringen op te doen, oude ervaringen te verwerken of te helpen bij het uiten van gevoelens.

Aan de hand van observaties en tests stelt een Speltherapeut een behandelplan op, met daarin verschillende behandeldoelen die kinderen en hun ouders willen behalen. Gedurende de behandeling laat de Therapeut het kind spelen biedt hierbij de nodige begeleiding. Dit houdt in dat de Therapeut regelmatig meedoet met het spel van het kind en het zo nodig een bepaalde kant op stuurt. De Speltherapeut heeft hierbij aandacht voor de onderliggende gedachten en motieven van het kind.

Een Speltherapeut komt in aanraking kinderen met traumatische ervaringen (het verlies van een ouder, verhuizen, verwaarlozing, misbruik of mishandeling, ziekte of ongeluk), kinderen met sociaal-emotionele problemen (het uiten van gevoelens en gebrek aan zelfvertrouwen, moeilijk communiceren), kinderen met gedragsproblemen en kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Het is zeer belangrijk dat de Therapeut een goede vertrouwensband opbouwt met de cliënt. Vertrouwen is nodig om het kind bijvoorbeeld traumatische ervaringen te laten verwerken en om te werken aan de zelfredzaamheid van de cliënt. Het is ook belangrijk dat de Therapeut de cliënt weet te motiveren.

De Speltherapeut houdt de administratie rond cliënten bij in patiëntendossiers. De vooruitgang en ontwikkelingen van een kind moeten per keer goed worden gedocumenteerd en geïnterpreteerd. Daarnaast vinden verschillende tussenevaluaties plaats om de voortgang (en effectitviteit) van het behandelplan te controleren en bewaken.

Wil je werken als Speltherapeut?

Werk je al als Speltherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Speltherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Speltherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Speltherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Huisarts
 • (Ortho)Pedagoog
 • Kinderpsycholoog
 • Leerkracht
 • Raad van Kinderbescherming

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1670 tot €3995

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Speltherapeut

Wat verdient een Speltherapeut?

Het salaris van een Speltherapeut ligt tussen de €1670 en €3395 per maand.

Je kan ook een eigen praktijk opzetten. In dat geval is je salaris afhankelijk van het aantal cliënten dat je hebt en welke behandeling je biedt.

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantiegeld
 • Een eindejaarsuitkering

Salarisschaal Speltherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Speltherapeut

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Speltherapeut

Hoe goed is de toekomst voor de Speltherapeut? 

Het aantal beschikbare banen voor Speltherapeuten groeit. Er komt steeds meer vraag naar waardoor er genoeg werk is te vinden.

Je kan binnen een instelling doorgroeien naar de positie van teamleider, afdelingshoofd of systeembegeleider. Hier heb je wel een aantal bijscholingscursussen voor nodig.

Baankans Speltherapeut

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Speltherapeut worden: Opleidingen tot Speltherapeut

Hoe word je een Speltherapeut? 

De vierjarige opleidingen Pedagogiek (WO) of Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO)  met een specialisatie in Speltherapie zijn geschikt voor het uitoefenen van het beroep van Speltherapeut.

Je hebt een verplichte registratie nodig. Je bent dan ingeschreven als gediplomeerd lid bij de Nederlandse Vereniging van Speltherapeuten (NVVS).

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Speltherapeut

Meer opleidingen Speltherapeut

Weet je nog niet of je Speltherapeut wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Speltherapeut of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Speltherapeut

Met wie werkt een Speltherapeut samen? 

Vaak wordt een kind door een huisarts of pedagoog doorverwezen naar de Speltherapeut. Zij delen relevante informatie over de cliënt.

Een Speltherapeut kan een kind doorverwijzen naar een kinderpsycholoog om ernstige psychische problemen nog intensiever aan te pakken.

Ook wordt er regelmatig met leerkrachten overleg gepleegd over het kind. Zo kan de docent een indicatie van het spel op school geven, bijvoorbeeld wat het kind graag doet. Een Speltherapeut kan hier op inspelen bij het opstellen van het behandelplan.

Ook kan een Speltherapeut in aanraking komen met de Raad voor Kinderbescherming. Dit is het geval bij kinderen waarban gedacht wordt dat ze mishandeld, misbruikt of verwaarloost worden.

De Speltherapeut is verantwoordelijk voor de behandeling van de kinderen en voert regelmatig overleg met de ouders of verzorgers van de kinderen.


 • Huisarts
 • (Ortho)Pedagoog
 • Kinderpsycholoog
 • Leerkracht
 • Raad van Kinderbescherming
Speltherapeut


Organisaties waar een Speltherapeut werkzaam is

Waar werkt een Speltherapeut meestal? 
 • Eigen bedrijf
 • (Psychiatrisch) ziekenhuis of inrichting
 • Gehandicaptenzorg
 • Jeugdzorg
 • (G)GZ
 • (Speciaal) Onderwijs

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Speltherapeut

Waar kun je het beste werken als Speltherapeut? Hieronder vindt je de best door de Speltherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Speltherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Speltherapeut:

Welke competenties heeft een een Speltherapeut nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Speltherapeut

Wat voor persoonlijkheid heb je als Speltherapeut nodig? 

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn naar je cliënten toe (Loyalist)

Je moet betrokken en verzorgend zijn naar je cliënten toe en je moet rekening houden met de behoeften en wensen van de cliënten (Gever)

Bekijk de persoonstypen voor Speltherapeut


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Speltherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Speltherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Speltherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Speltherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Speltherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Speltherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Speltherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Speltherapeut iets voor je?

Zou je graag Speltherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Speltherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Speltherapeut

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar