Speltherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Speltherapeut? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep speltherapeut. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je speltherapeut wordt.

 

Wat is een Speltherapeut?

Een Speltherapeut is een Therapeut die door middel van spel kinderen met emotionele en/of andere psychische problemen helpt, evenals kinderen met een handicap of ontwikkelingsachterstand. Voor deze psychotherapie wordt gebruik gemaakt van allerlei speelgoed (poppen, zand, lego, verkleedkleren, water, enz), dat ingezet wordt om nieuwe ervaringen op te doen, oude ervaringen te verwerken of te helpen bij het uiten van gevoelens.

Aan de hand van observaties en tests stelt een Speltherapeut een behandelplan op, met daarin verschillende behandeldoelen die kinderen en hun ouders willen behalen. Gedurende de behandeling laat de Therapeut het kind spelen biedt hierbij de nodige begeleiding. Dit houdt in dat de Therapeut regelmatig meedoet met het spel van het kind en het zo nodig een bepaalde kant op stuurt. De Speltherapeut heeft hierbij aandacht voor de onderliggende gedachten en motieven van het kind.

Een Speltherapeut komt in aanraking kinderen met traumatische ervaringen (het verlies van een ouder, verhuizen, verwaarlozing, misbruik of mishandeling, ziekte of ongeluk), kinderen met sociaal-emotionele problemen (het uiten van gevoelens en gebrek aan zelfvertrouwen, moeilijk communiceren), kinderen met gedragsproblemen en kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Het is zeer belangrijk dat de Therapeut een goede vertrouwensband opbouwt met de cliënt. Vertrouwen is nodig om het kind bijvoorbeeld traumatische ervaringen te laten verwerken en om te werken aan de zelfredzaamheid van de cliënt. Het is ook belangrijk dat de Therapeut de cliënt weet te motiveren.

De Speltherapeut houdt de administratie rond cliënten bij in patiëntendossiers. De vooruitgang en ontwikkelingen van een kind moeten per keer goed worden gedocumenteerd en geïnterpreteerd. Daarnaast vinden verschillende tussenevaluaties plaats om de voortgang (en effectitviteit) van het behandelplan te controleren en bewaken.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Speltherapeut?

Werk je al als Speltherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Speltherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Speltherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Speltherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Huisarts
 • (Ortho)Pedagoog
 • Kinderpsycholoog
 • Leerkracht
 • Raad van Kinderbescherming

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1670 tot €3995

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Speltherapeut

Wat verdient een Speltherapeut?

Het salaris van een Speltherapeut ligt tussen de €1670 en €3395 per maand.

Je kan ook een eigen praktijk opzetten. In dat geval is je salaris afhankelijk van het aantal cliënten dat je hebt en welke behandeling je biedt.

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantiegeld
 • Een eindejaarsuitkering

Salarisschaal Speltherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Speltherapeut

Er zijn geen vacatures Speltherapeut aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Speltherapeut in werkt.

Meer weten over de sector waar een Speltherapeut in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Speltherapeut

Wat zijn de baankansen voor een Speltherapeut?

Het aantal beschikbare banen voor Speltherapeuten groeit. Er komt steeds meer vraag naar waardoor er genoeg werk is te vinden.

Je kan binnen een instelling doorgroeien naar de positie van teamleider, afdelingshoofd of systeembegeleider. Hier heb je wel een aantal bijscholingscursussen voor nodig.

De actuele kans op werk voor een Speltherapeut

Het beroep Speltherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Hapto-, chiropractie en creatief therapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Hapto-, chiropractie en creatief therapeuten is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Speltherapeut

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Speltherapeut worden: Opleidingen tot Speltherapeut

Wil je Speltherapeut worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Speltherapeut.

Hoe word je een Speltherapeut? 

De vierjarige opleidingen Pedagogiek (WO) of Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO)  met een specialisatie in Speltherapie zijn geschikt voor het uitoefenen van het beroep van Speltherapeut.

Je hebt een verplichte registratie nodig. Je bent dan ingeschreven als gediplomeerd lid bij de Nederlandse Vereniging van Speltherapeuten (NVVS).

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Speltherapeut

Er zijn geen opleidingen Speltherapeut aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Speltherapeut in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Speltherapeut

Als je je wilt omscholen tot Speltherapeut is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Speltherapeut zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Speltherapeut dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Speltherapeut

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Speltherapeut

Als je Speltherapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Speltherapeut zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Speltherapeut

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Speltherapeut?

Competenties en Vaardigheden Speltherapeut

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Speltherapeut nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Speltherapeut nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Speltherapeut

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren

Persoonlijkheid van een Speltherapeut

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Speltherapeut. Als Speltherapeut wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Speltherapeut:


zie volledige beschrijving persoonstype Speltherapeut

Vakkennis voor een Speltherapeut

Het is voor een Speltherapeut ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Speltherapeut zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Speltherapeut


Werkervaring Speltherapeut

Het is voor een startend Speltherapeut die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Speltherapeut is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Orthopedagoog, Spelbegeleider .

Iets anders leren?

Is Speltherapeut het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Speltherapeut

Met wie werkt een Speltherapeut samen? 

Vaak wordt een kind door een huisarts of pedagoog doorverwezen naar de Speltherapeut. Zij delen relevante informatie over de cliënt.

Een Speltherapeut kan een kind doorverwijzen naar een kinderpsycholoog om ernstige psychische problemen nog intensiever aan te pakken.

Ook wordt er regelmatig met leerkrachten overleg gepleegd over het kind. Zo kan de docent een indicatie van het spel op school geven, bijvoorbeeld wat het kind graag doet. Een Speltherapeut kan hier op inspelen bij het opstellen van het behandelplan.

Ook kan een Speltherapeut in aanraking komen met de Raad voor Kinderbescherming. Dit is het geval bij kinderen waarban gedacht wordt dat ze mishandeld, misbruikt of verwaarloost worden.

De Speltherapeut is verantwoordelijk voor de behandeling van de kinderen en voert regelmatig overleg met de ouders of verzorgers van de kinderen.


 • Huisarts
 • (Ortho)Pedagoog
 • Kinderpsycholoog
 • Leerkracht
 • Raad van Kinderbescherming
Speltherapeut


Organisaties waar een Speltherapeut werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Speltherapeut meestal werkt.

Waar werkt een Speltherapeut?

 • Eigen bedrijf
 • (Psychiatrisch) ziekenhuis of inrichting
 • Gehandicaptenzorg
 • Jeugdzorg
 • (G)GZ
 • (Speciaal) Onderwijs

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Speltherapeut

Waar kun je het beste werken als Speltherapeut? Hieronder vind je de best door de Speltherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Speltherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Speltherapeut:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Speltherapeut.

Welke competenties heeft een Speltherapeut nodig?

Een Speltherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Speltherapeut

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Speltherapeut passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Speltherapeut nodig? 

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn naar je cliënten toe (Loyalist)

Je moet betrokken en verzorgend zijn naar je cliënten toe en je moet rekening houden met de behoeften en wensen van de cliënten (Gever)

Bekijk de persoonstypen voor Speltherapeut


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Speltherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Speltherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Speltherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Speltherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Speltherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Speltherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Speltherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Speltherapeut iets voor je?

Zou je graag Speltherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Speltherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Speltherapeut

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar