U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Drogist

Drogist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een drogist? Lees de functieomschrijving.

De functie van Drogist kan op drie niveaus vervuld worden, wat betekent dat het takenpakket van Drogisten varieert.

Een Drogist verkoopt producten die te maken hebben met persoonlijke verzorging en hygiëne en biedt (homeopatische) medicijnen aan die vrij verkrijgbaar zijn (zonder recept). De Drogist staat achter de kassa of loopt door de winkel en is het eerste aanspreekpunt van de klanten. Het is zijn taak advies te geven over producten, wat met name belangrijk is bij medicatie. Niet-homeopatische geneesmiddelen moeten worden uitgegeven door de Drogist achter de kassa. Deze geeft uitleg  over het gebruik van medicijnen en kan eventueel andere middelen suggereren die de klachten van de klant zouden kunnen verhelpen.

Op een hoger functieniveau krijgt een Drogist ook leidinggevende taken. Hij heeft dan meer verantwoordelijkheden, maar staat nog altijd in direct contact met de klant. Winkelomgeving, indeling van de winkel, bijhouden van de voorraad en administratie zijn dan de extra - gedeelde - verantwoordelijkheden.

In de hoogste functie is de Drogist tevens verantwoordelijk voor het wel en wee op de werkvloer, het bewaken van de omzet en werkklimaat en functioneren van de medewerkers waarover hij leiding heeft.

Mensen vonden ons op: Job Drogist, Baan Drogist, Drogist Worden, Functie-eisen Drogist, Verantwoordelijkheden Drogist, Functieprofiel Drogist, Wat doet een Drogist, Werken als Drogist.

Drogist worden: Opleiding tot drogist

Veelal wordt van een Drogist MBO werk- en denkniveau verwacht. Een mogelijkheid is een MBO opleiding in de richting van de detailhandel. Daarnaast vragen ze een specifieke Vakopleiding Drogist. Deze vakopleidingen zijn op verschillende scholen te volgen en soms ook kun je vast aan de slag en vanuit het bedrijf waar je komt te werken de opleiding volgen.

Voor het bereiken van de verschillende salarisschalen en bijbehorende functiegroepen zijn verschillende diploma's nodig. De Vakopleiding Drogist leidt op tot de hoogste categorie. Assistent Drogist staat daaronder en Verkoop in Drogisterij voor de laagste.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Drogist, Drogist Worden, Opleidingsniveau Drogist, Scholing Drogist, Studie Drogist, Bijscholing Drogist, Omscholing Drogist.

Organisaties waar een drogist doorgaans werkzaam is

De verkoop van geneesmiddelen is niet alleen bedoeld om klanten van hun kwaaltjes en klachten af te helpen en de Drogist verkoopt ook diverse luxeartikelen. Het maken van winst is eveneens belangrijk. Daarmee valt de Drogist dus in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Drogist, Drogist Worden, Opleidingsniveau Drogist, Scholing Drogist, Studie Drogist, Bijscholing Drogist, Omscholing Drogist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden drogist

Als Drogist val je onder de CAO van de drogisterijbranche. Het salaris wat je verdient hangt dan ook met name samen met leeftijd, opleiding en ervaring. Daarnaast maakt het ook uit welke dagen je werkt. Als je buiten de normale kantooruren werkt of eventueel op zondagen dan verdien je meer dan het basissalaris wat geldt tussen 7:00 en 19:00 doordeweeks en op zaterdag.

De salarissen lopen van rond de €520 per maand op een leeftijd van 16 jaar en in de laagste functie tot €2090 per maand in de hoogste leeftijds- en functiejarencategorie en functiegroep.

Mensen vonden ons op: Salaris Drogist, Loon Drogist, Wat verdien je als Drogist, Salarisschaal Drogist, Salarisindicatie Drogist, Bonus Drogist, CAO Drogist, Brutoloon Drogist, Nettoloon Drogist, Vakantiedagen Drogist, Pensioen Drogist.

Competenties, skills & vaardigheden drogist

 • Klantgerichtheid
 • Ondernemerschap
 • Leiderschap
 • Financieel bewustzijn
 • Accuratesse
 • Samenwerken
 • Delegeren
 • Sociabiliteit
 • Kennis van homeopatische en vrij verkrijgbare geneesmiddelen
Mensen vonden ons op: Kennis Drogist, Vaardigheden Drogist, Attitude Drogist, Kwalificaties Drogist, Competentieprofiel Drogist.

Boeken voor het beroep drogist

Wil je meer weten over het beroep drogist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je drogist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken drogist te komen.

De drogist | Ad van Liempt

hoe een verzetsheld na de oorlog in ongenade viel - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789460036330 | 192 pagina's

Gerard Reeskamp, een drogist uit het Gooi, gaat direct na de Duitse inval vol overtuiging in het verzet. De SD arresteert hem in Arnhem, maar hij ontsnapt en duikt onder. De Duitsers zetten een prijs op zijn hoofd van 10.000 gulden. Reeskamp neemt vervolg...

De drogist | Ad van Liempt

de zaak Reeskamp - Nederlands | Druk: Heruitgave | E-book | 9789460036460 | 171 pagina's

Gerard Reeskamp, een drogist uit het Gooi, gaat direct na de Duitse inval vol overtuiging in het verzet. De SD arresteert hem in Arnhem, maar hij ontsnapt en duikt onder. De Duitsers zetten een prijs op zijn hoofd van 10.000 gulden. Reeskamp neemt vervolg...

Lesboek assistent-drogist 'Adviseren 1' | A. Michielsen

Nederlands | Softcover | 9789492242297

In dit boek Bij Adviseren 1 ga je leren zelfzorgadvies te geven bij maag- en darmklachten. Daar komt heel wat bij kijken. Je hebt natuurlijk vakkennis nodig over zelfzorgklachten en zelfzorggeneesmiddelen. Maar wist je dat je ook te maken hebt met diverse...

Mensen vonden ons op: boeken voor Drogist, Drogist ebooks, boek Drogist.

Persoonstypen drogist

Wanneer je als Drogist daadwerkelijk leiding gaat geven aan een filiaal of bedrijf dan moet je over voldoende leidinggevende capaciteiten beschikken. Mensen moeten je willen volgen en van nature naar je willen luisteren door je zelfverzekerde instelling. Daarnaast kunnen deze eigenschappen je ook helpen in het bieden van enig overwicht op klanten zodat ze je expertise en dus je advies minder snel in twijfel zullen trekken. Het is met geneesmiddelen tenslotte wel van belang dat adviezen en voorschriften worden opgevolgd (Baas).

Omdat je als Drogist een beroep hebt waarin je veel naar anderen luistert en hulp biedt is het belangrijk dat je zorgzaam en betrokken bent, je in kunt leven in de mensen en ze op basis daarvan en van je vakkennis van passend advies voorzien (Gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Drogist, Karakter Drogist.

Netwerk drogist

Alle functielagen binnen de drogisterij hebben te maken met de klanten die binnenkomen. De Verkoopmedewerker heeft vooral de verkoop in handen, de Assistent Manager heeft meer leidinggevende taken en de Manager van de drogisterij heeft de volledige verantwoordelijkheid over het gehele filiaal, het functioneren en het personeel.

Afhankelijk van hoe het geregeld is zal de Drogist of Assistent Drogist te maken krijgen met de leveranciers uit de farmaceutische industrie en dus de leverancier van de te verkopen medicatie.

Afhankelijk van of het dan een op zich staande drogisterij betreft of een keten kan de Drogist nog te maken krijgen met een rayonmanager die op diens beurt weer verantwoording aflegt aan hoger management.

Mensen vonden ons op: Collega’s Drogist, Medewerkers Drogist.

Is het beroep drogist iets voor jou?

Zou je graag drogist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als drogist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Drogist, beroepskeuzetest Drogist, beroep Drogist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden drogist

Voor de functies binnen een drogisterij zijn diverse vacatures te vinden. Het zal dus met de juiste opleiding en de juiste instelling goed mogelijk zijn om een baan te vinden op niveau.

Afhankelijk van waar je in de organisatie start zijn er zeker ook doorgroeimogelijkheden. Van medewerker in de verkoop naar assistent drogist naar Drogist en mogelijk naar een nog meer leidinggevende functie zoals rayonmanager en eventueel nog hoger management. Een andere optie is om uiteindelijk een eigen drogisterij op te zetten en die op te bouwen en uit te breiden met meerdere filialen.

Arbeidsmarktperspectief score drogist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep drogist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Drogist, Promotie mogelijkheden Drogist, Carriere Drogist.

Solliciteren op de functie drogist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als drogist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor drogist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als drogist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Drogist, CV Drogist, sollicitatie Drogist.

Interviews met drogist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen drogist

Vacatures drogist

Op zoek naar een nieuwe baan als Drogist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Drogist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De functie van Drogist kan op drie niveaus vervuld worden, wat betekent dat het takenpakket van Drogisten varieert. Een Drogist verkoopt producten die te maken hebben met persoonlijke verzorging en hygiëne en biedt (homeopatische) medicijnen aan die vrij verkrijgbaar zijn (zonder recept). De Drogist staat achter de kassa of loopt door de winkel en is het eerste aanspreekpunt van de klanten.

Beoordeling Drogist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Drogist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Drogist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep