U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Filosoof

Filosoof worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een filosoof? Lees de functieomschrijving.

Filosoof als zodanig is niet echt een beroep. Een filosoof is simpelweg iemand die filosofeert, en iemand kan dit in principe al doen zonder ooit van het begrip ‘filosofie’ gehoord te hebben. Om echt filosoof van beroep te zijn ligt het eerder voor de hand om iets geschreven te moeten hebben, een boek of minimaal een aantal artikelen. In de oudheid en middeleeuwen was dit simpel: enkel de rijken hadden de tijd en waren geschoold genoeg om überhaupt tijd te kunnen steken in een dergelijke activiteit. Tegenwoordig kan iedereen op een blog of op de opiniepagina van een krant filosofische gedachten met de wereld delen.

Wanneer iemand dus precies een filosoof van beroep is, is even duidelijk als de vraag naar wat filosofie zelf precies is. Meestal wordt met zekerheid gesteld dat hoogleraren in de filosofie toch minimaal filosofen zijn, en mogelijk ook iedereen die het diploma van de wo-studie heeft behaald. In werkelijkheid oefenen veel van deze studenten echter later een beroep uit waarin ze weinig meer met hun oorspronkelijke studie te maken hebben.

Mensen vonden ons op: Job Filosoof, Baan Filosoof, Filosoof Worden, Functie-eisen Filosoof, Verantwoordelijkheden Filosoof, Functieprofiel Filosoof, Wat doet een Filosoof, Werken als Filosoof.

Filosoof worden: Opleiding tot filosoof

Er bestaat een universitaire studie filosofie die gevolgd kan worden aan de meeste Nederlandse universiteiten. Echter nogmaals, om te filosoferen is geen opleiding vereist. Als filosoof je boek verkopen is doorgaans wel makkelijker als je in de academische wereld iets bereikt hebt.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Filosoof, Filosoof Worden, Opleidingsniveau Filosoof, Scholing Filosoof, Studie Filosoof, Bijscholing Filosoof, Omscholing Filosoof.

Organisaties waar een filosoof doorgaans werkzaam is

Niemand wordt aangenomen als filosoof, zelfs hoogleraren in de filosofie niet. Deze hoogleraren en onderzoekers werken natuurlijk voor de universiteit. Verder komen veel filosofen terecht in het bedrijfsleven, en sommigen in de ambtenarij. Door de veelzijdige aard van het “beroep” is van alles mogelijk.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Filosoof, Filosoof Worden, Opleidingsniveau Filosoof, Scholing Filosoof, Studie Filosoof, Bijscholing Filosoof, Omscholing Filosoof.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden filosoof

Ook hier geldt: niemand wordt aangenomen als filosoof, zelfs hoogleraren in de filosofie niet. Over de arbeidsvoorwaarden is daarom ook niets te zeggen, behalve natuurlijk dat het tot de vooroordelen van de filosofie behoort dat de filosoof na zijn studie een leven van armoede tegemoet gaat. In werkelijkheid valt dit allemaal wel mee, maar kant-en-klare topsalarissen liggen zeker niet klaar.

Mensen vonden ons op: Salaris Filosoof, Loon Filosoof, Wat verdien je als Filosoof, Salarisschaal Filosoof, Salarisindicatie Filosoof, Bonus Filosoof, CAO Filosoof, Brutoloon Filosoof, Nettoloon Filosoof, Vakantiedagen Filosoof, Pensioen Filosoof.

Competenties, skills & vaardigheden filosoof

 • Integriteit
 • Analytisch
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Oordeelsvorming
 • Omgaan met details
 • Onafhankelijkheid
 • Zelfkennis
 • Leervermogen
 • Zelfontwikkeling
Mensen vonden ons op: Kennis Filosoof, Vaardigheden Filosoof, Attitude Filosoof, Kwalificaties Filosoof, Competentieprofiel Filosoof.

Boeken voor het beroep filosoof

Wil je meer weten over het beroep filosoof? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je filosoof bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken filosoof te komen.

De antwoorden op de grote vragen | Stephen Hawking

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789000365043 | 264 pagina's

Het laatste boek van professor Stephen Hawking 'Heerlijk boek.' DWDD 'Een prachtig eerbetoon aan een fantastische wetenschapper en een laatste kijk in zijn unieke geest.' New Scientist 'Een uitzonderlijk genie.' The Guardian Hoe is alles begonnen? Is er i...

21 Lessons for the 21st Century | Yuval Noah Harari

Yuval Noah Harari - ENGELSTALIG - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781787330870 | 320 pagina's

**FROM THE AUTHOR OF THE MILLION COPY BESTSELLER SAPIENS** Yuval Noah Harari returns in August 2018 with a new book, 21 Lessons for the 21st Century. In bringing his focus to the here and now, Harari will help us to grapple with a world that is increasing...

De kunst van het ongelukkig zijn | Dirk De Wachter

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789401463584 | 144 pagina's

Onze samenleving is er een geworden van de hoogste pieken, van het steeds beter, verder en hoger. Wat erger is: we staan er bijna niet meer bij stil dat die pieken de laagtes niet opvullen. We zien geen onderscheid tussen wat ons heel even gelukkig maakt ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Filosoof, Filosoof ebooks, boek Filosoof.

Persoonstypen filosoof

De filosoof is een echte Waarnemer, hij wil alles tot in de puntjes uitpluizen en blijft vragen stellen. Hij is geïnteresseerd in details en wil ook op de hoogte blijven van de vernieuwingen in de wetenschap. Verder zijn er natuurlijk vele soorten filosofen, en een tweede persoonstype is dan ook niet echt vast te pinnen. Een filosoof zou op de arbeidsmarkt een echte Perfectionist, met een sterk moreel kompas, discipline en integriteit kunnen zijn, maar hij zou evengoed een Bemiddelaar kunnen zijn, een persoon die goed tussen posities kan bemiddelen en conflicten kan beheersen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Filosoof, Karakter Filosoof.

Netwerk filosoof

Ook hier geldt: niemand wordt aangenomen als filosoof, zelfs hoogleraren in de filosofie niet. Een indicatie van een netwerk is daarom moeilijk te geven, hoewel de filosoof waarschijnlijk wel contact zal houden met zijn mede-filosofen uit zijn studietijd.

Mensen vonden ons op: Collega’s Filosoof, Medewerkers Filosoof.

Is het beroep filosoof iets voor jou?

Zou je graag filosoof willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als filosoof bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Filosoof, beroepskeuzetest Filosoof, beroep Filosoof kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden filosoof

Het arbeidsmarktperspectief voor de filosoof als zodanig is rampzalig. Filosofen in de geschiedenis zijn zelden in staat geweest met hun filosofie een brood op tafel te krijgen: meestal verdienden zij hun geld als leraar, of erfden zij simpelweg genoeg van hun familie. Echter, de academische methoden die de filosoof tijdens zijn studie aanleert kunnen in vele beroepsgroepen worden toegepast. Met name beroepen die veel te maken krijgen met complexe bulten informatie, morele vragen, conflictsituaties en kritische reflecties zijn uitermate geschikt voor de net afgestudeerde filosoof. De breed ontwikkelde filosoof heeft dan ook voldoende mogelijkheden op de arbeidsmarkt, en daarmee ook de bijbehorende doorgroeimogelijkheden. Ook kan hij natuurlijk altijd nog een boek schrijven.

Arbeidsmarktperspectief score filosoof

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep filosoof. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Filosoof, Promotie mogelijkheden Filosoof, Carriere Filosoof.

Solliciteren op de functie filosoof

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als filosoof dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor filosoof belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als filosoof. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Filosoof, CV Filosoof, sollicitatie Filosoof.

Interviews met filosoof

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen filosoof

Vacatures filosoof

Op zoek naar een nieuwe baan als Filosoof? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Filosoof. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Filosoof als zodanig is niet echt een beroep. Een filosoof is simpelweg iemand die filosofeert, en iemand kan dit in principe al doen zonder ooit van het begrip ‘filosofie’ gehoord te hebben. Om echt filosoof van beroep te zijn ligt het eerder voor de hand om iets geschreven te moeten hebben, een boek of minimaal een aantal artikelen.

Beoordeling Filosoof

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Filosoof' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Filosoof

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Mijn hemel. Hier wordt volkomen voorbij gegaan aan wat het betekent om filosoof te zijn. Als ik dit hier lees zinkt de moed me in de schoenen. Er wordt volkomen voorbij gegaan aan wat een academisch geschoolde filosoof kan betekenen voor onze maatschappij. Al onze hedendaagse wetenschap is voorgekomen uit de filosofie. Een filosoof kan van grote waarde zijn voor een bedrijf, alleen al omdat een filosoof geleerd heeft om verder te denken en te kijken en anders te denken en te kijken. Jammer dat de filosofie hier verworden is tot een beroep waar je je maar beter verre van kunt houden. Wat een kortzichtigheid.

Door: Leila

Ik ben geen filosoof,maar denk na over deze wereld.zie deze wereld als een indivadu.het water zijn de aders .het groen de bomen en ander gewassen de huid.wij scheren de huid als bacteriën.wij boren in de huid op zoek naar voedsel ,nee rijkdommen.De aarde wordt warm,maar ieder ziek dier of wezen wordt warm als het ziek is of wordt.probeert door deze warmte de ziekte te bestrijden.Dus de aarde is een levend wezen.Iedere sataliet, raket of ander opject wat we de ruimte in sturen veroorzaakt gaten al zijn het kleine gaten maar deze hebben wel invloed op de druk van de aarden.De aarde gaat niets vanaf en komt niets bij zo zeggen ze ,maar als je tonnen materiaal van deze aarde buiten de circel zet wordt deze wel lichter al spreken we dat tegen van er is genoeg.

Door: Pietmaarten van den engel

Een echte filosoof,zal altijd ontkennen er "een" te zijn.

Door: Roel

Reageer op dit beroep