Verpleegkundige Gehandicaptenzorg Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep verpleegkundige gehandicaptenzorg. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je verpleegkundige gehandicaptenzorg wordt.

 

Wat is een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg?

Een Verpleegkundige in de Gehandicaptenzorg ondersteunt mensen met lichte tot zware verstandelijke beperkingen. Mensen met een lichte beperking hebben minder intensieve begeleiding nodig en worden ondersteund door de Verpleegkundige bij het vergroten van de zelfstandigheid en het aanleren van vaardigheden. Bij cliënten met een zwaarde verstandelijke handicap wordt de Verpleegkundige geacht een meer begeleidende rol te spelen.

Het is belangrijk dat een Verpleegkundige zich in kan leven in de belevingswereld van de cliënt en dat de zorg afgestemd wordt op de behoeften van de cliënt. De bezigheden van de Verpleegkundige verschillen dan ook per cliënt. Bij de ene cliënt moet de Verpleegkundige de cliënt alleen stimuleren om zich aan te kleden en hier en daar een helpende hand bieden, terwijl een andere cliënt volledig aangekleed moet worden door de Verpleegkundige. Het zelfde geldt voor zaken als wassen, douchen en eten.

Andere taken van een Verpleegkundige zijn het eventueel aanleggen van een infuus en het monitoren van medicijngebruik van cliënten (die vaak ook met lichamelijke of zintuiglijke beperkingen kampen).

Het is belangrijk dat een Verpleegkundige in de Gehandicaptenzorg flexibel en stressbestendig is. Hij kan namelijk te maken krijgen met cliënten die naast hun verstandelijke handicap bijvoorbeeld ook epilepsie of ASS hebben. Andere cliënten moeten geholpen worden bij het verwerken van traumatische ervaringen en kunnen heftig reageren op bepaalde situaties. Een Verpleegkundige moet dan ook een vertrouwensband op kunnen bouwen met de cliënten om een veilige sfeer voor hen te creëeren.

Naast de verzorgende taken moet een Verpleegkudige ook administratieve zaken bijhouden en contacten onderhouden met de familie van de cliënt, artsen, specialisten en andere begeleiders.

Een Verpleegkundige kan na zijn opleiding in verschillende sectoren gaan werken. Ongeveer 12 procent van de afgestudeerde Verpleegkundigen werkt in de Gehandicaptenzorg (Bron: carrièretijger).

Een Verpleegkundige heeft onregelmatige werktijden en werkt geregeld 's avonds of in het weekend.Wil je werken als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg?

Werk je al als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Verpleegkundige Gehandicaptenzorg worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Verpleegkundige Gehandicaptenzorg in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • (Huis)arts
 • Fysiotherapeut
 • Activiteitenbegeleider
 • Logopedist
 • Cliënt en familie

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1820 tot €2789

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Wat verdient een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg?

Een Verpleegkundige in de Gehandicaptenzorg verdient tussen de €1820 en €2789.

Het salaris is hierbij afhankelijk van de instelling waar je werkt, de opleiding die je gedaan hebt, je werkervaring en CAO schalen.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslag die tussen de 22 en 60 % van je salaris ligt

Salarisschaal Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Op zoek naar een nieuwe baan als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verpleegkundige Gehandicaptenzorg. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Verpleegkundige Gehandicaptenzorg vacatures

Vacature Verpleegkundige gehandicaptenzorg parttime
Aethon
Ben jij Verpleegkundige en heb je altijd al willen werken binnen de gehandicaptenzorg? Heb jij het geduld, ben je creatief en sensitief?Dan heeft Aethon een leuke uitdaging voor je in …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Wat is de toekomst van Verpleegkundige Gehandicaptenzorg?

Naar verwachting blijft het aantal gehandicapten groeien en daarmee ook de vraag naar Verpleegkundigen. Naar verwachting zal de werkgelegenheid dus stijgen.

Je zou je kunnen gaan richten op een andere sector of je kunt je verder specialiseren in een van deze sectoren. Je kunt bijscholingen volgen zodat je een managementfunctie op je kunt nemen of je kunt afdelingshoofd van een instelling worden.

Baankans Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Verpleegkundige Gehandicaptenzorg worden: Opleidingen tot Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Wil je Verpleegkundige Gehandicaptenzorg worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Hoe word je een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg? 

Om een Verpleegkundige in de Gehandicaptenzorg te worden moet je minimaal de MBO opleiding Verpleegkundige hebben afgerond. Dit is een niveau-4 oplang en deze duurt vier jaar. Daarnaast zou je ook de HBO opleiding Verpleegkunde kunnen volgen. Ook deze duurt vier jaar.

Na je opleiding kun je in verschillende sectoren van de verpleegkunde terecht, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, de thuiszorg, psychiatrie, verpleeghuizen, de GGD, de kraamzorg en de gehandicaptenzorg. Je zou je ook nog verder kunnen specialiseren in de gehandicaptenzorg.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende cursussen en bijscholingen waarin je je vaardigheden kunt verbeteren.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
Als Mbo-Verpleegkundige werk je in zorg en welzijn met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Je kunt werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: ziekenhuis (ZH), verpleeghuizen en …
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
Als Mbo-Verpleegkundige werk je in zorg en welzijn met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Je kunt werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: ziekenhuis (ZH), verpleeghuizen en …
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)

Omscholen of doorgroeien tot Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Verpleegkundige Gehandicaptenzorg wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Verpleegkundige Gehandicaptenzorg zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg?

Competenties en Vaardigheden Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Verpleegkundige Gehandicaptenzorg. Als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Verpleegkundige Gehandicaptenzorg:


zie volledige beschrijving persoonstype Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Vakkennis voor een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Het is voor een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Verpleegkundige Gehandicaptenzorg zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
Als Mbo-Verpleegkundige werk je in zorg en welzijn met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Je kunt werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: ziekenhuis (ZH), verpleeghuizen en …
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)

Werkervaring Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Het is voor een startend Verpleegkundige Gehandicaptenzorg die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Verpleegkundige Gehandicaptenzorg is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Psychiatrisch Verpleegkundige .

Iets anders leren?

Is Verpleegkundige Gehandicaptenzorg het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Met wie werkt een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg samen? 

Je werkt voornamelijk zelfstandig maar je houdt zowel contact met de huisarts van de cliënt alsook met andere betrokken artsen en specialisten als fysiotherapeuten en logopedisten die betrokken zijn bij de behandeling van de cliënt. Er wordt dan overlegd over allerlei zaken die betrekking hebben op de cliënt, zoals medicijngebruik. Daarnaast onderhoud je ook contacten met de familie van de cliënt.


 • (Huis)arts
 • Fysiotherapeut
 • Activiteitenbegeleider
 • Logopedist
 • Cliënt en familie
Verpleegkundige Gehandicaptenzorg


Organisaties waar een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg meestal werkt.

Waar werkt een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg?

 • Kinderdagverblijf
 • Dagverblijf voor volwassenen
 • 24-uursinstellingen
 • Sociowoningen
 • Thuiszorg
 • Begeleid zelfstandig wonen
 • Gezinsvervangende tehuizen

De meeste Verpleegkundigen werken in loondienst maar er zijn ook zelfstandig gevestigde Verpleegkundigen.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Waar kun je het beste werken als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg? Hieronder vind je de best door de Verpleegkundige Gehandicaptenzorg beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Competenties, Skills en Vaardigheden Verpleegkundige Gehandicaptenzorg:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Welke competenties heeft een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg nodig?

Een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Verpleegkundige Gehandicaptenzorg passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg nodig? 

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je cliënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever).

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijik om moet gaan met de gegevens van je cliënten en omdat zij jou moeten vertrouwen (Loyalist)

Bekijk de persoonstypen voor Verpleegkundige Gehandicaptenzorg


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Verpleegkundige Gehandicaptenzorg belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Verpleegkundige Gehandicaptenzorg iets voor je?

Zou je graag Verpleegkundige Gehandicaptenzorg willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar