Tandarts Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Tandarts worden: Opleidingen tot Tandarts

Wil je Tandarts worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Tandarts, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Tandarts.

Hoe word je een Tandarts? 

Om Tandarts te worden moet je minstens de opleiding Tandheelkunde (WO) hebben afgerond. Deze opleiding bestaat uit een driejarige Bachelor en een tweejarige Master. 

Het volgen van cursussen en bijhouden literatuur is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de tandheelkunde.

Daarnaast is een BIG registratie verplicht, dit geeft je garantie op een erkende en beschermde titel.

Je kunt verder leren door bijvoorbeeld nascholingscursussen te volgen of je te specialiseren, bijvoorbeeld in endontologie.

De 2 best beoordeelde opleidingen Tandarts

bijgewerkt op 26-11-2021

Workshop Fysieke Belasting bij tandartsen
Workshop Fysieke Belasting voor tandartsen Waarom? De aard van tandheelkundig werk brengt een aantal belastende factoren met zich mee. Vooral lang (voorovergebogen) staan, zorgt geregeld voor overbelasting van rug, nek …
Workshop Fysieke Belasting bij tandartsen
Examentraining Nederlands AKV en Taaltoets - tandartsen
De examentraining Nederlands voor AKV-Toets en Taaltoets (EER) voor tandartsen is geschikt als je als tandarts aan het werk wilt in de Nederlandse gezondheidszorg en je je goed wilt voorbereiden op …
Examentraining Nederlands AKV en Taaltoets - tandartsen

Is het verstandig om Tandarts te worden?

Voordat je aan een opleiding Tandarts begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Tandarts worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Tandarts?

De behoefte aan Tandartsen is op dit moment groot. Hierbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat veel werkzaamheden van Tandartsen worden overgenomen door gespecialiseerde branches in de tandheelkunde zoals mondzorgkunde, of door tandartsassistenten. In dit licht zou het kunnen dat er in de toekomst minder Tandartsen nodig zijn.

Je kunt een eigen praktijk opzetten.

De actuele kans op werk voor een Tandarts

Het beroep Tandarts is onderdeel van de beroepsfamilie Tandartsen en kaakchirurgen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Tandartsen en kaakchirurgen is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

90

Baankans Tandarts

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Tandarts

Als je je wilt omscholen tot Tandarts is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Tandarts door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Tandarts zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Tandarts

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Tandarts dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures

Vacature Tandartsassistenten in opleiding
Tandartspraktijk Jordanlaan B.V.
Stagiair Op zoek naar een leuke en leerzame stageplek? Onze praktijk is sinds 2008 een erkend leerbedrijf en hebben inmiddels vol enthousiasme al heel wat tandartsassistenten in opleiding begeleid tijdens …
Vacature Tandartsassistenten in opleiding
Tandartspraktijk Jordanlaan B.V.
Stagiair Op zoek naar een leuke en leerzame stageplek? Onze praktijk is sinds 2008 een erkend leerbedrijf en hebben inmiddels vol enthousiasme al heel wat tandartsassistenten in opleiding begeleid tijdens …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Tandarts

Als je Tandarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Tandarts zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Tandarts

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Tandarts?

Competenties en Vaardigheden Tandarts

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Tandarts nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Tandarts nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Tandarts

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Delegeren
Delegeren
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Tandarts

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Tandarts. Als Tandarts wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Tandarts:


zie volledige beschrijving persoonstype Tandarts

Vakkennis voor een Tandarts

Het is voor een Tandarts ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Tandarts zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Tandarts


Werkervaring Tandarts

Het is voor een startend Tandarts die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Tandarts is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Tandarts, maar iets anders?

Is een opleiding Tandarts het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Tandarts te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Tandarts te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Tandarts te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Tandarts te worden?

Zou je graag Tandarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Tandarts voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar