Tandarts worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Tandarts worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Tandarts worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Tandarts? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Tandarts goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Tandarts?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Tandarts wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Tandarts.

Alles over hoe je Tandarts kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Tandarts?

Om Tandarts te worden moet je minstens de opleiding Tandheelkunde (WO) hebben afgerond. Deze opleiding bestaat uit een driejarige Bachelor en een tweejarige Master. 

Het volgen van cursussen en bijhouden literatuur is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de tandheelkunde.

Daarnaast is een BIG registratie verplicht, dit geeft je garantie op een erkende en beschermde titel.

Je kunt verder leren door bijvoorbeeld nascholingscursussen te volgen of je te specialiseren, bijvoorbeeld in endontologie.

Welke vaardigheden heb je nodig om Tandarts te worden?

Om Tandarts te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Tandarts zijn Analyseren, Systematisch denken en Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken. Ook zijn Evalueren, Redeneren en Overzicht hebben belangrijke vaardigheden als je Tandarts wilt worden. Verder zijn Leiderschap, Uitdrukkingsvaardigheid en Vriendelijkheid ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Tandarts te worden?

Als je Tandarts wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Tandarts

  • Analytisch
  • Delegeren
  • Klantgerichtheid
  • Kritisch
  • Leervermogen
  • Luisteren
  • Omgaan met details
  • Resultaatgerichtheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Tandarts te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Tandarts te worden zijn Empathie, Behulpzaamheid en Vriendelijkheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Trouw, Integriteit en Punctueel. Daarnaast zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid ook goed van pas komende eigenschappen om Tandarts te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Tandarts worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Tandarts. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Tandarts zijn de Gever en de Loyalist.

Je moet verzorgend en betrokken zijn en je moet rekening houden met de behoeften van de patiënten (Gever).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn (Waarnemer).

Opleiding Tandarts

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Tandarts kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Tandarts. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Tandarts. Maar ook cursussen en trainingen voor de Tandarts.

Top 5 opleidingen Tandarts

Workshop Fysieke Belasting bij tandartsen
Workshop Fysieke Belasting voor tandartsen Waarom? De aard van tandheelkundig werk brengt een aantal belastende factoren met zich mee. Vooral lang (voorovergebogen) staan, zorgt geregeld voor overbelasting van rug, nek …
Workshop Fysieke Belasting bij tandartsen

Omscholen tot Tandarts

Hoe kan je omscholen tot Tandarts? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Tandarts zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Tandarts

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Tandarts?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Tandarts. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Tandarts?

Als je wilt omscholen tot Tandarts is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Tandarts

Wat verdient een Tandarts? Het salaris van een Tandarts begint bij €3200,- bruto per maand. Een ervaren Tandarts verdient tot maximaal €11600,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.