Stand up comedian Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Stand up comedian? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep stand up comedian. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je stand up comedian wordt.

 

Wat is een Stand up comedian?

Een stand up comedian is iemand die tijdens optredens eigen geschreven en bedachte grappen, verhalen en anekdotes
aan het publiek vertelt om ze hiermee aan het lachen te krijgen.
De comedian baseert zijn grappen op gebeurtenissen die hem zijn overkomen, situaties die zich voordoen in de huidige maatschappij of in zelfbedachte verhalen.

Het hoofddoel van de stand up comedian is om het publiek aan het lachen te krijgen.
Daarnaast proberen sommige comedians het publiek ook aan het nadenken te krijgen of ze te verwarren.

Je hebt verschillende soorten comedians; elke comedian heeft zijn eigen stijl.
Enkele voorbeelden hiervan zijn politiek gerichte comedians (die grappen en materiaal over de politiek schrijven),
absurdistische comedians (die met vreemde gedachtegangen en verhalen het publiek aan het lachen willen brengen of verwarren) en de comedian die zijn grappen op gebeurtenissen uit zijn eigen leven baseert.

Het grote verschil tussen een stand up comedian en een cabaretier is dat laatstgenoemde zijn grappen en verhalen vaak in een theatrale setting met een rode overkoepelende draad kan brengen, terwijl de stand up comedian zijn materiaal niet hoofdzakelijk van een rode draad hoeft te voorzien. Daarnaast speelt de cabaretier vrijwel altijd in een theaterzaal terwijl de stand up comedian zijn materiaal ook in café's, kroegen of comedy clubs te gehore brengt.

Een stand up comedian speelt vaak een korte set, variërend tussen de vijf en vijftien minuten, alhoewel sommige (meer gevestigde) stand up comedians een optreden van een uur kunnen geven.
Een belangrijk onderdeel van de optredens is interactie met het publiek. Hiervoor moet een stand up comedian goed kunnen waarnemen en improviseren.Wil je werken als Stand up comedian?

Werk je al als Stand up comedian en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Stand up comedian worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Stand up comedian, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Stand up comedian in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Comedians
 • Publiek
 • Cabaretfestivals
 • Impresariaten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Stand up comedian

Wat verdient een Stand up comedian?

Omdat het salaris van de stand up comedian afhankelijk is van het aantal optredens valt hier geen richtlijn voor te geven.

Salarisschaal Stand up comedian

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Stand up comedian

Er zijn geen vacatures Stand up comedian aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Stand up comedian in werkt.

Meer weten over de sector waar een Stand up comedian in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Stand up comedian

Wat is de toekomst van Stand up comedian?

Omdat er op dit moment een grote hoeveelheid comedians in Nederland werkzaam is is het moeilijk om als stand up comedian voet aan de grond te krijgen.
De meeste stand up comedians kunnen bekender worden (en zo het grote publiek bereiken) door zoveel mogelijk op te treden, aangenomen te worden bij een comedygezelschap als de Comedytrain of Comedy Explosion of het winnen van een cabaretfestival.

Realistisch gezien is het vrij moeilijk om alleen van stand up comedy te kunnen leven. Wel kan de comedian proberen om (als dit niet lukt) bijverdiensten te krijgen door grappen en teksten te schrijven voor andere comedians of tv-programma's e.d.

 

Baankans Stand up comedian

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Stand up comedian worden: Opleidingen tot Stand up comedian

Wil je Stand up comedian worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Stand up comedian.

Hoe word je een Stand up comedian? 

Er zijn geen specifieke opleidingen voor het beroep van stand up comedian.
Wel zijn er cursussen (die vaak door andere comedians worden gegeven ) waar de comedian de kneepjes van het vak worden bijgebracht.
De meest noodzakelijk dingen die een stand up comedian hoort te weten leert de comedian echter tijdens de optredens zelf.

Daarnaast zijn er in Nederland verschillende comedyclubs waar groepen als de Comedytrain (club Toomler) of
Comedy Explosion (het Comedytheater) gehuisvest zitten. 
Deze groepen bestaan uit bekende en onbekendere comedians, die na afloop van de optredens elkaar feedback geven en bekritiseren
om elkaar zo verder te helpen in het ontwikkelen van de optredens en het materiaal.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Stand up comedian

Er zijn geen opleidingen Stand up comedian aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Stand up comedian in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment

Omscholen of doorgroeien tot Stand up comedian

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Stand up comedian wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Stand up comedian zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Stand up comedian

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Stand up comedian?

Competenties en Vaardigheden Stand up comedian

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Stand up comedian nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Stand up comedian nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Stand up comedian

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Ambitie
Ambitie
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Persoonlijkheid van een Stand up comedian

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Stand up comedian. Als Stand up comedian wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Stand up comedian:


zie volledige beschrijving persoonstype Stand up comedian

Vakkennis voor een Stand up comedian

Het is voor een Stand up comedian ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Stand up comedian zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Stand up comedian


Werkervaring Stand up comedian

Het is voor een startend Stand up comedian die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Stand up comedian is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Auteur, Regisseur .

Iets anders leren?

Is Stand up comedian het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Stand up comedian

Met wie werkt een Stand up comedian samen? 

De stand up comedian werkt het meest samen met andere comedians die hem feedback op zijn optredens kunnen geven.
Daarnaast is het publiek natuurlijk een belangrijk onderdeel van het optreden van de stand up comedian (zonder publiek geen gelach) en moet de stand up comedian goed op hun kunnen inspelen.

Er zijn voor de stand up comedian verschillende mogelijkheden om bij het grote publiek bekend te worden. Zo kan hij auditie doen bij gevestigde Comedygroepen als de Comedytrain of Comedy Explosion die hem in hun eigen club een vaste speelplaats kunnen bezorgen. Deze auditie kan de comedian doen nadat hij enkele keren succesvol tijdens open podia in de desbetreffende club heeft gespeeld.

Daarnaast doen de meeste stand up comedians voor de grotere bekendheid mee aan cabaretfestivals. Tijdens deze festivals strijden onbekende comedians tijdens meerdere ronden om het festival te winnen. Het voordeel van het winnen van een festival is de belangstelling van de pers en de impresariaten (die, door middel van opname in hun impresariaat, optredens voor de comedian kunnen bezorgen en hem door clubs en theaters kunnen laten boeken) en het winnen van een kleine toernee langs de Nederlandse theaters.
Veel comedians zien dit als springplank naar de grotere zalen, alhoewel sommige deze liever individueel (dus zonder festival) willen bereiken en daarom niet deelnemen aan festivals.
 


 • Comedians
 • Publiek
 • Cabaretfestivals
 • Impresariaten
Stand up comedian


Organisaties waar een Stand up comedian werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Stand up comedian meestal werkt.

Waar werkt een Stand up comedian?

De meeste comedians spelen in comedyclubs, kroegen, café's, theaterzalen en tijdens evenementen.
Daarnaast worden er ook optredens gegeven tijdens festivals als Lowlands of de Zwarte Cross.

Comedians kunnen spelen tijdens avonden met meerdere gezelschappen of kunnen (als ze wat bekender zijn en veel materiaal hebben) ook met een eigen show langs de Nederlandse theaters.

 

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Stand up comedian

Waar kun je het beste werken als Stand up comedian? Hieronder vind je de best door de Stand up comedian beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Stand up comedian.

Competenties, Skills en Vaardigheden Stand up comedian:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Stand up comedian.

Welke competenties heeft een Stand up comedian nodig?

Een Stand up comedian heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Stand up comedian

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Stand up comedian passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Stand up comedian nodig? 

De meeste stand up comedians baseren hun materiaal op de wereld om hen heen. Hiervoor moeten zij goed kunnen waarnemen.
Waarnemen is ook een belangrijke vereiste tijdens optredens zelf.
De comedian moet tijdens zijn optreden overal op letten, zodat hij, als er onverwachte dingen gebeuren, altijd kan improviseren. De stand up comedian
moet vrijwel altijd adrem overal grappen over kunnen maken, iets waarin hij zich ontwikkelt door zoveel mogelijk op te treden.

Daarnaast is het voor de stand up comedian belangrijk om perfectionistisch te werk te gaan. Elk optreden heeft een ander publiek dat anders op zijn grappen kan reageren. Hierdoor moet de comedian altijd scherp blijven om zo aan bestaande en nieuwe grappen te kunnen werken. Elk optreden moet in principe beter zijn dan het vorige optreden en dit vereist een perfectioniste instelling.

 

 

Bekijk de persoonstypen voor Stand up comedian


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Stand up comedian

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Stand up comedian

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Stand up comedian

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Stand up comedian

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Stand up comedian dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Stand up comedian belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Stand up comedian. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Stand up comedian iets voor je?

Zou je graag Stand up comedian willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Stand up comedian bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Stand up comedian

Tom Sligting

Voor de beginnende comedians, elke woensdag avond is er een open podium in het Comedy Cafe in Amsterdam.  We zitten nu in een nieuwe locatie aan het IJdok 83 vlak bij het Centraal Station.  Kom een keer langs. op dondedag, vrijdag en zaterdag zijn er de professionele shows, voor het open podium moet je wel reserveren... het is erg in trek, dus doe je best om een plekje te bemachtigen als je keer op het podium wilt staan. meer info:  www.comedycafe.nl

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar