Zweminstructeur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Zweminstructeur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep zweminstructeur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je zweminstructeur wordt.

 

Wat is een Zweminstructeur?

De Zweminstructeur leert mensen aan de hand van zwemlessen zwemmen. Met zwemlessen wordt meestal begonnen als kinderen nog jong zijn, maar er zijn ook speciale lessen voor volwassenen. Afhankelijk van waar je komt te werken en wat het zwembad aanbiedt aan lessen zul je dus met kinderen en/of volwassenen werken.

Als Zweminstructeur bedenk je zelf de lessen die je gaat geven. Je zorgt vooraf dat alles klaar staat voor de betreffende les. Je houdt rekening met het niveau, het doel van de lessen en de eerdere lessen. Een Zweminstructeur heeft voor de indeling van de lessen verschillende methodes en materialen tot zijn beschikking.

Een Zweminstructeur legt zwemtechnieken en -bewegingen uit aan de deelnemers van de les en doet ze eventueel voor. Vervolgens zullen de deelnemers de verschillende lesopdrachten uitvoeren en is het de taak van de Zweminstructeur om de voortgang van de deelnemers in de gaten te houden, deelnemers bij te sturen of de lessen aan te passen. Daarnaast kijk je ook naar veiligheid en ben je er als Zweminstructeur voor om ongevallen en gevaarlijke situaties te voorkomen.

Tot slot beantwoord je soms ook vragen van de deelnemers of familieleden en zorg je voor een nette en schone zwemomgeving.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Zweminstructeur?

Werk je al als Zweminstructeur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Zweminstructeur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Zweminstructeur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Zweminstructeur in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Klant
 • Zweminstructeur
 • Management
 • Leidinggevende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €2600

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

73


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Zweminstructeur

Wat verdient een Zweminstructeur?

Als Zweminstructeur verdien je gemiddeld tussen de €2000 en €2600 per maand bij fulltime aanstelling. Het is afhankelijk van je leeftijd en de opgedane ervaring, maar ook van je functioneren bij het bedrijf.

Bonusregelingen en dergelijke zijn niet van toepassing, maar meestal behoort een reiskostenvergoeding wel tot de mogelijkheden als het gaat om secundaire voorwaarden.

Salarisschaal Zweminstructeur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Zweminstructeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Zweminstructeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Zweminstructeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Zweminstructeur vacatures

Vacature Zwemonderwijzer
Randstad
Functieomschrijving Voor een recreatief bedrijf in Waalwijk zoeken wij een sportieve medewerker die het leuk vindt om zwemles te gaan geven. Het leuke aan deze functie is dat er heel …
Vacature Zweminstructeur, Gemeente Amsterdam
Randstad
Functieomschrijving Voor de Gemeente Amsterdam zijn wij op zoek voor verschillende locaties in Amsterdam naar gediplomeerde zweminstructeurs. Als zweminstructeur leer je mensen aan de hand van zwemlessen zwemmen. Met zwemlessen …
Vacature Allround zwemonderwijzer Emmen
Manpower
Over de functie Zoek jij een afwisselende en uitdagende baan in een sportieve dynamische omgeving? Dan hebben wij de juiste vacature voor je. Manpower zoekt een allround zwemonderwijzer op oproepbasis.Uitzendbureau …
Vacature Zwemonderwijzer (M/ V)
Werkis
Voel jij je letterlijk als een vis in het water en houd je van lesgeven en verantwoordelijkheid? Pak dan onderstaande kans! Voor een opdrachtgever zijn wij op zoek naar een …
Vacature Zweminstructeur, Gemeente Amsterdam, Amsterdam
Randstad
Voor de Gemeente Amsterdam zijn wij op zoek voor verschillende locaties in Amsterdam naar gediplomeerde zweminstructeurs. Als zweminstructeur leer je mensen aan de hand van zwemlessen zwemmen. Met zwemlessen wordt …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Zweminstructeur

Wat zijn de baankansen voor een Zweminstructeur?

Uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) is gebleken dat het beroep van Zweminstructeur niet te lijden heeft van een eventuele crisis. Ongeacht de financiële situatie van het land zullen Zweminstructeurs altijd nodig blijven.

Groeimogelijkheden kunnen zitten in bijvoorbeeld een toename van het aantal groepen en/of de grootte van de de groepen waaraan de Zweminstructeur lesgeeft, maar ook in de toename van het soort en de diversiteit aan taken die de Zweminstructeur vervult. Ook is er soms de mogelijkheid meer leidinggevende en coördinerende taken aan het takenpakket toe te voegen.

De actuele kans op werk voor een Zweminstructeur

Het beroep Zweminstructeur is onderdeel van de beroepsfamilie Sporttrainers en zweminstructeurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Sporttrainers en zweminstructeurs is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

73

Baankans Zweminstructeur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Zweminstructeur worden: Opleidingen tot Zweminstructeur

Wil je Zweminstructeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Zweminstructeur.

Hoe word je een Zweminstructeur? 

Om Zweminstructeur te mogen worden moet je naast je diploma Zweminstructeur ook een EHBO diploma en een BHV certificaat hebben.

De opleiding tot Zweminstructeur is via verschillende organisaties te volgen. De opleiding Allround Zwembadmedewerker heeft daarnaast ook weer verschillende stromingen. Zo kun je kiezen voor Instructeur Groepen, Instructeur Zwem ABC of Recreatie Zwemleider. Allen hebben dus een zelfde basis maar daarnaast een specialisatie.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Zweminstructeur

Opleiding Lesgever Zwem-ABC (Zweminstructeur/Zwemonderwijzer)
Opleiding Lesgever Zwem-ABC (Zweminstructeur) Binnen 4 maanden een erkend diploma (NPZ-NRZ) behalen? Via Let us Train You is het mogelijk om vandaag nog te starten met de opleiding Zweminstructeur. Maar …
Opleiding Lesgever Zwem-ABC (Zweminstructeur/Zwemonderwijzer)
Communiceren met ouders in het zwemonderwijs
Communiceren met ouders betekent samenwerken met ouders in het belang van hun kind. Uw zweminstructeurs zijn hierbij het visitekaartje van uw organisatie. In deze actieve training staan professioneel communiceren, samenwerken, …
Communiceren met ouders in het zwemonderwijs

Omscholen tot Zweminstructeur

Als je je wilt omscholen tot Zweminstructeur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Zweminstructeur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Zweminstructeur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Zweminstructeur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Zweminstructeur

Als je Zweminstructeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Zweminstructeur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Zweminstructeur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Zweminstructeur?

Competenties en Vaardigheden Zweminstructeur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Zweminstructeur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Zweminstructeur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Zweminstructeur

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Zweminstructeur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Zweminstructeur. Als Zweminstructeur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Zweminstructeur:


zie volledige beschrijving persoonstype Zweminstructeur

Vakkennis voor een Zweminstructeur

Het is voor een Zweminstructeur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Zweminstructeur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Zweminstructeur

Opleiding Lesgever Zwem-ABC (Zweminstructeur/Zwemonderwijzer)
Opleiding Lesgever Zwem-ABC (Zweminstructeur) Binnen 4 maanden een erkend diploma (NPZ-NRZ) behalen? Via Let us Train You is het mogelijk om vandaag nog te starten met de opleiding Zweminstructeur. Maar …
Opleiding Lesgever Zwem-ABC (Zweminstructeur/Zwemonderwijzer)

Werkervaring Zweminstructeur

Het is voor een startend Zweminstructeur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Zweminstructeur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Zweminstructeur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Zweminstructeur

Met wie werkt een Zweminstructeur samen? 

Als zweminstructeur voer je eigenlijk altijd je werkzaamheden zelfstandig uit. Je zet zelfstandig de lessen op, begeleidt de mensen zelfstandig etcetera. Daarin heb je dus alleen te maken met de leerlingen die de lessen bij je volgen. De enige aan wie je veelal verantwoording moet afleggen is de leidinggevende van het zwembad, of het management.

Wanneer je als Zweminstructeur deel uitmaakt van een groter team van mede Zwemleraren dan zul je ook met hen contact hebben en eventueel evalueren of lessen voorbereinden wanneer dat gebruikelijk is in de bedrijfscultuur. Ook zullen altijd nog andere medewerkers binnen het bedrijf werkzaam zijn waar je mee in aanraking kunt komen. Denk hierbij aan administratief personeel, baliemedewerkers, verkopers in de snackcorner enzovoorts.


 • Leerling
 • Klant
 • Zweminstructeur
 • Management
 • Leidinggevende
Zweminstructeur


Organisaties waar een Zweminstructeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Zweminstructeur meestal werkt.

Waar werkt een Zweminstructeur?

Een zwembad of sportcentrum is een bedrijf wat bedoelt is voor het maken van winst. Derhalve zul je als Zweminstructeur meestal in de profit sector werkzaam zijn. Een grijs gebied is wanneer het zwembad in handen is van een gemeente. De gemeentes behoren immers niet tot de profit sector.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Zweminstructeur

Waar kun je het beste werken als Zweminstructeur? Hieronder vind je de best door de Zweminstructeur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Zweminstructeur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Zweminstructeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Zweminstructeur.

Welke competenties heeft een Zweminstructeur nodig?

Een Zweminstructeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Zweminstructeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Zweminstructeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Zweminstructeur nodig? 

Een Zweminstructeur geeft leiding aan een groep mensen tijdens de les. Het is dan ook belangrijk dat je als Zweminstructeur de leiding kunt nemen en dat mensen je volgen. Het vereist dan ook wel enige mate van zelfvertrouwen om zelfstandig aan een groep les te geven (Baas).

Als Instructeur moet je toewerken naar het doel dat je voor de lessen hebt gesteld. Belangrijk is dan ook dat je dat in je achterhoofd houdt en gedreven bent om het samen met de deelnemers te bereiken. Natuurlijk wel rekeninghoudend met de praktische haalbaarheid voor de zwemmers (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Zweminstructeur


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Zweminstructeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Zweminstructeur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Zweminstructeur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Zweminstructeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Zweminstructeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Zweminstructeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Zweminstructeur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Zweminstructeur iets voor je?

Zou je graag Zweminstructeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Zweminstructeur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Zweminstructeur

Anne

Werk momenteel bijna 20 jaar vrijwillig in het zwemonderwijs maar hoop er hopelijk binnenkort mijn beroep van te maken. Ben het volledig eens met bovenstaande twee uitspraken... Helaas. [De werkdruk wordt steeds maar hoger en de boterham is wel zeer dunnetjes besmeerd. Jammer want het blijft een pracht beroep maar is verre van gewaardeerd in financieel opzicht.] Door: moesthetffkwijt   [Van je hobby je beroep gemaakt,dit gaat vaak ten koste van je inkomen.Gr.] Door: Tim  

Robin

Het is een fant. beroep en vlgs.mij loopt het niet zo erg uit de pas met andere beroepen als je ,opleiding,salaris e.d. met elkaar vergelijkt.Gr.

Tim

Van je hobby je beroep gemaakt,dit gaat vaak ten koste van je inkomen.Gr.

moesthetffkwijt

Een duidelijke functieindeling is niet beschikbaar en dus ook niet de mogelijkheden voor de toekomst. Totaal teruggezet in salaris door andere interpretatie van huidige werkgever terwijl ik meer verantwoording heb dan bij vorige werkgever. Dit moet echt duidelijker in kaart worden gebracht eb verbeteren. Geeft veel onvrede wat ik ook merk bij mijn collega's. De werkdruk wordt steeds maar hoger en de boterham is wel zeer dunnetjes besmeerd. Jammer want het blijft een pracht beroep maar is verre van gewaardeerd in financieel opzicht. 

Anne

Salaris volgens de CAO recreatie. Voor een gediplomeerd zweminstructeur is dat bij ons in het zwembad schaal 4, in 2013 komt dat neer op 1713 tot maximaal 2064 euro bruto per maand. Indien de zweminstructeur ook gediplomeerd is voor het geven van andere doelgroepen zoals sportlessen en babyzwemmen geldt schaal 5: van 1855 tot 2260 euro bruto per maand. De hierboven genoemde salarisindicatie is dus aan de hoge kant. Bij gemeentebaden liggen de salarissen vaak wel hoger.

Anne

Salaris volgens de CAO recreatie. Voor een gediplomeerd zweminstructeur is dat bij ons in het zwembad schaal 4, in 2013 komt dat neer op 1713 tot maximaal 2064 euro bruto per maand. Indien de zweminstructeur ook gediplomeerd is voor het geven van andere doelgroepen zoals sportlessen en babyzwemmen geldt schaal 5: van 1855 tot 2260 euro bruto per maand. De hierboven genoemde salarisindicatie is dus aan de hoge kant. Bij gemeentebaden liggen de salarissen vaak wel hoger.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar