Stadsgids Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Stadsgids? Lees de functieomschrijving.

Een stadsgids is iemand die een individu of een groep personen een rondleiding door een bepaalde stad geeft. Deze rondleiding vindt vaak wandelend plaats, maar er zijn ook stadsgidsen die de tocht per fiets, boot of bus voltooien. Naast achtergrondinformatie over de stad, geeft een stadsgids ook culturele, historische, opmerkelijke of anderszins interessante informatie over de betreffende stad en de daarin bevindende bezienswaardigheden.

Een stadsgids is gespecialiseerd in één of meerdere steden. Hij werkt vaak op freelancebasis en verhuurt zich dan wel niet op die manier aan reisorganisaties. Omdat er relatief veel toeristen geïnteresseerd zijn in een rondleiding door een bepaalde stad, is het kennis hebben van andere talen vaak een voorwaarde om via een organisatie als stadsgids aan het werk te kunnen. Een stadsgids wordt vrijwel altijd geacht een goede tot uitstekende kennis van de Engelse taal te hebben, maar ook het machtig zijn van het Frans en Duits zijn vaak voorwaarden om aan de slag te kunnen als freelancer binnen een bepaalde organisatie. Voor een gids die volledig zelfstandig zijn rondleidingen opzet geldt deze eis niet, maar handig is het uiteraard wel.

Een stadsgids is geen gereglementeerd of beschermd beroep. Dat houdt in dat er geen nadere regels zijn over de vraag wanneer iemand zich een stadsgids kan noemen. Organisaties die een stadsgids al dan niet op freelancebasis in dienst hebben, eisen vaak het gidsenvakdiploma ‘GIVAK’ van hun werknemers. Na het behalen van dit diploma kan iemand zich een gediplomeerd stadsgids noemen. En, ondanks dat dit geen vereiste is om aan de slag te gaan als stadsgids, schept deze titel meer mogelijkheden.

Stadsgids zijn is niet een beroep waar iedereen geschikt voor is. Naast het beschikken van feitelijke informatie over de stad, is ook de manier van presenteren erg belangrijk. Iemand die geïnteresseerd is in een rondleiding door een bepaalde stad, is dit niet zomaar. Men verwacht daarom ook veel van de rondleiding. Omdat een stadsrondleiding staat of valt met een gids, maakt dit een verantwoordelijk en relatief zwaar beroep.

Wil je werken als Stadsgids?

Werk je al als Stadsgids en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Stadsgids worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Stadsgids, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Stadsgids in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1100 tot €1600

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Stadsgids

Wat verdient een Stadsgids?

Het salaris van een stadsgids is afhankelijk van het aantal rondleidingen dat hij die maand gegeven heeft. Stadsgidsen bezitten vaak geen vast dienstverband bij een organisatie, waardoor het inkomen volledig afhankelijk is van het animo op dat moment. Het aantal opdrachten dat een stadsgids heeft verschilt naar tijd van het jaar en naar plaats. Er zijn steden waar het hele jaar door grote animo voor rondleidingen is, maar er zijn ook steden die alleen gedurende een bepaalde periode in het jaar in trek zijn. Buiten dit seizoen loopt het aantal rondleidingen vaak dan ook erg af.

Salarisschaal Stadsgids

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Stadsgids

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Stadsgids

Hoe goed is de toekomst voor de Stadsgids? 

Vacatures als stadsgids zijn er redelijk te vinden. Dit zijn dan voornamelijk organisaties die geïnteresseerd zijn om hun netwerk uit te breiden, zodat ze in meerdere steden rondleidingen kunnen verzorgen.

Een stadsgids is een zodanig specifiek beroep, dat doorgroeien in een soortgelijke functie moeilijk is. Een stadsgids heeft wel mogelijkheid om in meerdere steden rondleidingen te geven, maar daar blijft het qua doorgroeien vaak bij.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Stadsgids worden: Opleidingen tot Stadsgids

Hoe word je een Stadsgids? 

‘Givak’ is de naam van het gidsenvakdiploma, maar heb bepaald hebben van dit diploma is strikt genomen geen voorwaarde om als stadsgids aan de slag te kunnen. Het is in sommige gevallen echter wel raadzaam om deze te behalen, namelijk als een stadsgids voor een (reis)organisatie aan het werk wil. De (reis)organisatie geeft niet alleen vaak de voorkeur aan stadsgidsen die in het bezit zijn van dit diploma, maar ze zijn in sommige gevallen zelfs verplicht om hun rondleidingen te laten verzorgen door een gediplomeerd stadsgids. Indien een dienstbetrekking bij een organisatie niet geprefereerd wordt, kan volstaan worden zonder dit diploma

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Stadsgids

Meer opleidingen Stadsgids

Weet je nog niet of je Stadsgids wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Stadsgids of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Stadsgids

Met wie werkt een Stadsgids samen? 

In de functie van stadsgids zal het meeste contact bestaan met de personen die rondgeleid worden. Indien een stadsgids voor een organisatie werkt, zullen de voorbereidende werkzaamheden, bijvoorbeeld het adverteren en het maken van afspraken met geïnteresseerden, door een hogere instantie gedaan worden.  Een stadsgids zal dan hier enkel een mededeling van krijgen met informatie over de grootte van de groep en het tijdstip dat de rondleiden gegeven dient te worden.
Een stadsgids die geen dienstbetrekking binnen een organisatie heeft, zal deze werkzaamheden zelfstandig moeten verrichten. In dit geval wordt er dan met meerdere soorten personen contact onderhouden.


Stadsgids


Organisaties waar een Stadsgids werkzaam is

Waar werkt een Stadsgids meestal? 

Stadsgidsen prefereren vaak een dienstbetrekking bij een profit organisatie, omdat ze op die manier erg zelf ook iets aan overhouden. Deze verdiensten zullen op maandbasis echter vaak niet zo dusdanig hoog zijn dat hiermee in de maandlasten voldaan kunnen worden. Het wordt dan ook vaak gedaan door personen die naast hun werkzaamheden als stadsgids, ook nog andere bezigheden hebben.

Naast deze stadsgidsen die winstoogmerk hebben, zijn er ook stadsgidsen die hun diensten geheel vrijwillig aanbieden. Dit wordt vaak louter uit liefde voor de betreffende stad gedaan.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Stadsgids

Waar kun je het beste werken als Stadsgids? Hieronder vindt je de best door de Stadsgids beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Stadsgids.

Competenties, Skills en Vaardigheden Stadsgids:

Welke competenties heeft een een Stadsgids nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Stadsgids

Wat voor persoonlijkheid heb je als Stadsgids nodig? 

Een stadsgids is een typische gever. Hij wil namelijk alle informatie die hij heeft over de bezienswaardigheden zorgvuldig overbrengen op de personen die hij door de stad rondleidt. Hij speelt telkens weer in op de behoefte van de persoon of de groep.
Naast een gever kan de stadsgids ook gezien worden als een perfectionist. Dit is ook een vereiste van een goede stadsgids, want een stadsgids moet voldoen aan de hoge verwachtingen die de geïnteresseerden hebben over de rondleiding en hier kan niet aan voldaan worden als de stadsgids geen perfectionist is. De informatie die een stadsgids heeft, moet te allen tijde kloppen. Eventuele onduidelijkheden dienen door de stadsgids opgespoord en uitgelegd te worden.

Bekijk de persoonstypen voor Stadsgids


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Stadsgids

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Stadsgids

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Stadsgids

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Stadsgids

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Stadsgids dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Stadsgids belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Stadsgids. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Stadsgids iets voor je?

Zou je graag Stadsgids willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Stadsgids bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Stadsgids

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar