Stadsgids Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Stadsgids? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep stadsgids. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je stadsgids wordt.Wat is een Stadsgids?

Een stadsgids is iemand die een individu of een groep personen een rondleiding door een bepaalde stad geeft. Deze rondleiding vindt vaak wandelend plaats, maar er zijn ook stadsgidsen die de tocht per fiets, boot of bus voltooien. Naast achtergrondinformatie over de stad, geeft een stadsgids ook culturele, historische, opmerkelijke of anderszins interessante informatie over de betreffende stad en de daarin bevindende bezienswaardigheden.

Een stadsgids is gespecialiseerd in één of meerdere steden. Hij werkt vaak op freelancebasis en verhuurt zich dan wel niet op die manier aan reisorganisaties. Omdat er relatief veel toeristen geïnteresseerd zijn in een rondleiding door een bepaalde stad, is het kennis hebben van andere talen vaak een voorwaarde om via een organisatie als stadsgids aan het werk te kunnen. Een stadsgids wordt vrijwel altijd geacht een goede tot uitstekende kennis van de Engelse taal te hebben, maar ook het machtig zijn van het Frans en Duits zijn vaak voorwaarden om aan de slag te kunnen als freelancer binnen een bepaalde organisatie. Voor een gids die volledig zelfstandig zijn rondleidingen opzet geldt deze eis niet, maar handig is het uiteraard wel.

Een stadsgids is geen gereglementeerd of beschermd beroep. Dat houdt in dat er geen nadere regels zijn over de vraag wanneer iemand zich een stadsgids kan noemen. Organisaties die een stadsgids al dan niet op freelancebasis in dienst hebben, eisen vaak het gidsenvakdiploma ‘GIVAK’ van hun werknemers. Na het behalen van dit diploma kan iemand zich een gediplomeerd stadsgids noemen. En, ondanks dat dit geen vereiste is om aan de slag te gaan als stadsgids, schept deze titel meer mogelijkheden.

Stadsgids zijn is niet een beroep waar iedereen geschikt voor is. Naast het beschikken van feitelijke informatie over de stad, is ook de manier van presenteren erg belangrijk. Iemand die geïnteresseerd is in een rondleiding door een bepaalde stad, is dit niet zomaar. Men verwacht daarom ook veel van de rondleiding. Omdat een stadsrondleiding staat of valt met een gids, maakt dit een verantwoordelijk en relatief zwaar beroep.

Past het beroep Stadsgids bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Stadsgids

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Tourguide, cityguide


Vacatures Stadsgids

Op zoek naar een nieuwe baan als Stadsgids? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Stadsgids. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Stadsgids vacatures

Vacature Tourguide bierbrouwerij
Axivate Horeca
Tourguide bierbrouwerij Onze bieren hebben elk een eigen karakter. In onze geheel vernieuwde, moderne brouwerij in hartje Utrecht wordt geborreld tussen de koperen ketels, kunnen de gasten zelf een biertje …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Stadsgids

Wat verdient een Stadsgids?

Het salaris van een stadsgids is afhankelijk van het aantal rondleidingen dat hij die maand gegeven heeft. Stadsgidsen bezitten vaak geen vast dienstverband bij een organisatie, waardoor het inkomen volledig afhankelijk is van het animo op dat moment. Het aantal opdrachten dat een stadsgids heeft verschilt naar tijd van het jaar en naar plaats. Er zijn steden waar het hele jaar door grote animo voor rondleidingen is, maar er zijn ook steden die alleen gedurende een bepaalde periode in het jaar in trek zijn. Buiten dit seizoen loopt het aantal rondleidingen vaak dan ook erg af.

Salarisschaal Stadsgids

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Stadsgids

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Stadsgids


Stadsgids worden: Opleidingen tot Stadsgids

Wil je Stadsgids worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Stadsgids.

Hoe word je een Stadsgids? 

‘Givak’ is de naam van het gidsenvakdiploma, maar heb bepaald hebben van dit diploma is strikt genomen geen voorwaarde om als stadsgids aan de slag te kunnen. Het is in sommige gevallen echter wel raadzaam om deze te behalen, namelijk als een stadsgids voor een (reis)organisatie aan het werk wil. De (reis)organisatie geeft niet alleen vaak de voorkeur aan stadsgidsen die in het bezit zijn van dit diploma, maar ze zijn in sommige gevallen zelfs verplicht om hun rondleidingen te laten verzorgen door een gediplomeerd stadsgids. Indien een dienstbetrekking bij een organisatie niet geprefereerd wordt, kan volstaan worden zonder dit diploma

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Stadsgids

Er zijn geen opleidingen Stadsgids aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Stadsgids in werkt

Bekijk alle opleidingen Reizen & Recreatie


Stadsgids worden: Omscholen tot Stadsgids

Als je je wilt omscholen tot Stadsgids is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Stadsgids zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Stadsgids dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Stadsgids

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Stadsgids

Als je Stadsgids wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Stadsgids zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Stadsgids

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Stadsgids?


Competenties en Vaardigheden Stadsgids:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Stadsgids.

Welke competenties heeft een Stadsgids nodig?

Een Stadsgids heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Sensitiviteit
Sensitiviteit

Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect

Omschrijving

Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.

Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.

Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.

Sociabiliteit
Sociabiliteit

Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.

Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.

Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.

Vaardigheden Stadsgids

 • Positiviteit
 • Effectief communiceren
 • Overtuigingskracht
 • Luisteren
 • Improvisatie
 • Enthousiasme
 • Openheid
 • Kracht
 • Stimuleren
 • Vitaliteit
 • Dienstverlenend
 • Begripvol
 • Methodisch werken
 • Controleren
 • Klantvriendelijkheid
 • Inlevingsvermogen
 • Respectvol
 • Geduld
 • Aandacht voor details
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Stadsgids

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Stadsgids passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Stadsgids nodig? 

Een stadsgids is een typische gever. Hij wil namelijk alle informatie die hij heeft over de bezienswaardigheden zorgvuldig overbrengen op de personen die hij door de stad rondleidt. Hij speelt telkens weer in op de behoefte van de persoon of de groep.
Naast een gever kan de stadsgids ook gezien worden als een perfectionist. Dit is ook een vereiste van een goede stadsgids, want een stadsgids moet voldoen aan de hoge verwachtingen die de geïnteresseerden hebben over de rondleiding en hier kan niet aan voldaan worden als de stadsgids geen perfectionist is. De informatie die een stadsgids heeft, moet te allen tijde kloppen. Eventuele onduidelijkheden dienen door de stadsgids opgespoord en uitgelegd te worden.

Bekijk de persoonstypen voor Stadsgids


Eigenschappen Stadsgids

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • PunctueelArbeidsmarktperspectief Stadsgids

Wat zijn de baankansen voor een Stadsgids?

Vacatures als stadsgids zijn er redelijk te vinden. Dit zijn dan voornamelijk organisaties die geïnteresseerd zijn om hun netwerk uit te breiden, zodat ze in meerdere steden rondleidingen kunnen verzorgen.

Een stadsgids is een zodanig specifiek beroep, dat doorgroeien in een soortgelijke functie moeilijk is. Een stadsgids heeft wel mogelijkheid om in meerdere steden rondleidingen te geven, maar daar blijft het qua doorgroeien vaak bij.

De actuele kans op werk voor een Stadsgids

Het beroep Stadsgids is onderdeel van de beroepsfamilie Reisleiders en gidsen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Reisleiders en gidsen is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Stadsgids

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Stadsgids

Je kunt als Stadsgids een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Stadsgids is onderdeel van de beroepsfamilie Reisleiders en gidsen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Stadsgids


Organisaties waar een Stadsgids werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Stadsgids meestal werkt.

Waar werkt een Stadsgids?

Stadsgidsen prefereren vaak een dienstbetrekking bij een profit organisatie, omdat ze op die manier erg zelf ook iets aan overhouden. Deze verdiensten zullen op maandbasis echter vaak niet zo dusdanig hoog zijn dat hiermee in de maandlasten voldaan kunnen worden. Het wordt dan ook vaak gedaan door personen die naast hun werkzaamheden als stadsgids, ook nog andere bezigheden hebben.

Naast deze stadsgidsen die winstoogmerk hebben, zijn er ook stadsgidsen die hun diensten geheel vrijwillig aanbieden. Dit wordt vaak louter uit liefde voor de betreffende stad gedaan.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Netwerk Stadsgids

Met wie werkt een Stadsgids samen? 

In de functie van stadsgids zal het meeste contact bestaan met de personen die rondgeleid worden. Indien een stadsgids voor een organisatie werkt, zullen de voorbereidende werkzaamheden, bijvoorbeeld het adverteren en het maken van afspraken met geïnteresseerden, door een hogere instantie gedaan worden.  Een stadsgids zal dan hier enkel een mededeling van krijgen met informatie over de grootte van de groep en het tijdstip dat de rondleiden gegeven dient te worden.
Een stadsgids die geen dienstbetrekking binnen een organisatie heeft, zal deze werkzaamheden zelfstandig moeten verrichten. In dit geval wordt er dan met meerdere soorten personen contact onderhouden.


Stadsgids

Interview met een Stadsgids

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Stadsgids:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Stadsgids verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Stadsgids?

De beroepen die verwant zijn aan Stadsgids zijn:
Reisleider
Salaris: €1739 tot €2957
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Slecht

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep reisleider. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je reisleider wordt.
Natuurgids
Salaris: € tot €
Opleiding: Geen
Baankans: Slecht

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep natuurgids. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je natuurgids wordt.

Alles over het beroep Stadsgids in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1100 tot €1600

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar