Verpleegkundige Gehandicaptenzorg Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep verpleegkundige gehandicaptenzorg. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je verpleegkundige gehandicaptenzorg wordt.

 

Wat is een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg?

Een Verpleegkundige in de Gehandicaptenzorg ondersteunt mensen met lichte tot zware verstandelijke beperkingen. Mensen met een lichte beperking hebben minder intensieve begeleiding nodig en worden ondersteund door de Verpleegkundige bij het vergroten van de zelfstandigheid en het aanleren van vaardigheden. Bij cliënten met een zwaarde verstandelijke handicap wordt de Verpleegkundige geacht een meer begeleidende rol te spelen.

 

Een Verpleegkundige heeft onregelmatige werktijden en werkt geregeld 's avonds of in het weekend.Wat doet een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg?

Het is belangrijk dat een Verpleegkundige zich in kan leven in de belevingswereld van de cliënt/patiënt en dat de zorg afgestemd wordt op de behoeften van de cliënt. De bezigheden van de Verpleegkundige verschillen dan ook per cliënt. Bij de ene cliënt moet de Verpleegkundige de cliënt alleen stimuleren om zich aan te kleden en hier en daar een helpende hand bieden, terwijl een andere cliënt volledig aangekleed moet worden door de Verpleegkundige. Het zelfde geldt voor zaken als wassen, douchen en eten.

Andere taken van een Verpleegkundige zijn het eventueel aanleggen van een infuus en het monitoren van medicijngebruik van cliënten (die vaak ook met lichamelijke of zintuiglijke beperkingen kampen).

Het is belangrijk dat een Verpleegkundige in de Gehandicaptenzorg flexibel en stressbestendig is. Hij kan namelijk te maken krijgen met cliënten die naast hun verstandelijke handicap bijvoorbeeld ook epilepsie of ASS hebben. Andere cliënten moeten geholpen worden bij het verwerken van traumatische ervaringen en kunnen heftig reageren op bepaalde situaties. Een Verpleegkundige moet dan ook een vertrouwensband op kunnen bouwen met de cliënten om een veilige sfeer voor hen te creëeren.

Naast de verzorgende taken moet een Verpleegkudige ook administratieve zaken bijhouden en contacten onderhouden met de familie van de cliënt, artsen, specialisten en andere begeleiders.

Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden van Verpleegkundigen

Verpleegkudingen zijn verantwoordelijk voor het bevorderen en herstellen van de gezondheid van patiënten door fysieke en psychologische steun te bieden aan patiënten, vrienden en families. Afhankelijk van de plek, de afdeling, of de instelling waar ze werken zijn er specifieke werkzaamheden en verantwoordelijkheden.

Algemene verantwoordelijkheden Verpleegkundigen:
 • advies geven in verband met geïnformeerde toestemming van patiënten
 • advies geven over gezonde levensstijlen
 • individuen, families en groepen sterker maken
 • levensreddende maatregelen opstarten
 • meeleven met patiënten, familie en betrokkenen
 • verpleegkundige zorg evalueren
 • verpleegkundige zorg plannen
 • verpleegkundige zorg vaststellen
 • verplegende zorg implementeren
 • voorlichten over preventie van ziekte
 • zorg coördineren
 • zorgkwaliteit analyseren

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg?

Werk je al als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Verpleegkundige Gehandicaptenzorg worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Verpleegkundige Gehandicaptenzorg in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • (Huis)arts
 • Fysiotherapeut
 • Activiteitenbegeleider
 • Logopedist
 • Cliënt en familie

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1850 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

65


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Wat verdient een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg?

Het startsalaris van een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg is €1850 bruto per maand en kan oplopen tot €3500 bruto per maand voor een HBO verpleegkundige. Het salaris is hierbij afhankelijk van de instelling waar je werkt, de opleiding die je gedaan hebt, je werkervaring en CAO schalen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden Verpleegkundige Gehandicaptenzorg:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslag

Salarisschaal Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Op zoek naar een nieuwe baan als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verpleegkundige Gehandicaptenzorg. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Verpleegkundige Gehandicaptenzorg vacatures

Vacature Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige Zwolle
TMI
Ben jij Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) en heb jij affiniteit en/of ervaring met het werken met ouderen? Dan hebben wij een interessante functie voor 16 tot 36 uur voor jou …
Vacature verpleegkundige ZZP
Randstad
Functieomschrijving Heb jij als verpleegkundige interesse in een periode-opdracht (ZZP) in een verpleeghuis in Amsterdam Noord of in Diemen? Je werkt straks als ZZP Verpleegkundige op een van de afdelingen …
Vacature Verpleegkundige ZZP
HappyNurse
Over de functie Als verpleegkundige ben je tijdens je dienst eindverantwoordelijk voor de geleverde zorg en behandeling van cliënten van verschillende doelgroepen die op de verschillende afdelingen verblijven. Je werkt …
Vacature Assessor verpleegkundige zorg
Randstad
Functieomschrijving De zorg, een sector waar talenten nodig zijn en jij weet als geen ander dat kwaliteit hierbij een must is. Voor een grote onderwijsinstelling in Rotterdam zoeken wij een …
Vacature Verpleegkundige ZZP
HappyNurse
Over de functie Als verpleegkundige ben je tijdens je dienst eindverantwoordelijk voor de geleverde zorg en behandeling van cliënten van verschillende doelgroepen die op de verschillende afdelingen verblijven. Je werkt …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Wat is de toekomst van Verpleegkundige Gehandicaptenzorg?

Naar verwachting blijft het aantal gehandicapten groeien en daarmee ook de vraag naar Verpleegkundigen. Naar verwachting zal de werkgelegenheid dus stijgen.

Je zou je kunnen gaan richten op een andere sector of je kunt je verder specialiseren in een van deze sectoren. Je kunt bijscholingen volgen zodat je een managementfunctie op je kunt nemen of je kunt afdelingshoofd van een instelling worden.

Baankans Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

65


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Verpleegkundige Gehandicaptenzorg worden: Opleidingen tot Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Wil je Verpleegkundige Gehandicaptenzorg worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Hoe word je een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg? 

Om een Verpleegkundige in de Gehandicaptenzorg te worden moet je minimaal de MBO opleiding Verpleegkundige hebben afgerond. Dit is een niveau-4 oplang en deze duurt vier jaar. Daarnaast zou je ook de HBO opleiding Verpleegkunde kunnen volgen. Ook deze duurt vier jaar.

Na je opleiding kun je in verschillende sectoren van de verpleegkunde terecht, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, de thuiszorg, psychiatrie, verpleeghuizen, de GGD, de kraamzorg en de gehandicaptenzorg. Je zou je ook nog verder kunnen specialiseren in de gehandicaptenzorg.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende cursussen en bijscholingen waarin je je vaardigheden kunt verbeteren.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

MBO-Verpleegkundige, niveau 4
Verpleegkundigen werken in toenemende mate in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg. Zij voeren de regie met behulp van het zorg(leef)plan. Ze overleggen met artsen en andere disciplines en mogen alle voorbehouden …
MBO-Verpleegkundige, niveau 4
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
Als Mbo-Verpleegkundige werk je in zorg en welzijn met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Je kunt werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: ziekenhuis (ZH), verpleeghuizen en …
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
Opleiding tot Verpleegkundige Praktijkondersteuner Huisartsenzorg-POH
Uitgebreid Een verpleegkundige met de aanvullende opleiding tot POH verzorgt zelfstandig spreekuren en outreachende zorg voor meerdere patiëntengroepen met gedifferentieerde zorgvragen op het gebied van de chronische zorg (onder andere …
Opleiding tot Verpleegkundige Praktijkondersteuner Huisartsenzorg-POH
Verpleegkunde Deeltijd
Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) U kunt zich voor de opleiding Verpleegkunde Deeltijd aanmelden als u …
Verpleegkunde Deeltijd
Voorbereiding op de HBO-V
Uitgebreid Het voorbereidende onderwijs bestaat in totaal uit twee avonden. Beide avonden beginnen met een hoorcollege over de thema’s schrijfvaardigheid en klinisch redeneren. Deze hoorcolleges worden verzorgd door docenten die …
Voorbereiding op de HBO-V

Omscholen of doorgroeien tot Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Als je Verpleegkundige Gehandicaptenzorg wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Verpleegkundige Gehandicaptenzorg zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg?

Competenties en Vaardigheden Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Verpleegkundige Gehandicaptenzorg. Als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Verpleegkundige Gehandicaptenzorg:


zie volledige beschrijving persoonstype Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Vakkennis voor een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Het is voor een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Verpleegkundige Gehandicaptenzorg zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
Als Mbo-Verpleegkundige werk je in zorg en welzijn met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Je kunt werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: ziekenhuis (ZH), verpleeghuizen en …
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
Als Mbo-Verpleegkundige werk je in zorg en welzijn met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Je kunt werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: ziekenhuis (ZH), verpleeghuizen en …
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)

Werkervaring Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Het is voor een startend Verpleegkundige Gehandicaptenzorg die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Verpleegkundige Gehandicaptenzorg is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Psychiatrisch Verpleegkundige .

Iets anders leren?

Is Verpleegkundige Gehandicaptenzorg het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Met wie werkt een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg samen? 

Je werkt voornamelijk zelfstandig maar je houdt zowel contact met de huisarts van de cliënt alsook met andere betrokken artsen en specialisten als fysiotherapeuten en logopedisten die betrokken zijn bij de behandeling van de cliënt. Er wordt dan overlegd over allerlei zaken die betrekking hebben op de cliënt, zoals medicijngebruik. Daarnaast onderhoud je ook contacten met de familie van de cliënt.


 • (Huis)arts
 • Fysiotherapeut
 • Activiteitenbegeleider
 • Logopedist
 • Cliënt en familie
Verpleegkundige Gehandicaptenzorg


Organisaties waar een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg meestal werkt.

Waar werkt een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg?

 • Kinderdagverblijf
 • Dagverblijf voor volwassenen
 • 24-uursinstellingen
 • Sociowoningen
 • Thuiszorg
 • Begeleid zelfstandig wonen
 • Gezinsvervangende tehuizen

 

De meeste Verpleegkundigen werken in loondienst maar er zijn ook zelfstandig gevestigde Verpleegkundigen.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Waar kun je het beste werken als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg? Hieronder vind je de best door de Verpleegkundige Gehandicaptenzorg beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Competenties, Skills en Vaardigheden Verpleegkundige Gehandicaptenzorg:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Welke competenties heeft een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg nodig?

Een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Verpleegkundige Gehandicaptenzorg passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg nodig? 

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je cliënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever).

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijik om moet gaan met de gegevens van je cliënten en omdat zij jou moeten vertrouwen (Loyalist)

Bekijk de persoonstypen voor Verpleegkundige Gehandicaptenzorg


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Verpleegkundige Gehandicaptenzorg belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Verpleegkundige Gehandicaptenzorg iets voor je?

Zou je graag Verpleegkundige Gehandicaptenzorg willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Vacature Verpleegkundige Ziekenhuis
HappyNurse
Over de functie Werken bij dit ziekenhuis betekent werken in een omgeving waar je snel leert, snel groeit, veel meemaakt, veel ervaring opdoet en waar elke dag een nieuwe uitdaging …
Vacature Verpleegkundige ZIKOS - 32 tot 36 uur per week
Horizon
Ben jij die niet te stoppen verpleegkundige die op onze crisis afdeling ZIKOS aan de slag wilt gaan? Heb je affiniteit met jongeren en ben jij de verpleegkundige steunpilaar ten …
Vacature Wijkverpleegkundige ZZP -2717XH
Randstad
Ben jij beschikbaar voor een periode-opdracht (ZZP) als Hbo Wijkverpleegkundige in Zoetermeer en omgeving? Voor een kleine organisatie zoeken wij een enthousiaste Hbo-verpleegkundige met sterke coachende capaciteiten. Naast dat je …
Vacature Wijkverpleegkundige ZZP
Randstad
Ben jij beschikbaar voor een periode-opdracht (ZZP) als Hbo Wijkverpleegkundige in Zoetermeer en omgeving? Voor een kleine organisatie zoeken wij een enthousiaste Hbo-verpleegkundige met sterke coachende capaciteiten. Naast dat je …
Vacature Assessor verpleegkundige zorg
Randstad
Functieomschrijving De zorg, een sector waar talenten nodig zijn en jij weet als geen ander dat kwaliteit hierbij een must is. Voor een grote onderwijsinstelling in Rotterdam zoeken wij een …

Actuele blogposts


reacties op Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar