Stand up comedian Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Stand up comedian? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Stand up comedian, zoals: "Wat doet een Stand up comedian?", of "Wat verdient een Stand up comedian? of "Hoe word je een Stand up comedian?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Stand up comedian nodig heeft.Wat is een Stand up comedian?

Een stand up comedian is iemand die tijdens optredens eigen geschreven en bedachte grappen, verhalen en anekdotes
aan het publiek vertelt om ze hiermee aan het lachen te krijgen.
De comedian baseert zijn grappen op gebeurtenissen die hem zijn overkomen, situaties die zich voordoen in de huidige maatschappij of in zelfbedachte verhalen.

Het hoofddoel van de stand up comedian is om het publiek aan het lachen te krijgen.
Daarnaast proberen sommige comedians het publiek ook aan het nadenken te krijgen of ze te verwarren.

Je hebt verschillende soorten comedians; elke comedian heeft zijn eigen stijl.
Enkele voorbeelden hiervan zijn politiek gerichte comedians (die grappen en materiaal over de politiek schrijven),
absurdistische comedians (die met vreemde gedachtegangen en verhalen het publiek aan het lachen willen brengen of verwarren) en de comedian die zijn grappen op gebeurtenissen uit zijn eigen leven baseert.

Het grote verschil tussen een stand up comedian en een cabaretier is dat laatstgenoemde zijn grappen en verhalen vaak in een theatrale setting met een rode overkoepelende draad kan brengen, terwijl de stand up comedian zijn materiaal niet hoofdzakelijk van een rode draad hoeft te voorzien. Daarnaast speelt de cabaretier vrijwel altijd in een theaterzaal terwijl de stand up comedian zijn materiaal ook in café's, kroegen of comedy clubs te gehore brengt.

Een stand up comedian speelt vaak een korte set, variërend tussen de vijf en vijftien minuten, alhoewel sommige (meer gevestigde) stand up comedians een optreden van een uur kunnen geven.
Een belangrijk onderdeel van de optredens is interactie met het publiek. Hiervoor moet een stand up comedian goed kunnen waarnemen en improviseren.

Past het beroep Stand up comedian bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Stand up comedian

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Comedian


Vacatures Stand up comedian

Er zijn geen vacatures Stand up comedian aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Stand up comedian in werkt.

Meer weten over de sector waar een Stand up comedian in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Stand up comedian

Wat verdient een Stand up comedian?

Omdat het salaris van de stand up comedian afhankelijk is van het aantal optredens valt hier geen richtlijn voor te geven.

Salarisschaal Stand up comedian

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Stand up comedian

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Stand up comedian


Stand up comedian worden: Opleidingen tot Stand up comedian

Wil je Stand up comedian worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Stand up comedian.

Hoe word je een Stand up comedian? 

Er zijn geen specifieke opleidingen voor het beroep van stand up comedian.
Wel zijn er cursussen (die vaak door andere comedians worden gegeven ) waar de comedian de kneepjes van het vak worden bijgebracht.
De meest noodzakelijk dingen die een stand up comedian hoort te weten leert de comedian echter tijdens de optredens zelf.

Daarnaast zijn er in Nederland verschillende comedyclubs waar groepen als de Comedytrain (club Toomler) of
Comedy Explosion (het Comedytheater) gehuisvest zitten. 
Deze groepen bestaan uit bekende en onbekendere comedians, die na afloop van de optredens elkaar feedback geven en bekritiseren
om elkaar zo verder te helpen in het ontwikkelen van de optredens en het materiaal.

Opleidingen Stand up comedian

Online workshop 'Samenwerken op afstand'
In deze interactieve workshop brengen we teams die een beetje versnipperd zijn geraakt door het thuiswerken, of die elkaar juist extra nodig hebben, bijeen. In een energieke sessie wisselen we …
Online workshop 'Samenwerken op afstand'Stand up comedian worden: Omscholen tot Stand up comedian

Als je je wilt omscholen tot Stand up comedian is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Stand up comedian zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Stand up comedian dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Stand up comedian

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Stand up comedian

Als je Stand up comedian wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Stand up comedian zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Stand up comedian

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Stand up comedian?


Competenties en Vaardigheden Stand up comedian:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Stand up comedian.

Welke competenties heeft een Stand up comedian nodig?

Een Stand up comedian heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Durf
Durf

Steekwoorden Competentie Durf / Lef / Moed:

lef, doorzetten, confrontatie, risico's, resultaatgericht, ambitie, flexibiliteit, moed 

Omschrijving

Deze mensen nemen risico’s en nemen beslissingen. Hiermee proberen ze een voordeel te behalen. In discussies hoor je deze persoon regelmatig en ze zijn niet bang om confrontaties aan te gaan. Bij tegenslagen komen ze met een, soms niet populaire maar noodzakelijke, oplossing. 

Sterke punten
Deze mensen houden van een uitdaging en gaan graag een discussie aan. Durfals zijn meestal resultaatgericht en nemen risico’s en beslissingen om hun doel te behalen. Beslissingen kunnen onbekende gevolgen hebben, deze mensen zijn dan vaak ook flexibel. Ze passen zich makkelijk aan en laten zich niet uit het veld slaan. Het zijn dan ook doorzetters die sterk in hun schoenen staan.

Zwakke punten
Soms kan het zijn dat deze mensen te gewaagde beslissingen nemen. Ze nemen dan door hun impulsiviteit te grote risico’s. Durfals kunnen dan ook onbetrouwbaar overkomen. 

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Steekwoorden: zelfsturing, zelfkennis, ambitie, discipline, initiatief 

Omschrijving

Deze competentie hangt samen met ‘zelfsturing’. Deze mensen stellen zich bepaalde doelen om zich verder te ontwikkelen en nemen initiatief om die te bereiken. Deze mensen nemen dan ook vaak deel aan bijvoorbeeld bijscholingen of cursussen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een bepaalde ambitie en discipline om zich te ontwikkelen. Ze houden zich verantwoordelijk voor de ontwikkeling en willen graag verder komen en hun kennis uitbreiden. Ontwikkeling vergt ook de nodige zelfkennis. Deze mensen weten dan ook hoe ze in elkaar zitten, ze kunnen hun goede en zwakke punten benoemen en weten precies waar hun interesses liggen.

Zwakke punten
Mensen die zich willen ontwikkelen, stellen doelen. Maar deze doelen kunnen onrealistisch zijn. Ze willen dan een doel behalen dat eigenlijk niet haalbaar is. Daarnaast kan het voorkomen dat ze zichzelf teleurstellen als een bepaald doel niet wordt behaald. Hierdoor kan ook de motivatie om nieuwe doelen te stellen afnemen.

Vaardigheden Stand up comedian

 • Inlevingsvermogen
 • Omgaan met veranderingen
 • Flexibel gedrag
 • Zelfmotivatie
 • Doelgericht
 • Wilskracht
 • Kansen zien
 • Zelfvertrouwen
 • Positiviteit
 • Vernieuwend
 • Methodisch ontwerpen
 • Creatief denken
 • Zelfmanagement
 • Leervermogen
 • Ambitie

Persoonlijkheid en Eigenschappen Stand up comedian

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Stand up comedian passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Stand up comedian nodig? 

De meeste stand up comedians baseren hun materiaal op de wereld om hen heen. Hiervoor moeten zij goed kunnen waarnemen.
Waarnemen is ook een belangrijke vereiste tijdens optredens zelf.
De comedian moet tijdens zijn optreden overal op letten, zodat hij, als er onverwachte dingen gebeuren, altijd kan improviseren. De stand up comedian
moet vrijwel altijd adrem overal grappen over kunnen maken, iets waarin hij zich ontwikkelt door zoveel mogelijk op te treden.

Daarnaast is het voor de stand up comedian belangrijk om perfectionistisch te werk te gaan. Elk optreden heeft een ander publiek dat anders op zijn grappen kan reageren. Hierdoor moet de comedian altijd scherp blijven om zo aan bestaande en nieuwe grappen te kunnen werken. Elk optreden moet in principe beter zijn dan het vorige optreden en dit vereist een perfectioniste instelling.

 

 

Bekijk de persoonstypen voor Stand up comedian


Eigenschappen Stand up comedian

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Stand up comedian

Wat zijn de baankansen voor een Stand up comedian?

Omdat er op dit moment een grote hoeveelheid comedians in Nederland werkzaam is is het moeilijk om als stand up comedian voet aan de grond te krijgen.
De meeste stand up comedians kunnen bekender worden (en zo het grote publiek bereiken) door zoveel mogelijk op te treden, aangenomen te worden bij een comedygezelschap als de Comedytrain of Comedy Explosion of het winnen van een cabaretfestival.

Realistisch gezien is het vrij moeilijk om alleen van stand up comedy te kunnen leven. Wel kan de comedian proberen om (als dit niet lukt) bijverdiensten te krijgen door grappen en teksten te schrijven voor andere comedians of tv-programma's e.d.

 

De actuele kans op werk voor een Stand up comedian

Het beroep Stand up comedian is onderdeel van de beroepsfamilie Entertainment artiesten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Entertainment artiesten is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Stand up comedian

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Stand up comedian

Je kunt als Stand up comedian een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Stand up comedian is onderdeel van de beroepsfamilie Entertainment artiesten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Stand up comedian

Verwante beroepen Stand up comedian


Organisaties waar een Stand up comedian werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Stand up comedian meestal werkt.

Waar werkt een Stand up comedian?

De meeste comedians spelen in comedyclubs, kroegen, café's, theaterzalen en tijdens evenementen.
Daarnaast worden er ook optredens gegeven tijdens festivals als Lowlands of de Zwarte Cross.

Comedians kunnen spelen tijdens avonden met meerdere gezelschappen of kunnen (als ze wat bekender zijn en veel materiaal hebben) ook met een eigen show langs de Nederlandse theaters.

 

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Netwerk Stand up comedian

Met wie werkt een Stand up comedian samen? 

De stand up comedian werkt het meest samen met andere comedians die hem feedback op zijn optredens kunnen geven.
Daarnaast is het publiek natuurlijk een belangrijk onderdeel van het optreden van de stand up comedian (zonder publiek geen gelach) en moet de stand up comedian goed op hun kunnen inspelen.

Er zijn voor de stand up comedian verschillende mogelijkheden om bij het grote publiek bekend te worden. Zo kan hij auditie doen bij gevestigde Comedygroepen als de Comedytrain of Comedy Explosion die hem in hun eigen club een vaste speelplaats kunnen bezorgen. Deze auditie kan de comedian doen nadat hij enkele keren succesvol tijdens open podia in de desbetreffende club heeft gespeeld.

Daarnaast doen de meeste stand up comedians voor de grotere bekendheid mee aan cabaretfestivals. Tijdens deze festivals strijden onbekende comedians tijdens meerdere ronden om het festival te winnen. Het voordeel van het winnen van een festival is de belangstelling van de pers en de impresariaten (die, door middel van opname in hun impresariaat, optredens voor de comedian kunnen bezorgen en hem door clubs en theaters kunnen laten boeken) en het winnen van een kleine toernee langs de Nederlandse theaters.
Veel comedians zien dit als springplank naar de grotere zalen, alhoewel sommige deze liever individueel (dus zonder festival) willen bereiken en daarom niet deelnemen aan festivals.
 


 • Comedians
 • Publiek
 • Cabaretfestivals
 • Impresariaten
Stand up comedian

Interview met een Stand up comedian

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Stand up comedian:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Stand up comedian verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Stand up comedian?

De beroepen die verwant zijn aan Stand up comedian zijn:
auteur
Salaris: €2000 tot €10000
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing MBO HBO WO Postdoc MBA
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Regisseur
Salaris: €2600 tot €3250
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Stand up comedian in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Comedians
 • Publiek
 • Cabaretfestivals
 • Impresariaten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar