U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Barista

Barista worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een barista? Lees de functieomschrijving.

Een Barista is iemand die zich toelegt op het maken van heerlijke espresso’s en gelijksoortige dranken, zoals cappuccino’s. De Barista heeft veel kennis over bonensoorten en kent alle bereidings- en serveertechnieken. Hij streeft steeds naar een zo goed mogelijke kwaliteit van de koffie die hij serveert en hij weet hoe hij die kwaliteit constant kan houden. Als barista houd je je bezig met verschillende factoren die invloed hebben op de smaak van espresso en filterkoffie. Je hebt kennis over verschillende koffiebonen, zetmethoden en je bent in staat om onder druk de kwaliteit van de koffie consistent te houden. Een extra pluspunt heb je wanneer je interactie kunt aangaan met de klant en het koffieverhaal met passie weet overbrengen. 

Vaak slaat de Barista zelf koffie in, zet deze op de kaart en bereidt vervolgens de koffie voor de gasten van bijvoorbeeld een restaurant. Hij kan de klanten professioneel koffieadvies geven, bijvoorbeeld over welke koffie het best bij hun gerecht past. De Barista houdt hierbij rekening met de sterkte en de smaak van de koffie.

Andere werkzaamheden van de Barista zijn het schoonhouden van het espresso-apparaat en de rest van zijn werkplek en het beheren van de kassa. Als een Barista voor zichzelf werkt en een eigen koffiebar heeft, dan kan hij tevens workshops geven op diverse locaties of gasten van een bedrijfsevenement van heerlijke koffie voorzien. 

We kunnen twee soorten barista’s onderscheiden (zonder iemand tekort te willen doen), namelijk de student die het leuk vind om barista als bijbaantje te hebben of iemand die zichzelf volledig heeft toegewijd aan het barista zijn en elke dag op staat met de wil om beter te worden. Deze barista’s zullen meerdere trainingen volgen, koffiebeurzen bezoeken, deelnemen aan de kampioenschappen en het doel hebben om uiteindelijk een eigen koffiebar te starten. Iedereen begint onder aan de ladder, dus kan een parttime barista eveneens uitgroeien tot een ware vakman! Het belangrijkste voor een barista is de kwaliteit van de koffie, de presentatie van de dranken staat op de tweede plek.
Mensen vonden ons op: Job Barista, Baan Barista, Barista Worden, Functie-eisen Barista, Verantwoordelijkheden Barista, Functieprofiel Barista, Wat doet een Barista, Werken als Barista.

Barista worden: Opleiding tot barista

De meeste werkgevers vereisen werkervaring of een SCA diploma. Eigenlijk draait het vooral om oefenen en zal je vooral zelf moeten uitzoeken hoe het zit. Tijdens een tweedaagse SCA cursus of training maak je alleen kennis met de basisbeginselen. Vervolgens zal je zelf aan de slag moeten gaan, dat betekent veel informatie opzoeken, video’s bekijken en elke dag nieuwe dingen leren.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Barista, Barista Worden, Opleidingsniveau Barista, Scholing Barista, Studie Barista, Bijscholing Barista, Omscholing Barista.

Organisaties waar een barista doorgaans werkzaam is

De meeste barista’s zullen voor een espresso koffiebar werken, maar daarnaast werken er steeds meer barista’s bij restaurants, hotels en in kantines in kantoren.
Toch zal je een barista met een vergaande interesse voor koffie eerder vinden in bij een (speciality) espresso bar.

Ook kan een Barista als zelfstandige werken en met een mobiele bar naar verschillende locaties gaan om workshops te geven en demonstraties te verzorgen. Steeds is het doel om winst te maken, en dus is de Barista werkzaam in de profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Barista, Barista Worden, Opleidingsniveau Barista, Scholing Barista, Studie Barista, Bijscholing Barista, Omscholing Barista.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden barista

Een Barista kan rekenen op zo’n €1700,- tot €2000,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Dit bedrag hangt onder meer af van zijn leeftijd, gevolgde cursussen en ervaring.

De secundaire arbeidsvoorwaarden voor een Barista staan in de Horeca cao. Hier staat onder andere in dat een Barista recht heeft op zo’n 20 tot 25 vrije dagen per jaar en bij werken op feestdagen recht heeft op een compensatie in vrije tijd of, als dat niet mogelijk is, een feestdagentoeslag.  

Je zult het vooral van tips moeten hebben. Gelukkig zijn er genoeg koffieliefhebbers (klanten) die een smaakvolle koffie maar wat graag waarderen met een goede tip. Het is geen vetpot. Wanneer je als barista geld wilt verdienen, zal je zelf een koffiebar moeten starten. En ook daar word je niet gauw rijk van. Je wordt barista omdat koffie je passie is, niet voor het geld.
Mensen vonden ons op: Salaris Barista, Loon Barista, Wat verdien je als Barista, Salarisschaal Barista, Salarisindicatie Barista, Bonus Barista, CAO Barista, Brutoloon Barista, Nettoloon Barista, Vakantiedagen Barista, Pensioen Barista.

Competenties, skills & vaardigheden barista

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Kritisch
 • Innovatief
 • Accuratesse
 • Presenteren
 • Passie
Mensen vonden ons op: Kennis Barista, Vaardigheden Barista, Attitude Barista, Kwalificaties Barista, Competentieprofiel Barista.

Boeken voor het beroep barista

Wil je meer weten over het beroep barista? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je barista bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken barista te komen.

Curious Barista's Guide to Coffee | Tristan Stephenson

The Definitive Guide To The Extraordinary World Of Coffee - Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9781849755634 | 192 pagina's

The definitive guide to the extraordinary world of coffee from growing and roasting to brewing and serving the perfect cup. This is the ultimate guide to the history, science and cultural influence of coffee according to coffee aficionado and master story...

I love koffie | Anette Moldvaer

barista technieken en latte art - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789048310739 | 224 pagina's

Bent u dol op koffie? Serveer dan nu thuis de heerlijkste koffie! Volg de stapsgewijze methoden in dit boek en leer hoe u het beste uit koffiebonen haalt, hoe u aromatische koffie zet en als een echte barista indrukwekkende latte art maakt. Meer dan 100 a...

The Curious Barista's Guide to Coffee | Tristan Stephenson

Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9781788790833 | 192 pagina's

The essential compact compendium for the coffee enthusiast. This is the ultimate guide to the history, science and cultural influence of coffee according to coffee aficionado and master storyteller Tristan Stephenson. You'll explore the origins of coffee ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Barista, Barista ebooks, boek Barista.

Persoonstypen barista

Persoonstypen die passen bij een Barista zijn Levensgenieter en Perfectionist.

Een goede Barista onderscheidt zich door zijn passie voor koffie. Zijn passie is de basis voor zijn kennis en enthousiasme. Ook is de Barista optimistisch en zit hij vol ideeën (Levensgenieter).

Tevens is een Barista heel nauwkeurig. Om precies de juiste koffie te serveren, moeten de hoeveelheden van elk ingrediënt precies kloppen, evenals de bereidingsmethode. De Barista is veeleisend en een echte streber (Perfectionist).

 
Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Barista, Karakter Barista.

Netwerk barista

Een Barista in loondienst bij bijvoorbeeld een restaurant, heeft contact met de andere medewerkers van het bedrijf. Hij zal voornamelijk met de kok bespreken welke koffies goed passen bij welke gerechten. Ook komt de Barista in aanraking met klanten. Hij geeft hen advies, beantwoordt vragen en geeft hen koffie. Als een Barista workshops verzorgt, heeft hij nog intensiever contact met klanten. Bovendien zal een Barista te maken hebben met de leveranciers van koffiebonen enzovoort.

De koffiewereld is klein; wanneer je koffiebeurzen bezoekt, met andere barista’s in gesprek raakt, branderijen bezoekt en aan trainingen deelneemt, zal jouw netwerk vanzelf groter worden.

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Barista, Medewerkers Barista.

Is het beroep barista iets voor jou?

Zou je graag barista willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als barista bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Barista, beroepskeuzetest Barista, beroep Barista kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden barista

 

Barista is in Nederland een opkomend beroep. Er worden steeds meer Barista’s gevraagd, dus het arbeidsmarktperspectief is vrij goed. Er zijn ook nog maar weinig mensen die de functie in kunnen vullen, dus een Barista met alle nodige kennis en ervaring kan over het algemeen goed aan een baan komen.

Bij goed functioneren kan een Barista meer verantwoordelijkheden krijgen en bijvoorbeeld leiding gaan geven. Ook kan hij een eigen bedrijf oprichten of zijn al bestaande bedrijf uitbreiden en personeel aannemen.

Arbeidsmarktperspectief score barista

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep barista. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Barista, Promotie mogelijkheden Barista, Carriere Barista.

Solliciteren op de functie barista

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als barista dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor barista belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als barista. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Barista, CV Barista, sollicitatie Barista.

Interviews met barista

Frank Raveling is Barista

 

Waarom ben jij Barista geworden?

De voornaamste reden is dat ik me altijd thuis voelde in de meeste koffiebarren waar ik binnen stapte. In de afgelopen twee jaar heb ik voornamelijk online gewerkt, wat me de mogelijkheid gaf om het werken en het rondreizen in Zuidoost-Azië te combineren. Het werken deed ik vaak vanuit koffiebarren onder het genot van een bakje koffie.

Een ontzettend fijne levensstijl, maar niet iets wat ik voor de rest van mijn leven wil blijven doen. Ik besloot om voor een koffiebar in Vietnam te gaan werken om te kijken of barista iets voor me is. Dat beviel zo goed dat ik het tot de dag van vandaag nog steeds doe! He...


Lees de rest van het interview

Verwante beroepen barista

Vacatures barista

Op zoek naar een nieuwe baan als Barista? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Barista. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Barista is iemand die zich toelegt op het maken van heerlijke espresso’s en gelijksoortige dranken, zoals cappuccino’s. De Barista heeft veel kennis over bonensoorten en kent alle bereidings- en serveertechnieken. Hij streeft steeds naar een zo goed mogelijke kwaliteit van de koffie die hij serveert en hij weet hoe hij die kwaliteit constant kan houden.

Beoordeling Barista

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Barista' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Barista

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep