Systeembeheerder worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Systeembeheerder worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Systeembeheerder worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Systeembeheerder? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Systeembeheerder goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Systeembeheerder?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Systeembeheerder wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Systeembeheerder.

Alles over hoe je Systeembeheerder kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Systeembeheerder?

Om een Systeembeheerder te worden, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Als systeembeheerder speel je een essentiële rol in het beheer, de configuratie en het onderhoud van computer- en netwerksystemen binnen een organisatie. Je hebt vaak een opleiding, diploma of certificaten nodig om je kennis en competenties aan te tonen. En er zijn een aantal verschillende kennisgebieden die je zou kunnen leren om door te groeien tot System Administrator. 

Welke opleiding of certificering heb je nodig om Systeembeheerder te worden?

Een HBO of WO opleiding in de Informatica, of iets soortgelijks, is aan te raden. Er bestaan echter ook MBO opleidingen in Systeembeheer, die op een meer praktisch, uitvoerend niveau voor de functie van Systeembeheerder klaarstomen.

Bovendien zijn er specifieke certificeringen die je kunt behalen, zoals Microsoft Certified Systems Administrator (MCSA) of CompTIA A+, die je geloofwaardigheid en expertise vergroten.

Welke kennisgebieden zijn belangrijk voor een Systeem Beheerder?

Om een systeembeheerder te worden, is het belangrijk om een breed scala aan kennisgebieden te ontwikkelen, zoals:

 • Besturingssystemen: Je moet als Systeembeheerder vertrouwd zijn met verschillende besturingssystemen, zoals Windows, Linux of macOS, is cruciaal. Je moet in staat zijn om deze systemen te installeren, configureren en onderhouden.
 • Netwerken: Je moet als Systeembeheerder begrip hebben van netwerkconcepten, protocollen en netwerkbeheertools is essentieel. Je moet in staat zijn om netwerkverbindingen te configureren, problemen op te lossen en beveiligingsmaatregelen toe te passen.
 • Virtualisatie: Als Systeembeheerder moet je kunnen werken met virtualisatietechnologieën, zoals VMware of Hyper-V, wordt steeds belangrijker. Kennis van virtualisatie stelt je in staat om virtuele machines te beheren en te ondersteunen. 
 • Beveiliging / Cyber Security: Het waarborgen van de beveiliging van IT-systemen is een cruciaal aspect van systeembeheer. Je moet kennis hebben van beveiligingspraktijken, zoals het implementeren van firewalls, het toepassen van beveiligingspatches en het beheren van gebruikersrechten.
 • Probleemoplossing: Als systeembeheerder moet je vaardig zijn in het identificeren en oplossen van technische problemen. Dit omvat het diagnosticeren van problemen, het toepassen van oplossingen en het documenteren van stappen voor toekomstige referentie.
 • Cloud en DevOps: Hoewel een systeem/netwerkbeheerder vaak gericht is op de IT-processen binnen een organisatie zie je dat ook hiervan veel zaken naar de Cloud kunnen of via een DevOps methodiek kunnen worden opgezet of vervangen.
 • Communicatievaardigheden: Goede communicatieve vaardigheden zijn essentieel voor een systeembeheerder. Je moet in staat zijn om technische informatie effectief te delen, te luisteren naar gebruikersbehoeften en problemen duidelijk uit te leggen. Daarnaast werk je vaak samen met collega's en gebruikers, dus effectieve communicatie is essentieel.

 

Door middel van zelfstudie, het volgen van cursussen, het behalen van relevante certificeringen en het opdoen van praktijkervaring door stages, projecten of werkervaring kan je de nodige kennis en vaardigheden als systeembeheerder te ontwikkelen.

Het is vooral goed om praktijkervarng op te doen door bijvoorbeeld te experimenteren met het opzetten en beheren van je eigen thuisnetwerk, of door vrijwilligerswerk te doen en/of door middel van vriendendiensten dingen te doen. 

Naast de theoretische kennis is ervaring in de praktijk vaak net zo belangrijk, of zelfs belangrijker wanneer het om nieuwe technieken gaan zoals Cloud en DevOps. Stageplekken, deelname aan IT-projecten of het zoeken naar juniorposities in systeembeheer zullen je helpen om  ervaring op te doen en je carrière als Systeembeheerder te starten.

Het kan ook slim zijn om bijvoorbeeld te starten als IT-support medewerker, waarin je met een deelgbeid bezig bent. Al werkende doe je meer kennis op en je kan na een bepaalde tijd bepaalde deelopleidingen doen of certificaten behalen om zo door te groeien naar System Administrator.

Mogelijke instroomberoepen om Systeembeheerder te worden

Er zijn verschillende instapberoepen in de IT-sector die een goede basis kunnen bieden voor een carrière als Systeembeheerder. Hier zijn enkele mogelijke instapberoepen:

 • IT-supportmedewerker: In deze rol ben je verantwoordelijk voor het bieden van technische ondersteuning aan gebruikers, het oplossen van problemen en het bieden van basisnetwerkondersteuning. Dit kan je helpen om vertrouwd te raken met verschillende technologieën en vaardigheden op te bouwen in klantenservice en probleemoplossing.
 • Helpdeskmedewerker: Helpdeskmedewerkers zijn verantwoordelijk voor het beantwoorden van vragen van gebruikers, het oplossen van technische problemen en het bieden van ondersteuning op afstand. Dit is een goede manier om praktische ervaring op te doen en te leren omgaan met verschillende IT-systemen.
 • Junior Systeembeheerder: Als junior systeembeheerder assisteer je bij het beheren, onderhouden en updaten van IT-systemen binnen een organisatie. Je werkt samen met senior systeembeheerders en leert van hun ervaring terwijl je essentiële systeembeheertaken uitvoert.
 • Netwerkbeheerder: In deze rol ben je betrokken bij het ontwerpen, implementeren en onderhouden van computernetwerken. Je leert netwerkprotocollen, configuraties en beveiligingsaspecten kennen, wat nuttig kan zijn bij het beheer van IT-infrastructuren.

 

De exacte beroepsnamen en verantwoordelijkheden kunnen verschillend tussen organisaties. We raden je aan om te kijken naar de vereisten en taken van verschillende instapfuncties om te bepalen welk beroep het beste bij je interesses en vaardigheden past. Daarnaast zal het continu ontwikkelen van je kennis, je vaardigheden en het behalen van relevante certificaten je kansen op doorgroeimogelijkheden in de IT-sector vergroten.

Welke vaardigheden heb je nodig om Systeembeheerder te worden?

Om Systeembeheerder te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Systeembeheerder zijn Analyseren, Analytisch vermogen en Doorzettingsvermogen. Ook zijn Ambitie, Inlevingsvermogen en Systematisch denken belangrijke vaardigheden als je Systeembeheerder wilt worden. Verder zijn Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken, Initiatief ontplooien en Inzicht in omgeving ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Systeembeheerder te worden?

Als je Systeembeheerder wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Systeembeheerder

 • Analytisch
 • Anticiperen
 • Discipline
 • Flexibiliteit
 • Inzicht in omgeving
 • Leervermogen
 • Luisteren
 • Oordeelsvorming
 • Plannen en organiseren
 • Resultaatgerichtheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Systeembeheerder te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Systeembeheerder te worden zijn Trouw, Integriteit en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Systeembeheerder worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Systeembeheerder. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Systeembeheerder zijn de Loyalist en de Waarnemer.

De Systeembeheerder heeft een ondersteunende functie en moet geduldig zijn en goed met mensen om kunnen gaan, en willen helpen bij het oplossen van problemen (Gever). Daarnaast is het belangrijk om goed op te letten, om problemen snel te signaleren en te kunnen anticiperen (Waarnemer).

Opleiding Systeembeheerder

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Systeembeheerder kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Systeembeheerder. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Systeembeheerder. Maar ook cursussen en trainingen voor de Systeembeheerder.

Er bestaat een opleiding tot Systeembeheerder. In deze opleiding leer je de nodige kennis en vaardigheden om als Systeembeheerder aan de slag te gaan. De opleiding bereidt je voor op het behalen van officiële certificeringen. 

Tijdens een opleiding systeembeheer worden verschillende aspecten behandeld, waaronder:

 • Besturingssystemen: Je leert over verschillende besturingssystemen zoals Windows, Linux of Unix en hoe je ze kunt installeren, configureren en beheren. Dit omvat het werken met gebruikersaccounts, het opzetten van beveiligingsmaatregelen, het uitvoeren van software-updates en het oplossen van technische problemen.
 • Netwerkbeheer: Je verwerft kennis over computernetwerken, netwerkprotocollen, routers, switches en firewalls. Je leert hoe je een netwerkinfrastructuur kunt ontwerpen, implementeren en beheren, inclusief het oplossen van netwerkproblemen en het waarborgen van netwerkbeveiliging.
 • Serverbeheer: Je leert over het opzetten en beheren van servers, zowel fysiek als virtueel. Dit omvat het installeren en configureren van serversoftware, het instellen van gebruikersrechten, het implementeren van back-up- en herstelprocedures, en het monitoren van serverprestaties.
 • Beveiliging: Je krijgt inzicht in de basisprincipes van IT-beveiliging en leert hoe je beveiligingsmaatregelen kunt implementeren om systemen en gegevens te beschermen tegen bedreigingen zoals malware, hackers en gegevensinbreuken.
 • Troubleshooting: Je ontwikkelt probleemoplossende vaardigheden en leert hoe je technische problemen kunt identificeren, analyseren en oplossen. Dit omvat het diagnosticeren van hardware- en softwareproblemen, het uitvoeren van systeemupdates en het herstellen van systeemstoringen.

 

Vaak bevat deze opleiding de training "CompTIA A+ Compleet". Je leert de basiskennis die je nodig hebt om ondersteuning te bieden aan eindgebruikers van IT-infrastructuur komt in deze training aan bod. Deze training bereidt je daarnaast voor op de 220-1101 en 220-1102 examens. Na het behalen van beide examens ben jij erkend als een gecertificeerde CompTIA A+ professional.

Vervolgens ga je je verdiepen in het werken met netwerken. In de "CompTIA Network+" leermiddelen leer je hoe je zelfstandig netwerken kunt installeren, configureren en beheren. Daarnaast word je voorbereid op het N10-008 examen. Na succesvolle afronding van dit examen ontvang je het CompTIA Network+ professional certificaat.

Tot slot ga je jezelf ontwikkelen op het gebied van IT-beveiliging. Met behulp van verschillende "CompTIA Security+" leermiddelen ontwikkel je fundamentele technische vaardigheden op het gebied van risicobeoordeling en -beheer, incidentrespons, forensisch onderzoek, bedrijfsnetwerken, hybride/cloudactiviteiten en beveiligingscontroles.

Na deze opleiding moet je zijn voorbereid op het SY0-601 examen. Het certificaat dat je met dit examen behaalt, is het CompTIA Security+ certified professional certificaat.

Top 5 opleidingen Systeembeheerder

Red Hat Certified System Administrator RHCSA exam EX200 - Linux
Na inschrijving van de Award Winning E-learning training Red Hat Certified System Administrator RHCSA exam EX200 - Linux, ontvangt u per e-mail een link om in te loggen in …
Red Hat Certified System Administrator RHCSA exam EX200 - Linux
CompTIA Cybersecurity Analyst CySA+ - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security Engineer
Proefexamen CompTIA Cybersecurity Analyst CySA+ De MeasureUp CS0-001: Cybersecurity Analyst (CySA +) oefentest is ontworpen om kandidaten te helpen zich voor te bereiden op en te slagen voor het CompTIA …
CompTIA Cybersecurity Analyst CySA+ - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security Engineer
Cybersecurity 101 - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security Engineer
Na inschrijving van de Award Winning E-learning training Cybersecurity 101, ontvangt u per e-mail een link om in te loggen in uw leeromgeving waar u een persoonlijk wachtwoord aanmaakt. …
Cybersecurity 101 - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security Engineer
End user Security Awareness - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security Engineer
Na inschrijving van de Award Winning E-learning training End user Security Awareness, ontvangt u per e-mail een link om in te loggen in uw leeromgeving waar u een persoonlijk …
End user Security Awareness - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security Engineer
Cybersecurity Essentials - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security Engineer
Cybersecurity Essentials . In een digitaal tijdperk is informatie de nieuwe krachtbron geworden. Het kan echter een uitdaging zijn om de informatie van de organisatie te beschermen tegen misbruik, misbruik …
Cybersecurity Essentials - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security Engineer

Omscholen tot Systeembeheerder

Hoe kan je omscholen tot Systeembeheerder? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Systeembeheerder zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Opleiding vacatures

Vacature Systeembeheerder met opleidingen
Luba
Over het werkAls Functioneel Beheerder IT krijg je de verantwoordelijkheid over het beheer van diverse applicaties bij onze opdrachtgever. Dit omvat voornamelijk SAP en AFAS, maar ook de in-house ontwikkelde …
Vacature Systeembeheerder met opleidingen
WR.nl
Wij implementeren hoogwaardige IT oplossingen voor MKB'ers. ~ Heb jij ervaring met IT? Vaste baan: Systeembeheerder ICT MBO | € - € Zij bieden totaal IT oplossingen voor het zowel …
Vacature Systeembeheerder met opleidingen
Olympia
Opleiding Mbo Rijbewijs B Talen ~ Je beheerst Nederlands tijdelijk Verder bestaat het werk uit het bemannen van de Helpdesk (in de nederlandse taal) en het registreren en oplossen van …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Systeembeheerder?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Systeembeheerder. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Systeembeheerder?

Als je wilt omscholen tot Systeembeheerder is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Systeembeheerder

Wat verdient een Systeembeheerder? Het salaris van een Systeembeheerder begint bij €2800,- bruto per maand. Een ervaren Systeembeheerder verdient tot maximaal €5500,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.