Studentendecaan Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Studentendecaan? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep studentendecaan. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je studentendecaan wordt.

 

Wat is een Studentendecaan?

Een Studentendecaan werkt bij een Universiteit, waar hij de rol van vertrouwenspersoon van studenten vervult. Hij adviseert en informeert studenten over alles wat zij tijdens hun studie tegenkomen. Hij biedt een luisterend oor, informeert en adviseert. Hij verstrekt informatie rond wetgeving en het regelement van de instelling, zowel aan studenten op een spreekuur als aan ander studentondersteunend personeel in de vorm van naslagwerken.

De Studentendecaan begeleidt studenten verder bij de aanvraag van subsidies of afstudeersteun, wanneer een overmachtssituatie studievertraging veroorzaakt. Bij functiebeperkingen of landurige psychische problematiek is de Studentendecaan degene die aanpassingen in het onderwijsprogramma kan organiseren. De Studentendecaan is betrokken bij (studievaardigheids)trainingen voor studenten, voorlichtingen aan aankomende studenten en trainingen voor docenten. Naast adviseren over studiegerelateerde zaken als studievoortgang en planning, studiekeuze of studeren in het buitenland, is de studentendecaan ook belast met de afhandeling van klachten van studenten.

Naast informeren en adviseren houdt de Studentendecaan zich ook met de ontwikkeling en uitvoering van beleid bezig. Hij is verantwoordelijk voor het subsidiebeleid voor studentenorganisaties en de ontwikkeling van beleid op een speciaal vlak, bijvoorbeeld buitenlandse studenten.

Waar de studieadviseur vooral onderwijsgerelateerde problemen afhandelt is de Studentendecaan breder actief, met speciale aandacht voor de rechten en plichten van de student.

Past het beroep Studentendecaan bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Studentendecaan

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Studieadviseur / studentendecaan

Wil je werken als Studentendecaan?

Werk je al als Studentendecaan en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Studentendecaan worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Studentendecaan, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Studentendecaan in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Docent
  • Student
  • Studieadviseur (Universiteit)

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2376 tot €4395

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Studentendecaan

Wat verdient een Studentendecaan?

De Studentendecaan wordt ingeschaald in schaal 10 of 11, afhankelijk van zijn precieze takenpakket. Dit betekent een bruto maandloon van respectievelijk tussen de €2376 en €3766 of €3196 en €4395. Daarnaast heeft hij recht op vakantietoeslag (8% bruto jaarinkomen) en een eindejaarsuitkering. Ook zijn er regelingen omtrent een sabbatical of levensloopverlof en voorwaarden die per Universiteit variëren als auto's of telefoons van de zaak.

Salarisschaal Studentendecaan

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Studentendecaan

Op zoek naar een nieuwe baan als Studentendecaan? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Studentendecaan. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Studentendecaan vacatures

Vacature Studentendecaan
Hanzehogeschool Groningen
Ben jij een betrokken en daadkrachtige studentendecaan met hart voor studenten? Heb jij affiniteit met studentendienstverlening en wil jij graag werken in een dynamische omgeving waar de nadruk ligt op …
Vacature Studentendecaan (0,5 fte)
Protestantse Theologische Universiteit
Studenten zo goed en efficiënt mogelijk informeren en voorlichten over hun studie aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Dat is jouw expertise en daar ligt jouw kwaliteit. Reageer daarom vandaag …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Studentendecaan

Wat zijn de baankansen voor een Studentendecaan?

De afgelopen jaren is de trend dat het wetenschappelijk personeel van Universiteiten verhoudingsgewijs iets toeneemt, wat ten koste gaat van ondersteunend personeel. Tegelijk neemt de werkgelegenheid bij Universiteiten in het algemeen toe. De functie Studentendecaan wordt vervuld door iemand met ruime ervaring in het wetenschappelijk onderwijs. Op het gebied van studentenondersteuning is de functie van Studentendecaan het hoogst haalbare.

De actuele kans op werk voor een Studentendecaan

Het beroep Studentendecaan is onderdeel van de beroepsfamilie Onderwijsbegeleiders en -adviseurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Onderwijsbegeleiders en -adviseurs is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

2

Baankans Studentendecaan

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Studentendecaan worden: Opleidingen tot Studentendecaan

Wil je Studentendecaan worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Studentendecaan.

Hoe word je een Studentendecaan? 

Van een Studentendecaan wordt verwacht dat hij academisch geschoold is. Affiniteit met de identiteit of achtergrond van de Universiteit - bijv. techniek of theologie - is vaak een pré. Daarnaast wordt van de Studentendecaan ervaring gevraagd in het begeleiden of adviseren van studenten in het hoger onderwijs en moet hij op de hoogte zijn van Universitaire wet- en regelgeving.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Studentendecaan

Er zijn geen opleidingen Studentendecaan aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Studentendecaan in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen tot Studentendecaan

Als je je wilt omscholen tot Studentendecaan is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Studentendecaan zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Studentendecaan dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Studentendecaan

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Studentendecaan

Als je Studentendecaan wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Studentendecaan zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Studentendecaan

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Studentendecaan?

Competenties en Vaardigheden Studentendecaan

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Studentendecaan nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Studentendecaan nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Studentendecaan

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit

Persoonlijkheid van een Studentendecaan

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Studentendecaan. Als Studentendecaan wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Studentendecaan:


zie volledige beschrijving persoonstype Studentendecaan

Vakkennis voor een Studentendecaan

Het is voor een Studentendecaan ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Studentendecaan zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Studentendecaan


Werkervaring Studentendecaan

Het is voor een startend Studentendecaan die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Studentendecaan is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Studieadviseur .

Iets anders leren?

Is Studentendecaan het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Studentendecaan

Je kunt als Studentendecaan een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Studentendecaan is onderdeel van de beroepsfamilie Onderwijsbegeleiders en -adviseurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Studentendecaan


Hoofd beroepsgroep Studentendecaan

Het beroep Studentendecaan valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Studentendecaan

Met wie werkt een Studentendecaan samen? 

De Studentendecaan heeft vooral contacten met studenten, als adviseur of subsidiegever. Wanneer hij informatiebijeenkomsten organiseert ziet hij docenten en mogelijk ander personeel. Verder bevindt hij zich in een netwerk van studentenondersteuners, waar hij (indien nodig) studenten naar doorstuurt. Bijvoorbeeld een studentenpsycholoog. Studieadviseurs kunnen op hun beurt studenten weer doorverwijzen naar de Decaan.


  • Docent
  • Student
  • Studieadviseur (Universiteit)
Studentendecaan


Organisaties waar een Studentendecaan werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Studentendecaan meestal werkt.

Waar werkt een Studentendecaan?

De Studentendecaan werkt bij een Universiteit en in de non-profit.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Studentendecaan

Waar kun je het beste werken als Studentendecaan? Hieronder vind je de best door de Studentendecaan beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Studentendecaan.

Competenties, Skills en Vaardigheden Studentendecaan:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Studentendecaan.

Welke competenties heeft een Studentendecaan nodig?

Een Studentendecaan heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Studentendecaan

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Studentendecaan passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Studentendecaan nodig? 

De Studentendecaan heeft een vriendelijke, open houding. Hij is een goede luisteraar en kan zich goed verplaatsen in anderen zonder daarbij de omgeving uit het oog te verliezen. Hij is objectief, werkt met duidelijke regels in zijn achterhoofd en zal altijd proberen alle partijen tevreden te stellen (Bemiddelaar). De Studentendecaan gebruikt zijn analytisch vermogen om alle kanten van een zaak te bekijken en zo keuzes en standpunten te verantwoorden. Hij is betrouwbaa, heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en is loyaal (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Studentendecaan


Bemiddelaar


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Studentendecaan

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Studentendecaan

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Studentendecaan

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Studentendecaan

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Studentendecaan dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Studentendecaan belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Studentendecaan. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Studentendecaan iets voor je?

Zou je graag Studentendecaan willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Studentendecaan bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Studentendecaan

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar