U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Barista

Barista worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een barista? Lees de functieomschrijving.

 

Een Barista is iemand die zich toelegt op het maken van heerlijke espresso’s en gelijksoortige dranken, zoals cappuccino’s. De Barista heeft veel kennis over bonensoorten en kent alle bereidings- en serveertechnieken. Hij streeft steeds naar een zo goed mogelijke kwaliteit van de koffie die hij serveert en hij weet hoe hij die kwaliteit constant kan houden.

Vaak slaat de Barista zelf koffie in, zet deze op de kaart en bereidt vervolgens de koffie voor de gasten van bijvoorbeeld een restaurant. Hij kan de klanten professioneel koffieadvies geven, bijvoorbeeld over welke koffie het best bij hun gerecht past. De Barista houdt hierbij rekening met de sterkte en de smaak van de koffie.

Andere werkzaamheden van de Barista zijn het schoonhouden van het espresso-apparaat en de rest van zijn werkplek en het beheren van de kassa. Als een Barista voor zichzelf werkt en een eigen koffiebar heeft, dan kan hij tevens workshops geven op diverse locaties of gasten van een bedrijfsevenement van heerlijke koffie voorzien. 

Mensen vonden ons op: Job Barista, Baan Barista, Barista Worden, Functie-eisen Barista, Verantwoordelijkheden Barista, Functieprofiel Barista, Wat doet een Barista, Werken als Barista.

Barista worden: Opleiding tot barista

 

Er bestaan geen specifieke opleidingen om Barista te worden. Wel kunnen cursussen gevolgd worden bij ervaren Barista’s. Bovendien kan veel theoretische kennis worden opgedaan uit boeken. In deze boeken staan vaak ook oefeningen voor verschillende technieken.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Barista, Barista Worden, Opleidingsniveau Barista, Scholing Barista, Studie Barista, Bijscholing Barista, Omscholing Barista.

Organisaties waar een barista doorgaans werkzaam is

 

Een Barista werkt in dienst van een luxe restaurant, café, broodjeswinkel of een andere horecagelegenheid. Ook kan een Barista als zelfstandige werken en met een mobiele bar naar verschillende locaties gaan om workshops te geven en demonstraties te verzorgen. Steeds is het doel om winst te maken, en dus is de Barista werkzaam in de profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Barista, Barista Worden, Opleidingsniveau Barista, Scholing Barista, Studie Barista, Bijscholing Barista, Omscholing Barista.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden barista

 

Een Barista kan rekenen op zo’n €1700,- tot €2000,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Dit bedrag hangt onder meer af van zijn leeftijd, gevolgde cursussen en ervaring.

De secundaire arbeidsvoorwaarden voor een Barista staan in de Horeca cao. Hier staat onder andere in dat een Barista recht heeft op zo’n 20 tot 25 vrije dagen per jaar en bij werken op feestdagen recht heeft op een compensatie in vrije tijd of, als dat niet mogelijk is, een feestdagentoeslag.  

Mensen vonden ons op: Salaris Barista, Loon Barista, Wat verdien je als Barista, Salarisschaal Barista, Salarisindicatie Barista, Bonus Barista, CAO Barista, Brutoloon Barista, Nettoloon Barista, Vakantiedagen Barista, Pensioen Barista.

Competenties, skills & vaardigheden barista

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Kritisch
 • Innovatief
 • Accuratesse
 • Presenteren
 • Passie
Mensen vonden ons op: Kennis Barista, Vaardigheden Barista, Attitude Barista, Kwalificaties Barista, Competentieprofiel Barista.

Boeken voor het beroep barista

Wil je meer weten over het beroep barista? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je barista bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken barista te komen.

Thuis barista | Sander Schat

kwaliteitskoffie uit eigen keuken - Nederlandstalig | Hardcover | 2010

Ontdek zelf de geheimen van de perfecte espresso, cappuccino en macchiato!In snel tempo is er in Nederland - in navolging van Engeland en Scandinavi? - een nieuwe koffiecultuur aan het ontstaan. Hoogwaardige espresso- en koffiemachines deden eerst in...

The Curious Barista's Guide to Coffee | Tristan Stephenson

The Definitive Guide To The Extraordinary World Of Coffee - Engelstalig | Hardcover | 2015

The definitive guide to the extraordinary world of coffee from growing and roasting to brewing and serving the perfect cup. This is the ultimate guide to the history, science and cultural influence of coffee according to coffee aficionado and master story...

I love koffie | Anette Moldvaer

barista technieken en latte art - Nederlandstalig | Hardcover | 2014

Bent u dol op koffie? Serveer dan nu thuis de heerlijkste koffie! Volg de stapsgewijze methoden in dit boek en leer hoe u het beste uit koffiebonen haalt, hoe u aromatische koffie zet en als een echte barista indrukwekkende latte art maakt. Meer dan...

Mensen vonden ons op: boeken voor Barista, Barista ebooks, boek Barista.

Persoonstypen barista

 

Persoonstypen die passen bij een Barista zijn Levensgenieter en Perfectionist.

Een goede Barista onderscheidt zich door zijn passie voor koffie. Zijn passie is de basis voor zijn kennis en enthousiasme. Ook is de Barista optimistisch en zit hij vol ideeën (Levensgenieter).

Tevens is een Barista heel nauwkeurig. Om precies de juiste koffie te serveren, moeten de hoeveelheden van elk ingrediënt precies kloppen, evenals de bereidingsmethode. De Barista is veeleisend en een echte streber (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Barista, Karakter Barista.

Netwerk barista

Een Barista in loondienst bij bijvoorbeeld een restaurant, heeft contact met de andere medewerkers van het bedrijf. Hij zal voornamelijk met de kok bespreken welke koffies goed passen bij welke gerechten. Ook komt de Barista in aanraking met klanten. Hij geeft hen advies, beantwoordt vragen en geeft hen koffie. Als een Barista workshops verzorgt, heeft hij nog intensiever contact met klanten. Bovendien zal een Barista te maken hebben met de leveranciers van koffiebonen enzovoort.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Barista, Medewerkers Barista.

Is het beroep barista iets voor jou?

Zou je graag barista willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als barista bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Barista, beroepskeuzetest Barista, beroep Barista kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden barista

 

Barista is in Nederland een opkomend beroep. Er worden steeds meer Barista’s gevraagd, dus het arbeidsmarktperspectief is vrij goed. Er zijn ook nog maar weinig mensen die de functie in kunnen vullen, dus een Barista met alle nodige kennis en ervaring kan over het algemeen goed aan een baan komen.

Bij goed functioneren kan een Barista meer verantwoordelijkheden krijgen en bijvoorbeeld leiding gaan geven. Ook kan hij een eigen bedrijf oprichten of zijn al bestaande bedrijf uitbreiden en personeel aannemen.

Arbeidsmarktperspectief score barista

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep barista. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Barista, Promotie mogelijkheden Barista, Carriere Barista.

Solliciteren op de functie barista

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als barista dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor barista belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als barista. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Barista, CV Barista, sollicitatie Barista.

Interviews met barista

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen barista

Vacatures barista

Op zoek naar een nieuwe baan als Barista? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Barista. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Barista is iemand die zich toelegt op het maken van heerlijke espresso’s en gelijksoortige dranken, zoals cappuccino’s. De Barista heeft veel kennis over bonensoorten en kent alle bereidings- en serveertechnieken. Hij streeft steeds naar een zo goed mogelijke kwaliteit van de koffie die hij serveert en hij weet hoe hij die kwaliteit constant kan houden.

Beoordeling Barista

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Barista' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Barista

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep