Systeembeheerder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Systeembeheerder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Lijkt het je mooi om de IT-infrastructuur van een organisatie vorm te geven? Heb je interesse in het waarborgen van een veilige en stabiele IT-omgeving? Vind je het leuk om technische problemen op te lossen? Dan is werken als systeembeheerder wellicht iets voor jou.

Als systeembeheerder speel je een essentiële rol in het beheer en onderhoud van de IT-infrastructuur. Je bent verantwoordelijk voor het installeren en configureren van besturingssystemen, applicaties en andere software, evenals het beheren van netwerken, servers en beveiligingsmaatregelen. Je werkt nauw samen met gebruikers, softwareontwikkelaars en andere stakeholders om een veilige en efficiënte werkomgeving te creëren.

Een systeembeheerder vindt het geweldig om technische uitdagingen aan te gaan en oplossingen te bieden die de prestaties en betrouwbaarheid van IT-systemen verbeteren. Je zorgt voor het regelmatig onderhoud van systemen, het uitvoeren van software-updates en patches, en het monitoren van de systeemprestaties om mogelijke problemen tijdig te detecteren en op te lossen.

In tegenstelling tot andere IT-gerelateerde functies, omvat het werk van een systeembeheerder het beheren van de gehele IT-infrastructuur van een organisatie. Je werkt met verschillende aspecten, zoals besturingssystemen, netwerken, servers en beveiliging, om een stabiele en veilige IT-omgeving te waarborgen. Je moet op de hoogte blijven van de nieuwste technologieën en trends en je probleemoplossende vaardigheden continu aanscherpen.

Als systeembeheerder sta je voor de uitdaging om de technologische ontwikkelingen bij te houden, de beveiliging van systemen te waarborgen, om te gaan met complexe IT-systemen en tijdige ondersteuning te bieden aan gebruikers. Door deze uitdagingen aan te gaan, speel je een cruciale rol in het succesvol draaien van de IT-infrastructuur van een organisatie.

Alles over het werken als Systeembeheerder


Vacatures Systeembeheerder

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Systeembeheerder?

Een Systeembeheerder, ook wel bekend als een System administrator, is een IT-professional die verantwoordelijk voor het goed functioneren van een of meerdere computersystemen binnen een organisatie. 

De verantwoordelijkheden van een Systeembeheerder omvatten voor het beheer, de configuratie en het onderhoud van de diverse computer- en netwerksystemen binnen de organisatie. Een Systeembeheerder heeft een cruciale rol bij het waarborgen van de stabiliteit, prestaties en beveiliging van IT-infrastructuren.

Hoewel er enige overlap is tussen de taken van een Systeembeheerder en een Netwerkbeheerder, ligt de focus van een Systeembeheerder meer op het bredere beheer van de IT-infrastructuur, inclusief servers, werkstations en softwaretoepassingen. Een netwerkbeheerder concentreert zich daarentegen meer op de netwerkinfrastructuur en de connectiviteit tussen verschillende apparaten.

Kort samengevat, een Systeembeheerder (System administrator) is verantwoordelijk voor het algemene beheer van IT-systemen, terwijl een netwerkbeheerder specifiek verantwoordelijk is voor het beheer van netwerkinfrastructuur. In een groot bedrijf wordt deze taak volbracht door een team van Systeembeheerders.

 


Past het beroep Systeembeheerder bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Systeembeheerder?

Om ervoor te zorgen dat het computersysteem goed blijft werken, moet de Systeembeheerder de hardware en software goed up-to-date weten te houden, voldoende back-ups in het systeem hebben zitten en het netwerk beveiligen. Ook moet de Systeembeheerder storingen kunnen verhelpen, zodat er weer zo snel mogelijk verder gewerkt kan worden. Daarnaast moeten de andere medewerkers in het bedrijf geholpen worden bij technische problemen en zonodig geïnstrueerd worden in het gebruik van nieuwe programma's.

De Systeembeheerder besteedt veel tijd aan het ondersteunen van collega's, maar bijvoorbeeld ook aan het praten met leveranciers over nieuwe of defecte producten. De Systeembeheerder adviseert of bepaalt welke producten er moeten komen en wanneer deze nodig zijn.

Over het algemeen heeft de Systeembeheerder voornamelijk een ondersteunende rol in het bedrijf, of draagt zorg voor de goede werking van de geautomatiseerde ondersteunden processen binnen de organisatie.

De taken van een systeembeheerder betreffen onder andere:

 • Installatie en configuratie: Systeembeheerders installeren en configureren besturingssystemen, applicaties en andere software op servers, werkstations en andere IT-apparaten. Dit omvat ook het opzetten van gebruikersaccounts, toegangsrechten en beveiligingsinstellingen.
 • Onderhoud en monitoring: Een Systeembeheerder voert regelmatig onderhoudstaken uit, zoals het installeren van updates en patches, het uitvoeren van systeemback-ups en het controleren van de systeemprestaties. Hij of zij monitort ook de systemen om eventuele problemen of beveiligingsrisico's tijdig te detecteren en aan te pakken.
 • Troubleshooting: Wanneer zich technische problemen voordoen, is de Systeembeheerder verantwoordelijk voor het analyseren en oplossen van deze problemen. Hij/zij identificeert de oorzaak, maakt de diagnose op en implementerrt oplossingen om de systemen weer operationeel te maken.
 • Beveiliging: Systeembeheerders zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van de beveiliging van IT-systemen. Ze implementeren en handhaven beveiligingsmaatregelen, zoals firewalls, antivirussoftware, gebruikersauthenticatie en toegangscontroles. Ze houden ook de systeemlogboeken in de gaten om verdachte activiteiten te identificeren en beveiligingsincidenten te onderzoeken.

 

Een Netwerkbeheerder richt zich daarentegen specifiek op het beheer en onderhoud van de netwerkinfrastructuur, zoals routers, switches, firewalls en netwerkprotocollen. Een Netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor het ontwerpen, implementeren en beheren van netwerken, het oplossen van netwerkproblemen, het monitoren van netwerkprestaties en het waarborgen van de netwerkbeveiliging.

In veel kleinere organisaties is de Systeembeheerder tevens Netwerkbeheerder en de overall/allround IT-manager

Welke uitdagingen vindt een Systeembeheerder in zijn werk? 

Het werk van Systeembeheerder is belangrijk en bevat een aantal specifieke uitdagingen waar je voldoening uit kunt halen en waarop je moet bij blijven.

 • Technologische ontwikkelingen: IT is een snel evoluerend vakgebied, en systeembeheerders moeten voortdurend op de hoogte blijven van de nieuwste technologieën en trends. Ze moeten hun kennis en vaardigheden bijwerken om relevant te blijven en de IT-infrastructuur van de organisatie up-to-date te houden.
 • Veiligheid en beveiliging: Met de toenemende dreiging van cyberaanvallen en gegevensinbreuken is het waarborgen van de beveiliging van IT-systemen een grote uitdaging voor systeembeheerders. Ze moeten beveiligingsmaatregelen implementeren, zoals firewalls, antivirussoftware en beveiligingspatches, en proactief reageren op mogelijke bedreigingen.
 • Complexiteit van systemen: Moderne IT-systemen kunnen complex zijn, met verschillende componenten, netwerken en integraties. Het beheren van deze complexe systemen en het oplossen van technische problemen vereist diepgaande kennis en probleemoplossende vaardigheden.
 • Tijdige ondersteuning: Gebruikers zijn afhankelijk van IT-systemen om hun dagelijkse taken uit te voeren, en systeembeheerders moeten snel reageren op technische problemen en gebruikersondersteuning bieden. Het vermogen om onder druk te werken en efficiënt problemen op te lossen is een belangrijke uitdaging.

 

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Systeembeheerder per stad

Vacatures Systeembeheerder Alkmaar

Vacatures Systeembeheerder Almelo

Vacatures Systeembeheerder Almere

Vacatures Systeembeheerder Alphen aan den Rijn

Vacatures Systeembeheerder Amersfoort

Vacatures Systeembeheerder Amstelveen

Vacatures Systeembeheerder Amsterdam

Vacatures Systeembeheerder Apeldoorn

Vacatures Systeembeheerder Arnhem

Vacatures Systeembeheerder Assen

Vacatures Systeembeheerder Bergen op Zoom

Vacatures Systeembeheerder Breda

Vacatures Systeembeheerder Capelle aan den IJssel

Vacatures Systeembeheerder Delft

Vacatures Systeembeheerder Den Bosch

Vacatures Systeembeheerder Den Haag

Vacatures Systeembeheerder Den Helder

Vacatures Systeembeheerder Deventer

Vacatures Systeembeheerder Doetinchem

Vacatures Systeembeheerder Dordrecht

Vacatures Systeembeheerder Ede

Vacatures Systeembeheerder Eindhoven

Vacatures Systeembeheerder Emmen

Vacatures Systeembeheerder Enschede

Vacatures Systeembeheerder Gouda

Vacatures Systeembeheerder Groningen

Vacatures Systeembeheerder Haarlem

Vacatures Systeembeheerder Haarlemmermeer

Vacatures Systeembeheerder Heerlen

Vacatures Systeembeheerder Helmond

Vacatures Systeembeheerder Hengelo

Vacatures Systeembeheerder Hilversum

Vacatures Systeembeheerder Hoogeveen

Vacatures Systeembeheerder Hoorn

Vacatures Systeembeheerder Katwijk

Vacatures Systeembeheerder Leeuwarden

Vacatures Systeembeheerder Leiden

Vacatures Systeembeheerder Lelystad

Vacatures Systeembeheerder Maastricht

Vacatures Systeembeheerder Middelburg

Vacatures Systeembeheerder Nieuwegein

Vacatures Systeembeheerder Nijmegen

Vacatures Systeembeheerder Oss

Vacatures Systeembeheerder Purmerend

Vacatures Systeembeheerder Roermond

Vacatures Systeembeheerder Roosendaal

Vacatures Systeembeheerder Rotterdam

Vacatures Systeembeheerder Schiedam

Vacatures Systeembeheerder Spijkenisse

Vacatures Systeembeheerder Terneuzen

Vacatures Systeembeheerder Tilburg

Vacatures Systeembeheerder Utrecht

Vacatures Systeembeheerder Veenendaal

Vacatures Systeembeheerder Venlo

Vacatures Systeembeheerder Vlaardingen

Vacatures Systeembeheerder Westland

Vacatures Systeembeheerder Zaanstad

Vacatures Systeembeheerder Zeist

Vacatures Systeembeheerder Zoetermeer

Vacatures Systeembeheerder Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Systeembeheerder

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Systeembeheerder?

Het salaris van een Systeembeheerder loopt erg uiteen. Het is afhankelijk van je niveau, de bedrijfsgrootte en verantwoordelijkheid. Een systeembeheerder verdient meestal tussen € 2.800 en € 5.500 bruto per maand. Het salaris kan hoger zijn voor systeembeheerders met gespecialiseerde kennis en ervaring in complexe IT-infrastructuur.

Het startsalaris voor junior Systeembeheerder begint zo bij €2.800,- per maand. Voor een senior systeembeheerder bij een grote organisatie, waar de IT faciliteiten een cruciaal onderdeel zijn van het bedrijfsproces ligt het salaris een flink stuk hoger. 

Hoe kan ik als Systeembeheerder mijn salaris verhogen?

Je kunt als Systeembeheerder je salaris kunt verhogen door jouw marktwaarde te vergroten, zoals bijvoorbeeld:

 • Verbeter je kennis en vaardigheden: Blijf op de hoogte van de nieuwste technologieën en ontwikkelingen binnen het vakgebied van systeembeheer. Door je kennis en vaardigheden te vergroten, word je waardevoller voor je werkgever. Hierdoor kan je een hoger salaris vragen. Meestal helpt het ook om relevante certificaten te halen, of aanvullende opleidingen en trainingen te volgen.
 • Vergroot je verantwoordelijkheden: Zoek naar mogelijkheden om extra verantwoordelijkheden op je te nemen binnen je huidige functie. Dit kan betekenen dat je de leiding neemt over complexere projecten, meer betrokken raakt bij besluitvormingsprocessen of verantwoordelijkheid krijgt voor het trainen en begeleiden van junior systeembeheerders. Door te laten zien dat je in staat bent om meer verantwoordelijkheden aan te kunnen, kun je doorgroeien in je rol en salaris.
 • Presteer goed: Zorg ervoor dat je waarde levert in je huidige functie. Wees proactief, neem initiatief en lever kwaliteits. Dit kan leiden tot erkenning van je werkgever en de mogelijkheid om je salaris te verhogen.
 • Verken doorgroeimogelijkheden: Onderzoek de mogelijkheid om door te groeien naar een hogere functie binnen systeembeheer of een verwant IT-gebied. Dit kan betekenen dat je solliciteert naar leidinggevende posities, zoals een teamleider systeembeheer, of dat je je richt op gespecialiseerde functies zoals Cloud engineer of Security engineer. Met hogere posities komen vaak ook hogere salarissen.
 • Onderhandel over je salaris: Als je het gevoel hebt dat je salaris niet in lijn is met je ervaring en prestaties, is het de moeite waard om het gesprek aan te gaan met je werkgever. Bereid je voor door onderzoek te doen naar salarissen in jouw vakgebied en regio. Benadruk in het gesprek je prestaties en toegevoegde waarde voor de organisatie.

 

Salarisverhogingen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de bedrijfscultuur, economische omstandigheden en de vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. 


Meer weten over het salaris Systeembeheerder

Salaris aankomend Systeembeheerder Salaris junior Systeembeheerder Wat is het salaris van een medior Systeembeheerder? Welk salaris krijgt een senior Systeembeheerder?


Hoe word je een Systeembeheerder? 

Om een Systeembeheerder te worden, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Als systeembeheerder speel je een essentiële rol in het beheer, de configuratie en het onderhoud van computer- en netwerksystemen binnen een organisatie. Je hebt vaak een opleiding, diploma of certificaten nodig om je kennis en competenties aan te tonen. En er zijn een aantal verschillende kennisgebieden die je zou kunnen leren om door te groeien tot System Administrator. 

Welke opleiding of certificering heb je nodig om Systeembeheerder te worden?

Een HBO of WO opleiding in de Informatica, of iets soortgelijks, is aan te raden. Er bestaan echter ook MBO opleidingen in Systeembeheer, die op een meer praktisch, uitvoerend niveau voor de functie van Systeembeheerder klaarstomen.

Bovendien zijn er specifieke certificeringen die je kunt behalen, zoals Microsoft Certified Systems Administrator (MCSA) of CompTIA A+, die je geloofwaardigheid en expertise vergroten.

Welke kennisgebieden zijn belangrijk voor een Systeem Beheerder?

Om een systeembeheerder te worden, is het belangrijk om een breed scala aan kennisgebieden te ontwikkelen, zoals:

 • Besturingssystemen: Je moet als Systeembeheerder vertrouwd zijn met verschillende besturingssystemen, zoals Windows, Linux of macOS, is cruciaal. Je moet in staat zijn om deze systemen te installeren, configureren en onderhouden.
 • Netwerken: Je moet als Systeembeheerder begrip hebben van netwerkconcepten, protocollen en netwerkbeheertools is essentieel. Je moet in staat zijn om netwerkverbindingen te configureren, problemen op te lossen en beveiligingsmaatregelen toe te passen.
 • Virtualisatie: Als Systeembeheerder moet je kunnen werken met virtualisatietechnologieën, zoals VMware of Hyper-V, wordt steeds belangrijker. Kennis van virtualisatie stelt je in staat om virtuele machines te beheren en te ondersteunen. 
 • Beveiliging / Cyber Security: Het waarborgen van de beveiliging van IT-systemen is een cruciaal aspect van systeembeheer. Je moet kennis hebben van beveiligingspraktijken, zoals het implementeren van firewalls, het toepassen van beveiligingspatches en het beheren van gebruikersrechten.
 • Probleemoplossing: Als systeembeheerder moet je vaardig zijn in het identificeren en oplossen van technische problemen. Dit omvat het diagnosticeren van problemen, het toepassen van oplossingen en het documenteren van stappen voor toekomstige referentie.
 • Cloud en DevOps: Hoewel een systeem/netwerkbeheerder vaak gericht is op de IT-processen binnen een organisatie zie je dat ook hiervan veel zaken naar de Cloud kunnen of via een DevOps methodiek kunnen worden opgezet of vervangen.
 • Communicatievaardigheden: Goede communicatieve vaardigheden zijn essentieel voor een systeembeheerder. Je moet in staat zijn om technische informatie effectief te delen, te luisteren naar gebruikersbehoeften en problemen duidelijk uit te leggen. Daarnaast werk je vaak samen met collega's en gebruikers, dus effectieve communicatie is essentieel.

 

Door middel van zelfstudie, het volgen van cursussen, het behalen van relevante certificeringen en het opdoen van praktijkervaring door stages, projecten of werkervaring kan je de nodige kennis en vaardigheden als systeembeheerder te ontwikkelen.

Het is vooral goed om praktijkervarng op te doen door bijvoorbeeld te experimenteren met het opzetten en beheren van je eigen thuisnetwerk, of door vrijwilligerswerk te doen en/of door middel van vriendendiensten dingen te doen. 

Naast de theoretische kennis is ervaring in de praktijk vaak net zo belangrijk, of zelfs belangrijker wanneer het om nieuwe technieken gaan zoals Cloud en DevOps. Stageplekken, deelname aan IT-projecten of het zoeken naar juniorposities in systeembeheer zullen je helpen om  ervaring op te doen en je carrière als Systeembeheerder te starten.

Het kan ook slim zijn om bijvoorbeeld te starten als IT-support medewerker, waarin je met een deelgbeid bezig bent. Al werkende doe je meer kennis op en je kan na een bepaalde tijd bepaalde deelopleidingen doen of certificaten behalen om zo door te groeien naar System Administrator.

Mogelijke instroomberoepen om Systeembeheerder te worden

Er zijn verschillende instapberoepen in de IT-sector die een goede basis kunnen bieden voor een carrière als Systeembeheerder. Hier zijn enkele mogelijke instapberoepen:

 • IT-supportmedewerker: In deze rol ben je verantwoordelijk voor het bieden van technische ondersteuning aan gebruikers, het oplossen van problemen en het bieden van basisnetwerkondersteuning. Dit kan je helpen om vertrouwd te raken met verschillende technologieën en vaardigheden op te bouwen in klantenservice en probleemoplossing.
 • Helpdeskmedewerker: Helpdeskmedewerkers zijn verantwoordelijk voor het beantwoorden van vragen van gebruikers, het oplossen van technische problemen en het bieden van ondersteuning op afstand. Dit is een goede manier om praktische ervaring op te doen en te leren omgaan met verschillende IT-systemen.
 • Junior Systeembeheerder: Als junior systeembeheerder assisteer je bij het beheren, onderhouden en updaten van IT-systemen binnen een organisatie. Je werkt samen met senior systeembeheerders en leert van hun ervaring terwijl je essentiële systeembeheertaken uitvoert.
 • Netwerkbeheerder: In deze rol ben je betrokken bij het ontwerpen, implementeren en onderhouden van computernetwerken. Je leert netwerkprotocollen, configuraties en beveiligingsaspecten kennen, wat nuttig kan zijn bij het beheer van IT-infrastructuren.

 

De exacte beroepsnamen en verantwoordelijkheden kunnen verschillend tussen organisaties. We raden je aan om te kijken naar de vereisten en taken van verschillende instapfuncties om te bepalen welk beroep het beste bij je interesses en vaardigheden past. Daarnaast zal het continu ontwikkelen van je kennis, je vaardigheden en het behalen van relevante certificaten je kansen op doorgroeimogelijkheden in de IT-sector vergroten.

Opleidingen Systeembeheerder

Red Hat Certified System Administrator - RHCSA (exam EX200)
In deze Red Hat training / cursus leert u het implementeren, beheren en beveiligen van een Red Hat Enterprise Linux 7 systeem. In de cursus doet u als full-time enterprise …
Red Hat Certified System Administrator - RHCSA (exam EX200)
CompTIA - CompTIA Cloud+ CV0-002 - CompTIA A+ / Network+ / Security+ - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security Engineer
CompTIA Cloud+ CV0-002.  Taal: Engels Doelgroep: ICT professionals die alles willen leren over probleemoplossing, netwerken en beveiliging op verschillende apparaten Vereiste kennisniveau: Basisvaardigheden als computergebruiker, in staat zijn taken uit …
CompTIA - CompTIA Cloud+ CV0-002 - CompTIA A+ / Network+ / Security+ - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security Engineer
CompTIA - CompTIA A+ 220-1002 - CompTIA A+ / Network+ / Security+ - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security Engineer
CompTIA A+ 220-1002.  Taal: Engels Doelgroep: ICT professionals die alles willen leren over probleemoplossing, netwerken en beveiliging op verschillende apparaten Vereiste kennisniveau: Basisvaardigheden als computergebruiker, in staat zijn taken uit …
CompTIA - CompTIA A+ 220-1002 - CompTIA A+ / Network+ / Security+ - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security Engineer
CompTIA - CompTIA Server+SK0-004 - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security Engineer
CompTIA Server+SK0-004.  Taal: Engels Doelgroep: ICT professionals die alles willen leren over probleemoplossing, netwerken en beveiliging op verschillende apparaten Vereiste kennisniveau: Basisvaardigheden als computergebruiker, in staat zijn taken uit te …
CompTIA - CompTIA Server+SK0-004 - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security Engineer
CompTIA - CompTIA Network+ N10-007 - CompTIA A+ / Network+ / Security+ - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security Engineer
CompTIA Network+ N10-007 Training - OEM Certkit Taal: Engels Doelgroep: ICT professionals die alles willen leren over probleemoplossing, netwerken en beveiliging op verschillende apparaten Vereiste kennisniveau: Basisvaardigheden als computergebruiker, in …
CompTIA - CompTIA Network+ N10-007 - CompTIA A+ / Network+ / Security+ - Cyber Security - IT Beveiliging / Security - Systeembeheer - Helpdesk - Cloud Computing - Engineering - Security EngineerOmscholen tot Systeembeheerder

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Systeembeheerder. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Systeembeheerder

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Systeembeheerder

Als je Systeembeheerder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Systeembeheerder zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Systeembeheerder

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Systeembeheerder?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Systeembeheerder

Een Systeembeheerder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Systeembeheerder

 • Analyseren
 • Analytisch vermogen
 • Doorzettingsvermogen
 • Ambitie
 • Inlevingsvermogen
 • Systematisch denken
 • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
 • Initiatief ontplooien
 • Inzicht in omgeving
 • Consequent handelen
 • Aanpassingsvermogen
 • Lichtvoetigheid
 • Luisteren
 • Verbanden leggen
 • Logisch redeneren
 • Doelgericht werken
 • Zelfontwikkeling
 • Concentratievermogen
 • Resultaatgerichtheid
 • Luistervaardigheid
 • Belangstelling hebben
 • Vragen stellen
 • Voorbereiden
 • Gestructureerd werken
 • Prioriteiten stellen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Systeembeheerder nodig? 

De Systeembeheerder heeft een ondersteunende functie en moet geduldig zijn en goed met mensen om kunnen gaan, en willen helpen bij het oplossen van problemen (Gever). Daarnaast is het belangrijk om goed op te letten, om problemen snel te signaleren en te kunnen anticiperen (Waarnemer).


Eigenschappen Systeembeheerder

 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een Systeembeheerder?

Elk bedrijf heeft tegenwoordig wel een Systeembeheerder nodig, omdat technologie niet meer weg te denken is uit de samenleving. Er zijn dus veel werkmogelijkheden. Als Systeembeheerder kan men doorstromen naar een seniorfunctie of teamleider worden van een groep Systeembeheerders.

De actuele kans op werk voor een Systeembeheerder

Het beroep Systeembeheerder is onderdeel van de beroepsfamilie Beheerders (technisch-hardware). De kans op werk voor de beroepsfamilie Beheerders (technisch-hardware) is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

43

Baankans Systeembeheerder

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Systeembeheerder

Het beroep Systeembeheerder is onderdeel van de beroepsfamilie Beheerders (technisch-hardware).


Waar werkt een Systeembeheerder?

Elke organisatie die met computers werkt kan een Systeembeheerder gebruiken, ook de overheid. Een Systeembeheerder kan dus in elke soort organisatie terecht.


Met wie werkt een Systeembeheerder samen? 

De Systeembeheerder staat vooral in contact met de medewerkers, om hen te helpen met het oplossen van problemen of te onderwijzen in de werking van de computer. Verdere communicatie is er met leveranciers van producten, vooral voor het doorgeven van foutmeldingen en oplossen van storingen. De baas wordt geadviseerd over veranderingen in het systeem als die nodig zijn.


 • Medewerker
 • Leverancier
 • Baas
Systeembeheerder

Verwante beroepen Systeembeheerder:

Systeemarchitect
Salaris: €4700 tot €7925
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Systeembeheerder in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Medewerker
 • Leverancier
 • Baas

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2800 tot €5500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

43Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar